Πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2023, στο κτήριο Geel Huis της γραφικής Πανεπιστημιούπολης Arenberg της Λουβαίνης (Leuven) στο Βέλγιο, η τελική παρουσίαση και αξιολόγηση του ερευνητικού προγράμματος «SafeSpace» (μτφ: “Ασφαλές Διάστημα”), που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιήθηκε από οκτώ ευρωπαϊκούς φορείς, με συντονιστή το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Ιωάννη Α. Δαγκλή, Καθηγητή του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ).
Σχεδόν σύσσωμη η ερευνητική ομάδα του προγράμματος παρέστη στη συνάντηση που οργανώθηκε από τον Καθηγητή Stefaan Poedts από το KU Leuven (Katholieke Universiteit Leuven), όπου και συζητήθηκαν η πρόοδος του προγράμματος, τα αποτελέσματα και τα επιτεύγματα με την ολοκλήρωση του SafeSpace στα τέλη του 2022. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Επιβλέπων του Έργου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Andrej Roskov καθώς και ο Τεχνικός Αξιολογητής Prof. Hermann Opgenoorth.
Το επιστημονικό πεδίο του προγράμματος SafeSpace ήταν ο Διαστημικός Καιρός, όρος που αναφέρεται σε έντονες διαταραχές του διαστημικού περιβάλλοντος και της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε τεχνολογικές υποδομές και εξοπλισμό στο διάστημα, αλλά και στην επιφάνεια της Γης. Οι διαταραχές προκαλούνται από ηλιακές εκρήξεις που διαδίδονται στο διαπλανητικό διάστημα και επιδρούν στο μαγνητικό πεδίο της Γης, επιφέροντας την ανάπτυξη ηλεκτρομαγνητικών ταλαντώσεων και τη γένεση ηλεκτρονίων εξαιρετικά υψηλής ενέργειας, που αποτελούν τις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen. Τα ηλεκτρόνια αυτά είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβες σε ηλεκτρονικά συστήματα δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα δημιούργησε ένα σύγχρονο και ακριβές μοντέλο της δυναμικής των ζωνών Van Allen που βελτιώνει τις δυνατότητες πρόγνωσης της κατάστασής τους σε χρονικό ορίζοντα δύο έως τεσσάρων ημερών. Το κυριότερο παραδοτέο του Προγράμματος είναι μια καινοτόμος Υπηρεσία Διαστημικής Ασφάλειας για την έγκυρη και έγκαιρη προειδοποίηση δυσμενών συνθηκών διαστημικού καιρού, το οποίο σχεδιάστηκε με γνώμονα τις απαιτήσεις της διαστημικής βιομηχανίας και παρέχει δείκτες επικινδυνότητας της σωματιδιακής ακτινοβολίας που απειλεί διαστημικές υποδομές.
Όλα τα αποτελέσματα και όλα τα παραδοτέα του Έργου παρουσιάστηκαν από τους Υπεύθυνους των Πακέτων Εργασίας και τους Υπεύθυνους των Εργασιών, ενώ ο Επιβλέπων του Έργου και ο Τεχνικός Αξιολογητής σχολίασαν τις παρουσιάσεις και τις τελικές αναφορές. Η συζήτηση κατέληξε σε ενδιαφέρουσα ανταλλαγή με το αναπόφευκτο συμπέρασμα να είναι ότι το έργο ολοκληρώνεται επιτυχώς, παραδίδοντας όσα είχε υποσχεθεί συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας των ευρωπαϊκών διαστημικών πόρων.
Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο, τις επιστημονικές ερευνητικές του εργασίες, τη διάδοση και τις δημόσιες εκδηλώσεις, καθώς και το κύριο αποτέλεσμα του, το πρωτότυπο Space Safety Service, μπορείτε πάντα να βρείτε στον επίσημο ιστότοπό του: https://www.safespace-h2020.eu