Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΚΠΑ: Μουσικά έργα, κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες από όλο τον κόσμο σε μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ομότιμου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επίτιμου Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Οδυσσέα Ζώρα, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του ΕΚΠΑ με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νικολάου Μαλιάρα, με έργα Haydn, Mozart, Mascagni, Schubert, Σκαλκώτα, κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες από όλο τον κόσμο, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος και ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, καθηγήτρια κ. Αναστασία Γεωργάκη.

JIM 7703
JIM 7767
JIM 7802 1

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την όμορφη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που είναι γεμάτη με γιορτινά αισθήματα ικανοποίησης για τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου μας κατά το έτος που πέρασε.

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που μας φέρνει όλους κοντά και δίνουν την ευκαιρία να αναγεννηθούμε κι εμείς μαζί με τον Χριστό. Αγάπη, Ελπίδα, Αλληλεγγύη: είναι οι λέξεις που πρωταγωνιστούν τις ημέρες των εορτών. Τα Χριστούγεννα, η μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης, μας στέλνουν δυνατά μηνύματα για την ίδια την κοινωνία μας και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και της αλληλοστήριξης.

Είναι λοιπόν η ευκαιρία να εστιάσουμε στις αξίες που μας ενώνουν και να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη για τις στιγμές που μοιραζόμαστε ως ακαδημαϊκή κοινότητα.  Είναι η ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε μαζί και τη δύναμη που αποκτάμε ενωμένοι.

Αυτές τις μέρες που λαμπρύνονται από την προσδοκία της επί γης ειρήνης και κυλούν μέσα στην ευμένεια και την αγάπη, μας πονούν περισσότερο οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, η βία  και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις, υγειονομική, ανθρωπιστική, ενεργειακή που μας δοκιμάζουν, η όλο και μεγαλύτερη απειλή της κλιματικής αλλαγής αλλά και οι πόλεμοι που συνεχίζονται, μας προκαλούν ανασφάλεια και ανησυχία.

Ωστόσο, κάθε περίοδος μετάβασης είναι ευκαιρία για ανανέωση και αναγέννηση της ελπίδας. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι κοινωνίες που αντιμετωπίζουν θετικά τις προκλήσεις και δεν περιχαρακώνονται από τον φόβο για το καινούργιο, καταφέρνουν να οικοδομήσουν ένα μέλλον γόνιμο, δημιουργικό και ειρηνικό.

Το πανεπιστήμιό μας, από την ίδρυσή του το 1837, αποτελεί τον κυριότερο θεσμό πνευματικής ανάπτυξης του Ελληνικού Κράτους και την ατμομηχανή́ της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου. Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκροτήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η έννοια της επιστήμης και των επιστημονικών πεδίων και έκτοτε έχει διανύσει δύο αιώνες δυναμικής παρουσίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Πανεπιστήμιο μας σήμερα ως το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, διαθέτει ένα ισχυρότατο όνομα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης παγκοσμίως και έχει λάβει υψηλότατες διεθνείς αξιολογήσεις.  

Με πανεπιστημιακούς δασκάλους υψηλών προσόντων, με σπουδές που δημιουργούν προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης σε νέα και γεμάτα προκλήσεις επιστημονικά πεδία και με την επένδυση σε διαρκώς αναπτυσσόμενες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας το πανεπιστήμιό μας βρίσκεται σταθερά στην ερευνητική και επιστημονική πρωτοπορία.

Οι σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, τα οργανωμένα προγράμματα και οι διμερείς συμφωνίες με διεθνή εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, μας καθιστούν ένα εξωστρεφές δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Η επένδυση στην ποιότητα και στην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που  εξασφαλίζει τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων νέων επιστημόνων με ακαδημαϊκές αρχές και κοινωνικές ευαισθησίες, αποτελεί διαρκή μέριμνα και στρατηγικό στόχο του Ιδρύματός μας, καταξιώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το φέρνει πρώτο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μεταξύ των τριακοσίων καλύτερων Πανεπιστημίων στον κόσμο.

Πρέπει ωστόσο να τονίσω ότι όλα τα επιτεύγματα που έχουμε πραγματοποιήσει είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας, της ενότητας και της αφοσίωσης όλων όσων αποτελούν αυτή την υπέροχη και δυναμική κοινότητα: του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού και βεβαίως των φοιτητριών και φοιτητών του Ιδρύματός μας.

Με την ευχή να παραμείνουμε ενωμένοι απέναντι στις οικονομικές, κοινωνικές και ηθικές προκλήσεις της εποχής μας, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή, διαφυλάσσοντας την ακαδημαϊκή ελευθερία, την πρόσβαση στη γνώση και την ουσιαστική παιδεία προς όλους, οφείλουμε πρώτοι εμείς, ως Πανεπιστημιακή Κοινότητα, να ακολουθούμε το παράδειγμα της συνεχούς προσπάθειας για το καλύτερο. 

Συμπορευόμενοι με την κοινωνία και συμπαρασύροντας, εάν θέλετε, την κοινωνία, οφείλουμε ως Εθνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα να λειτουργούμε χωρίς «τοίχους» προσηλωμένοι στις αποστολές της μάθησης, της έρευνας, της καινοτομίας και του νέου ανθρωπισμού αναδεικνύοντας διεθνώς την Ελλάδα του αύριο.

Ας μοιραστούμε την εορταστική χαρά, ας απολαύσουμε τη μαγεία της μουσικής που θα μας προσφέρει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και ας δημιουργήσουμε μνήμες που θα μας συντροφεύουν για πάντα, διατηρώντας το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανό!

Σας ευχαριστώ για τη συνεχή προσφορά και την αφοσίωσή σας στο Πανεπιστήμιο μας!

Εύχομαι οι γιορτές αυτές να είναι περίοδος χαράς και δημιουργίας για εσάς και τις οικογένειές σας !

Καλά Χριστούγεννα!».

JIM 7885
JIM 8007
JIM 7691
εικόνα Viber 2023 12 19 10 29 18 792
εικόνα Viber 2023 12 19 10 29 17 850

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN