Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ ο Καθηγητής Didier Viviers

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, τελέστηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών του κ. Didier Viviers, καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB) και Προέδρου της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Βελγίου.

021

Τον τιμώμενο προσφώνησε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος.

Η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έγινε από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριο Πλάντζο.

Η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος έγινε από την Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθηγήτρια Αικατερίνη Νικολάου.

Ακολούθησε η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη, και η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλία του τιμωμένου καθηγητή Didier Viviers, με τίτλο: «Απάμεια της Συρίας· πολεοδομική ανάπτυξη ενός κέντρου του ελληνισμού στην Ανατολή».

01

Ο κ. Viviers είναι ιστορικός και αρχαιολόγος ειδικευμένος στην κλασική αρχαιότητα, και ειδικότερα στην πρώιμη ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Επιστημονικής Έρευνας του Βελγίου (2011-2013) και Πρύτανης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (2010-2016). Έχει διευθύνει αρχαιολογικές ανασκαφές στην Απάμεια της Συρίας, ενώ από το 2011 ξεκίνησε συστηματική ανασκαφή στην Ίτανο της Κρήτης, όπου συνεχίζει τις έρευνές του έως σήμερα. Διδάσκει ανελλιπώς κλασική τέχνη και αρχαιολογία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, και έχει εποπτεύσει πολλά διδακτορικά στην κλασική αρχαιολογία.

03

Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα, μονογραφίες, συλλογικούς τόμους και άρθρα, σε θέματα που άπτονται της ελληνικής ιστορίας και ειδικά την πρώιμη ιστορία της Κρήτης και την ελληνιστική Απάμεια.

Στην τελετή παραβρέθηκε η Πρέσβης του Βελγίου, κυρία Françoise Gustin, ο Διευθυντής του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Γιάννης Παπαδάτος, η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ειρήνη Λαιμού, καθηγήτριες και καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, φοιτήτριες και φοιτητές, και πολλοί συνάδελφοι του τιμηθέντος.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN