Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νέα επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα τον Οκτώβριο | Άρθρο του Ομ. Καθηγητή Π. Πετράκη στον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, στις 7 Νοεμβρίου 2022 δημοσίευσε άρθρο του Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο “Νέα επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα τον Οκτώβριο”.

Το άρθρο αναφέρει τα εξής:
“Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 48,1 μονάδες τον Οκτώβριος, τιμή χαμηλότερη από τις 49,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου, υποδεικνύοντας νέα μέτρια επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, τιμές κάτω του 50 είναι προάγγελος κακών προοπτικών για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

20221107 01
20221107 02

Όπως σημειώνει η S&P Global αυτή η επιδείνωση φαίνεται να οφείλεται στην ταχύτερη μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιβάρυναν τη ζήτηση των πελατών. Την ίδια στιγμή, κατά τον τελευταίο μήνα, αυξήθηκαν οι τιμές των εισροών και των τιμών χρέωσης, λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας, καυσίμων και μεταφοράς. Στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τις δαπάνες, οι παραγωγοί αγαθών μείωσαν και πάλι τις αγορές εισροών, ενώ η απασχόληση μειώθηκε περαιτέρω. Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη έπεσε στις 46,4 μονάδες από τις 48,4 μονάδες του προηγούμενου μήνα (πρόκειται για τον έκτο συνεχόμενο μήνα επιδείνωσης του δείκτη). Η νέα αυτή μείωση είναι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα κάτω από τις 50 μονάδες, αναδεικνύοντας τις συνθήκες επιδείνωσης του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη.

Όσον αφορά στο δείκτη Οικονομικού Κλίματος, μειώθηκε σημαντικά στην περίπτωση της Ελλάδας κατά το μήνα Οκτώβριο, καθώς έφτασε στις 98,3 μονάδες σε σχέση με τις 105,1 μονάδες στις οποίες βρισκόταν το Σεπτέμβριο. Η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προσδοκιών στις υπηρεσίες και στη βιομηχανία, αλλά και την υποχώρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Το Λιανικό Εμπόριο, αντίθετα, φαίνεται να ανακάμπτει. Ταυτόχρονα η λήξη της τουριστικής περιόδου οδηγεί σε αναζήτηση νέων πηγών απασχόλησης. Επίσης, η ενεργειακή κρίση επιδρά σημαντικά στην αισιοδοξία των πολιτών ενόψει της χειμερινής περιόδου. Η πτώση αυτή συγκλίνει με τις αντίστοιχες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ανάλογες πτωτικές τάσεις επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Στην περίπτωση της Ευρωζώνης σημειώθηκε νέα πτώση του δείκτη με το δείκτη να πέφτει από τις 93,7 μονάδες το Σεπτέμβριο στις 92,5 μονάδες τον Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι το Φεβρουάριο του 2022 ο δείκτης για την Ευρωζώνη ήταν της τάξης των 114 μονάδων και έκτοτε μειώνεται συνεχώς για 8 διαδοχικούς μήνες.

20221107 03

20221107 04

Πηγές:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.”

Πρώτη δημοσίευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος, 7 Νοεμβρίου 2022 https://www.ot.gr/2022/11/07/academia/ethniko-kai-kapodistriako-panepistimio-athinon/nea-epideinosi-tou-metapoiitikou-tomea-ton-oktovrio/
Δείτε την αναδημοσίευση στο InDeep Analysis: http://indeepanalysis.gr/oikonomia/epeidinosi-metapoiitikou-tomea-beltiosi-oikonomikou-klimatos

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN