Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Ισπανία), κ. Μόσχος Μορφακίδης- Φυλακτός.
Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18.30 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην τελετή προσφώνηση απηύθυνε η Αντιπρύτανις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου
Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκαναν ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής Δημήτριος Δρόσος.
Την ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος της Σχολής, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος έκανε η Πρόεδρος του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, καθηγήτρια Ανθή Παπαγεωργίου και περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής έκανε ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής Δημήτριος Δρόσος.
Tην τελετή τίμησε, μεταξύ άλλων, με την παρουσία της η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Ακαδημαϊκός, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.
Ακολούθησε ομιλία του τιμωμένου Καθηγητή Μόσχου Μορφακίδη – Φυλακτού, με τίτλο: «Η Αθήνα των ισπανόφωνων περιηγητών (19ος και αρχές του 20ού αιώνα)».
Στην προσφώνησή της, η Αντιπρύτανις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το επιστημονικό έργο του τιμώμενου είναι ιδιαίτερα πλούσιο καθώς περιλαμβάνει πάνω από 15 μονογραφίες και συλλογικούς τόμους, και πάνω από 150 άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικές εκδόσεις, και εστιάζει κυρίως α) στην καταλανική παρουσία στην Ελλάδα, β) τη βυζαντινή και τη νεοελληνική λογοτεχνία, δ) τους ισπανούς περιηγητές στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο αιώνα, ενώ έχει εκπονήσει πολλές μεταφράσεις βυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας στα ισπανικά, αλλά και ισπανικής λογοτεχνίας στα ελληνικά. Να αναφέρω ενδεικτικά την ερμηνευτική έκδοση της πραγματείας του ισπανού διπλωμάτη Francisco Argamonte y Cortijo, Η Ελλάδα έναντι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία εξετάζει τη ρήξη μεταξύ του Βενιζέλου και του βασιλέως Κωνσταντίνου Α΄ σχετικά με τον ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίσει η Ελλάδα στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, από την οπτική ενός πολιτικά ουδέτερου παρατηρητή μεν, φιλογερμανού πολιτικού δε…
Θα αναφερθώ επιγραμματικά στη μεγάλη συμβολή του στην εδραίωση, προβολή και διάδοση των Ελληνικών σπουδών στην Ισπανία, τόσο μέσα από τη διδασκαλία και τη δημοσίευση πλήθους μελετών, όσο και μέσα από τη δράση του ως διευθυντή: α) του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδώνˑ β) της Ερευνητικής Ομάδας «Μελέτες για τον μεσαιωνικό και νεότερο ελληνικό πολιτισμό» (2000/2012)ˑ γ) του μεταπτυχιακού προγράμματος «Μεσαιωνική και νεότερη Ελλάδα» (2004-2012). Να σημειωθεί πως ο κ. Μορφακίδης Φυλακτός είναι ο ιδρυτής και των τριών αυτών προγραμμάτων, στο πλαίσιο των οποίων έχει διοργανώσει στην Γρανάδα πλήθος επιστημονικών συνεδρίων.»
Ο κος Μόσχος Μορφακίδης – Φυλακτός είναι καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας και Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, μέλος του Δ.Σ. της Σχολής Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Γρανάδας, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, συγγραφέας και μεταφραστής.
Διακρίνεται για το πλούσιο και εξαιρετικό σε ποιότητα συγγραφικό και επιστημονικό του έργο καθώς και για τη σημαντική του προσφορά στη διάδοση των Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, για την οποία έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις.