Το διάστημα 17-21 Φεβρουαρίου 2025, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) διοργάνωσε και συντόνισε με ιδιαίτερη επιτυχία έναν πενθήμερο κύκλο τεχνικών σχολείων υψηλής εξειδίκευσης πλήρους ημέρας (συνολικά 40 ώρες εκπαίδευσης) στις περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Μηχανικής Μάθησης, του Κατανεμημένου Καθολικού Blockchain και της Κυβερνοασφάλειας, στα πλαίσια των ερευνητικών έργων Marie Sklodowska Curie ELIXIRION (GA 101120135) και SOVEREIGN (GA 101131481) στα οποία συμμετέχει ή/και συντονίζει ως φορεάς υποδοχής. Ο κύκλος τεχνικών σχολείων περιελάμβανε τόσο την διεύρυνση του ακαδημαϊκού υποβάθρου των συμμετεχόντων / ουσών όσο και την πρακτική εφαρμογή με αξιοποίηση hands-on εμπειριών μετά το πέρας της θεωρίας. Το σύνολο των τεχνικών σχολείων συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής Διονύσης Ξενάκης (Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, ΕΚΠΑ).
Ο κύκλος τεχνικών σχολείων απευθυνόταν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες εντός και εκτός ΕΚΠΑ, επέτρεπε υβριδική παρακολούθηση (εξ’ αποστάσεως και με φυσική παρουσία), παραδόθηκε στην Αγγλική γλώσσα και σε αυτό συνέδραμαν με την τεχνογνωσία τους Καθηγητές, Ερευνητές και Επαγγελματίες από ένα διευρυμένο σύνολο Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πειραιά/ΠΑ.ΠΕΙ.), εταιριών (SUITE5 Intelligent Solutions, Fogus Innovations and Services PC) και ερευνητικών έργων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαίκή Ένωση:
ELIXIRION (GA 101120135). rEaLIzing healthcare 4.0 eXploIting the 6G netwoRk evolution
SOVEREIGN (GA 101131481). distributed ledger technologies and user-driven automation towards self-SOVEREIGN mobile data access in beyond 5G networks
CHRISS (GA 101082440). Critical infrastructure High accuracy and Robustness increase Integrated Synchronization Solutions
AIAS (GA 101131292). AI-ASsisted cybersecurity platform empowering SMEs to defend against adversarial AI attacks
ERATOSTHENES (GA 101020416). Secure management of IoT devices lifecycle through identities, trust and distributed ledgers
Κατά την έναρξη του, τον κύκλο τεχνικών σχολείων 40 ώρων χαιρέτησε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ Καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας, ενώ τα τεχνικά σχολεία παρακολούθησαν περισσότεροι από 10 υποψήφιοι διδάκτορες από το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το ΠΑΠΕΙ, το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, το Πανεπιστήμιο Linkoping (Σουηδία), το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ UMC, το Ερευνητικό Κέντρο Barcelona Supercomputing Center καθώς και εταιρίες όπως η Nearby Computing (Spain), η MCS Datalabs (Germany) και η Orange Poslka SA (Πολωνία). Παράλληλα, ο κύκλος τεχνικών σχολείων τέλεσε υπό την αιγίδα των δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του ΕΚΠΑ στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων» (υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Δρ. Δημήτρη Καινούργιου) και στη «Χρηματοοικονομική Τεχνολογία – Fintech» (υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Δρ. Αριστείδη Σάμιτα), δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους από 35 φοιτητές και φοιτήτριες του ΕΚΠΑ να διερύνουν το ακαδημαϊκό και πρακτικό υπόβαθρο τους στις αντίστοιχες περιοχές.
Το πρόγραμμα των τεχνικών σχολείων κάλυψε τις ακόλουθες περιοχές.
Deep Learning
Ομιλητές: Δρ. Μηνάς Περτσελάκης, κ. Γεώργιος Ράπτης
- Machine Learning: Common methods and techniques
- Deep Learning and Neural Networks
- Hands-on with ML/DL in a Notebook Environment
- Applications in Healthcare
Graph Machine Learning and Reinforcement Learning
Ομιλητές: Δρ. Μηνάς Περτσελάκης, Παναγιώτης Χρονόπουλος
- Graph Deep Learning
- Reinforcement Learning and Optimization
- Hands-on with ML/DL in a Notebook Environment
- Applications in Healthcare
Explainable AI and Applications to Healthcare
Ομιλητές: Δρ. Εριφύλη Ιχτιάρογλου
- Methods and Techniques for Explainable AI
- Hands-on with ML/DL in a Notebook Environment
- Applications in Healthcare
Blockchain and Security Fundamentals
Ομιλητές: Καθ. Διονύσης Ξενάκης, Καθ. Θανάσης Παπαϊωάννου, κ. Αναστάσιος Βουδούρης, κ. Άγγελος Σιδέρης
- Blockchain Fundamentals
- Blockchain Platforms and Ecosystems
- Cryptographic Foundations
Security and Blockchain for Healthcare 4.0
Ομιλητές: Καθ. Διονύσης Ξενάκης, Καθ. Θανάσης Παπαϊωάννου κ. Αναστάσιος Βουδούρης, κ. Άγγελος Σιδέρης
- Consensus Mechanisms
- Smart Contracts
- Cryptographic Foundations
- Blockchain Applications
- Blockchain and Future Research
Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποίηση για τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά. Μέσω της δράσης αυτής, για άλλη μία φορά, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέδειξε ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για την ερευνητική κοινότητα, ενεργό πεδίο διεθνούς συνεργασίας και συνέργειας με τη Βιομηχανία, κάνοντας σημαντικά βήματα προς τον Μετασχηματισμό του Ελληνικού Πανεπιστημίου τόσο προς την Ακαδημαϊκή Αριστεία όσο και προς την Εφαρμοσμένη Έρευνα.
Το έργο Marie Curie Doctoral Network ELIXIRION στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα δορυφορικά και επίγεια δίκτυα 6ης γενιάς (συμπεριλαμβανομένων δρόνων), καθώς και των έξυπνων φορετών συσκευών (wearables) προς τη δημιουργία ενός δικτυακού και υπολογιστικού συνεχούς edge/cloud ικανού να προσφέρει ευφυείς και χαμηλής καθυστέρησης υπηρεσίες συμβατές με τις ανάγκες της Υγειονομικής Περίθαλψης 4.0 (Healthcare 4.0). Το έργο εστιάζει επιπλέον στην αξιοποίηση τεχνολογιών κατανεμημένου καθολικού για τον ασφαλή διαμοιρασμό δεδομένων υγείας καθώς και στην ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων κατά τρόπο ευφϋή και κατανοητό για τον άνθρωπο (eXplainable AI). Το ΕΚΠΑ συμμετέχει στο έργο υποστηρίζοντας 2 υποψήφιους διδάκτορες σε συναφή γνωστικά αντικείμενα με επιβλέποντα καθηγητή τον Επίκουρο Καθηγητή Δρ. Διονύση Ξενάκη.
Το έργο Marie Curie Staff Exchange SOVEREIGN εστιάζει στην εφαρμογή Τεχνολογιών Blockchain για την δημιουργία μίας δυναμικής αγοράς εκμίσθωσης πόρων δικτύου 5G/6G από οποιονδήποτε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Προς την επίτευξη αυτού, το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ειδικού κρυπτονομίσματος για τη συναλλαγή δικτυακών πόρων δυναμικά, τη δημιουργία πρωτοκόλλων ανωνυμίας σε επίπεδο blockchain και δικτύου, καθώς και στην αξιοποίηση τεχνολογιών μετάδοσης πληροφορίας με βάση την σημαντικότητα της πληροφορίας (semantics-aware communications) χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα ευφυούς προσαρμογής από την πλευρά των τερματικών συσκευών. Το ΕΚΠΑ και ο Επίκουρος Καθηγητής Δρ. Διονύσης Ξενάκης είναι συντονιστής του έργου.