Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Αρχαιολογική Εταιρία της Αλεξάνδρειας στο πλαίσιο πενταετούς μνημονίου συνεργασίας (2021-2025) διοργάνωσαν από κοινού με το Αλεξανδρινό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, διεθνή επιστημονική συνάντηση με τίτλο: Funerary archaeology, art and architecture in Hellenistic and Roman times.
Η συνάντηση διεξήχθη στην Αλεξάνδρεια από 03 έως και 07 Ιουλίου 2022, και απευθυνόταν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Ελλάδα και την Αίγυπτο που ασχολούνται με τη μελέτη της «αρχαιολογίας του θανάτου» στην ανατολική Μεσόγειο κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπροσώπησε εννεαμελής ομάδα αποτελούμενη από επτά μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες κλασικής αρχαιολογίας υπό την εποπτεία του Δημήτρη Πλάντζου, Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και του Νικόλα Δημάκη, Επίκουρου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας που είχε αναλάβει και τη διοργάνωση και συντονισμό της συνάντησης.
Οι εργασίες ξεκίνησαν την Κυριακή 03/07 στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με την εναρκτήρια ομιλία του Δημήτρη Πλάντζου με τίτλο: Styling social identity in Alexandrian funerary painting.
Από τις 04/07 και έως τις 07/07 το εντατικό πρόγραμμα περιελάμβανε πρωινές επισκέψεις και μαθήματα σε αρχαιολογικούς χώρους αρχαίων (Shatby, Mustapha Kamel, Anfushi, Kom el Shoqafa) και νεότερων (κοιμητήριο ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας) νεκροταφείων της πόλης, καθώς επίσης και σε αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές.
Ειδικότερα στο νεκροταφείο του Shatby (αρχές 3ου-2ος αι π.Χ.) όπου από το 2019 η Αρχαιολογική Εταιρία της Αλεξάνδρειας εκπονεί έργο ανασκαφής, συντήρησης, ανάδειξης και τεκμηρίωσής του, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμβάλλει στην επιστημονική τεκμηρίωση του νεκροταφείου με την συμμετοχή στην ερευνητική ομάδα του επίκουρου καθηγητή Νικόλα Δημάκη ειδικού στην ταφική αρχαιολογία, και τη διαχείριση της ιστοσελίδας του προγράμματος.
Το πρωινά επιτόπια μαθήματα στους χώρους, εμπλουτίζονταν με απογευματινές διαλέξεις ειδικών στην ταφική αρχαιολογία, τέχνη και αρχιτεκτονική των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Προσκεκλημένοι ομιλητές από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο ενίσχυσαν με την εμπειρία τους τον διδακτικό χαρακτήρα της συνάντησης δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω προβληματισμό των φοιτητών, ερωτήσεις και συζήτηση.
Τη συνάντηση παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές, μέλη αιγυπτιακών και ευρωπαϊκών ερευνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην χώρα, καθώς και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, στέφοντας τις εργασίες της υπό πλήρη επιτυχία και διαμορφώνοντας στέρεες βάσεις για τη συνέχιση της ερευνητικής δράσης του ΕΚΠΑ στην Αίγυπτο.
Webcasted Videos (τρεις πρώτες ημέρες):
3 July: http://webcast.bibalex.org/cast/Details.aspx?ID=12600
4 July: http://webcast.bibalex.org/cast/Details.aspx?ID=12601
5 July: http://webcast.bibalex.org/cast/Details.aspx?ID=12602