Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο Α΄

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19.00 πραγματοποιήθηκε η τελετή επίδοσης Τιμητικού Τόμου στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο Α΄, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της τριαντακονταετούς ευκλεούς Πατριαρχείας του.

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε την τελετή με την παρουσία της. Επίσης, παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μαυρουδής Βορίδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και οι Υφυπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος και Ζέττα Μακρή, ο Υπουργός Εργασίας  Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κωτσήρας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Καστανιώτης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Βουλευτής και Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο Βουλευτής και  Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Μιχάλης Χριστοφίδης, ο Εκπρόσωπος του Μερα25 Βουλευτής Σωτήρης Μητραλέξης, η πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος, ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μ. Κατρίνης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Κυβερνητικού Έργου Παναγιώτης Αλεξόπουλος, ο Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος και η κ. Μαρίνα Μαρτίνου, ο Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Λουκάς Χριστοφόρου, οι Ανώτατοι Δικαστικοί Σαρμάς Ιωάννης Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σκαλτσούνης Δημήτριος Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας, Γεωργίου Μαρία Πρόεδρος Αρείου Πάγου και Πλιώτας Βασίλειος Εισαγγελέας Αρείου Πάγου. Επίσης, παρέστησαν οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων: ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων/Νος Φλώρος, ΓΕΣ Αντιστρατηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης  και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης. Ακόμα, παρέστησαν Κοσμήτορες του ΕΚΠΑ, Πρόεδροι Τμημάτων, Ομότιμοι Καθηγητές, τα μέλη ΔΕΠ της Θεολογικής Σχολής, Μητροπολίτες και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η Προσφώνηση έγινε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπλ. καθηγητής Χρήστος Γ. Καραγιάννης.

Στην προσφώνησή του, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: “Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναγνωρίζοντας το πολύπλευρο, πρωτοπόρο και καθόλα σημαντικό έργο του, Τον ανακήρυξε Επίτιμο Διδάκτορα όλων των Σχολών και των Τμημάτων του, ο Μόνος που έχει λάβει αυτή τη διάκριση από το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Ως αναγνώριση, επίσης, του έργου Του, για την τριακονταετή διακονία Του ως Οικουμενικού Πατριάρχου, προσφέρουμε σήμερα και τον παρόντα Τιμητικό Τόμο, που κοσμούν με εξαιρετικά κείμενα διακεκριμένοι Επιστήμονες από πολλούς επιστημονικούς τομείς”.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: “Αγαλλόμεθα, διότι σήμερα σύμπασα η Εκκλησία του Χριστού, η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία, η επιστημονική κοινότητα και εκλεκτοί προσκεκλημένοι δίδουν το παρών στη σημερινή πανηγυρική εκδήλωση για να τιμήσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο τον Α, τον σοφό οιακοστρόφο της νοητής ολκάδος συμπάσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον στιβαρό φρυκτωρό του μαρτυρικού Φαναρίου.  

[…]

Άξιος πηδαλιούχος σε καιρούς δυσχειμέρους, κατά τους οποίους ορατοί και αόρατοι εχθροί επιτίθενται στην ανθρωπότητα, απειλώντας την κοινωνική συνοχή, πειθαρχώντας με ακλόνητη σπουδή στους ιερούς κανόνες, μεταφέρει τη διαχρονική αλήθεια της Ορθοδόξου πίστεως για ζητήματα που άπτονται του σύγχρονου βίου. Η ευαισθησία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία, τη διαθρησκειακή αλληλοκατανόηση, καλλιεργεί το σεβασμό και το διάλογο και ταυτοχρόνως συνιστά πρόσκληση του «ἔρχου καὶ ἴδε» (Ιω. 1:47) της μαρτυρίας της Εκκλησίας. Οι θέσεις και οι δραστηριότητες του Οικουμενικού Θρόνου σε ζητήματα, όπως η πανδημία και η τρομοκρατία, απηχούν τη βαθιά ποιμαντική αγωνία του και την ανταπόκρισή του στην ιστορική ευθύνη της Εκκλησίας του Χριστού“.

Η παρουσίαση του τιμητικού τόμου προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου Α΄ πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής Εμμανουήλ Δ. Καραγεωργούδη, ενώ η επίδοση του τιμητικού τόμου και της τιμητικής πλακέτας στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο Α΄ από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.

Στην παρουσίαση του τιμητικού τόμου, ο καθηγητής Εμμανουήλ Καραγεωργούδης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Ἡ ἀποψινὴ μεγάτιμη ἐκδήλωση τοῦ Ἐθνικοῦ καὶ Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν γιὰ τὴν ἐπίδοση τιμητικοῦ τόμου τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς στὸν Πρώταρχο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, στὸν  Παναγιώτατο Οἰκουμενικὸ Πατριάρχη Κύριο Βαρθολομαῖο, ἀποτελεῖ γιὰ μᾶς Τιμὴ ἐξαιρετικὰ ἐξιδιασμένη καὶ πλήρωμα καρδιακῆς εὐφροσύνης.

Σὲ καμιὰν ἄλλη ὑπόσταση, ζῶσα ἢ μνημειακή, δὲν συγκεντρώνονται ὅλοι οἱ αἰῶνες τοῦ Ἑλληνισμοῦ παρὰ μόνον στὸ πρόσωπο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου”.

Η Ομιλία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου Α΄ είχε τίτλο: «Θεολογία Διαλεγόμενη».

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος Α’ ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Εἰς τήν ἔνθεον ἀποστολήν της, ἡ Ἐκκλησία ἔχει ἀνάγκην θεολόγων μέ ὀρθόδοξον βίωμα καί ἐκκλησιαστικόν ἦθος, μέ ἀρίστην θεολογικήν κατάρτισιν, εὐφυεῖς καί εὐλαβεῖς, μέ ἀνοικτούς ὁρίζοντας καί φωτεινόν πρόσωπον, μέ εὐαισθησίαν καί καλλιέργειαν, φιλοκαλικούς καί φιλανθρώπους, πραγματικούς δεκαθλητάς τοῦ πνεύματος. Ἀπευθυνόμεθα πρός ὑμᾶς, Ἐλλογιμώτατοι καθηγηταί τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν καί ἀγαπητοί φοιτηταί καί φοιτήτριαι, καί σᾶς καλοῦμεν νά συμβάλλετε διά τῆς θεολογικῆς σας ἐργασίας καί μαρτυρίας, ὥστε ἡ θεολογία νά διασώζῃ τήν ἐκκλησιαστικότητα καί τόν ὑπαρξιακόν χαρακτῆρα της, τήν ἐπιστημονικότητα, τόν διαλογικόν της προσανατολισμόν, τήν ἀνοικτοσύνην της καί τόν κριτικόν ρόλον της ἐκ τῶν ἔσω ὡς διάκονος καί «κριτικός συνομιλητής» τῆς Ἐκκλησίας, συμφώνως καί πρός τόν χαρακτῆρα καί τόν χαρακτηρισμόν της ὡς «κριτικῆς θεωρίας τῆς ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς». Εἰς τήν γνησίαν θεολογίαν, ἐκκλησιαστικότης, ἐπιστημονικότης καί διαλογικότης ἀλληλοπεριχωροῦνται καί ἀλληλοεμπλουτίζονται. Ὅπως ἔχει γραφῆ προσφυῶς, «αἱ πύλαι τῆς θεολογίας ἀνοίγουν μόνον πρός τά ἔξω».

Μετά την ομιλία, ο χορός ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης», υπό τη χοραρχία του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. καθηγητή Αχιλλέα Γ. Χαλδαιάκη, έψαλλε τον Πολυχρονισμό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου Α΄.

Η τελετή μεταδόθηκε διαδικτυακά: https://youtu.be/M0lsXF0Ko04

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN