Στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών των Πανεπιστημίων Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου, της Γκουανγκντόνγκ και της Τιανζίν της Λ.Δ. της Κίνας, οι οποίοι και οι οποίες φοίτησαν στη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, σύμφωνα με τις γενικές διμερείς συμφωνίες συνεργασίας αλλά και τα ειδικά προγράμματα φοίτησης αλλοδαπών φοιτητών στο Ε.Κ.Π.Α. που έχουν υπογραφεί μεταξύ των Πανεπιστημίων.
Ειδικότερα, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ολοκλήρωσαν με επιτυχία το προβλεπόμενο πρόγραμμα σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής 7 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, 11 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών της Τιανζίν και 6 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών της Γκουανγκντόνγκ.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες από τη Λ.Δ. της Κίνας παρακολούθησαν τα μαθήματα «Εισαγωγή στη Γλωσσολογία» και «Ελληνικός Πολιτισμός» από διδάσκοντες του Τμήματος Φιλολογίας, καθώς και το μάθημα «Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία, Ευρωπαϊκή Τέχνη και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» από διδάσκουσα του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας –μάλιστα τα δύο τελευταία έχουν σχεδιαστεί από τη Φιλοσοφική Σχολή ειδικά για τους εν λόγω φοιτητές. Ορισμένοι, δε, φοιτητές ολοκλήρωσαν με επιτυχία και άλλα μαθήματα από τη Φιλοσοφική Σχολή, τα οποία είχαν επιλέξει. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές κατά το έτος φοίτησής τους πραγματοποίησαν επισκέψεις σε εμβληματικές τοποθεσίας της Αθήνας και της Ελλάδας
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες παρακολούθησαν επίσης εντατικό πρόγραμμα ελληνικών στο Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Ε.Κ.Π.Α. λαμβάνοντας πιστοποίηση στην ελληνική γλώσσα και, όπως διαπιστώθηκε και κατά τις παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν την ημέρα της αποφοίτησής τους, σημείωσαν εντυπωσιακή πρόοδο στην εκμάθηση της ελληνικής.
Την τελετή χαιρέτισε η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Καθηγήτρια κ. Σοφία Παπαϊωάννου, η οποία συνεχάρη τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για την επιτυχή ολοκλήρωση του προπτυχιακού προγράμματος στη Φιλοσοφική Σχολή και τους ευχήθηκε να επιστρέψουν στην Ελλάδα ως Καθηγητές μελλοντικών φοιτητών/φοιτητριών από την Κίνα.
Ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Καθηγητής κ. Δημήτριος Δρόσος, εξέφρασε τη συγκίνηση και την ικανοποίησή του για τα επιτεύγματα και την πρόοδο των φοιτητριών και των φοιτητών, τους εξέθεσε τις ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν εφεξής και τους και τις διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα ευπρόσδεκτοι και ευπρόσδεκτες στην ακαδημαϊκή μας οικογένεια, ως μέλη της, τονίζοντας ότι ως απόφοιτοι του προγράμματος θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των σινο-ελληνικών σχέσεων.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η τέως Κοσμήτωρ Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Ελένη Καραμαλέγκου, στη θητεία της οποίας ξεκίνησε το εν λόγω πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και των Πανεπιστημίων της Λ.Δ. της Κίνας.
Στην τελετή αποφοίτησης παρευρέθησαν ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Γεώργιος Κούζας και οι Διδάσκοντες στο Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας κ.κ. Ευθυμία Καπούλα, Σόφια-Νεφέλη Κύτρου, Παναγιώτης Μακρόπουλος και Παρασκευή Χριστίνα Τζοβάρα.
Όλοι οι φοιτητές και όλες οι φοιτήτριες παρουσίασαν την Ελλάδα «μέσα από τα μάτια τους» με ομιλίες και βίντεο, αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους από το «ταξίδι» τους στη Φιλοσοφική Σχολή και στην Ελλάδα και ανέδειξαν στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, συσχετίζοντάς τα με τα αντίστοιχα κινεζικά.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Τιανζίν παρουσίασαν μάλιστα αποσπάσματα από δύο κινεζικά παραμύθια –τα οποία απλοποίησαν και απέδωσαν στα ελληνικά και ηχογράφησαν στο LabMat studio του Ε.Κ.Π.Α., με επιμέλεια των διδασκόντων Παρασκευής Χριστίνας Τζοβάρα και Παναγιώτη Μακρόπουλου*– και αποχαιρέτησαν τους καθηγητές και τους συμφοιτητές τους με ένα σύντομο «μουσικό αντίο» με ελληνικά τραγούδια.
Τέλος, ο Κοσμήτωρ μαζί με τους φοιτητές και τους διδάσκοντες πραγματοποίησαν δενδροφύτευση στον κήπο του Διδασκαλείου της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Φυτεύτηκαν τρία φυτά, ένα για κάθε Πανεπιστήμιο, ως σύμβολο δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.
* Μπορείτε να διαβάσετε και να ακούσετε τα παραμύθια.