Άρθρα

Έρευνα για την δόμηση των νησιών, των Κ. Καρτάλη και Κ. Φιλιππόπουλου, στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»

Έρευνα για την δόμηση των νησιών, των Κ. Καρτάλη και Κ. Φιλιππόπουλου, στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»

Την έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Καρτάλη και ερευνητή τον Κώστα Φιλιππόπουλο, αναφορικά με τα νησιά και τη δόμησή τους φιλοξένησε η εφημερίδα «ΒΗΜΑ της Κυριακής» την Κυριακή 6 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα με τίτλο «Εκεί που φύτρωνε φλησκούνι κι άγρια μέντα…» και υπότιτλο «η δραματική αύξηση της δομημένης επιφάνειας έχει αλλοιώσει τη φυσιογνωμία πολλών νησιών – Η υπέρμετρη οικοδομική ανάπτυξη επιβαρύνει την καθημερινότητα, επιδεινώνει το φυσικό περιβάλλον και πολλαπλασιάζει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», παρενθέτονται τα στοιχεία της έρευνας όπως και δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καρτάλη και του Κώστα Φιλιππόπουλου.

«Από την έρευνά μας γνωρίζουμε ότι οι κλιματικές συνθήκες – κυρίως ως προς τη θερμοκρασία, τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των καυσώνων και τη βροχόπτωση – στην Ελλάδα επιδεινώνονται ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ προκύπτουν νέοι κίνδυνοι όπως η ταυτόχρονη εμφάνιση καυσώνων και ξηρασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Καρτάλης και συμπληρώνει πως «όταν έχουμε συνδυασμένα φαινόμενα καύσωνα και ξηρασίας, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα διαπιστώνουμε – από τη συγκριτική ανάλυση ταξινομημένων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης για το διάστημα 1985 έως 2022 – μια συστηματική, συχνά δε υπέρμετρη οικοδομική ανάπτυξη που επιδεινώνει το φυσικό περιβάλλον, το οποίο ήδη δέχεται σοβαρές πιέσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής». Mykonos 1985 Ενώ σύμφωνα με τον Κώστα Φιλιππόπουλο, η ανάλυση που έγινε έδειξε ότι νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κέρκυρα, η Κως, η Κρήτη (κυρίως στο Ηράκλειο και στα Χανιά), αλλά και το Κουφονήσι, έχουν αλλάξει φυσιογνωμία – ορισμένα μη αναστρέψιμα – λόγω της δραματικής αύξησης της δομημένης επιφάνειας.

Η αύξηση αυτή καταγράφεται κυρίως από το 2000 και μετά, όταν δηλαδή θα έπρεπε να έχουν ενισχυθεί τα μέτρα προστασίας λόγω της επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών. Υπάρχουν επίσης νησιά (Νάξος, Μήλος, Σέριφος, Σίφνος, Σκιάθος κ.ά.) στα οποία το πρόβλημα αρχίζει να εμφανίζεται ή και να επιταχύνεται.

Ωστόσο, σε άλλα, όπως η Χίος, η Λήμνος, η Σκόπελος, καθώς και στα Δωδεκάνησα, το πρόβλημα είναι περιορισμένο, κυρίως γιατί δεν ήταν ποτέ στην πρώτη γραμμή της τουριστικής ανάπτυξης, φρόντισαν να περιορίσουν την οικοδομική ανάπτυξη και βασίστηκαν στην πρωτογενή παραγωγή διαμορφώνοντας μεικτές οικονομίες.

Mykonos 2022

Στη Μύκονο η αύξηση του «τσιμέντου» σε σχέση με το 1985 (πάνω) ανέρχεται στο 110%

«Για την ερευνητική κοινότητα, είναι αναγκαία η αναθεώρηση της φέρουσας ικανότητας σε επίπεδο επικράτειας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι κλιματικές πιέσεις που διαμορφώνονται αλλά και για να συνδεθεί με το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό μέσα από εργαλεία που θα λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά και τους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, τις εποχικές διακυμάνσεις του πληθυσμού και την προσαρμοστικότητα των τοπικών υποδομών» τονίζει σε άλλο σημείο ο κ. Καρτάλης.

Ολόκληρο το δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»

To «εύφορο έδαφος» για την καλλιέργεια τσιμέντου στα νησιά απέδωσε καρπούς. Και όχι μόνο στα συνήθη ύποπτα νησιά, όπως η Μύκονος. Στην Κέρκυρα, μέσα σε περίπου τέσσερις δεκαετίες οι δομημένες επιφάνειες αυξήθηκαν κατά 147,5%! Αλλα νησιά, δε, είδαν το φυσικό τους τοπίο να παραχωρεί τη θέση του σε μια θάλασσα από μπετόν: στην Κω η δόμηση αυξήθηκε κατά περίπου 120%, στη Μύκονο κατά 110% και στο Ανω Κουφονήσι της άλλοτε άγονης γραμμής κατά 73,55%. Tο μπετόν ωστόσο δεν ευδοκιμεί μόνο στα νησιά.

Η ηπειρωτική Ελλάδα έχει να «υπερηφανεύεται» για την πρώτη παραθαλάσσια «γραμμική πόλη», μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων από την Αθήνα έως τη Δυτική Κορινθία – ένα συνεχές μέτωπο δόμησης που θα ζήλευε ακόμα και το περίφημο σχέδιο «The Line» της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί στην παράκτια ζώνη των Αγίων Θεοδώρων έως το Δερβένι, οι τεχνητές επιφάνειες, ήτοι κτίρια, δρόμοι, πλατείες, τεχνικά έργα, αυξήθηκαν πάνω από 95%, καταλαμβάνοντας σήμερα το 11,3% της έκτασης στην περιοχή. Αυτά προέκυψαν από έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή  Κωνσταντίνο Καρτάλη και ερευνητή τον Κώστα Φιλιππόπουλο.

Οπως προκύπτει από αυτήν, στις τουριστικές περιοχές – και κυρίως στα νησιά – η ανάπτυξη μοιάζει περισσότερο με έκρηξη: άναρχη, ανεξέλεγκτη, με κυρίαρχο παίκτη το real estate και επίκεντρο τις πολυτελείς υποδομές, τις εξοχικές κατοικίες, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την αέναη ανοικοδόμηση, κυρίως σε περιοχές εκτός σχεδίου, χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό και δίχως να λαμβάνεται υπόψη η περίφημη φέρουσα ικανότητα. Δηλαδή, χωρίς να υπολογίζεται πόσους ανθρώπους, δραστηριότητες και υποδομές μπορεί να «σηκώσει» ένας τόπος ώστε να είναι βιώσιμος τόσο περιβαλλοντικά και κοινωνικά όσο και οικονομικά.

Θύματα του υπερτουρισμού

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο άλλοτε παρθένο Ανω Κουφονήσι το τσιμέντο καλύπτει πλέον πάνω από 9% της συνολικής έκτασης του νησιού, από 5,3% την περίοδο 1985-1990. Αντιστοίχως, στη Μύκονο η κάλυψη γης φτάνει στο 15,4% (από 7,42%), στην Κω στο 9,31% (από 4,26%), στην Κέρκυρα 4,34% (από 1,75%) κ.λπ. Το αποτέλεσμα; Τοπίο αλλοιωμένο. Αγροί, μονοπάτια, ξερολιθιές, αλώνια χάνονται κάτω από στρώσεις τσιμέντου, και μαζί τους η αυθεντικότητα που, ειρωνικά, είναι εκείνη που προσελκύει τους επισκέπτες. Οι νησιωτικοί δήμοι σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με καθημερινές διακοπές ρεύματος και νερού, ενώ οι πισίνες πληθαίνουν, με μποτιλιαρίσματα, βουνά απορριμμάτων και πίεση σε υποδομές που δεν αντέχουν την τουριστική υπερφόρτιση.

Και όλα αυτά γιατί το κράτος δεν έχει απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα: Πού μπαίνει η κόκκινη γραμμή του υπερτουρισμού; Πώς διασφαλίζεται ότι ένας προορισμός δεν θα μετατραπεί σε τουριστική Disneyland, αποστειρωμένη και αποκομμένη από τον τόπο και την ταυτότητά του; Τι είδους ανάπτυξη θα επιτρέψει στα νησιά να ανακάμψουν, προσαρμοζόμενα στις επιδεινούμενες κλιματικές συνθήκες; Τα Ειδικά και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια έχουν έναν ορίζοντα τριετίας για να ολοκληρωθούν και να θεσπιστούν. Το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα. Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν από 10 μήνες – αλλά δεν έχει θεσπιστεί – δεν θέτει σοβαρούς περιορισμούς, καθώς προτάσσει μεγάλες τουριστικές υποδομές και, το κυριότερο, δεν λαμβάνει υπόψη του τον παράγοντα κλιματική αλλαγή.

Κι αυτό όταν, από το 1999 κι έπειτα, σχεδόν στο σύνολο της χώρας καταγράφεται συστηματική αύξηση θερμοκρασίας, μείωση βροχοπτώσεων, ενίσχυση της ξηρασίας, αλλαγές που έχουν εντονότερες επιπτώσεις στα νησιωτικά και παράκτια οικοσυστήματα. Μια αναμενόμενη αντίδραση από την Πολιτεία θα ήταν οργανωμένα – και διαφοροποιημένα ανά περιοχή – σχέδια που θα περιόριζαν τη δόμηση, θα οργάνωναν τον εξωαστικό χώρο, θα προστάτευαν ευάλωτες περιοχές, και θα ήλεγχαν την τουριστική ανάπτυξη ώστε να συμβαδίζει με τις αντοχές κάθε νησιού. Οπως σημειώνει ο κ. Καρτάλης, «από την έρευνά μας γνωρίζουμε ότι οι κλιματικές συνθήκες – κυρίως ως προς τη θερμοκρασία, τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των καυσώνων και τη βροχόπτωση – στην Ελλάδα επιδεινώνονται ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ προκύπτουν νέοι κίνδυνοι όπως η ταυτόχρονη εμφάνιση καυσώνων και ξηρασίας».

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των ημερών αυτών αυξήθηκε από 45 ημέρες το διάστημα 1970-2000 σε 150 ημέρες τα έτη 2002-2024. «Οταν έχουμε συνδυασμένα φαινόμενα καύσωνα και ξηρασίας, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα διαπιστώνουμε – από τη συγκριτική ανάλυση ταξινομημένων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης για το διάστημα 1985 έως 2022 – μια συστηματική, συχνά δε υπέρμετρη οικοδομική ανάπτυξη που επιδεινώνει το φυσικό περιβάλλον, το οποίο ήδη δέχεται σοβαρές πιέσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής» εξηγεί ο καθηγητής.

Η κυριαρχία του μπετόν

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππόπουλο, η ανάλυση που έγινε έδειξε ότι νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κέρκυρα, η Κως, η Κρήτη (κυρίως στο Ηράκλειο και στα Χανιά), αλλά και το Κουφονήσι, έχουν αλλάξει φυσιογνωμία – ορισμένα μη αναστρέψιμα – λόγω της δραματικής αύξησης της δομημένης επιφάνειας. Η αύξηση αυτή καταγράφεται κυρίως από το 2000 και μετά, όταν δηλαδή θα έπρεπε να έχουν ενισχυθεί τα μέτρα προστασίας λόγω της επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών.

Υπάρχουν επίσης νησιά (Νάξος, Μήλος, Σέριφος, Σίφνος, Σκιάθος κ.ά.) στα οποία το πρόβλημα αρχίζει να εμφανίζεται ή και να επιταχύνεται. Ωστόσο, σε άλλα, όπως η Χίος, η Λήμνος, η Σκόπελος, καθώς και στα Δωδεκάνησα, το πρόβλημα είναι περιορισμένο, κυρίως γιατί δεν ήταν ποτέ στην πρώτη γραμμή της τουριστικής ανάπτυξης, φρόντισαν να περιορίσουν την οικοδομική ανάπτυξη και βασίστηκαν στην πρωτογενή παραγωγή διαμορφώνοντας μεικτές οικονομίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νησί της μαστίχας αν και η δομημένη επιφάνεια αυξήθηκε κατά 90,4% η κάλυψη γης δεν ξεπερνά το 1,57% σήμερα από 0,82% τα έτη 1985-1990. Πάντως, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2024 καταδεικνύουν ότι η τάση υπερδόμησης δεν έχει ανακοπεί.

Τα πρωτεία την περυσινή χρονιά κατέκτησαν τα νησιά του Ιονίου και η Κρήτη. Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών στις δύο περιοχές αυξήθηκαν κατά 32% και 24% αντίστοιχα, συγκριτικά με το 2023. Το νήμα του οικοδομικού μαραθωνίου έκοψε για άλλη μία φορά η Λευκάδα, με 160.000 τετραγωνικά νέας δόμησης αφήνοντας πίσω τη Ζάκυνθο και την Πάρο (95.900 νέα τετραγωνικά). Η Κέρκυρα και η Κεφαλλονιά, με 364 νέες άδειες η καθεμία, δεν μένουν πίσω, ενισχύοντας το προφίλ του Ιονίου ως η γη της οικοδομικής ευφορίας.

Οι συνεχείς «πόλεις»

Το πρόβλημα δεν αφορά όμως μόνο τα νησιά αλλά και παράκτιες ζώνες στην ηπειρωτική χώρα, όπως αυτή που ενώνει την Αθήνα με τη Δυτική Κορινθία και που ουσιαστικά διαμορφώνει μια αστική ανάπτυξη που είναι σχεδόν συνεχής και εκτείνεται για περισσότερα από 100 χιλιόμετρα.

Ανάλογα προβλήματα διαπιστώνονται και στις γραμμικά αναπτυσσόμενες παράκτιες ζώνες στο ανατολικό παράκτιο μέτωπο της Αττικής και στις χερσονήσους της Χαλκιδικής. «Για την ερευνητική κοινότητα, είναι αναγκαία η αναθεώρηση της φέρουσας ικανότητας σε επίπεδο επικράτειας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι κλιματικές πιέσεις που διαμορφώνονται αλλά και για να συνδεθεί με το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό μέσα από εργαλεία που θα λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά και τους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, τις εποχικές διακυμάνσεις του πληθυσμού και την προσαρμοστικότητα των τοπικών υποδομών» τονίζει ο κ. Καρτάλης.

Άρθρο του Ομ. Καθηγητή του ΕΚΠΑ Π.Ε. Πετράκη στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» με τίτλο «Πόσο πλουτίζει η Ελλάδα και πόσο οι Έλληνες;»

Άρθρο του Ομ. Καθηγητή του ΕΚΠΑ Π.Ε. Πετράκη στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» με τίτλο «Πόσο πλουτίζει η Ελλάδα και πόσο οι Έλληνες;»

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος δημοσίευσε άρθρο του Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο «Πόσο πλουτίζει η Ελλάδα και πόσο οι Έλληνες;» Πόσο πλουτίζει η Ελλάδα και πόσο οι Έλληνες; (Οικονομικός Ταχυδρόμος) Στις 17 Σεπτεμβρίου η Eurostat δημοσίευσε την έκθεση Key Figures on European Living Conditions 2026, η οποία επανέφερε ένα κρίσιμο ερώτημα: πλουτίζει η Ελλάδα αλλά […]

«Μόνον η επιστήμη είναι το ασφαλές καταφύγιο για τους ασθενείς» – Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Αρκαδόπουλος μιλά στο parapolitika.gr

«Μόνον η επιστήμη είναι το ασφαλές καταφύγιο για τους ασθενείς» – Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Αρκαδόπουλος μιλά στο parapolitika.gr

Όταν ο Ιπποκράτης θεμελίωνε την σύγχρονη, επιστημονική Ιατρική, μάλλον δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 2.500 χρόνια αργότερα, στην ίδια του την χώρα, θα εξακολουθούσαν να ανθούν αγυρτείες, δεισιδαιμονίες και άλλες αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις στην Ιατρική. Φυσικά, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ιατρική, πολλοί συνάνθρωποι μας είναι επιρρεπείς σε θεωρίες συνωμοσίας και σε αντιορθολογικές πρακτικές. Νίκος […]

Σε πολύ υψηλά, προπανδημικά επίπεδα η κατανάλωση αντιβιοτικών στην Αττική για το 2026 – Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης μιλά στο iefimerida.gr

Σε πολύ υψηλά, προπανδημικά επίπεδα η κατανάλωση αντιβιοτικών στην Αττική για το 2026 – Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης μιλά στο iefimerida.gr

Για την αξιοσημείωτα σημαντική αύξηση των ανθεκτικών σε αντιβιοτικά γονιδίων στα αστικά λύματα της Αττικής, μετά από κάθε κύμα έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, δηλαδή μετά από τους κύκλους της γρίπης και του νέου κορωνοϊού, την οποία καταγράφουν τα πρόσφατα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία δημοσιεύτηκαν πριν από […]

Άρθρο του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Στέλιου Παπαθανασόπουλου στα «ΝΕΑ» με τίτλο «Η ‘μετατηλεοπτική’ ενημέρωση είναι εδώ»

Άρθρο του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Στέλιου Παπαθανασόπουλου στα «ΝΕΑ» με τίτλο «Η ‘μετατηλεοπτική’ ενημέρωση είναι εδώ»

Άρθρο του Καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιου Παπαθανασόπουλου, με τίτλο «Η ‘μετατηλεοπτική’ ενημέρωση είναι εδώ» φιλοξένησαν «ΤΑ ΝΕΑ». Η «μετατηλεοπτική» ενημέρωση είναι εδώ (ΤΑ ΝΕΑ) Τον τελευταίο καιρό, ένα νέο ερώτημα απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης: μήπως έχει φτάσει ο καιρός για την αντικατάσταση των παραδοσιακών τηλεοπτικών […]

Άρθρο του Ομ. Καθηγητή του ΕΚΠΑ Π.Ε. Πετράκη στο «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Δύο έννοιες στον καιρό της πολυκρίσης»

Άρθρο του Ομ. Καθηγητή του ΕΚΠΑ Π.Ε. Πετράκη στο «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Δύο έννοιες στον καιρό της πολυκρίσης»

Η εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» δημοσίευσε άρθρο του Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο «Δύο έννοιες στον καιρό της πολυκρίσης». Δύο έννοιες στον καιρό της πολυκρίσης  Οι λέξεις της σημερινής οικονομικής εποχής είναι «αβεβαιότητα» και «ανθεκτικότητα». Έτσι, όροι που για χρόνια παρέμεναν στο λεξιλόγιο του δημόσιου διαλόγου, […]

Συνέντευξη με αφορμή το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο του ΕΚΠΑ «Γλώσσα: Υγεία και Εκπαίδευση»

Συνέντευξη με αφορμή το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο του ΕΚΠΑ «Γλώσσα: Υγεία και Εκπαίδευση»

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2026 προβλήθηκε από την «Αλήθεια TV» η συνέντευξη που παραχώρησαν τα μέλη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Τσόκογλου, Μιχάλης Γεωργιαφέντης και Ευαγγελία Κυρίτση καθώς και οι συνάδελφοι τους Ιάνθη Τσιμπλή (Πανεπιστήμιο του Cambridge), Γιώργος Ξυδόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Φαίδρα Φαϊτάκη (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) στην εκπομπή «Η επικαιρότητα με άλλο μάτι» με […]

«Μόνον η επιστήμη είναι το ασφαλές καταφύγιο για τους ασθενείς» – Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Αρκαδόπουλος μιλά στο parapolitika.gr

«Μόνον η επιστήμη είναι το ασφαλές καταφύγιο για τους ασθενείς» – Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Αρκαδόπουλος μιλά στο parapolitika.gr

Όταν ο Ιπποκράτης θεμελίωνε την σύγχρονη, επιστημονική Ιατρική, μάλλον δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 2.500 χρόνια αργότερα, στην ίδια του την χώρα, θα εξακολουθούσαν να ανθούν αγυρτείες, δεισιδαιμονίες και άλλες αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις στην Ιατρική. Φυσικά, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ιατρική, πολλοί συνάνθρωποι μας είναι επιρρεπείς σε θεωρίες συνωμοσίας και σε αντιορθολογικές πρακτικές. Νίκος […]

Σε πολύ υψηλά, προπανδημικά επίπεδα η κατανάλωση αντιβιοτικών στην Αττική για το 2026 – Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης μιλά στο iefimerida.gr

Σε πολύ υψηλά, προπανδημικά επίπεδα η κατανάλωση αντιβιοτικών στην Αττική για το 2026 – Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης μιλά στο iefimerida.gr

Για την αξιοσημείωτα σημαντική αύξηση των ανθεκτικών σε αντιβιοτικά γονιδίων στα αστικά λύματα της Αττικής, μετά από κάθε κύμα έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, δηλαδή μετά από τους κύκλους της γρίπης και του νέου κορωνοϊού, την οποία καταγράφουν τα πρόσφατα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία δημοσιεύτηκαν πριν από […]

Άρθρο του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Στέλιου Παπαθανασόπουλου στα «ΝΕΑ» με τίτλο «Η ‘μετατηλεοπτική’ ενημέρωση είναι εδώ»

Άρθρο του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Στέλιου Παπαθανασόπουλου στα «ΝΕΑ» με τίτλο «Η ‘μετατηλεοπτική’ ενημέρωση είναι εδώ»

Άρθρο του Καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιου Παπαθανασόπουλου, με τίτλο «Η ‘μετατηλεοπτική’ ενημέρωση είναι εδώ» φιλοξένησαν «ΤΑ ΝΕΑ». Η «μετατηλεοπτική» ενημέρωση είναι εδώ (ΤΑ ΝΕΑ) Τον τελευταίο καιρό, ένα νέο ερώτημα απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης: μήπως έχει φτάσει ο καιρός για την αντικατάσταση των παραδοσιακών τηλεοπτικών […]

Άρθρο του Ομ. Καθηγητή του ΕΚΠΑ Π.Ε. Πετράκη στο «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Δύο έννοιες στον καιρό της πολυκρίσης»

Άρθρο του Ομ. Καθηγητή του ΕΚΠΑ Π.Ε. Πετράκη στο «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Δύο έννοιες στον καιρό της πολυκρίσης»

Η εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» δημοσίευσε άρθρο του Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο «Δύο έννοιες στον καιρό της πολυκρίσης». Δύο έννοιες στον καιρό της πολυκρίσης  Οι λέξεις της σημερινής οικονομικής εποχής είναι «αβεβαιότητα» και «ανθεκτικότητα». Έτσι, όροι που για χρόνια παρέμεναν στο λεξιλόγιο του δημόσιου διαλόγου, […]

Συνέντευξη με αφορμή το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο του ΕΚΠΑ «Γλώσσα: Υγεία και Εκπαίδευση»

Συνέντευξη με αφορμή το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο του ΕΚΠΑ «Γλώσσα: Υγεία και Εκπαίδευση»

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2026 προβλήθηκε από την «Αλήθεια TV» η συνέντευξη που παραχώρησαν τα μέλη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Τσόκογλου, Μιχάλης Γεωργιαφέντης και Ευαγγελία Κυρίτση καθώς και οι συνάδελφοι τους Ιάνθη Τσιμπλή (Πανεπιστήμιο του Cambridge), Γιώργος Ξυδόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Φαίδρα Φαϊτάκη (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) στην εκπομπή «Η επικαιρότητα με άλλο μάτι» με […]

Συμμετοχή της Μονάδας Αρχιμήδης στη Διεθνή Εμπορική Έκθεση CPHI Milan 2026, 6-8 Οκτωβρίου 2026 

Συμμετοχή της Μονάδας Αρχιμήδης στη Διεθνή Εμπορική Έκθεση CPHI Milan 2026, 6-8 Οκτωβρίου 2026 

Άλλη μία δράση εξωστρέφειας πραγματοποίησε η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΕΚΠΑ, Αρχιμήδης  με τη συμμετοχή της για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση CPHI Milan 2026 στη Fiera Milano, που πραγματοποιήθηκε 6-8 Οκτωβρίου 2026. Η CPHI είναι ένας από τους σημαντικότερους παγκόσμιους θεσμούς για τη Φαρμακευτική Βιομηχανία με περισσότερους από 2.500 εκθέτες και 62.000 […]

Στην Αθήνα η εναρκτήρια συνάντηση του Horizon έργου CIRCLE, που συντονίζει το ΕΚΠΑ

Στην Αθήνα η εναρκτήρια συνάντηση του Horizon έργου CIRCLE, που συντονίζει το ΕΚΠΑ

Στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CIRCLE (Creative Interfaith and Restorative peaCebuilding in artful Learning spaces and placEs). Το ΕΚΠΑ, ως συντονιστής του έργου, υποδέχθηκε τους εταίρους της διεθνούς κοινοπραξίας -η οποία πρόκειται να υλοποιήσει το έργο για […]

Το πρόγραμμα της σειράς διαλέξεων «Τουρκική Κοινωνία και Πολιτική» του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Το πρόγραμμα της σειράς διαλέξεων «Τουρκική Κοινωνία και Πολιτική» του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού στη διοργάνωση της σειράς διαλέξεων με θέμα «Τουρκική Κοινωνία και Πολιτική» που το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  διοργάνωσε την περσινή χρονιά, οι διαλέξεις αυτές θα συνεχιστούν και το ακαδημαϊκό έτος 2026-27. Για το λόγο αυτό, το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχθηκε τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες στο Συγκρότημα Ευρίπου

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχθηκε τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες στο Συγκρότημα Ευρίπου

Σε ιδιαίτερα θερμό και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026, στο Συγκρότημα Ευρίπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η εκδήλωση υποδοχής των φοιτητών και φοιτητριών για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του Πανεπιστημίου […]

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρίνα Ρήγου, έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής»

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρίνα Ρήγου, έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής»

Η δημοσιογράφος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημοσιογραφίας, Πολιτικής και Νέων Μέσων του ΕΚΠΑ, Μαρίνα Ρήγου, βρέθηκε στο στούντιο της τηλεόρασης της «Ναυτεμπορικής», όπου συζήτησε για τις σύγχρονες υβριδικές απειλές και τον ασύμμετρο πόλεμο, με αφορμή τις διεθνείς εξελίξεις. Αναφέρθηκε στον ρόλο των drones και των ψηφιακών τεχνολογιών, εξηγώντας πώς μικρότερες και λιγότερο ισχυρές ομάδες μπορούν, αξιοποιώντας […]

Διήμερο υβριδικό εκπαιδευτικό εργαστήριο Μεταφοράς τεχνολογίας: «Από το Εργαστήριο στην Αγορά: Προστασία και Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων»

Διήμερο υβριδικό εκπαιδευτικό εργαστήριο Μεταφοράς τεχνολογίας: «Από το Εργαστήριο στην Αγορά: Προστασία και Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων»

Η Μονάδα Αρχιμήδης διοργάνωσε με επιτυχία με πάνω από 50 συμμετέχοντες το όγδοο διήμερο υβριδικό εκπαιδευτικό εργαστήριο ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ με τίτλο «Από το Εργαστήριο στην Αγορά: Προστασία και Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2026 στη Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, από τους Αντώνη Λιβιεράτο, Αναπληρωτή […]

Στην Αθήνα η εναρκτήρια συνάντηση του Horizon έργου CIRCLE, που συντονίζει το ΕΚΠΑ

Στην Αθήνα η εναρκτήρια συνάντηση του Horizon έργου CIRCLE, που συντονίζει το ΕΚΠΑ

Στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CIRCLE (Creative Interfaith and Restorative peaCebuilding in artful Learning spaces and placEs). Το ΕΚΠΑ, ως συντονιστής του έργου, υποδέχθηκε τους εταίρους της διεθνούς κοινοπραξίας -η οποία πρόκειται να υλοποιήσει το έργο για […]

Το πρόγραμμα της σειράς διαλέξεων «Τουρκική Κοινωνία και Πολιτική» του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Το πρόγραμμα της σειράς διαλέξεων «Τουρκική Κοινωνία και Πολιτική» του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού στη διοργάνωση της σειράς διαλέξεων με θέμα «Τουρκική Κοινωνία και Πολιτική» που το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  διοργάνωσε την περσινή χρονιά, οι διαλέξεις αυτές θα συνεχιστούν και το ακαδημαϊκό έτος 2026-27. Για το λόγο αυτό, το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχθηκε τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες στο Συγκρότημα Ευρίπου

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχθηκε τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες στο Συγκρότημα Ευρίπου

Σε ιδιαίτερα θερμό και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026, στο Συγκρότημα Ευρίπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η εκδήλωση υποδοχής των φοιτητών και φοιτητριών για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του Πανεπιστημίου […]

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρίνα Ρήγου, έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής»

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρίνα Ρήγου, έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής»

Η δημοσιογράφος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημοσιογραφίας, Πολιτικής και Νέων Μέσων του ΕΚΠΑ, Μαρίνα Ρήγου, βρέθηκε στο στούντιο της τηλεόρασης της «Ναυτεμπορικής», όπου συζήτησε για τις σύγχρονες υβριδικές απειλές και τον ασύμμετρο πόλεμο, με αφορμή τις διεθνείς εξελίξεις. Αναφέρθηκε στον ρόλο των drones και των ψηφιακών τεχνολογιών, εξηγώντας πώς μικρότερες και λιγότερο ισχυρές ομάδες μπορούν, αξιοποιώντας […]

Διήμερο υβριδικό εκπαιδευτικό εργαστήριο Μεταφοράς τεχνολογίας: «Από το Εργαστήριο στην Αγορά: Προστασία και Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων»

Διήμερο υβριδικό εκπαιδευτικό εργαστήριο Μεταφοράς τεχνολογίας: «Από το Εργαστήριο στην Αγορά: Προστασία και Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων»

Η Μονάδα Αρχιμήδης διοργάνωσε με επιτυχία με πάνω από 50 συμμετέχοντες το όγδοο διήμερο υβριδικό εκπαιδευτικό εργαστήριο ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ με τίτλο «Από το Εργαστήριο στην Αγορά: Προστασία και Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2026 στη Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, από τους Αντώνη Λιβιεράτο, Αναπληρωτή […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο