Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 30/01/2024

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 30/01/2024

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Χαράλαμπος Προεστός, Απόστολος Θεοδώρου, Γεώργιος Κουτρομάνος, Ιωάννης Ρουσσάκης και Δημήτριος Φιλίππου.

Χαράλαμπος Προεστός, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Χημείας

Ο Χαράλαμπος Προεστός έχει Πτυχίο Χημείας, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελλάδα και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MSc) στην Επιστήμη Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading, Ηνωμένο Βασίλειο. Απέκτησε το διδακτορικό του στη Χημεία Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), στην Ελλάδα, όπου συνέχισε μεταδιδακτορική έρευνα σχετικά με τις φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες σε προγράμματα από την ΕΕ και την Ελλάδα. Μετά από περαιτέρω μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Wageningen (Ολλανδίας), εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΓΠΑ και στον ιδιωτικό τομέα στην εταιρεία AGRIPAN SA σε συστήματα επεξεργασίας νερού. Εργάστηκε ως Χημικός στον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ως ελεγκτής σε επιχειρήσεις τροφίμων και ήταν υπεύθυνος του Χημικού εργαστηρίου του ΕΦΕΤ στην Αθήνα που είναι διαπιστευμένο με ISO 17025. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Διευθυντής του Τομέα ΙΙ του τμήματος Χημείας,  Διευθυντής του εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων και Διευθυντής του ΠΜΣ “Χημεία Τροφίμων” από το 2020. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει >3500 ετεροαναφορές, h-index 27 (SCOPUS) και αποτελεί μέλος της επιστημονικής επιτροπής σε περισσότερα από 10 διεθνούς φήμης επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος της Royal Society of Chemistry και μέλος του Food Chemistry Division της Ευρωπαϊκής ένωσης EuCheMs. Είναι μέλος της European Commission TAIEX (Technical Assistance Information Exchange) με expert candidature number: EX2014D225678. Είναι εκπαιδευτής προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων και προσωπικού αρχών ελέγχου του ΕΦΕΤ, πιστοποιημένος αξιολογητής του ΕΣΥΔ και έχει συγγράψει 2 βιβλία (συν-συγγραφέας): Χημεία Τροφίμων, 2014 εκδόσεις Σταμούλη, Τρόφιμα: Έλεγχος ποιότητας, ασφάλεια και μικροβιολογία, 2017, εκδόσεις DaVinci και Χημεία Τροφίμων και Διατροφή, 2023, Εκδόσεις Ε.Κ.Π.Α. Έχει συμμετοχή σε ευρεσιτεχνία του ΟΒΙ με αρ. 1008981 ενώ είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος σε προγράμματα της ΓΓΕΤ, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Αττικής και σε 5 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ως συντονιστής σε 1 και ως μέλος σε 4. Τέλος είναι αξιολογητής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων RISE, COST, PRIMA ενώ είναι αξιολογητής προγραμμάτων σχετικά με τρόφιμα σε εθνικά προγράμματα χωρών όπως η Σλοβακία, Λετονία, Βέλγιο, Κροατία, Σερβία.
[harpro@chem.uoa.gr]

Απόστολος Θεοδώρου, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Ο Θεοδώρου Απόστολος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Αθλητικών Αλμάτων στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992. Το 1994 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην προπονητική αθλημάτων στο University of Sheffield και το διδακτορικό του το 2001 στο Leeds Metropolitan University στην εργοφυσιολογία. Από το 2008 διδάσκει στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην βιοκινητική, την προπονητική, τον κινητικό έλεγχο και μάθηση στα ολυμπιακά και παρολυμπιακά αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού.
[aptheod@phed.uoa.gr]

Γεώργιος Κουτρομάνος, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Ο Γεώργιος Ι. Κουτρομάνος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Ε.Κ.Π.Α. στο γνωστικό αντικείμενο «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση». Από τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Πληροφορικής του Τμήματός του. Είναι πτυχιούχος του ΠΤΔΕ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Πληροφορική στην Εκπαίδευση» του ΠΤΔΕ του Ε.Κ.Π.Α., καθώς επίσης κάτοχος δύο Διδακτορικών Διπλωμάτων στις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, ένα από το Ε.Κ.Π.Α. και ένα από το Kings’ College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Επίσης έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στα εκπαιδευτικά ψηφιακά παιχνίδια, στο Ε.Κ.Π.Α. Το διδακτικό του έργο (αυτοδύναμο ή συνδιδασκαλία) από το 2005, ήταν στο Τμήμα Μαθηματικών του Ε.Κ.Π.Α., στο (πρώην) Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Α.Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, στο ΠΜΣ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ από το 2018, με την εκλογή του στη βαθμίδα του Επίκουρου έως σήμερα, αυτό επικεντρώνεται στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματός του και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ως μέλος ΣΕΠ. Έχει συμμετάσχει ως μέλος ερευνητικής ομάδας σε ποικίλα ευρωπαϊκά ερευνητικά (π.χ. Horizon 2020 και Erasmus+) και εθνικά επιμορφωτικά προγράμματα για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση. Το πρόσφατο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο εστιάζει στις δυνατότητες και την ενσωμάτωση των αναδυόμενων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και ειδικότερα στην εναέρια ρομποτική (drones) και την εκπαίδευση STEM, στις τεχνολογίες εμβύθισης όπως την επαυξημένη και μικτή πραγματικότητα, καθώς και στις φορετές τεχνολογίες (έξυπνα γυαλιά). Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση και κριτής εργασιών σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συνέδρια.
[koutro@math.uoa.gr]

Ιωάννης Ρουσσάκης, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο Ιωάννης Ρουσσάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Παι.Τ.Δ.Ε.) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο «Εκπαιδευτική Πολιτική – Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών». Από το 2017 έως το 2021 ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο  Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (Π.Τ.Ε.Α.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με γνωστικό αντικείμενο «Παιδαγωγικά: Εκπαιδευτικοί Σχεδιασμοί και Παιδαγωγικές Πρακτικές». Στο παρελθόν έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Φινλανδία. Είναι διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στα Παιδαγωγικά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, και του Μαρασλείου Διδασκαλείου Διετούς Επιμόρφωσης.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ). Είναι επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης, Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού «Συγκριτική και Διεθνής Εκπαιδευτική Επιθεώρηση» και Associate Editor του Περιοδικού «Journal of Contemporary Education Theory and Research».
Πριν την εκλογή του στο Πανεπιστήμιο, υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (1990-2017). Από το 2014 έως το 2017 ήταν Σύμβουλος Α΄ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, υπεύθυνος για ζητήματα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και Επιστημονικός Υπεύθυνος πολλών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ήταν επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΠ (2018-2020). Την περίοδο 2016-2021 ήταν Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ομάδα Εργασίας για τα Σχολεία (Working Group on Schools) της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στο διάστημα 2018-2019 ήταν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.
Το ερευνητικό και το δημοσιευμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό συγγραφικό του έργο αφορά, μεταξύ άλλων, ζητήματα Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Συγκριτικής Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, Πανεπιστημιακής Παιδαγωγικής, Ποιότητας, Αξιολόγησης και Αυτό-Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, καθώς και τομείς της εκπαιδευτικής πράξης.
[yiannis.roussakis@gmail.com]

Δημήτριος Φιλίππου, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Δημήτρης Φιλίππου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1995. Ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή το 2002 και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».
Έλαβε τον τίτλο της Γενικής Χειρουργικής το 2006. Εχει εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί σε διάφορα κέντρα στην Ελλάδα, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και διετέλεσε Διευθυντής στο Νοσοκομείο «Άγιος Διονύσιος» στην Αίγινα, και της Κλινικής «Νέο Αθήναιο – Ευρωθεραπεία».
Έχει διδάξει σε διάφορες σχολές του Ε.Κ.Π.Α. Το 2019 εκλέχτηκεΕπίκουρος Καθηγητής, και πρόσφατα τον Ιανουάριο του 2024 είναι πλέον Αναπληρωτής Καθηγητής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., διδάσκοντας τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής. Διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων από το 2019 έως το 2022, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και της ολομέλειας του ΚΕΣΥ από το 2021-2022, ενώ το 2022 και 2023 απετέλεσε μέλος του Management Board του ΕΜΑ.
Παρουσιάζει σημαντικότατο επιστημονικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Εχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα. Διαθέτει περισσότερες από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά και σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια. Επίσης έχει συμμετάσχει στη μετάφραση και επιμέλεια πολλών ιατρικών βιβλίων, τα οποία διδάσκονται στα Πανεπιστήμια ολόκληρης της χώρα στις Ιατρικές Σχολές και τα υπόλοιπα τμήματα Επιστημών Υγείας. Εχει εκδόσει βιβλία στην Αγγλική με συμμετοχή διεθνούς φήμης συγγραφέων, ιατρών και ερευνητών, τα οποία κυκλοφορούν στο εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει και στη συγγραφή διεθνών εκδόσεων. Τέλος, έχει συμβάλει στην έκδοση πολλών ενημερωτικών εκδόσεων για το ευρύ κοινό.
[d_filippou@hotmail.com]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο