Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Σέργιος Θεοδωρίδης, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου

Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου: Εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας των μηχανικών ανακηρύχθηκαν επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στο πλαίσιο τελετής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023.

Ο Καθηγητής Σέργιος Θεοδωρίδης έλαβε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στο πλαίσιο τελετής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα McEwan, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς του στο συγκεκριμένο Ίδρυμα επί σειρά ετών.

Ο καθηγητής Θεοδωρίδης έχει διαγράψει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία με σημαντική ερευνητική συνεισφορά στην επεξεργασία σήματος και τη μηχανική μάθηση. Έχει αναπτύξει νέες θεωρίες για αυτές τις τεχνικές, με εφαρμογές –μεταξύ άλλων– στο πεδίο του ήχου, την οπτική αναγνώριση χαρακτήρων και την ιατρική.

Είναι επίσης συγγραφέας ενός από τα ευρύτερα αποδεκτά εγχειρίδια στον τομέα της αναγνώρισης προτύπων, μιας βασικής λειτουργίας των σύγχρονων νευρωνικών δικτύων, η οποία τροφοδοτεί τις πρωτοποριακές τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης που αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας ζωής.

Το 1978 ο καθηγητής Θεοδωρίδης έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο), όπου και εργάστηκε στη συνέχεια ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, προτού καταλάβει ακαδημαϊκές θέσεις στην Πάτρα και αργότερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα είναι διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άλμποργκ στη Δανία.

Ο καθηγητής Θεοδωρίδης είναι διά βίου μέλος του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εκπαίδευσης της Εταιρείας για την Επεξεργασία Σήματος του IEEE για «τη διαρκή εκπαιδευτική συνεισφορά του στον τομέα της μηχανικής μάθησης για την επεξεργασία σήματος», και το Βραβείο Norbert Wiener, το οποίο και αποτελεί την ύψιστη διάκριση που απονέμει η παραπάνω Εταιρεία.

Ο καθηγητής Θεοδωρίδης είναι αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου (RSE), ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με την πόλη, το Πανεπιστήμιο, και την εκεί Σχολή Μηχανικών. Έχει συνεργαστεί με τον διευθυντή έρευνας της Σχολής, καθηγητή Michael Davies, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατάρτισης στη Μηχανική Ανίχνευση (MacSeNet), και ιδιαίτερα με τον πρώην επικεφαλής της Σχολής, καθηγητή Peter Grant, στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο για την Επεξεργασία Σήματος (EURASIP).

«Έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια από τότε που με ενθουσιασμό προσπάθησα να συλλάβω έναν τρόπο κατασκευής υπολογιστών που να είναι σε θέση να μαθαίνουν από τα δεδομένα και την εμπειρία. Σε όλο αυτό το διάστημα, ο συγκεκριμένος κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) μεγάλωσε και έδωσε στους ανθρώπους πολλές συναρπαστικές δυνατότητες που βελτίωσαν τη ζωή τους. Αναπτύχθηκε όμως ραγδαία, σχεδόν ανεξέλεγκτα, ακολουθώντας ένα μοντέλο “ανταγωνισμού των εξοπλισμών” μεταξύ των εταιρειών. Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί σήμερα να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημοκρατία μας. Έχει τη δύναμη να μας ελέγχει και να μας χειραγωγεί τόσο ως πολίτες, όσο και ως καταναλωτές. Είναι πια καιρός να αγωνιστούμε και να εργαστούμε για την επιβολή κανόνων διαφάνειας, δικαιοσύνης και δεοντολογίας στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος είναι η τεχνολογία να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την τεχνολογία.»
– Καθηγητής Σέργιος Θεοδωρίδης.

Περισσότερες πληροφορίες: https://eng.ed.ac.uk/about/news/20230706/leading-engineering-figures-receive-honorary-degrees

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN