Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρασημοφόρηση του Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

image00002 1920x1280 1

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τρίτη 5 Απριλίου 2022, απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος, στον Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών.

PHT 0009 2

Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος είναι ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα 63 χρόνια ζωής του εμβληματικού αυτού θεσμού. Κατά τη δεκαετία 2011-2021 άφησε το αποτύπωμά του στο Δικαστήριο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έκδοση ορισμένων ιστορικών αποφάσεων, οδηγώντας το σώμα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και προάγοντας τον διάλογο με τα ανώτατα δικαστήρια σε ολόκληρη της Ευρώπη. Για τη συμβολή του αυτή, ο κ. Σισιλιάνος τιμήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας τον Φεβρουάριο του 2020.

Η παρουσία του Καθηγητή Σισιλιάνου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν το επιστέγασμα μιας ξεχωριστής και μακράς πορείας στους διεθνείς οργανισμούς – στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ. Ως μέλος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων συμμετείχε στην εξέταση εκθέσεων από 120 χώρες και ορίστηκε εισηγητής, μεταξύ άλλων,  για τις ΗΠΑ, την Ρωσική Ομοσπονδία, την Κίνα, την Ινδία, και τη Γαλλία.

Η δράση του αυτή συνδυάζεται με μια πυκνή ακαδημαϊκή πορεία. Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Κοσμήτορας, σήμερα, της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο κ. Σισιλιάνος συμμετέχει επίσης στη Σύγκλητο της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου που συγκεντρώνει κορυφαίους διεθνολόγους από όλο τον κόσμο. Έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή βραβεία. Το 2021 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου των Παρισίων-ΙΙ και παρασημοφορήθηκε με την Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο Μακρόν.

Στην ίδια τελετή η ΠτΔ, απένειμε επίσης τα παράσημα:

• του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας στην Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου,

• του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Σωτήρος στον Αλβέρτο Μπουρλά, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer

• του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιίας στην Βικτωρία-Μαργαρίτα Καρέλια, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια

Ακολουθεί η προσφώνηση της κ. Σακελλαροπούλου:

«Κυρίες και Κύριοι,
Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο, για να τιμήσουμε τέσσερεις σπουδαίους Έλληνες και Ελληνίδες για το έργο τους και την προσφορά τους στην πατρίδα μας.

Όλοι τους έχουν σημαντική διαδρομή, ο καθένας στον τομέα του, και έχουν διακριθεί και αναγνωρισθεί τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Ο Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο. Ασχολείται με πάθος και αφοσίωση, εδώ και πολλά χρόνια, με τον ιδιαίτερο και ευαίσθητο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ, έχει επίσης διατελέσει επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος «Αλίκη Μαραγκοπούλου». Το επιστημονικό του έργο στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα είναι αφιερωμένο στο δημόσιο διεθνές δίκαιο, με ιδιαίτερη συμβολή στην προαγωγή του δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, γνωστός στα πέρατα του κόσμου για την ανάσα που προσέφερε στην ανθρωπότητα, μέσω της ανάπτυξης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η πορεία του αποτελεί το χρονικό μιας νίκης της επιστήμης στον τομέα της υγείας, προς όφελος του κοινού καλού. Προερχόμενος από οικογένεια επιζώντων του Ολοκαυτώματος, κατάφερε να υλοποιήσει το όραμά του και να εφαρμόσει επιστημονικές καινοτομίες που οδήγησαν στην ανακάλυψη του εμβολίου, κάνοντας όλη την υφήλιο να πιστέψει ότι το αδύνατο είναι δυνατό.

Η Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου, η ευεργέτιδα η οποία, με το φιλανθρωπικό της έργο στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, επέλεξε μια ζωή κοινωνικής προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας. Απέδειξε ότι η ζωή έχει μεγαλύτερη αξία όταν προσφέρουμε, συνδράμουμε και συμπαραστεκόμαστε στον πιο αδύνατο, σε αυτόν που έχει ανάγκη. Μια μόνιμη εθελόντρια, σε έναν αγώνα ανιδιοτελούς πορείας, που την χαρακτηρίζει η αγάπη για τον άνθρωπο. Στο πρόσωπό της, τιμάμε και τον πατέρα της, ευεργέτη Θεόδωρο Κωνσταντόπουλο, του οποίου το όνομα συνδέθηκε με το ομώνυμο νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας.

Η Βικτωρία – Μαργαρίτα Καρέλια, Πρόεδρος της Καπνοβιομηχανίας και του κοινωφελούς Ιδρύματος “Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια”, που συστάθηκε το 1993 προκειμένου να ενισχύσει και να προωθήσει δραστηριότητες στον πολιτισμό, την κοινωνική αρωγή και τη λαϊκή παράδοση. Παράλληλα, υπήρξε και στυλοβάτης του Λυκείου Ελληνίδων, καθώς, όπως η ίδια έχει πει, το ταξίδι μέσα στην πολιτιστική μας κληρονομιά έγινε ένα με το ταξίδι της ζωής της. Και κατέληξε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ενός ξεχωριστού μουσείου, στο οποίο στεγάζεται η συλλογή της από ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Κύριε Σισιλιάνο,

Κύριε Μπουρλά,

Κυρία Περρωτή – Κωνσταντοπούλου,

Κυρία Καρέλια,

Σας ευχαριστούμε ολόψυχα για όλα όσα έχετε προσφέρει στην πατρίδα μας. Σας ευχαριστούμε για το έργο σας, που μας έχει κάνει υπερήφανους. Οι τιμητικές διακρίσεις, που έχω τη χαρά να σας απονείμω, αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς σας».

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN