Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. 19/06/2024

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. 19/06/2024

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π.: Παρασκευή Νομικού, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Ιωάννης Χρηστάκος, Ευγενία Αλεξάκη, Αικατερίνη Αντωνοπούλου, Μαρία Γκαμαλέτσου, Βασίλειος Ζακόπουλος, Εμμανουήλ Καλαμπόκας, Αικατερίνη Πετροπούλου, Μαρία Ρήγα, Ελένη Τσιτσάμη, Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη και Δέσποινα Ντέσου.

Παρασκευή Νομικού, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Η Παρασκευή Νομικού πήρε πτυχίο Γεωλογίας το 1996 και διδακτορικό το 2004 από το Ε.Κ.Π.Α. Είναι Καθηγήτρια «Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας» στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. Έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασίας τόσο με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης όσο και της Αμερικής και έχει συμμετοχή σε πολλούς επιστημονικούς πλόες με Γεωφυσικό/Γεωλογικό ενδιαφέρον με Ελληνικά και ξένα ωκεανογραφικά σκάφη τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στο σχεδιασμό και την εκτέλεση ερευνητικών έργων κυρίως σε θέματα υποθαλάσσιας χαρτογράφησης και τεκτονικής με κύριο ενδιαφέρον τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και τα ενεργά ρήγματα, σε θέματα φυσικής γεωγραφίας για την ανάδειξη γεωπολιτισμικής κληρονομίας με καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές. Έχει γεννηθεί στη Σαντορίνη και τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται εντατικά με την μελέτη του ηφαιστειακού πεδίου της Σαντορίνης τόσο στο χερσαίο όσο και στον υποθαλάσσιο χώρο, με έμφαση το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου (7 Κμ ΒΑ της Σαντορίνης). Έχει διοργανώσει πολλά Διεθνή Θερινά σχολεία και έχει συμμετάσχει σε πολλαπλές εκπαιδευτικές δράσεις για τους φυσικούς κινδύνους. Έχει πάρει το Βραβείο «Κωνσταντίνου Κτενά» της Ακαδημίας Αθηνών το 2017, το EGU Geoscience Day 2023 Grant award και το Higher Education Teaching Grant EGU 2023 award και ανήκει στους 12 καλύτερους γεωεπιστήμονες στη χώρα μας για το 2024 (h-index:30-Scopus, h-index:35-Google Scholar).
[evinom@geol.uoa.gr]

Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος διετέλεσε ως Επίκουρος Καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας – Ιζηματολογίας στον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το διάστημα 2018-2024, ενώ εξελίχθηκε στην βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή τον Ιούνιο 2024. Επιπλέον, την περίοδο 2007-2021 ήταν και Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Είναι κάτοχος Πτυχίου Γεωλογίας από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (1984), Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στην Γεωλογική Ωκεανογραφία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1988), καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος στην Δυναμική Ιζηματολογία (Sediment Dynamics) από το Τμήμα Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Southampton (1996). Οι σπουδές για την Διδακτορική Διατριβή του χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα “Marine Science and Technology” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του Δρ. Παναγιωτόπουλου περιγράφονται εν συντομία παρακάτω: Δυναμική Ιζηματολογία: φυσικοί μηχανισμοί της μεταφοράς ιζήματος και φυσικο-χημικοί παράγοντες ελέγχου της ιζηματογένεσης, προσδιορισμός ρυθμών ιζηματο-μεταφοράς, γεωτεχνική και υδραυλική ερμηνεία της υφής και της δομής των ιζημάτων, προέλευση και φύση των διαφόρων μορφών ιζήματος στον θαλάσσιο πυθμένα (π.χ. ρυτιδώσεις, θίνες, φραγμοί), κυματικό οριακό στρώμα (wave boundary layer), μεταφορά ιζήματος υπό την επίδραση σταθερής και περιοδικά μεταβαλλόμενης ροής (steady and oscillatory flows), έναρξη κίνησης ιζήματος (threshold of sediment movement), διεργασίες μεταφοράς ιζήματος στον πυθμένα, ιζηματογενείς μορφές σταθερών και περιοδικά μεταβαλλόμενων ροών, παράκτιες διεργασίες κυματογενών ρευμάτων, παράκτια ιζηματο-μεταφορά (long-shore and cross-shore sediment transport). Αξιολόγηση της Ποιότητας των Θαλασσίων Ιζημάτων, με βάση διεθνείς Sediment Quality Guidelines ευρέως καθιερωμένες από χώρες της Μεσογείου, όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, αλλά και από παγκόσμιους οργανισμούς, όπως National Oceanic and Atmospheric Administration και US Environmental Protection Agency. Γεωφυσική Διασκόπηση του Θαλάσσιου Πυθμένα: επεξεργασία και ερμηνεία δεδομένων πολυκαναλικής βαθυμετρίας, ηχοβολιστών πλευρικής σάρωσης, μονοκαναλικών τομογράφων υποδομής πυθμένα, μαγνητομετρίας, δοκιµής στατικής διείσδυσης κώνου.
Ο Δρ Παναγιωτόπουλος έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ωκεανογραφικών αποστολών στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μαύρη και Ερυθρά Θάλασσα, αποκτώντας έτσι σημαντική εμπειρία σε εργασίες πεδίου, οι οποίες ουσιαστικά υποστηρίζουν την εφαρμοσμένη έρευνα στο γνωστικό αντικείμενο της Θαλάσσιας Γεωλογίας – Ιζηματολογίας.
[ioapanag@geol.uoa.gr]

Ιωάννης Χρηστάκος, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Ο Ιωάννης Χρηστάκος σπούδασε Γραφικές  Τέχνες και Γραφιστική (Πτυχίο, Τ.Ε.Ι. Αθήνας) και Ζωγραφική  (Πτυχίο Σ.Κ.Τ. στο Α.Π.Θ.). Από το 1997 ως το 2003, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Λονδίνο, όπου και εργάστηκε. Κατέχει Master of Fine Arts από το University of East London  και  Doctorate in Fine Arts  από το ίδιο Πανεπιστήμιο.
Από το 2024 υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ, στη βαθμίδα του Αναπληρωτή καθηγητή στο ΤΕΑΠΗ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2017 έως το 2024 υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή από το 2022.
Έχει διδάξει στο School of Fine Arts and Visual Theories του University of East London (2001-2003), στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2003-2005) καθώς και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2007-2014). Παράλληλα από το 2004 ως το 2016 δίδαξε ως Εργαστηριακός Συνεργάτης στη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Από το 2009 ως το 2015 ήταν επισκέπτης Καθηγητής του Wayne State College, Nebraska State College, Η.Π.Α. παραδίδοντας διαλέξεις για την ελληνική τέχνη στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας  του Ιδρύματος στην Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Capsule», με την οποία έχει  παρουσιάσει εγκαταστάσεις πολυμέσων (ήχου και εικόνας) σε Αθήνα και Λονδίνο.
Έχει παρουσιάσει το καλλιτεχνικό έργο του σε 17  ατομικές και  περισσότερες από 110 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. ‘Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Κύπρο, τη Σουηδία και τις Η.Π.Α. Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον ελληνικό και διεθνή τύπο.  Έχει γράψει επιστημονικές δημοσιεύσεις για τη θεωρία και τη διδακτική της τέχνης.
Aπό το 2020 είναι μέλος της Διεθνούς Καλλιτεχνικής /Ακαδημαϊκής ομάδας Mnemosyne.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη Ζωγραφική, την Εικαστική πρακτική και Χαρτογράφηση ως μέσο πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης, τη Διδακτική των Εικαστικών Τεχνών με έμφαση στη διδακτική μεθοδολογία των Εικαστικών Τεχνών στην πρώτη σχολική ηλικία, τις πολυμεσικές εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο στην Τέχνη ως κοινωνικό μέσο έκφρασης (π.χ. Προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα).
[ichristakos@ecd.uoa.gr]

Ευγενία Αλεξάκη, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

H Ευγενία Αλεξάκη είναι ιστορικός τέχνης, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Freie Universität Berlin. Το 2012, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright (Fulbright Art Scholar στο Columbia University/New York), διεξήγαγε έρευνα σε θέματα κριτικού οπτικού γραμματισμού. Έχει διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ελληνικών ΑΕΙ και έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς για την παρουσίαση εκθέσεων εικαστικών καλλιτεχνών, τη διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έχει συγγράψει άρθρα και μελέτες για τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη. Στην τρέχουσα έρευνά της επικεντρώνεται σε σύγχρονες, εναλλακτικές προσεγγίσεις της μνημειακότητας, στο αντι-μνημειακό παράδειγμα και στις διασταυρώσεις τέχνης, μνήμης και ιστορίας στην τέχνη του 20ού και του 21ου αιώνα.
[eugeniaalexaki@yahoo.gr]

Αικατερίνη Αντωνοπούλου, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου

Η Κατερίνα Αντωνοπούλου εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2024, στο αντικείμενο της ψηφιακής αλληλεπιδραστικής τέχνης. Από το 2019, διδάσκει στο ίδιο τμήμα ψηφιακές τέχνες, ενώ παλαιότερα δίδαξε διαδραστική τέχνη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Παράλληλα, συμμετείχε στη διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με την ψηφιακή τέχνη σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και έχει εισηγηθεί πολυάριθμα σεμινάρια,  διαλέξεις και εργαστήρια.
Έχει επιμεληθεί εκθέσεις και φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες καλλιτεχνικές ομάδες και πολιτισμικούς φορείς. Έχει πολυετή εμπειρία σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα σε συνεργασία με φορείς όπως το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ‘Διόφαντος’, το Εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας, Βίντεο και Πολυμέσων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Το ερευνητικό και καλλιτεχνικό της έργο ακολουθεί μια διεπιστημονική προσέγγιση στην τομή της επιστήμης, της τέχνη και της τεχνολογίας. Μέσα από την έρευνα και την καλλιτεχνική της πρακτική διερευνά τις σύνθετες αλληλεπιδράσεις της τέχνης και της τεχνολογίας με την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Στο καλλιτεχνικό της έργο συνδυάζει αλληλεπιδραστικές εγκαταστάσεις και επιτελέσεις, οπτικοακουστική σύνθεση σε πραγματικό χρόνο, ψηφιακή αφήγηση και περιβάλλοντα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Η καλλιτεχνική της δουλειά έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό λαμβάνοντας διακρίσεις, ενώ το ερευνητικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά.
Έχει διδακτορικό δίπλωμα στο πεδίο της ψηφιακής τέχνης από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταπτυχιακές σπουδές στις ψηφιακές τέχνες από το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης και δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
[caterina.antonopoulou@yahoo.com]

Μαρία Γκαμαλέτσου, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής

Η Μαρία Γκαμαλέτσου αποφοίτησε “Summa Cum Laude” από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, στην Κλινική της Παθολογικής Φυσιολογίας. Στα πλαίσια της εκπαίδευσής της στην ειδικότητα της Παθολογίας είχε δεκάμηνη εκπαίδευση στο Weill-Cornell Medical Center του Cornell University, New York-Presbyterian Hospital στον τομέα των λοιμώξεων των ανοσοκατασταλμένων ασθενών (αιματολογικές κακοήθειες, μεταμόσχευση μυελού οστών και συμπαγών οργάνων). Είναι ιδρυτικό μέλος του International Osteoarticular Mycoses Study Consortium. Έλαβε την εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την «καντινταιμία σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Μεταπτυχιακό της στη Δημόσια Υγεία (με κατεύθυνση τα Λοιμώδη Νοσήματα) στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στην Αθήνα. Υπηρέτησε για δύο μήνες ως “Clinical Observer” στο τμήμα HIV του Chelsea and Westminster Hospital, στο Λονδίνο με υποτροφία
της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολογίας και για ένα χρόνο ως “Senior Clinical Fellow” στο National Aspergillosis Centre, University Hospital του South Manchester. Έπειτα, υπηρέτησε για 14 μήνες ως “Clinical Research Fellow in Infectious Diseases” στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St James’s, The Leeds Teaching Hospitals, NHS Trust. Για πάνω από δέκα έτη, διετέλεσε Επιστημονική Συνεργάτις, στην Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., στη Μονάδα Λοιμώξεων της Κλινικής της Παθολογικής Φυσιολογίας, παρέχοντας διδακτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, συμμετέχοντας σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Τα τελευταία τέσσερα έτη, άσκησε τα καθήκοντά της στο ΓΝΑ Λαϊκό από τη θέση της Επιμελήτριας Α΄ ΕΣΥ. Στις 19 Ιουνίου 2024, ορκίστηκε στη θέση της βαθμίδας της Επίκουρης Καθηγήτριας Παθολογίας – Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
[magama@med.uoa.gr]

Βασίλειος Ζακόπουλος, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Επιστημών

Ο Βασίλης Ζακόπουλος σπούδασε Παιδαγωγικές επιστήμες κι εξειδικεύτηκε στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στην Εκπαίδευση αποκτώντας μεταπτυχιακό (M.A., 1996) και διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D., 2001) από το University of Reading στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει εργαστεί στην Α/θμια εκπαίδευση, (έξι χρόνια ως Διευθυντής σχολικής μονάδας), στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. 2003-06 ως Επιστημονικός Συνεργάτης, στο Ε.Α.Π. το 2020-21 ως Καθηγητής-Σύμβουλος της ΘΕ ΕΤΑ50 και από το 2021 έως σήμερα της ΘΕ ΕΤΑ60 «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση: online learning και e-learning» και επίσης ως εκπαιδευτής της ενότητας «Εμψύχωση, τεχνολογία και εξ αποστάσεως εκπαίδευση και επικοινωνία» του προγράμματος e-learning, στο “Learn Inn” του Ε.Κ.Π.Α. (2019-21). Έχει διατελέσει ανά διαστήματα επιμορφωτής σε πολλά προγράμματα όπως ενδεικτικά ΠΑ.Κ.Ε. Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. 2008, Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου 2011, Ταχύρρυθμη Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Εφαρμογή της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης» (Τ4Ε) 2020, Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό στην Παιδαγωγική Αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Μέλος ερευνητικής ομάδας ΓΡΑΔΙΜ, 2022-23), κ.ά. Από το 2019 διδάσκει, το μάθημα Θέατρο και ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπαίδευση στην κατεύθυνση «Διδακτική του Θεάτρου» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση» και το μάθημα Μεθοδολογία Έρευνας στη Θεατρολογία του ίδιου Π.Μ.Σ., του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Από το 2017 εργαζόταν ως μέλος Ε.ΔΙ.Π. στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, διδάσκοντας τα μαθήματα Επιχειρησιακή Πληροφορική και Μεθοδολογία Έρευνας έως και σήμερα που εκλέχθηκε Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το Θέατρο και τις ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπαίδευση, την ενσωμάτωση και αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση, το e-learning, online και blended learning και τη Μεθοδολογία Έρευνας. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις άρθρων σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ακαδημαϊκά περιοδικά.
[vaszak@gmail.com]

Εμμανουήλ Καλαμπόκας, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Εμμανουήλ Καλαμπόκας είναι Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος, ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία. Έλαβε Πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. το 2006. Το 2009 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ενώ το 2012 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Από το 2006 – 2014 πραγματοποίησε μετεκπαίδευση στη Χειρουργική και τη Μαιευτική – Γυναικολογία, υπηρετώντας μεταξύ άλλων στην Β΄ Πανεπιστημιακή Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., όπου το 2014 έλαβε τίτλο ειδικότητας στο ομώνυμο γνωστικό αντικείμενο. Στο πλαίσιο της πολυετούς εξειδίκευσής του εργάστηκε σε κορυφαία Νοσοκομεία και Κέντρα Αριστείας στη Γυναικολογική Ογκολογία στην Ευρώπη, όπου παρουσίασε πλούσιο κλινικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο. Από το 2014 έως και το 2019 εργάστηκε αρχικά ως Clinical Research Fellow (2014-2017) και στη συνέχεια ως Subspecialist Fellow (2017-2019) στη Γυναικολογική Ογκολογία στη Μονάδα Γυναικολογικής Ογκολογίας στο Aberdeen Royal Infirmary, NHS Grampian του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά την θητεία του στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen πραγματοποίησε εξειδικευμένη εκπαίδευση και έλαβε Πιστοποιήσεις Εξειδίκευσης στη Κολποσκόπηση (RCOG/BSCCP) και στη Γυναικολογική Ογκολογία (RCOG, ESGO), ενώ από το 2020 αναγνωρίστηκε ως Πιστοποιημένος και Εξειδικευμένος Μαιευτήρας-Γυναικολόγος στη Γυναικολογική Ογκολογία από το General Medical Council (GMC) του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 2020 έως και την εκλογή του στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας υπηρέτησε ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος στη Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα, ενώ υπηρετεί ως διδάσκων σε πολλά προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι συγγραφέας 52 εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή περιοδικά με κριτές υψηλού συντελεστή απήχησης (impact factor), ενώ παράλληλα διατελεί μέλος της ομάδας κριτών (reviewer) και της ομάδας συντακτών (editor) σε περιοδικά με γνωστικό αντικείμενο τη γυναικολογική ογκολογία. Τέλος, έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής και ως μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής σε πολυάριθμα Διεθνή και εγχώρια Ιατρικά Συνέδρια, Workshops και ημερίδες.
[m.kalampokas@gmail.com]

Αικατερίνη Πετροπούλου, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας της Οδοντιατρικής Σχολής

Η Δρ. Αικατερίνη Πετροπούλου γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του 2002 αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Αγρινίου «Παλλάδιο» και μέσω εισαγωγικών εξετάσεων εισήχθη στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 2008 αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή και ύστερα από εξετάσεις έγινε δεκτή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Προσθετικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Πρόγραμμα διήρκησε 3 έτη μετά την πάροδο των οποίων απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Κλινικής Ειδίκευσης στην Προσθετική (MSc). Παράλληλα εργάστηκε σε Προσθετολογικό ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα.
Από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2013 εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο τμήμα της Επανορθωτικής Οδοντιατρικής και Περιοδοντολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γερμανίας (Dr.med.dent.). Τον Αύγουστο του 2013 απέκτησε το Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, Γερμανίας. Από τον Ιανουάριο του 2013 δραστηριοποιείται κλινικά αποκλειστικά στο χώρο της Προσθετικής Οδοντιατρικής. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια της κλινικής άσκησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στον τομέα της Προσθετικής, καθώς και  Συνεργάτης Ερευνήτρια στο τμήμα των Βιοϋλικών. Το 2016 απέκτησε τον τίτλο αναγνώρισης «Ειδικού Προσθετολόγου» από την Ευρωπαϊκή Προσθετική Εταιρεία.
Τον Ιούλιο του 2022 εκλέχθηκε Επίκουρη Καθηγήτρια του τομέα Προσθετολογίας, με γνωστικό αντικείμενο «Ακίνητη Προσθετική», του τμήματος Οδοντιατρικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Καθ’όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής αλλά και της φοιτητικής της πορείας έχει συμμετάσχει με παρουσιάσεις σε πολυάριθμα Ελληνικά και διεθνή Οδοντιατρικά συνέδρια. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά. Μέλος της Ευρωπαϊκής Προσθετικής Εταιρείας και της Προσθετικής Εταιρείας Ελλάδος.
[aikatpetropoulou@gmail.com]

Μαρία Ρήγα, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής

Η Μαρία Ρήγα είναι Αναισθησιολόγος,  απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Πραγματοποίησε την ειδίκευσή της στην Αναισθησιολογία στη Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας στο ΠΓΝ Αττικόν, ενώ κατά τη διάρκειά της έλαβε υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αναισθησιολογίας (ESAIC) για εκπαίδευση στη ΜΕΘ του Universitätsklinikum Münster, στη Γερμανία.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην «Περιοχική Αναισθησία με χρήση υπερήχων» και διδακτορικής διατριβής με αντικείμενο τη «Συγκριτική αξιολόγηση της μετεγχειρητικής γνωστικής δυσλειτουργίας ανάλογα με τον παράγοντα αναστροφής του νευρομυϊκού αποκλεισμού» (Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.). Η επίδραση των αναισθητικών παραγόντων στον εγκέφαλο και τις γνωσιακές λειτουργίες καθώς και η περιοχική αναισθησία αποτελούν βασικά αντικείμενα επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, ως επικουρική επιμελήτρια Αναισθησιολογίας στη Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Αναισθησιολογίας στο Αττικόν, της οποίας υπήρξε και επιστημονικός συνεργάτης, και στη συνέχεια ως επιμελήτρια Αναισθησιολογίας στην Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑ Ευαγελισμός και στο Αναισθησιολογικό τμήμα- ΜΕΘ του ΓΝΑ Ελπίς.
Καθ’ όλη τη διάρκεια από την ολοκλήρωση της ειδικότητας μέχρι σήμερα είχε ενεργό συμμετοχή στο μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής αλλά και της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας με μαθήματα, ομιλίες, σεμινάρια και κλινικά φροντιστήρια.
[Mriga83@gmail.com]

Ελένη Τσιτσάμη, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής

[etsitsami@med.uoa.gr]

Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη, νέος διορισμός ως Ε.ΔΙ.Π. της Ιατρικής Σχολής

Η Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη εκλέχθηκε σε θέση μέλους Ε.ΔΙ.Π. της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) με γνωστικό αντικείμενο «Ιατρική Στατιστική-Επιδημιολογία». Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μαθηματικών του Ε.Κ.Π.Α., καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Βιοστατιστική από την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Μαθηματικών του Ε.Κ.Π.Α. και διδακτορικού διπλώματος στη Μοριακή Επιδημιολογία από την Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.
Έχει συμμετάσχει/συμμετέχει ως διδάσκουσα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. καθώς και των Τμημάτων Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το διδακτικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα επιδημιολογίας-μεθοδολογίας έρευνας και ιατρικής στατιστικής. Έχει επιβλέψει ή αποτελέσει μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής σε περισσότερες από 25 διπλωματικές εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών και έχει παρέχει επιστημονική υποστήριξη σε διδακτορικές διατριβές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της επιδημιολογίας, της μοριακής επιδημιολογίας, της μοριακής εξέλιξης των ιογενών λοιμώξεων εστιάζοντας στην HIV λοίμωξη, τις χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες B και C και τον COVID-19, και των εφαρμογών της μοριακής επιδημιολογίας στη δημόσια υγεία. Έχει λάβει υποτροφία «Νέου Ερευνητή» στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020 και έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολυάριθμα εθνικά και διεθνή χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.
Μέχρι σήμερα, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με διεθνή απήχηση και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 2 κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία. Έχει πληθώρα συμμετοχών σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια με περισσότερες από 160 ανακοινώσεις και διαλέξεις. Σημαντικός αριθμός ερευνητικών της εργασιών έχουν αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις, βραβεία και επαίνους, ενώ η ίδια έχει λάβει πολυάριθμες ανταγωνιστικές υποτροφίες βάσει αριστείας από επιτροπές διεθνών συνεδρίων για παρουσίαση εργασίας. Είναι ενεργό μέλος αρκετών εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, έχει αποτελέσει μέλος της επιστημονικής επιτροπής εθνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, ενώ είναι μέλος της συντακτικής ή συμβουλευτικής επιτροπής και κριτής σε σημαντικό αριθμό διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
[ekostakh@med.uoa.gr]

Δέσποινα Ντέσου, μετάταξη σε Ε.ΔΙ.Π. της Ιατρικής Σχολής

Η Δέσποινα Ντέσου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο ΤΕΙ Αθηνών στην σχολή ΣΕΥΠ Τμήμα Φυσικοθεραπείας (1992).
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ιατρική Σχολή -Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο: Περιβάλλον και Υγεία : Διαχείριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην υγεία (2007). Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη Ιατρική Σχολή Αθηνών στο Α΄ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής με θέμα: Ιστολογική μελέτη βρογχικών βιοψιών σε παιδιά με εμμένουσα βακτηριακή βρογχίτιδα (2023).
Από 17-7-2002 ήταν μόνιμο εργαστηριακό τεχνολογικό προσωπικό (ΕΤΠ) στο ΤΕΙ Αθήνας στο Τμήμα Βασικών Ιατρικών Μαθημάτων, το έτος 2013- 2014 μόνιμο εργαστηριακό τεχνολογικό προσωπικό του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων έως 16/10/2014 (Ε.Τ.Ε.Π). Από 17/10/2014 έγινε μόνιμο εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (Ε.ΔΙ.Π.) με γνωστικά αντικείμενα Ανατομική Ι και ΙΙ, Γενική Ανατομική του ανθρώπου, Πρώτες Βοήθειες, Ιστοπαθολογία, φυσιολογία Ε.ΔΙ.Π στο ΠΑ.Δ.Α .,Τμήμα Βϊοιατρικές Επιστήμες τομέας Ιατρικών Εργαστηρίων.
Από 19/06/2024 μόνιμο εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) στην Ιατρική Σχολή της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εισηγήτρια πτυχιακής εργασίας στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων (2015).
Συμμετοχή σε συνέδρια, ανακοινώσεις σε Ελληνικά συνέδρια με κριτές, δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά διεθνούς κύρους με κριτές και άλλες δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά.
[dessou@uniwa.gr]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο