Πανεπιστημιακή Κοινότητα

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 20/04/2022

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 20/04/2022
IMG 2279

Την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Αθανάσιος Μίχος εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[amichos@med.uoa.gr]

Ο Αθανάσιος Μίχος εξελίχθηκε σε θέση Καθηγητή Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και έκανε ειδικότητα Παιδιατρικής στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και στο Children’s Hospital, Harvard Medical School, Boston USA. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύθηκε στην Παιδιατρική- Λοιμωξιολογία στο Children’s Hospital, Harvard Medical School, Boston όπου ασχολήθηκε ερευνητικά με την παθογένεση των βακτηριακών λοιμώξεων. Συγχρόνως εκπαιδεύθηκε στη Βιοστατιστική, Επιδημιολογία και την οργάνωση κλινικών μελετών στο Harvard School of Public Health. Είναι υπεύθυνος του τμήματος Λοιμώξεων, της μονάδας COVID-19 και του ερευνητικού εργαστηρίου Λοιμώξεων και Χημειοθεραπείας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μοριακή επιδημιολογία και διάγνωση βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων, την ανοσολογική ανταπόκριση των παιδιών σε λοιμώξεις και τα λοιμώδη νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Για την ερευνητική του δραστηριότητα έχει τιμηθεί με ελληνικά και διεθνή βραβεία. Συμμετέχει ως διδάσκων σε 6 μεταπτυχιακά προγράμματα της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, ενώ σε 2 προγράμματα είναι και στη συντονιστική επιτροπή. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων (Γραμματέας), της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων (Ειδικός γραμματέας). Έχει συμμετάσχει σε εθνικές επιτροπές και ομάδες εργασίες για κατευθυντήριες οδηγίες σε θέματα λοιμώξεων.

– Χαράλαμπος Συριστατίδης εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
Ο Χάρης Συριστατίδης είναι Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας / Αναπαραγωγικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ελλάδα. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπη Σχολή το 1984 και από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ (ΣΣΑΣ) το 1991. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Μαιευτικής & Γυναικολογίας στη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου του ΕΚΠΑ το 2003. Ολοκλήρωσε την υπο ειδικότητα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής / Αναπαραγωγικής Ιατρικής και διετέλεσε Κλινικός και Επιστημονικός Συνεργάτης στις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΠΓΝ Αττικόν, Αθήνα, του Aberdeen Maternity Hosital, University of Aberdeen, Σκωτία και στη Μονάδα Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής στο Unita Operativa Ginecologia e Ostetricia, Ospedale Policlinico Consorziale, Μπάρι, Ιταλία το 2007. Από το 2009 έως το 2019 διετέλεσε Διευθυντής των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής στην Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, Νοσοκομείο Αττικόν, ΕΚΠΑ, Ελλάδα. Σήμερα είναι Ιατρός στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, Νοσοκομείο Αρεταίειο, ΕΚΠΑ, Ελλάδα. Τα ειδικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στις Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και στη διερεύνηση και διαχείριση της υπογονιμότητας, καθώς και στις ελάχιστα επεμβατικές χειορυργικές εφαρμογές και τεχνικές που σχετίζονται με την υπογονιμότητα. Περαιτέρω σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την ιατρική εκπαίδευση, τη βιοστατιστική και την επιδημιολογία. Έχει πάνω από 140 δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία και είναι κριτής σε περισσότερα από 160 επιστημονικά περιοδικά. Συμμετέχει σε 9 μεταπτυχιακά προγράμματα και είναι συνιδρυτής της Cochrane Greece της Cochrane Collaboration.

– Χρήστος Ν. Μπακογιάννης εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

Εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, τίτλοι σπουδών

1982-1988 2o  Γυμνάσιο-Λύκειο Αγίας Παρασκευής
1988-1994 Ιατρική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
1994 Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος
1994-1995 Εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου στο ΚΥ Μήλου
1996-1997 Εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων
1997 Ειδικευόμενος στη Γενική χειρουργική, στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου (Διευθυντής Καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης).
1998- 2000 Ειδικευόμενος στη Γενική χειρουργική στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής Καθηγητής Ηλίας Μπαστούνης).
2000-2001 Συμμετοχή στις δραστηριότητες του Αγγειοχειρουργικού Τμήματος της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής ως άμισθος Ιατρός (Βεβαίωση Καθηγητή Ηλία Μπαστούνη)
2001-2005 Ειδικευόμενος Αγγειοχειρουργικής στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής Καθηγητής Ηλίας Μπαστούνης).
2005 Τίτλος Ειδίκευσης  Αγγειοχειρουργική
2006 Διδακτορική Διατριβή (Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών)
2006 Άδειες Ασκήσεως Ιατρικής Ειδικότητας
2006-2007  Μετεκπαίδευση στην Αγγειακή Χειρουργική στην Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική του Heinrich Heine University of Dusseldorf – Germany υπό την Διεύθυνση του Καθηγητή  W. Sandmann.
2006-2007 Μετεκπαίδευση στην Ενδαγγειακή Χειρουργική και ειδικότερα σε νέες Υβριδικές τεχνικές για τη θεραπεία ανευρυσμάτων της κοιλιακής και θωρακοκοιλιακής αορτής στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου της Κολονίας (Γερμανία), υπό την Διεύθυνση του Καθηγητή Jan Brunkwall.
2006-2007 Μετεκπαίδευση στην Λαπαροσκοπική Αγγειακή Χειρουργική και στην Ενδαγγειακή Χειρουργική στο τμήμα Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής του Augusta Hospital, Dusseldorf, Germany υπό την Διεύθυνση του Καθηγητή Ralf Kolvenbach 
2007-2008 Επικουρικό μέλος ΔΕΠ στην Α΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική (απόφαση Φ.122.5/22/86130/Β2/30-08-06 του ΥπΕΠΘ)
2009-2013 Λέκτορας Αγγειοχειρουργικής ΕΚΠΑ Α΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική, ΓΝΑ ΛΑΙΚΟ
Από 16-05-2013 μέχρι 08-03-18 υπηρέτησα ως Επίκουρος Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στην Α΄ Χειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Θ. Λιακάκο
Από 09-03-2018 μέχρι σήμερα υπηρετώ ως Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στην Α΄ Χειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Ε. Φελέκουρα
15-12-2021 Εκλογή στη βαθμίδα του Καθηγητή με γνωστικό Αντικείμενο “Αγγειοχειρουργική”

– Ιωάννης Μιχόπουλος εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[imihopou@med.uoa.gr]

Ο Ιωάννης Μιχόπουλος γεννήθηκε στο Ράτιγκεν Γερμανίας το 1969. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (1988-1994) και απέκτησε τον τίτλο της ψυχιατρικής ειδικότητας στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Υπηρετεί στην Β΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αττικόν» από την ίδρυσή της, το 2003. Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε όλες τις βαθμίδες μέχρι τη βαθμίδα του Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ψυχιατρική». Έχει  δημιουργήσει τη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής και παραμένει υπεύθυνος για τη λειτουργία της από το 2010. Είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής τα τελευταία 10 χρόνια και αναπληρωτής υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Ψυχιατροδικαστική». Μετά την εκπαίδευση του στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία, από το 2004, συμμετέχει στην οργάνωση και εκπαίδευση, ως εκπαιδευτής και επόπτης στο  4ετές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στις Γνωσιακές Ψυχοθεραπείες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής. Από το 2018 είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, η οποία συνδιοργανώνει το παραπάνω πρόγραμμα και από το 2020 είναι υπεύθυνος αυτού του προγράμματος. Υπήρξε εκλεγμένο μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής για 7 χρόνια και Γραμματέας του Κλάδου Ψυχοθεραπειών της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για 6 χρόνια. Παραμένει Γραμματέας του Κλάδου Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Έχει μετεκπαίδευση στο αντικείμενο της μετα-ανάλυσης στο Oxford University και στο Kyoto University (με υποτροφία από το Matsumae International Foundation).  Είναι ιδρυτικό μέλος και διατελεί μέλος του ΔΣ της  Cochrane Greece. Έχει πάνω από 130 διεθνείς δημοσιεύσεις και πάνω από 1500 βιβλιογραφικές αναφορές στη βάση δεδομένων Google scholar (Απρίλιος 2022).

Βάια Λαμπαδιάρη εξέλιξη σε Καθηγήτρια Πρώτης Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

Αντώνιος Βεζάκης εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1962. Αποφοίτησα από το 6ο Λύκειο Αθηνών το 1980 και ολοκλήρωσα την προπτυχιακή μου εκπαίδευση στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, το διάστημα 1980-1986. Ακολούθως εκπλήρωσα την στρατιωτική μου θητεία στο Ναυτικό και την υπηρεσία υπαίθρου στο Περιφερικό Ιατρείο Διδύμων Ερμιονίδος. Το διάστημα 1990-1995 ειδικεύθηκα στην Γενική Χειρουργική στην Κρατική Χειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών και απέκτησα τον τίτλο ειδικότητας το 1996. Κατά την περίοδο αυτή εκπόνησα και την διδακτορική μου διατριβή με θέμα «Η αντιμετώπιση της λιθίασης του χοληδόχου πόρου με ενδοσκοπικές μεθόδους». Το 1995 έλαβα τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Μετέπειτα και για διάστημα 2,5 ετών μετεκπαιδεύτηκα στην Αγγλία, The General Infirmary at Leeds, Academic Unit of Surgery. Η μετεκπαίδευση μου αφορούσε την Χειρουργική Ανώτερου Πεπτικού, Χειρουργική Παγκρέατος Χοληφόρων και την Λαπαροενδοσκοπική Χειρουργική. Το διάστημα 2000-2009 εργάσθηκα ως Επιμελητής ΕΣΥ στα Νοσοκομεία Δυτικής Αττικής και Τζάνειο. Το 2009 διορίσθηκα ως Λέκτορας στη Β Χειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο όπου υπηρετώ έως και σήμερα. Τα κύρια αντικείμενα ενασχόλησης μου αποτελούν η Χειρουργική Παγκρέατος Χοληφόρων, η Λαπαροσκοπική Χειρουργική και η Επεμβατική Ενδοσκόπηση.

– Ιωάννης Αδαμάκης εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ε.Κ.Π.Α.. Μετεκπαιδεύτηκε επί 2ετία στη Γερμανία FREIBURG UNIKLINIKUM, με ειδικό γνωστικό αντικείμενο την Επανορθωτική Ουρολογία. Από το 2005 είναι υπεύθυνος του ειδικού Ιατρείου Προσθετικής και Επανορθωτικής Ουρολογίας στο Λαικό Νοσοκομείο, όπου καλύπτεται όλο το φάσμα της υποειδικότητας με ευρωπαική αναγνώριση. Έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και είναι Fellow του European Board of Urology (EBU) από το 2003. Από το 2010 είναι μέλος της εξεταστικής ομάδας του European Board of Urology.  Υπηρέτησε ως  Ειδικός Συντάκτης στη συντακτική επιτροπή της Ελληνικής Ουρολογίας και ως κριτής σε 6 διεθνή περιοδικά. Έχει έντονη επιστημονική παρουσία ως ομιλητής/εκπαιδευτής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει τιμηθεί με 6 βραβεία, διεθνή και ελληνικά. Έχει συγγράψει 52 άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά ,  κεφάλαια σε 6 ελληνικά βιβλία, ενώ 12 φορές ήταν φιλοξενούμενος συντάκτης ειδικών τευχών διεθνών περιοδικών.

– Δημήτριος Κ. Φιλιππιάδης εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή
[
dfilippiadis@med.uoa.gr]

Ο Δημήτριος Κ. Φιλιππιάδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας το 1975.  Είναι έγγαμος και πατέρας τριών τέκνων (2 κορίτσια – 1 αγόρι). Υπηρετεί στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινοδιαγνωστικής – Επεμβατικής Ακτινολογίαςτου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 28/12/2021.  Έλαβε πτυχίο ιατρικής από το  Πανεπιστήμιο  του Καρόλου, Πράγα Τσεχίας  το  1998  με βαθμό “Λίαν καλώς” και  Διδακτορικό  Δίπλωμα  από  το  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών  το  2012 με βαθμό  “Άριστα”.  Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στην Ακτινοδιαγνωστική το 2009, κατόπιν 5ετούς εκπαίδευσης στο Τμήμα Ακτινολογίας των Νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Άγιος Σάββας». Εξασκεί την ειδικότητα της Ακτινοδιαγνωστικής από το 2009 και μετά από μετεκπαίδευση στο εξωτερικό ασχολείται κλινικά κυρίως με το γνωστικό αντικείμενο της «Επεμβατικής Ακτινολογίας» από το 2010. Συγκεκριμένα έχει  εξειδικευθεί  σε  σχεδόν όλο το φάσμα της επεμβατικής ακτινολογίας (μη αγγειακές και αγγειακές επεμβατικές  πράξεις, και ιδιαίτερα στην Επεμβατική Ογκολογία). Κατέχει τον τίτλο της Εξειδίκευσης στην Επεμβατική Ακτινολογία του ΚΕΣΥ, καθώς και το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Επεμβατικής Ακτινολογίας (ΕΒΙR), κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων στη Βιέννη Αυστρίας, ενώ επιπλέον είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ακτινολογίας Μυοσκελετικού. Έχει τιμηθεί με υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία, εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Το συντακτικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά καθώς και 32 κεφάλαια σε πολυσυγραφικά βιβλία. Έχει έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και ομιλιών σε συνέδρια στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στη Μέση και την Άπω Ανατολή.  Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας  (Cardiovascular and Interventional Society Europe) ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης.

Αλέξανδρος Δελίδης εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή
[adelidis@med.uoa.gr]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968.
Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στην Ιατρική Αθηνών το 1994, ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό ως Σημαιοφόρος Επίκουρος Αξιωματικός και την υπηρεσία υπαίθρου στον Ν. Λακωνίας. Έλαβε την ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας το 2002 μετά από εκπαίδευση στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά».
Ελαβε την διδακτορική του διατριβή το 2004 από το Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας (Καθηγητής Χ. Κίττας) του ΕΚΠΑ με βαθμό Άριστα, και θέμα:
«Η χρήση της Μορφοκλασματικής Διάστασης ως προγνωστικού δείκτη για τον Καρκίνο του Λάρυγγα».
Εργάστηκε ως επιμελητής στο Ιατρικό Αθηνών επί οκτώ χρόνια. Από το 2008 υπήρξε Λέκτορας «επί θητεία» στη Β’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική και το 2010 εκλέχθηκε Λέκτορας της Ωτορινολαρυγγολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2016 εξελίχθηκε σε Επίκουρο Καθηγητή της Ωτορινολαρυγγολογίας και το 2019 σε μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή.
Μετεκπαιδεύτηκε στο Λαρυγγολογικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Washington, Seattle, Η.Π.Α.
Εργάζεται στη Β’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική στο Γ.Π.Ν. «Αττικόν».
Στα κλινικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η χειρουργική κεφαλής και τραχήλου, η χειρουργική των σιελογόνων αδένων και του θυρεοειδούς, η ενδοσκοπική ρινοχειρουργική και η χειρουργική του λάρυγγα, ιδιαιτέρως δε η φωνοχειρουργική καθώς και η χειρουργική αντιμετώπιση των παραλύσεών του.
Έχει ασχοληθεί με την διαγνωστική και επεμβατική σιαλενδοσκόπηση – υπήρξε ο πρώτος που εφάρμοσε την μέθοδο στην Ελλάδα το 2005.
Δημιούργησε και είναι υπεύθυνος του ειδικού ιατρείου διαταραχών φωνής και κατάποσης στο Γ.Π.Ν. «Αττικόν» όπου άρχισε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις επεμβάσεις επανανεύρωσης λάρυγγα.
Έχει 48 διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, έχει συγγράψει κεφάλαια σε ελληνικά και ξένα βιβλία και εκπαιδεύει προπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής και Οδοντιατρικής από το 2008, ενώ έχει διδάξει και σε 6 διαφορετικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Είναι μέλος 7 Ελληνικών και 6 Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών.
Είναι παντρεμένος με την Λουκία Κωνσταντινίδη και έχει δύο παιδιά τον Φίλιππο (γεν 2005) και την Μυρτώ (2011).

– Μαρία Γαβριατοπούλου εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[mgavria@med.uoa.gr]

Απόφοιτος και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με βαθμό Άριστα’. Επίκουρη καθηγήτρια Θεραπευτικής και Μεθοδολογίας Κλινικής Έρευνας από το 2017. Αναπληρώτρια καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Θεραπευτική-Ογκολογία από το 2021. Η κλινική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες (Πολλαπλούν μυέλωμα, Μακροσφαιριναιμία Waldenstrom, AL αμυλοείδωση) και σε ογκολογικά νοσήματα στη μονάδα πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών του ΓΝ Αλεξάνδρα που θεωρείται ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ερευνητικό επίπεδο είναι υπεύθυνη της Μονάδας Κλινικών μελετών για τις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες. Είναι κύρια ερευνήτρια και συνερευνήτρια σε περισσότερες από 200 κλινικές μελέτες φάσης 1-4 και υπεύθυνη των διαδικασιών πιστοποίησης και ποιότητας της μονάδας. Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες όπως το Ευρωπαικό Δίκτυο Μυελώματος και η Ευρωπαική Εταιρεία Ογκολογίας και έχει διατελέσει μέλος οργανωτικών επιτροπών και επιστημονικών επιτροπών σε πολλά διεθνή και εγχώρια συνέδρια. Έχει περισσότερες από 216 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 6000 αναφορές. Έχει h-index 43. Είναι κριτής σε περιοδικά μεγάλου επιστημονικού κύρους όπως Journal of Clinical Oncology, Blood, Leukemia, Haematologica, British Journal of Hematology και Annals of Oncology. Είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής και υπεύθυνη του επιστημονικού προγράμματος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών ‘Κλινικές Μελέτες-Σχεδιασμός και εκτέλεση’.

Βασιλική Χρυσανθοπούλου εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας
[vchrys@phil.uoa.gr]

Η Βασιλική Χρυσανθοπούλου είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας και υπηρετεί στον Τομέα Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα διδάσκει και στο Πρόγραμμα για τον Ελληνικό Πολιτισμό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ως Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου και Αρχείου του Τμήματος Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή εξασφάλισε σημαντικές δωρεές γι’ αυτό, όπως τη δωρεά των μουσικών οργάνων του ελληνοαμερικανού Ομότιμου Καθηγητή Εθνομουσικολογίας Sam Chianis, αλλά και δωρεά παραδοσιακών ενδυμάτων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης με προέλευση από πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, εγκατεστημένους στο Ορμένιο του Έβρου. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (M.Phil.) και διδακτορικού τίτλου (D.Phil.) στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Αγγλίας. Έχει εργασθεί ως Ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και έχει συνεργαστεί με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Ιωαννίνων. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, επισκέπτρια ερευνήτρια και υπότροφος του National Europe Centre, Australian National University (2004) και του Ιδρύματος Fulbright στο University of South Florida-St. Petersburg (2015-16). Έχει διεξαγάγει επιτόπιες έρευνες στο Καστελλόριζο, στην Κάρπαθο, στα Κύθηρα και στην Αρκαδία, και στις διασπορές των κατοίκων τους στην Αυστραλία και των Καλυμνίων στις ΗΠΑ. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και τα δημοσιεύματά της αναφέρονται σε θέματα μετανάστευσης, διασποράς και προσφυγικότητας, μνήμης και ταυτότητας, διαδικτύου, τελετουργίας και συμβολισμού, υλικού πολιτισμού, δημόσιας λαογραφίας και πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας και θεωρίας της Λαογραφίας. Το βιβλίο της, Τόποι μνήμης στην καστελλοριζιακή μετανάστευση και διασπορά (εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2017) έχει τιμηθεί με το δωδεκανησιακό Βραβείο Μοσκόβη του Δήμου Αθηναίων. Από το 2016 συμμετέχει στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003) στην Ελλάδα. Συμμετέχει στο δίκτυο ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS, ως μέλος του Hub2 Council για το πεδίο Society, Culture, Heritage από πλευράς ΕΚΠΑ.

– Αναστασία Δρανδάκη εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [30/6/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [30/6/2025]

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου  πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου και του Αντιπρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή Ευστάθιου Ευσταθόπουλου  η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ:  Ελένη Ευθυμιάδη, Βλάσιος Λυκοδήμος, Χρήστος Παρθένης, Αντωνία Πασχάλη, Χρήστος Τσιτσάκης, Λήδα Αναγνωστάκη, Αθανάσιος Αντωνόπουλος, Χαράλαμπος Ηλίας, Βασίλειος Πετσίνης,  Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Ευθύμιος Καρμίρης, Κυριακή Κολοβου. […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [11/6/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [11/6/2025]

Την Τετάρτη 11/6  πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου  η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π: Μαρία Τσώκου, Γρηγορία Γκαβέλα, Μαρία Δέδε, Θεόδωρος Καραμπιτσάκος, Μαρία Κογιώνη, Δημήτριος Πεπόνης,  Σωτήριος Σιαμπάνης Μαρία Τσώκου — Καθηγήτρια📧 mtsokou@spanll.uoa.gr Γρηγορία Γκαβέλα — Επίκουρη Καθηγήτρια (νέος διορισμός)📧 grigoriak@dent.uoa.gr H Γρηγορία Γκαβέλα σπούδασε […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [28/5/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [28/5/2025]

Την Τετάρτη 28/05  πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου και του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής καθηγητή Νικόλαου Αρκαδόπουλου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ: Αγλαΐα Ζέλου, Αντώνιος Αργύρης, Αγγελική Γαλάνη, Γεωργία Κάκουρου, Χρήστος Καπέλιος, Γεωργία Κολτσίδα, Σοφία Σακκά, Αρετή Στρατή, Δέσποινα Φωτίου, Σοφία Ξηρού Αγλαΐα Ζέλου, […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [27/05/2025, ώρα 15:00]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [27/05/2025, ώρα 15:00]

Την Τρίτη 27 Μαΐου 2025 [15.00] πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Μαριλένα Βλάχου, Ιωάννης Λουκάς, Ανδρέας Κυρώζης, Σοφία Χαβάκη, Στυλιανός Μαρκολέφας. Ελευθέριος Τσαμπάσης. Μαριλένα Βλάχου, εξέλιξη, καθηγήτρια Φαρμακευτικής Η Δρ. Μαριλένα Βλάχου είναι Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Πήρε […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [27/05/2025, ώρα 16.00]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [27/05/2025, ώρα 16.00]

Την Τρίτη 27/05 στις 16.00, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Ασπασία Δανιά, Ιωάννης Κατσελίδης, Βασίλειος Καπετανίδης, Γεώργιος Ρεκλείτης, Δημήτριος Καράμπελας, Ευθύμιος Παπασταυρίδης, Χριστόφορος Χρόνης. Ασπασία Δανιά, νέος διορισμος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Η Ασπασία Δανιά (PhD), είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [13/05/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [13/05/2025]

Την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Ευγένιος Κακαριάδης, Αντώνιος Μεταξάς, Κωνσταντίνος Νούτσος, Πέτρος Γαλάνης, Αντώνιος Καναράς, Ανδρέας Μούτσιος-Ρέντζος, Ζωή Ζενιώδη, Ιωάννης Σύρος. Ευγένιος Κακαριάδης, νέος διορισμός, Καθηγητής Μαθηματικών   evgenios.kakariadis@ncl.ac.uk Αντώνιος Μεταξάς, εξέλιξη, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Ο […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [11/6/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [11/6/2025]

Την Τετάρτη 11/6  πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου  η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π: Μαρία Τσώκου, Γρηγορία Γκαβέλα, Μαρία Δέδε, Θεόδωρος Καραμπιτσάκος, Μαρία Κογιώνη, Δημήτριος Πεπόνης,  Σωτήριος Σιαμπάνης Μαρία Τσώκου — Καθηγήτρια📧 mtsokou@spanll.uoa.gr Γρηγορία Γκαβέλα — Επίκουρη Καθηγήτρια (νέος διορισμός)📧 grigoriak@dent.uoa.gr H Γρηγορία Γκαβέλα σπούδασε […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [28/5/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [28/5/2025]

Την Τετάρτη 28/05  πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου και του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής καθηγητή Νικόλαου Αρκαδόπουλου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ: Αγλαΐα Ζέλου, Αντώνιος Αργύρης, Αγγελική Γαλάνη, Γεωργία Κάκουρου, Χρήστος Καπέλιος, Γεωργία Κολτσίδα, Σοφία Σακκά, Αρετή Στρατή, Δέσποινα Φωτίου, Σοφία Ξηρού Αγλαΐα Ζέλου, […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [27/05/2025, ώρα 15:00]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [27/05/2025, ώρα 15:00]

Την Τρίτη 27 Μαΐου 2025 [15.00] πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Μαριλένα Βλάχου, Ιωάννης Λουκάς, Ανδρέας Κυρώζης, Σοφία Χαβάκη, Στυλιανός Μαρκολέφας. Ελευθέριος Τσαμπάσης. Μαριλένα Βλάχου, εξέλιξη, καθηγήτρια Φαρμακευτικής Η Δρ. Μαριλένα Βλάχου είναι Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Πήρε […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [27/05/2025, ώρα 16.00]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [27/05/2025, ώρα 16.00]

Την Τρίτη 27/05 στις 16.00, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Ασπασία Δανιά, Ιωάννης Κατσελίδης, Βασίλειος Καπετανίδης, Γεώργιος Ρεκλείτης, Δημήτριος Καράμπελας, Ευθύμιος Παπασταυρίδης, Χριστόφορος Χρόνης. Ασπασία Δανιά, νέος διορισμος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Η Ασπασία Δανιά (PhD), είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια […]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [13/05/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [13/05/2025]

Την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Ευγένιος Κακαριάδης, Αντώνιος Μεταξάς, Κωνσταντίνος Νούτσος, Πέτρος Γαλάνης, Αντώνιος Καναράς, Ανδρέας Μούτσιος-Ρέντζος, Ζωή Ζενιώδη, Ιωάννης Σύρος. Ευγένιος Κακαριάδης, νέος διορισμός, Καθηγητής Μαθηματικών   evgenios.kakariadis@ncl.ac.uk Αντώνιος Μεταξάς, εξέλιξη, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Ο […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο