Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στέφθηκε με επιτυχία η πρόταση για χρηματοδότηση του ερευνητικού και αναπτυξιακού δια-πανεπιστημιακού ευρωπαϊκού έργου “Extending Design Thinking with Emerging Digital Technologies”

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι στέφθηκε με επιτυχία η πρόταση για χρηματοδότηση του ερευνητικού και αναπτυξιακού δια-πανεπιστημιακού ευρωπαϊκού έργου με τίτλο “Extending Design Thinking with Emerging Digital Technologies” και ακρώνυμο ‘Exten.(D.T.)2. Η χρηματοδοτική αρχή είναι: HORIZON-CL2-2021-TRANSFORMATIONS-01-05.

Ο όρος ‘design thinking’, δηλαδή Σχεδιαστική Σκέψη, που αποτελεί κυρίαρχη συνιστώσα του έργου Exten.(D.T.)2, αφορά σε μια πολλά υποχόμενη εκπαιδευτική καινοτομία. Πρόκειται για ένα είδος συνεργατικού πρότζεκτ που προέρχεται από το χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού και μετασχηματίζεται ώστε να είναι αξιοποιήσιμο στη σχολική εκπαίδευση με στόχο σε διεπιστημονικό πλαίσιο να ενισχύσει την ικανότητα συνεργασίας, την επινοητικότητα, την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη των ικανοτήτων των μαθητών για παραγωγική πολιτειότητα στην ψηφιακή εποχή.

Το Exten.(D.T.)2 θα επιχειρήσει να τεκμηριώσει περαιτέρω και να διευρύνει την δυνατότητα εφαρμογής και την παιδαγωγική αξία των πρότζεκτ της Σχεδιαστικής Σκέψης με μέσο την ανάπτυξη και αξιοποίηση αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών.

Το έργο θα συνδυάσει τις αναδυόμενες τεχνολογίες με τα ψηφιακά εργαλεία που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ και η χρήση των οποίων παγιώνεται σταδιακά στην Ελληνική αλλά και τη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα. Τα εργαλεία αυτά υποστηρίζουν τη δυνατότητα έκφρασης μέσω παραγωγής και διασκευής ψηφιακών γραμμικών μοντέλων και παιχνιδιών σε κοινωνικο-επιστημονικά ζητήματα. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες που θα αξιοποιηθούν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανάλυση δεδομένων (‘analytics’), εμπλουτισμένα με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, την επαυξημένη πραγματικότητα, τη χρήση 3D εκτύπωσης και σάρωσης, την εικονική ρομποτική, κ.ο.κ..

Στο “Extending Design Thinking with Emerging Digital Technologies” συμμετέχουν οι εξής φορείς:

  1. Πανεπιστήμιο Linnaeus της Σουηδίας,
  2. Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής (ΠαιΤ.Δ.Ε) του ΕΚΠΑ, το
  3. Πανεπιστήμιο του Gent του Βέλγίου,
  4. National Technical University of Trondheim της Νορβηγίας
  5. Πανεπιστήμιο του Dublin στην Ιρλανδία, 
  6. Open University στο Ηνωμένο Βασίλειο
  7. University College Knowledge Lab στο Ηνωμένο Βασίλειο και
  8. Η νεοφυής εταιρεία ανάπτυξης ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών, ‘Simple’.

Οι συμμετέχοντες στο έργο φορείς συμπράττουν με πρωτοποριακές ερευνητικές ομάδες που ανοίγουν νέα πεδία για τη χρήση επικοδομητικών (constructionist) ψηφιακών εργαλείων μοντελοποίησης στην εκπαίδευση και διαμορφώνουν νέες συνεργασίες, συνυφάνσεις και συναρθρώσεις ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη σχολική εκπαίδευση και στην παιδαγωγική αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή. To Exten.(D.T.) είναι η μια από τις τρεις προτάσεις που εγκρίθηκαν (από τις 68 που υποβλήθηκαν) και χρηματοδοτήθηκε με 3 εκ. Ευρώ. Αναμένουμε να υπογράψουμε τη σχετική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση τους προσεχείς μήνες, ώστε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του έργου τον Σεπτέμβριο.

Χρόνης Κυνηγός

Καθηγητής ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

ΠαιΤΔΕ – Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ

http://etl.eds.uoa.gr

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN