Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2024, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η ημερίδα με τίτλο: «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος σε Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος». Τον επιστημονικό συντονισμό της εκδήλωσης είχαν ο Διευθυντής του ΠΜΣ Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου και ο Παιδοψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Ζούρος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής σε θέματα παιδείας κ. Έρρικα Πρεζεράκου, ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ κ. Ιωάννης Μπουσδούνης, ο Επίσκοπος Τανάγρας και Διευθυντής του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ κ. Απόστολος Καβαλιώτης και τέλος οι διοργανωτές κ. Νικόλαος Ρούσσος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» και ο καθηγητής Α.-Σ. Αντωνίου οι οποίοι καλωσόρισαν τους/τις παρευρισκόμενους/ες και εξέφρασαν τη χαρά τους για την αθρόα προσέλευση.
Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με την κεντρική ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας Ειδικής Αγωγής του ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ Σταυρούλας Πολυχρονοπούλου με θέμα: «Σεξουαλικότητα και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος». Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από έμπειρους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες που υπηρετούν στον χώρο της Ειδικής Αγωγής. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν αναφέρονταν σε πολλά ειδικά ζητήματα της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) με έμφαση στις προκλήσεις και τις προοπτικές που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη.
Η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη προσέλευση, προσελκύοντας πολλές διαφορετικές ομάδες κοινού, όπως φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, γονείς παιδιών και εφήβων με ΔΑΦ καθώς και άλλους επαγγελματίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της ΔΑΦ και της Ειδικής Αγωγής. Η μεγάλη συμμετοχή ανέδειξε τη σημασία της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης σχετικά με τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος όπως και την ανάγκη για διεπιστημονικό διάλογο και ανταλλαγή γνώσεων που θα ενισχύσουν την κατανόηση και την ενδυνάμωση των συνανθρώπων μας με τη συγκεκριμένη νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Επίσης, έμφαση δόθηκε στην πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών φορέων, εκπαιδευτικών δομών και οικογενειών προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματική υποστήριξη παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Τέλος, η επιτυχία της εκδήλωσης αυτής αποτελεί ισχυρό κίνητρο για διοργάνωση ανάλογων δράσεων στο μέλλον με απώτερο στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συμπερίληψη και πλήρη ένταξη των ατόμων με ΔΑΦ στην κοινότητα.