Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών-ΕΙΕΕ (IIA Greece), στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Εφαρμοσμένη Διαχείριση Κινδύνων» με ειδίκευση τον Εσωτερικό Έλεγχο, διοργάνωσε την Τετάρτη 2/11/2022, ως εισαγωγική ημερίδα για το Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών- Feel the Rhythm, εκδήλωση με τίτλο Feel the Rhythm  Interaction between Universities and Corporations.

Η Εκδήλωση έλαβε χώρα, στα Προπύλαια στην Αίθουσα Ιωάννης Δρακόπουλος με πλήθος καλεσμένων, ομιλητών και τιμώμενων προσώπων. Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στον Εσωτερικό Έλεγχο και στα συστήματα Εταιρικής Διακυβέρνησης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, και στην διαδραστική σχέση ανάμεσα στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τις Επιχειρήσεις/Οργανισμούς. Η εκδήλωση διεξήχθη δια ζώσης και πληρούσε όλα τα μέτρα και πρωτόκολλα ασφαλείας κατά του covid-19.

Την εκδήλωση άνοιξε η ομιλία της προέδρου του ΕΙΕΕ κας Β. Μαρμαλίδου, η οποία αναφέρθηκε στην δράση του ΕΙΕΕ, την διαρκή στήριξη του Ινστιτούτου στην ακαδημαϊκή πτυχή του Εσωτερικού Ελέγχου αλλά και την συνεργασία του με το ΕΚΠΑ και άλλα πανεπιστήμια της χώρας.

Rhythm01

Ακολούθησε ο Διευθυντής του ΠΜΣ Καθηγ. Δ. Καινούργιος. Στην ομιλία του έγινε αναφορά στην διάδραση και την διασύνδεση μεταξύ της ακαδημαικής κοινότητας και συγκεκριμένα του ΠΜΣ Εσωτερικός Έλεγχος με την Αγορά και τις Επιχειρήσεις, και ανέπτυξε προτάσεις σχετικά με μελλοντικές δράσεις των πανεπιστημίων.

Επίσης, τόνισε την στρατηγική επιλογή του ΕΚΠΑ για την δημιουργία ενός προγράμματος που εστιάζει σε βασικούς πυλώνες της εταιρικής διακυβέρνησης, τον ακαδημαϊκό αλλά ταυτόχρονα και πρακτικό προσανατολισμό του μεταπτυχιακού μέσω συνεργασιών με αναγνωρισμένους φορείς και εταιρίες του χώρου με ξεχωριστή εμπειρία στον εσωτερικό έλεγχο και την διαχείριση κινδύνων, καθώς και την διάκριση του προγράμματος το 2020 από το INTERNATIONAL INSTITUTE OF INTERNAL AUDITORS (IIA GLOBAL) ως το μοναδικό στην Ελλάδα Internal Auditing Education Partnership Program  (IAEP).

Rhythm2

Ακολούθησε η ομιλία της κας Μ. Κωνσταντινίδου, Επικεφαλή της Γενικής Δνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για τις δράσεις της Αρχής, την εισαγωγή του Εσωτερικού Ελέγχου στον δημόσιο τομέα, την σημασία της Εκπαίδευσης και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το πανεπιστήμιο σε αυτό.

Rhythm03

Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο κος Α. Γιαννόπουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που με τη σειρά του τόνισε την σχέση πανεπιστημίων και αγοράς αλλά και πως η κουλτούρα ελέγχου παίζει σημαντικό ρόλο στα θέματα εποπτείας.

Rhythm04

Η κα Δ. Ανδρεάδου, Chief Audit Executive στον όμιλο της Eurobank, με την ομιλία της που πλαισιώθηκε από video με αποφοίτους πανεπιστημίων και νυν στελέχη της Eurobank, ανέδειξε τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης, κατάρτισης και βελτίωσης των δεξιοτήτων, αξίες που το ΠΜΣ Εσωτερικός Έλεγχος ενστερνίζεται πλήρως.

Rhythm05

Ο κος Γ. Πελεκανάκης, partner στην Amid και πολύπειρο στέλεχος, αναφέρθηκε στην πρακτική αξία της εκπαίδευσης και του leading by example.

Rhythm06

O κος Κων. Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελετηρίου Ελλάδας, στη δική του ομιλία επανέλαβε την πρόθεση του ΟΕΕ για συνεχή θεσμική και λειτουργική στήριξη στο αντικείμενο του εσωτερικού ελέγχου, στο πλαίσιο και της τήρησης από το επιμελητήριο του μητρώου εσωτερικών ελεγκτών του ιδιωτικού τομέα.

Picture7

Ο κος B. Harel, Director of IFACI Certification, IIA France & IIA Greece, αναγνώρισε την μεγάλη προσπάθεια και πρόοδο που επιτελείται στον χώρο του εσωτερικού ελέγχου και μας έδωσε τα πρώτα στοιχεία για τη Νέα Πιστοποίηση Εσωτερικού Ελέγχου που θα παρέχετε από το ΕΙΕΕ σε συνεργασία με το αντίστοιχο γαλλικό Ινστιτούτο.

Picture8

Ακολούθησε η ομιλία του κου P. Sobel, Chairman at COSO – Committee of Sponsoring Organizations και πρόεδρος (Chairman) του ΙΙΑ (2013-2014), όπου επίσης τόνισε την εξέλιξη του επαγγέλματος και πόσο βοήθησε η ακαδημαική προσέγγιση και συνεργασία με τα πανεπιστήμια, όπου ουσιαστικά προσεγγίζετε πια ο Εσωτερικός Έλεγχος ως ξεχωριστό γνωστικό/επιστημονικό αντικείμενο.

Picture9

Ακολούθησε η βράβευση του κου Sobel για την εξαιρετική συνεισφορά του στο χώρο του Εσωτερικού Ελέγχου από τον Καθηγ. Δ. Καινούργιο.

Picture10

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συναυλία μεταπτυχιακών φοιτητών από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ σε Trio Jazz Scheme με θεματική εμπνευσμένη από το Συνέδριο Εσωτερικού Ελέγχου «Feel the Rhythm», και το I Got Rhythm του εμβληματικού George Gershwin.

Rhythm011

Στην ημερίδα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα εκπαίδευσης και επιστημονικής κατάρτισης των Εσωτερικών Ελεγκτών καθώς και στα νέα Νομοθετικά πλαίσια όπως ορίζονται από το Νόμο περί Εσωτερικού ελέγχου για τον Δημόσιο τομέα αλλά και για τις ΔΕΚΟ, αλλά και το νέο νόμο περί εισηγμένων εταιρειών και Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Στην Ημερίδα παρέστησαν καθηγητές από πανεπιστήμια της χώρας, φοιτητές και απόφοιτοι του ΠΜΣ αλλά και στελέχη τόσο από το χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα, όσο και από τη βιομηχανία, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως ο Εσωτερικός Έλεγχος, η Διαχείριση Κινδύνων, η Κανονιστική Συμμόρφωση και γενικότερα η Εταιρική Διακυβέρνηση.

Ακολούθησε ελαφρύ γεύμα και αναμνηστικές φωτογραφίες.

Rhythm12

Rhythm13

Rhythm014
Rhythm015

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN