Περίπου 50 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές συμμετείχαν στις ελληνικές Ημέρες Καινοτομίας που έλαβαν χώρα στο Παλαιό Χημείο του ΕΚΠΑ το διήμερο 22-23 Οκτωβρίου 2024.
Σε έναν μαραθώνιο καινοτομίας γεμάτο έξυπνες ιδέες, έμπνευση και συνεργασία πήραν μέρος φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν στις φετινές Ημέρες Καινοτομίας (i-Days), που διοργάνωσε για 7η συνεχή χρονιά το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου (ΕΑΔΠΠΑ), στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του EIT Health.
Οι i-Days αποτελούν ένα μοναδικό για τα δεδομένα της Ελλάδας γεγονός. Ο μαραθώνιος καινοτομίας από το EIT Health, που έχει διαδοθεί σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, προωθεί την καινοτομία στην υγεία, μέσω της ενεργής συμμετοχής και εκπαίδευσης φοιτητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Περίπου 50 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του ΕΚΠΑ συμμετείχαν στις ελληνικές Ημέρες Καινοτομίας που έλαβαν χώρα στο κτίριο του Παλαιού Χημείου – Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, το διήμερο 22-23 Οκτωβρίου 2024.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Νικόλαου Θωμαΐδη, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των φοιτητών σε δράσεις καινοτομίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Η συμμετοχή σας στις Ημέρες Καινοτομίας είναι μια μοναδική ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με το οικοσύστημα καινοτομίας, να συνεργαστείτε και να αναζητήσετε λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας και να διαμορφώσουν το μέλλον της υγείας. Η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι δεν είστε απλώς παρατηρητές αλλά ενεργοί συμμετέχοντες με όραμα και διάθεση να συμβάλετε στην επίλυση των κοινωνικών και τεχνολογικών προκλήσεων στον τομέα της υγείας».
Οι φοιτητές μοιράστηκαν σε 14 ομάδες, εκπαιδεύτηκαν και ήρθαν σε επαφή με σύγχρονες πρακτικές και προσεγγίσεις, όπως το Design Thinking, εργάστηκαν μαζί με τους μέντορες και συμβούλους του προγράμματος για να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις στην υγεία και διαγωνίστηκαν στην ανάπτυξη και παρουσίαση (pitching) των ιδεών τους.
Τα θεματικά πεδία πάνω στα οποία εργάστηκαν οι συμμετέχοντες στις φετινές i-Days βασίζονταν, κυρίως, στους εξής τομείς της υγείας: ψυχική υγεία, χρόνιες ασθένειες, μη μεταδοτικές ασθένειες, περιβαλλοντική υγεία, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, κατάχρηση ουσιών και μελλοντικές πανδημίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέντορες και σύμβουλοι καινοτομίας του ΕΚΤ, καθώς και τα στελέχη του Τμήματος Χρηματοδοτήσεων της ΕΑΔΠΠΑ συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή διεξαγωγή του Hackathon, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων και βοηθώντας τους να εξελίξουν τις αρχικές τους προτάσεις σε βιώσιμα έργα.
Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τον Καθηγητή Νικόλαο Θωμαΐδη, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Καθηγητή Αριστείδη Σάμιτα, Αντιπρύτανη Οικονομικών και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Γιώργο Μέγα, Επικεφαλής Γραφείου Καινοτομίας και Δικτύωσης της ISENE Group / ICCS NTUA, και τον κ. Άγγελο Αγγελίδη, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), επικεφαλής για τον συντονισμό και την υλοποίηση δράσεων του Enterprise Europe Network Hellas (ΕΕΝ Hellas).
Νικήτρια των ελληνικών i-Days αναδείχθηκε η ομάδα MEDVIEW με την προτεινόμενη λύση για μια εφαρμογή που θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Irritable Bowel Syndrome – IBS). Πρόκειται για μια εφαρμογή που διασυνδέει διαιτολόγους, ψυχολόγους, γαστρεντερολόγους, γυμναστές, ασθενείς και την τεχνητή νοημοσύνη.
Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα TelePhysio, με την πρότασή της για μία υπηρεσία κατ’ οίκον αποκατάστασης που συνδυάζει τηλεϊατρική και καινοτόμο τεχνολογία, επιτρέποντας στους ασθενείς να κάνουν αυτοφυσιοθεραπεία ή να συμμετέχουν σε συνεδρίες τηλεφυσιοθεραπείας, με την καθοδήγηση γιατρού.
Το τρίτο βραβείο δόθηκε στην ομάδα SCOUT, με μια λύση για χαρτογράφηση σπίλων σε εικονικό δίδυμο με δερματοσκόπιο που μέσω τεχνητής νοημοσύνης θα αναγνωρίζει ανωμαλίες και σημεία ανησυχίας. Θα παρακολουθεί, επίσης, την πρόοδο και θα συστήνει ειδικούς στον τομέα της δερματολογίας σε περίπτωση πιθανών κινδύνων.
Η MEDVIEW, η ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο στις ελληνικές i-Days με τη λύση της εφαρμογής για το ευερέθιστο έντερο, θα συμμετάσχει στονΠανευρωπαϊκό Τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Νοεμβρίου 2024 στη Βουδαπέστη για να διαγωνιστεί με ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και νικητές i-Days άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, θα λάβει εξειδικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση από το EIT Health, ώστε να αναπτύξει περαιτέρω την καινοτόμο της ιδέα / λύση.
Στην ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας, Αντιπρύτανη Οικονομικών και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αθηνών, προέτρεψε όλους τους φοιτητές να επισκεφθούν το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “Αρχιμήδης” του Πανεπιστημίου Αθηνών και να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης που παρέχεται σε Επιχειρηματικές Ομάδες του Πανεπιστημίου με καινοτόμες ιδέες.
Διαβάστε περισσότερα: