Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:
– Ελίνα Νταρακλίτσα, εκλογή στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Η Ελίνα Νταρακλίτσα είναι επίκουρη καθηγήτρια παγκόσμιας δραματολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δραματουργός και καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει θεατρική γραφή. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας (Discipline dell’Arte, di Musica e dello Spettacolo) στην Ιταλία και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ έκανε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, διετέλεσε συντονίστρια και καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και ακαδημαϊκή υπεύθυνη και επισκέπτρια καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας διδάσκοντας τα αντικείμενα της ιστορίας παγκοσμίου θεάτρου και της ιταλικής δραματουργίας, στο Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Γκαλάτι στη Ρουμανία. Έχει διδάξει ιστορία ιταλικού θεάτρου στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και ιστορία σκηνοθεσίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι επιστημονική συνεργάτις του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αβινιόν. Οι σαράντα έξι μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αφορούν στην ιστορία, τη δραματολογία και την αισθητική του ευρωπαϊκού και αμερικανικού θεάτρου, με έμφαση στο ιταλικό θέατρο και στις σχέσεις του με το ελληνικό. Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται επίσης, η μελέτη της γαλλικής και αμερικανικής δραματουργίας, της ιταλικής λογοτεχνίας, οι φιλοσοφικές και αισθητικές διαστάσεις του έργου του Gabriele D’Annunzio, του Luigi Pirandello, του Jean Paul Sartre, κ.ά. Έχει μεταφράσει έργα του Giacomo Leopardi, του Luigi Pirandello, του Jean Paul Sartre κ.ά., και έχει εκδώσει έντεκα μονογραφίες. Επίσης, έχει λάβει διακρίσεις από τον διεθνή χώρο για το επιστημονικό και καλλιτεχνικό της έργο (Βραβείο Unesco για την προβολή των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών στον διεθνή χώρο), είναι “Expert for proposal(s)” Αξιολογήτρια ερευνητικών-επιστημονικών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση-Βρυξέλλες και έχει συγγράψει ένα λιμπρέτο όπερας που πρόκειται παρασταθεί σε τρία θέατρα της Ιταλίας. Τέλος, έχει συγγράψει τρία κινηματογραφικά σενάρια που έχουν αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία, καθώς και ένα διήγημα και στίχους σε τραγούδια συντεθειμένα για θεατρικές παραστάσεις.
– Σωτήριος Δρίκος, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ο Σωτήριος Δρίκος γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1968 στον Πειραιά και αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος MSc και PhD στη Φυσική Αγωγή με ειδίκευση στη προπονητική των αθλοπαιδιών και την ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης. Ο τίτλος της Διδακτορικής Διατριβής του είναι: “Ανάπτυξη και εφαρμογή μοντέλου έκβασης αγωνιστικών επεισοδίων στην Πετοσφαίριση Ανδρών“. Παράλληλα είναι πιστοποιημένος επιμορφωτής για την αξιοποίηση και εφαρμογή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε) στη διδακτική πράξη και μέλος της ερευνητικής ομάδα AUEB Sports Analytics. Προτού εκλεγεί σε θέση Επίκουρου Καθηγητή στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Σ.Ε.Φ.Α.Α./Ε.Κ.Π.Α.), υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ήταν Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ξενόγλωσσα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και έχει ανακοινώσεις σχετικές με το βόλεϊ, την ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης, την επιλογή ταλέντων, την αγωνιστική ισορροπία σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε ως προπονητής Πετοσφαίρισης κατακτώντας πανελλήνιους και παγκόσμιους τίτλους σε αναπτυξιακά και σχολικά πρωταθλήματα. Από το 2001 εργάστηκε ως επικεφαλής προπονητής σε ανδρικές ομάδες στην Α1 Εθνική κατηγορία (Γ.Ν.Ο. ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ, Α.Ε. ΝΙΚΑΙΑ, Ο.Σ.Φ.Π., Α.Ο. ΚΗΦΙΣΙΑ, Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) κατακτώντας 2 κύπελλα και 1 πρωτάθλημα Ελλάδος και συμμετέχοντας 3 χρονιές στο Champions League. Από το 2011 συνεργάστηκε με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης ως υπεύθυνος για τις εθνικές ομάδες Ανδρών και από τον Ιούλιο 2013 μέχρι τον Οκτώβριο 2016 ήταν επικεφαλής προπονητής της Εθνικής ομάδας Ανδρών κατακτώντας την 2η θέση στο Euroleague 2014 και την 3η θέση στο World League 2016 group 3. Είναι μέλος στα Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Πετοσφαίρισης (Σ.Φ.Ε.Ε.Ο.Π.) και του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (Σ.Α.Ι.Σ.Π.).
http://www.sdrikos.com/
– Αντώνης Παπαδημητρόπουλος, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στη Νομική Σχολή
Δ.Ν., LL.M. Δικηγόρος, Διαμεσολαβητής
Σπουδές:
2000-2004: Διδακτορικό στο Αστικό Δίκαιο στο Freiburg της Γερμανίας. Rigorosum το 2006 και αποφοίτηση με Άριστα (summa cum laude).
1998-2000: Μεταπτυχιακές σπουδές (Magister) στο Αστικό Δίκαιο στο Freiburg της Γερμανίας. Αποφοίτηση με Άριστα (summa cum laude).
1994-1998: Αποφοίτηση από Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με Άριστα.
Δημοσιεύσεις:
«Η συμπληρωτική ερμηνεία των δικαιοπραξιών», Αθήνα 2009.
«Schuldverhältnisse mit Schutzwirkung zugunsten Dritter im deutschen Recht» (διδακτορική διατριβή), Βερολίνο 2007.
«Παροχή ασφαλείας επί δεσμευμένων μετοχών», ΕφΑΔ 2022, 277.
«Αποζημίωση για στέρηση χρήσης πράγματος», ΕφΑΔ 2021, 958
«Παραίτηση από δικαιώματα αναγκαστικού δικαίου» σε Τιμ. Τόμο Παπανικολάου 2020, 883, και (προδημοσίευση) ΕφΑΔ 2019, 1234.
«Ελλιπής χρονολογία και άλλες περιπτώσεις ελαττωματικής χρονολόγησης διαθήκης – Μελέτη με αφορμή την ΑΠ Ολ 7/2017», ΕφΑΔ 2018, 867.
«Κύρος απαλλακτικών ρητρών που συμφωνήθηκαν χωρίς ατομική διαπραγμάτευση», σε Τιμ. Τόμο Δωρή 2015, 1111, και (προδημοσίευση) ΕφΑΔ 2013, 945.
«Πιθανοτική αιτιότητα και αναλογική αποζημίωση: θεμελίωση και έκταση της ευθύνης», ΕφΑΔ 2011, 127.
«Ο ενδοτικός χαρακτήρας της αναγγελίας ως προϋπόθεσης για την εκχώρηση απαιτήσεων (άρθρο 460 ΑΚ)», ΕφΑΔ 2010, 768.
«Υπολογισμός της νόμιμης μοίρας σε περίπτωση δωρεάς με παρακράτηση επικαρπίας», Digesta 2010, 136.
«Συντρέχον πταίσμα του δέκτη της υπόσχεσης στη γνήσια σύμβαση υπέρ τρίτου», Digesta 2008, 159.
«Ενοχή με προστατευτική τριτενέργεια (ΕΠΤ) – H νεώτερη εξέλιξη του θεσμού στη Γερμανία και προοπτικές για το ελληνικό δίκαιο», ΧρΙΔ 2005, 305.
«Ενέχυρο πράγματος – άρθρα 1209-1247 ΑΚ» στη ΣΕΑΚ Γεωργιάδη, 2013.
«Συμβιβασμός – άρθρα 871-872 ΑΚ» στη ΣΕΑΚ Γεωργιάδη, 2010 και 2023.
«Καταδολίευση των δανειστών – άρθρα 939-946 ΑΚ» στη ΣΕΑΚ Γεωργιάδη, 2010 και 2023.
Εκσυγχρονισμός του αναφερόμενου στο Ελληνικό Κληρονομικό Δίκαιο τμήματος του πολύτομου έργου: Murad Ferid/Karl Firsching (Hrsg.), «Internationales Erbrecht» (στα γερμανικά).
Σχολιασμοί δημοσιευμένης νομολογίας
– Κωνσταντίνος Νακάκης, μετακίνηση από το Θεσσαλίας στη βαθμίδα του Λέκτορα Εφαρμογών στο Τμήμα Νοσηλευτικής
Ο Κωνσταντίνος Νακάκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νοσηλευτικής του City University του Λονδίνου, διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, MSc in Nursing με κατεύθυνση Nursing Research από το King’s College του Λονδίνου και στον παρόντα χρόνο είναι υποψήφιος διδάκτορας. Διαθέτει πολυετή κλινική εμπειρία, έχει διατελέσει Υπεύθυνος Κατάρτισης στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», καθώς επίσης έχει εργαστεί στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Έρευνας του Υπουργείου Υγείας. Από το 2005 έχει υπηρετήσει διαδοχικά ως μέλος ΕΠ στο ΤΕΙ Λαμίας, στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και από το 2019 ως μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών Νοσηλευτικής, καθώς και σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του πρώην ΤΕΙ Αθήνας σε σύμπραξη με την Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά που ευρετηριάζονται σε διεθνείς βάσεις δεδομένων με 774 παραθέσεις. Επιπλέον, έχει συγγράψει κεφάλαια σε δύο συλλογικούς τόμους Επείγουσας Νοσηλευτικής, έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολυάριθμα συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αποσπάσει το 1ο βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας σε Πανελλήνιο Συνέδριο του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος. Συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΕΣΝΕ στο φορέα “Workgroup of European Nurse researchers” και διατέλεσε εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών “Νοσηλευτική”, “Βήμα του Ασκληπιού”, καθώς και κριτής στο επιστημονικό περιοδικό “International Nursing Review”.
– Δημήτριος Θεοχάρης, ένταξη ως Ε.Δ.Ι.Π. στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
[dtheocharis@geol.uoa.gr]
Ο κ. Δημήτριος Θεοχάρης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοζντος ΕΚΠΑ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ με ειδίκευση “Δυναμική Τεκτονική Εφαρμοσμένη Γεωλογία” και είναι υποψήφιος διδάκτορας, του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ, με θέμα “Νεοτεκτονικός ιστός της νήσου Σαλαμίνας και της ευρύτερης περιοχής”. Συμμετέχει στη διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων των μαθημάτων Εισαγωγή στη Γεωλογία, Τεκτονική, Γεωλογία Ελλάδας, Γεωλογική Χαρτογράφηση. Έχει εργαστεί σε περισσότερα από 30 εφαρμοσμένα ερευνητικά προγράμματα καθώς και σε περισσότερες από 20 δημοσιεύσεις σε συνέδρια και περιοδικά. Από το 2018 εργαζόταν ως ΕΤΕΠ στον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ.
– Διονύσιος Βασιλόπουλος, ένταξη ως Ε.Δ.Ι.Π. στο Τμήμα Πληροφορικής
[denis@di.uoa.gr]
Πτυχιούχος (1991) του Τμήματος Πληροφορικής του ΕΚΠΑ. Κάτοχος α)MSc στα «Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα» (2004) στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, β) MSc στην ειδικότητα «Ηλεκτρονικός Αυτοματισμός» (2014) των Τμημάτων Φυσικής και Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ και γ) MBA στη «Διαχείριση και Οικονομία Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων» (2019) των Τμημάτων Οικονομικών και Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.
Έχει εργαστεί σε διάφορα προγράμματα του ΕΚΠΑ, ενδεικτικά «Smart telecom and sensing networks» (2022), «Λειτουργία και Ανάπτυξη του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αθηνών» (1996-2014) και «Γραφείο Ενθάρρυνσης Νεανικής Επιχειρηματικότητας Πανεπιστημίου Αθηνών» (2004-2008), «C(ross) B(order) – Business (IST)» και «IPIS – Integration of Public Information Systems and Statistical Services» (1999-2002).
Κατά το διάστημα 2001-2019 ήταν μέλος της Δ.νσης Μηχανοργάνωσης του ΕΚΠΑ και από το 2019-2022 μέλος ΕΤΕΠ του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2019 διδάσκει το εργαστηριακό μέρος του προπτυχιακού μαθήματος «Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων –VHDL» και των μεταπτυχιακών μαθημάτων «Ψηφιακά Συστήματα και Αρχιτεκτονική Υπολογιστών» και «Space Data Systems», ενώ είναι ο διδάσκων του μαθήματος «Εργαστήριο Λογικής Σχεδίασης».