Το Δίκτυο Αποφοίτων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. οργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τον Ομότιμο και Επίτιμο Καθηγητή κ. Βάλτερ Πούχνερ σε μία ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού Πανεπιστημίου.
Οι απόφοιτοι απέδωσαν την οφειλόμενη τιμή στον δάσκαλο Βάλτερ Πούχνερ που γαλούχησε ολόκληρες γενιές νέων θεατρολόγων στο πανεπιστήμιο και τον κορυφαίο ερευνητή για το τεράστιο σε έκταση και ποιότητα έργο του στην επιστήμη του θεάτρου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη, τον Πρόεδρο του Δικτύου Αποφοίτων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, πρώην Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, κ. Ιωσήφ Βιβιλάκη και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γρηγόριο Ιωαννίδη.
Για το πολύπλευρο επιστημονικό, ερευνητικό και ποιητικό έργο του Βάλτερ Πούχνερ μίλησαν ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ακαδημαϊκός, Οµότιµος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Επίτιµος Καθηγητής του Πανεπιστηµίου του Βουκουρεστίου και Επίτιµος Διδάκτορας του Δηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης, ο κ. Μανώλης Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η κ. Γωγώ Βαρζελιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η κ. Ευανθία Στιβανάκη, πρώην Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για τον δάσκαλο Βάλτερ Πούχνερ μίλησαν οι απόφοιτοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α., κ. Γιάννης Κουρμπάνης, ηθοποιός-θεατρολόγος, Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής, θεατρολόγος, μεταφρασεολόγος, κριτικός και κ. Θεόδωρος Ξάνθος, Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Εξωστρέφειας, Καθηγητής Φυσιολογίας και Παθολογικής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ακολούθησε η απονομή τιμής στον Καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ.
Μετά την αντιφώνηση του τιμωμένου, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μουσικό μέρος. Ο Δημήτρης Μικιός, ηθοποιός-σκηνοθέτης και επιμορφωτής θεάτρου στο ΚΕΘΕΑ, προπτυχιακός φοιτητής στο ΤΘΣ και η Αγγελική Νταλιάνη, μουσικός-προπτυχιακή φοιτήτρια του ΤΘΣ, με την υποστήριξη των ηθοποιών Ντίνου Ποντικόπουλου και Άννας Ψαρρά, ερμήνευσαν χορικά από την Ορέστεια του Αισχύλου σε μουσική σύνθεση του Λάκη Καραλή και τραγούδια από το θέατρο.
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος στην προσφώνησή του ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη τιμή σάς υποδεχόμαστε σήμερα εδώ, στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε αυτήν την τελετή προς τιμή τού Επίτιμου και Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ, έναν άνθρωπο παιδείας και ήθους, ένα εξέχον μέλος τής ακαδημαϊκής μας κοινότητας.
Ακολουθώντας την παράδοση τού Ιδρύματός μας να αποδίδουμε τιμές σε προσωπικότητες που έχουν προσφέρει πολλαπλώς στην Επιστήμη, σήμερα, τιμούμε έναν διακεκριμένο πανεπιστημιακό και έναν κορυφαίο επιστήμονα.
Ο Βάλτερ Πούχνερ ενσαρκώνει, πρώτα και πάνω απ’ όλα, ένα πρότυπο παιδείας, που φέρνει στον νου μας τις πολυσχιδείς πνευματικές μορφές τής Αναγέννησης, οι οποίες συνδύαζαν την επιστήμη με την τέχνη, τη θεωρία με την πράξη. Όμοια πολυσχιδής και σύνθετη προσωπικότητα, πνεύμα ανήσυχο, λαμπερό και χαρισματικό είναι ο Βάλτερ Πούχνερ.
Ο κ. Πούχνερ γεννήθηκε και σπούδασε στη Βιέννη, αλλά τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έχει ζήσει στην Ελλάδα. Επάξια πολιτογραφημένος Έλληνας, έχει διαγράψει με εργατικότητα, μεθοδικότητα και βαθιά γνώση του αντικειμένου του μια λαμπρή έως τώρα πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο και έχει λάβει σημαντικές και εξαιρετικά τιμητικές διακρίσεις.
Το όνομά του είναι από τα πρώτα ανάμεσα στα λίγα ονόματα που έρχονται στη μνήμη μας, όταν μιλάμε για τη θεατρική παιδεία στον τόπο μας. Μαζί με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του περασμένου αιώνα ενέταξαν στον πανεπιστημιακό χάρτη της Αθήνας το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Το τότε νεότευκτο αλλά πολύ δυναμικό Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας τον κάλεσε από το 1989, αξιοποιώντας, χάριν των φοιτητών και της επιστήμης του θεάτρου, την πολύμορφη προσωπικότητα, την οποία τιμούμε σήμερα.
Με συγγραφική δραστηριότητα επιβλητική σε όγκο αλλά και εξαιρετική σε ποιότητα ο Βάλτερ Πούχνερ εξετάζει τις εξελίξεις της έρευνας στον χώρο της Θεατρολογίας υπό ένα αναστοχαστική πρίσμα. Έγραψε πάνω από 120 βιβλία, μελετήματα και βιβλιοκρισίες, για θέματα της ιστορίας του ελληνικού και του βαλκανικού θεάτρου, καθώς και περί ελληνικής, συγκριτικής λαογραφίας και νεοελληνικών σπουδών και περί της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.
Με αφορμή την αποψινή εκδήλωση ήθελα να κάνω και άλλη μια επισήμανση. Την μοναδική συμβολή του τιμώμενου στη δημιουργία ενός δραστήριου επιστημονικού πυρήνα. Ο Βάλτερ Πούχνερ υπήρξε και είναι κατεξοχήν ακαδημαϊκός δάσκαλος, που δημιούργησε μαθητές, που διατήρησε και διατηρεί γύρω του μια εργατική κυψέλη. Κατόρθωσε να εμπνεύσει νέους ανθρώπους, να βρει άξιους συνεργάτες που σήμερα δίνουν τον τόνο αλλά και την εγγύηση της συνέχειας.
Σπάνια μπορεί κανείς να βρει συγκεντρωμένα τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που διακρίνουν αυτή την προσωπικότητα, όπως την ευτυχή συνάντηση του πολιτισμού με τον εν γένει προβληματισμό, την υψηλή επιστημονική επίδοση με τον ανθρωπισμό, διότι ο Βάλτερ Πούχνερ παραμένει πρακτικός μεν στις επιστημονικές του επιδόσεις, ανθρωπιστής δε με βαθιά ανθρωπιστική παιδεία. Και πιστεύω ότι αυτό το στοιχείο, ο ανθρωπισμός, είναι αυτό που πρέπει να διέπει έναν επιστήμονα σήμερα.
«Η άδεια θέα του μέλλοντος πρέπει να γεμίσει ουτοπίες» μας λέει ο ίδιος, ως πρωτοπόρος και οραματιστής, με γνήσια αγάπη για το Πανεπιστήμιο και τους συνανθρώπους του σε ένα δείγμα μιας άλλης του ενασχόλησης, αυτής με τον χώρο της ποίησης.
Κυρίες και κύριοι,
Ο Βάλτερ Πούχνερ τίμησε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, τη Φιλοσοφική Σχολή και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το έργο του, τη διδασκαλία του, την προσωπικότητα και το κύρος του.
Γι’ αυτό και σήμερα του αποδίδουμε όλοι και όλες εδώ, στο αρχαιότερο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, την οφειλόμενη αναγνώριση και τιμή.
Κύριε Πούχνερ,
Σας ευχαριστούμε για όσα έχετε προσφέρει και προσφέρετε στο θέατρο, στον πολιτισμό και στην παιδεία της πατρίδας μας, για τα οποία και σας τιμά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σας απευθύνουμε θερμές ευχές για τη συνέχιση του έργου σας, ενός έργου που γνωρίζουμε ότι τυγχάνει διεθνούς απήχησης και καταξίωσης.
Σας ευχόμαστε να συνεχίσετε να καθοδηγείτε τις νέες γενιές με τον ίδιο φωτεινό τρόπο! Θερμά συγχαρητήρια».
Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε: