Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Ευάγγελος Καραμανωλάκης, Κωνσταντίνος Κοπανιάς και Θεόδωρος Μαριόλης-Σαψάκος.

Ευάγγελος Καραμανωλάκης, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης διδάσκει Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (Θεωρία και Ιστορία της Ιστοριογραφίας) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, από το 2009. Είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ε.Κ.Π.Α.). Στο Ε.Κ.Π.Α. υποστήριξε και τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Η συγκρότηση της ιστορικής επιστήμης στην Ελλάδα. Η διδασκαλία της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-1932». Από το 2005 έως σήμερα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ενώ διδάσκει στο Ε.Κ.Π.Α., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι Διευθυντής της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των εκδόσεων Θεμέλιο, μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Αρχειοτάξιο, Μνήμων και Historein / Ιστορείν, καθώς και της Επιστημονικής Επετηρίδας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη θεωρία και μεθοδολογία της ιστορίας, την ιστορία της ιστοριογραφίας, την ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης, τη δημόσια ιστορία, τον εθνικισμό και την ιστορία της ψυχιατρικής. Το συγγραφικό του έργο αφορά τον 19ο και 20ό αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταπολεμική περίοδο. Η μελέτη του Ανεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αι. και η καταστροφή τους, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το 2019. Έχει επιμεληθεί τόμους στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα αναφορικά με την επτάχρονη δικτατορία (1967-1974), τις ιστορικές διαδρομές της ελληνικής νεολαίας στον 20ό αιώνα τις σχέσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία, τη δεκαετία του ‘40, τη σύντομη Μεταπολίτευση (1974-1975), την εννοιοδότηση των συλλογικών προσδιορισμών: Έλλην-Ρωμιός-Γραικός κ.ά.
[karamanolaki@arch.uoa.gr]

Κωνσταντίνος Κοπανιάς, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Ο Κωνσταντίνος Κοπανιάς είναι πτυχιούχος Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1992-96). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Paris-Lodron Πανεπιστήμιο του Salzburg (1997) και τις διδακτορικές του σπουδές στο Eberhard Karls Πανεπιστήμιο του Tübingen (ως υπότροφος της Deutsche Forschungsgemeinschaft και μέλος του Graduiertenkolleg «Anatolien und seine Nachbarn»), καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (2003). Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία (2002-03) και στη συνέχεια εργάσθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ερευνητικό έργο Κ.Α. 70/3/7313 του ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ι (2004-07), ως Διδάσκων (Π.Δ. 407/80) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2006-08) και ως ερευνητής στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (2007-09). Εργάσθηκε ως Λέκτορας (2009-15), Επίκουρος Καθηγητής (2015-19) και Αναπληρωτής Καθηγητής (2019-2024) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Αρχαιολογία της Ανατολίας και της Εγγύς Ανατολής από τη Νεολιθική Εποχή έως την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου».
Υπήρξε μέλος σε διάφορες επιτροπές του Ε.Κ.Π.Α., μεταξύ άλλων στην  Επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Είναι διευθυντής στα αγγλόφωνα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «MSc in Digital Humanities» (2022 κ.ε.) και «MA in Greek and Eastern Mediterranean Archaeology» (2019 κ.ε.). Επίσης, διευθύνει δύο ανασκαφικά προγράμματα: 1) αρχαιολογική έρευνα στις θέσεις Tell Nader και Tell Baqrta στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν του Ιράκ (2011 κ.ε.), 2) αρχαιολογική έρευνα στην θέση Μάρτσελλο στην Παλαίπαφο Κύπρου (2021 κ.ε.). Του έχει απονεμηθεί το «Distinguished Service Award» του ομοσπονδιακού κράτους του Ιράκ για την αρχαιολογική έρευνά του στην Περιφέρεια Κουρδιστάν του Ιράκ. Έχει δημοσιεύσει 4 μονογραφίες, 6 τόμους πρακτικών συνεδρίων και πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
[kkopanias@arch.uoa.gr]

Θεόδωρος Μαριόλης-Σαψάκος, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Νοσηλευτικής

Ο Θεόδωρος Μαριόλης – Σαψάκος είναι απόφοιτος και αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ειδικευτεί στη Γενική Χειρουργική στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο και στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός». Παρακολούθησε επίσης μετεκπαιδευτικά προγράμματα χειρουργικής ογκολογίας – λαπαροσκοπικής χειρουργικής ανώτερου γαστρεντερικού στο Karolinska University Hospital στη Στοκγχόλμη. Από το 2014 είναι διευθυντής του εργαστηρίου Ανατομίας – Εμβρυολογίας – Ιστολογίας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. Πρόσφατα με δική του πρωτοβουλία το εργαστήριο αναβαθμίστηκε τεχνολογικά με ψηφιακές ανατομικές τράπεζες που έχουν δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Ασκεί κλινικό έργο κυρίως στη Πανεπιστημιακή Χειρουργική κλινική του Γενικού και Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισίας και στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο. O κ. Μαριόλης έχει ιδιαίτερο χειρουργικό ενδιαφέρων στις προηγμένες τεχνικές
ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής ογκολογίας. Έχει συμμετοχή και επιμέλεια σε κεφάλαια 14 ακαδημαϊκών συγγραμμάτων. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 83 επιστημονικές εκδηλώσεις ως εισηγητής – ομιλητής και έχει πάνω από 202 ανακοινώσεις σε ελληνικά και 85 σε διεθνή συνέδριά. Ο κ. Μαριόλης έχει 179 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με 1430 βιβλιογραφικές αναφορές. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων με πιο πρόσφατο το «Επαυξημένη Πραγματικότητα – Διαδίκτυο των Πραγμάτων – Τεχνητή Νοημοσύνη στην Χειρουργική» του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
[tmariolis@nurs.uoa.gr]

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN