Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκαν την εκδημία ενός ξεχωριστού επιστήμονα, του Καθηγητή Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Δερβενούλα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή τη Δευτέρα 5 Ιουνίου.

Η είδηση του θανάτου σκόρπισε θλίψη στη γενέτειρά του τη Λαμία, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του την Τετάρτη 7 Ιουνίου και ώρα 2:00’ το μεσημέρι από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Βιογραφικά στοιχεία του Καθηγητή Ιωάννη Δερβενούλα

Ήταν ένα από τα τρία παιδιά του διακεκριμένου ιατρού Γεώργιου Δερβενούλα και της Ευαγγελίας Γεμενή.

Αποφοίτησε με άριστα από το Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε τον τίτλο του ειδικού παθολόγου στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο του Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου, ολοκληρώνοντας την ειδικότητα της αιματολογίας. Το 1976 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα. 

Ακολούθησε Πανεπιστημιακή καριέρα προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην Β’ Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Με ενθουσιασμό και ζήλο συμμετείχε στην εκπαίδευση φοιτητών και νέων ιατρών. Άφησε παρακαταθήκη το αξιοσημείωτο κλινικό και ερευνητικό έργο στη Μονάδα Έρευνας και πρωτοστάτησε στην εισαγωγή νέων θεραπειών  στη χώρα, όπως η μεταμόσχευση μυελού των οστών και οι πλασμαφαιρέσεις.

Εν συνεχεία υπηρέτησε στο νεοσύστατο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, από όπου και αφυπηρέτησε ως Ομότιμος Καθηγητής. Με αποφασιστικότητα και όραμα δημιούργησε την Αιματολογική Μονάδα και τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων, όπου παρήγαγε εξαιρετικό επιστημονικό έργο και προσέφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, τόσο στον πληθυσμό της Δυτικής Αττικής, όσο και της υπόλοιπης χώρας. Ηγήθηκε επιστημονικών εταιρειών όπως η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αιμαφαίρεσης.

Διακρίθηκε διεθνώς για το Ερευνητικό του έργο και την προσφορά του στην αντιμετώπιση δυσίατων ασθενειών.

Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια του διακεκριμένου επιστήμονα και τα θερμά συλλυπητήριά τους στους οικείους του.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN