Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συνδιοργάνωσαν μια τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον Επτανήσιο (Κεφαλλήνα), κορυφαίο, διακεκριμένο διεθνώς επιστήμονα κ. Αθανάσιο Φωκά, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge και Επίτιμο Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου με μεγάλη επιτυχία. Η αίθουσα ήταν γεμάτη και υπήρχε και πολύ κόσμος εκτός της αίθουσας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, Ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές διαφόρων περιοχών, εκπρόσωποι της Πολιτείας, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων και Σωματείων των νησιών μας, και πολλοί φίλοι και φίλες της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας.
Μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο πρώην Πρωθυπουργός και Ακαδημαϊκός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Γεράσιμος Σιάσος, οι πρώην Υπουργοί και πρώην Πρυτάνεις του ΕΚΠΑ, Επίτιμοι Καθηγητές κ. Γ. Μπαμπινιώτης και κ. Χ. Κίττας, ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρώην Βουλευτής Επικρατείας κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωσταντίνος Μαυριάς, οι Ακαδημαϊκοί κ.κ. Κωσταντίνος Συνολάκης και Άρης Ροζάκης, ο Βουλευτής Κεφαλληνίας κ. Παναγής Καππάτος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής της Ανώτατης Εκπαίδευσης και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας, ο ζωγράφος και Ομότιμος Καθηγητής Καλών Τεχνών κ. Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς, το Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής κ. Αναστάσιος Γερμενής, οι Ομότιμοι Καθηγητές Ιατρικής κ.κ. Γεώργιος Χρούσος, Παναγιώτης Σουκάκος και Αλέξανδρος Λαγκούσης, οι Καθηγητές Ιατρικής κ.κ. Σωτήρης Τσιόδρας και Βασίλης Γοργούλης, ο Ομότιμος Καθηγητής Νομικής κ. Δημήτρης Τραυλός, ο Καθηγητής Νομικής κ. Πάνος Λαζαράτος, ο Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας κ. Πάρις Παυλάκης, οι Ομότιμοι Καθηγητές Μαθηματικών κ.κ. Σταύρος Παπασταυρίδης και Τηλέμαχος Χατζηαφράτης, οι Καθηγητές Μαθηματικών κ.κ. Γιάννης Σαριδάκης και Γεράσιμος Μπαρμπάτης, η Καθηγήτρια Μαθηματικών κ. Ελένη Παπαδοπούλου, ο Συνθέτης κ. Γεώργιος Κουρουπός, ο Μαέστρος κ. Βύρων Φιδετζής, ο πρώην Δήμαρχος Οινουσσών κ. Ευάγγελος Αγγελάκος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτήκ. Γεράσιμος Βεργωτής, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανατολικής Ρωμυλίας κ. Απόστολος Ζαφειρόπουλος, ο πρώην Διευθυντής του Γραφείου ΠΙΝ κ. Γεράσιμος Παναγιωτάτος Τζάκης, ο κ. Βαγγέλης Ζώτος εκπροσωπώντας το ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, οι Καρδιολόγοι κ.κ. Ανδρέας Γιαννουλόπουλος και Μανώλης Παπαδάκης, οι Οφθαλμο-χειρούργοι κ.κ. Γεράσιμος Ραλλάτος, Χαράλαμπος Ραλλάτος και Παναγιώτης Μάτσης, ο Υποστράτηγος ε.α. Νικόλαος Κουρκουμέλης και ο διανοούμενος κ. Αθανάσιος Οικονομόπουλος.
Συγχαρητήρια και χαιρετισμό για τον κ. Φωκά, επειδή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, απέστειλαν ο Πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Ακαδημαϊκός κ. Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και εκπρόσωποι της Πολιτείας.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση του προγράμματος επιμελήθηκε η Ευαγγελία Δελλαπόρτα, μέλος του Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό η Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κ. Άννα Αλεξανδράτου Δελλαπόρτα, η οποία αναφέρθηκε περιληπτικά στο έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου και στη συνέχεια ακολούθησαν οι κάτωθι ομιλίες.
- «Ο Αναγεννησιακός Θανάσης Φωκάς: Μια φιλία 45 ετών»
Ομιλητής ο κ. Τάσος Μπούντης, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο κ. Μπούντης αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του κ. Φωκά και την προσφορά του στην Ανθρωπότητα. Μεταξύ των παγκόσμιων τιμητικών διακρίσεων τόνισε ότι στην πρόσφατη απονομή από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών του Μεταλλίου Πασκάλ, αναφέρεται ότι η Μέθοδος Φωκά «είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα για την λύση των μερικών διαφορικών εξισώσεων από την εποχή των Fourier, Laplace και Cauchy». Ο κ. Μπούτης συγκίνησε με προσωπικές εμπειρίες από την 45χρονη φιλία του με τον κ. Φωκά.
- « Μονοπάτια Κατανόησης στην Ιατρική και τη Βιολογία»
Ομιλητής ο κ. Μίλτος Κροκίδης, Αγγειακός και Επεμβατικός Ακτινολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Ο κ. Κροκίδης μας ταξίδεψε στα Μονοπάτια Κατανόησης (εκδόσεις Broken Hill), όπου ο κ. Φωκάς απαντά, μεταξύ άλλων, στα κάτωθι θεμελιώδη ερωτήματα: τη διαλεύκανση των μηχανισμών της δημιουργικότητας, τη φύση της γνώσης, τη σχέση του εγκεφάλου με την τέχνη και την επιστήμη, και τις νευρωνικές δομές που διέπουν την γέννηση τον σκέψεων, συναισθημάτων και πράξεων μας.
- «Η Μέθοδος Φωκά πέρα από τα Μαθηματικά»
Ομιλητής ο κ. Νικόλας Πρωτονοτάριος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Κέντρου Θεωρητικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Ακαδημία Αθηνών.
Ο κ. Πρωτονοτάριος αναφέρθηκε στη «Μέθοδο Φωκά» και τις εφαρμογές στα Μαθηματικά και σε άλλες επιστήμες. Συγκίνησε ιδιαίτερα η ανάλυση επτά χαρακτηριστικών της σκέψης και της φιλοσοφίας ζωής του κ. Φωκά, τα οποία συνέδεσε με τα Επτάνησα.
Την εκδήλωση ολοκλήρωσε ο τιμώμενος κ. Θανάσης Φωκάς, μέλος από το 2004 της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, με την ομιλία του, «Η σημασία της Διεπιστημονικότητας», όπου επισήμανε την συμβολή τηςδιεπιστημονικότητας(η οποία αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της ερευνητικής του δραστηριότητας)στα μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα και την προσφορά τους στην Ανθρωπότητα.
Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε η βράβευση του κ. Θανάση Φωκά από την Πρόεδρο της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας κ. Άννα Αλεξανδράτου Δελλαπόρτα εκ μέρους του ΔΣ, με την απονομή τιμητικής πλακέτας, καθώς και η απονομή ενός Βιβλίου Αφιέρωμα του Βυζαντινού Μουσείου από τη Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα, η οποία κλείνοντας την εκδήλωση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η προσέλευση του κόσμου στο Μουσείο για την εκδήλωση ήταν πρωτοφανής.
Τα μέλη της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας τόνισαν το αίσθημα υπερηφάνιας για τον συμπατριώτη τους, Αναγεννησιακό Επιστήμονα κ. Θανάση Φωκά, αδελφό του Μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γερασίμου Φωκά, για τα επιτεύγματά του στα Μαθηματικά, την Επιστήμη των Μηχανικών, τη Βιολογία, και την Ιατρική, ο οποίος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προσφοράς στην Ανθρωπότητα.