Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) για την προγραμματική περίοδο 2021-2030, συμπεριλαμβάνει στις δράσεις του το έργο “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΙΚΡΟΔΟΡΥΦΟΡΩΝ” με προϋπολογισμό 161 εκατομμυρίων Ευρώ.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη μικροδορυφόρων καθώς και την αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και την ενσωμάτωσή τους στην εθνική οικονομία. Ειδικότερα το έργο σχετίζεται με την παροχή υποστήριξης σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, χαρτογράφησης, χωροταξικού σχεδιασμού, στη ναυτιλία, γεωργία καθώς και σε άλλους τομείς της οικονομίας, παρέχοντας κρίσιμη υποστήριξη σε επενδύσεις νέων τεχνολογικών λύσεων.
Σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος καθώς και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μετεωρολογικών Δορυφόρων, διαμορφώνεται ένα ευρύ πλαίσιο για την ανάπτυξη του τομέα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Αεροδιαστημική Επιστήμη και Τεχνολογία αλλά και το Δι-ιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στις Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες (ΔΠΜΣ STAR), παρέχει στους φοιτητές αυτών των προγραμμάτων σπουδών, τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν με αξιώσεις στις νέες επιστημονικές προκλήσεις και τεχνολογικές απαιτήσεις της αεροδιαστημικής και να καλύψουν τις επερχόμενες αυξημένες ανάγκες για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας: http://www.aerospace.uoa.gr/