Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου, και του Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή κ. Ευστάθιου Ευσταθόπουλου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Κωνσταντίνος Μουλακάκης, Κυριάκος Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Καλογεράς, Νικόλαος Κόκρας, Δέσποινα Μαρίτση, Σωτήριος Παπαγεωργίου, Άγγελος Παπασπυρόπουλος, Λάζαρος Τζελβές, Βασίλειος Τζίλας, Ευάγγελος Φραγκιάδης και Σπυρίδων Χριστοδούλου.

Κωνσταντίνος Μουλακάκης, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Κωνσταντίνος Γ. Μουλακάκης είναι απόφοιτος (1997) του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπαιδεύτηκε στην Γενική Χειρουργική στη Β΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2001-2004)  και στη συνέχεια στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός (2004-2008).
Είναι πιστοποιημένος Αγγειοχειρουργός στην Ελλάδα, την Γερμανία [Ärztekammer Nordrhein (ÄKNo), Urkunde Facharzt für Gefäßchirurgie, Köln 2009], κατέχει το Ευρωπαϊκό  Δίπλωμα Αγγειοχειρουργικής  (European Board Certification for Vascular and Endovascular Surgery FEBVS, 2011) και έχει ειδικό κλινικό και επιστημονικό ενδιαφέρον στη ανοικτή και ενδαγγειακή αποκατάσταση πολύπλοκων ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής, στην αιμοδυναμική επιβάρυνση στην καρδιά μετά από τη ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρυσμάτων αορτής, καθώς και στις λοιμώξεις αορτικών μοσχευμάτων και της αορτής.
Μεκπαιδεύτηκε στις ενδαγγειακές τεχνικές με έμμισθη κλινική θέση στην Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική της Κολωνίας (Klinik und Poliklinik für Gefäßchirurgie, Uniclinic Köln, 2008-2010). Επιπλέον έχει μετεκπαιδευτεί στις επεμβάσεις ανοιχτής αποκατάστασης θωρακοκοιλιακών ανευρυσμάτων στο Houston ΗΠΑ (2013, University of Texas, Department of Cardiovascular Surgery, Houston, Hermann Institute).
Είναι διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (2007) για την δημοσίευση της οποίας έλαβε τιμητικό έπαινο “Σωτήρης Παπασταμάτης”, από την Ιατρική Εταιρία Αθηνών και βραβείο από την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής, ‘όπως επίσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις ενδαγγειακές τεχνικές (2010-2011, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου – Bicocca).
Έχει διατελέσει επιμελητής (2010-2020) στο Αττικόν και τα τελευταία 4 χρόνια (2020-2024) είχε θέση Αναπληρωτή Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Έχει λάβει υποτροφία ως ειδικευόμενος από την ESVS (European Society for Vascular Surgery) για μετάβαση και εκπαίδευση στην Κολωνία – Γερμανία (2007) καθώς και πολλαπλές βραβεύσεις για την ερευνά του από την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής, από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία καθώς και σε συνέδρια.
Είναι Συντονιστής της επιτροπής Μητρώου Καταγραφής Αγγειακών Παθήσεων (HEVAR – Hellenic Vascular Registry, https://vascularregistry.gr/), έχει διατελέσει γραμματέας της Ελληνικής  Φλεβολογικής  Εταιρείας (2015-2017, 2017-2019, 2019-2021) Γραμματέας της Ελληνικής  Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής  (2013-2015, 2015-2017, 2017-2019) και είναι μέλος πολλών εγχώριων και διεθνών εταιρειών.
Έχει πάνω από 183 διεθνείς δημοσιεύσεις στο PUBMED (moulakakis k – Search Results – PubMed) σε έγκριτα ξένα περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες μη χρηματοδοτούμενες και χρηματοδοτούμενες κλινικές μελέτες και πρωτόκολλα. Οι βιβλιογραφικές αναφορές του είναι > 4000 και o συντελεστής h- Index: 32 (Scopus).
Είναι Διευθυντής Σύνταξης (Senior Editor) του επίσημου περιοδικού (Hellenic Journal of Vascular Surgery, HJVES, https://www.heljves.com/) της Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής, μέλος του Συντακτικού συμβουλίου διεθνών επιστημονικών περιοδικών (Journal of Thoracic Disease, Hypertension & Vascular Biology International Journal (HVBIJ), κ.α) και κριτής σε περιοδικά όπως Cochrane Review, European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, Journal of Endovascular Therapy (JEVT), Journal of Cardiovascular Surgery (Torino), Annals of Vascular Surgery, Vascular and Endovascular, Journal of Vascular Diseases (VASA), International Journal of Angiology, European Journal of Cardiothoracic Surgery, Journal of Thoracic Disease, PlosOne, Hippokratia, κ.α.
[konmoulakakis@yahoo.gr]

Κυριάκος Δημητριάδης, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Κυριάκος Δημητριάδης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2001. Εκπαιδεύτηκε στην Καρδιολογία στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική όπου και εργάστηκε ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Επικουρικός Ειδικευμένος ιατρός ειδικότητας Καρδιολογίας και ως Επιμελητής Καρδιολογίας του Καρδιολογικού Τμήματος στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. Το ερευνητικό έργο του αφορά την προληπτική Καρδιολογία (αρτηριακή υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο), την καρδιαγγειακή παθοφυσιολογία  (μελέτη ενδοθηλίου, υποκλινικής φλεγμονής, αρτηριακής σκληρίας, μικροκυκλοφορίας, συμπαθητικού νευρικού συστήματος) και την επεμβατική καρδιολογία (στεφανιαία εφεδρεία ροής, επεμβατική αντιμετώπιση αρτηριακής υπέρτασης, διακαθετηριακή αντιμετώπιση δομικών παθήσεων). Ιδιαίτερη είναι η ερευνητική και κλινική του ενασχόληση με τη διερεύνηση των προγνωστικών παραγόντων ανταπόκρισης της αρτηριακής πίεσης στην κατάλυση των νεφρικών αρτηριών καθώς και με τον προσδιορισμό των μεταβολών της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μετά την επεμβατική θεραπεία. Στα πλαίσια της ενασχόλησης του με τη νευροτροποποίηση με τη μέθοδο της νεφρικής απονεύρωσης συμμετείχε ενεργά ως ερευνητής και επεμβατικός μεταξύ άλλων και στις πολυκεντρικές διεθνείς μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων άλλαξαν την ένδειξη της απονεύρωσης των νεφρικών αρτηριών στις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και στις Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Είναι συγγραφέας σε 174 άρθρα σε διεθνή περιοδικά. Έχει υπάρξει Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Αρτηριακής Υπέρτασης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (2020-2022), είναι Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας «Επεμβατικής Θεραπεία Υπέρτασης» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, Εθνικός Πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Επεμβατικής Καρδιολογίας και Mέλος της Επιτροπής Νέων Επεμβατικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επεμβατικής Καρδιολογίας (2022-2024).
[dimitriadiskyr@yahoo.gr]

Κωνσταντίνος Καλογεράς, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Κωνσταντίνος Καλογεράς είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (2005). Απόκτηση της ειδικότητας της Καρδιολογίας στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική κλινική του Ε.Κ.Π.Α. (Ιπποκράτειο ΓΝΑ). Εξειδικευθής στην Επεμβατική Καρδιολογία (2017-2019) στο νοσοκομείο Royal Brompton and Harefield NHS στο Λονδίνο. Κάτοχος του Ευρωπαικού διπλώματος Καρδιολογίας, καθώς και της Ευρωπαικής (EAPCI) εξειδίκευσης επεμβατικής Καρδιολογίας. Κάτοχος επίσης της Ελληνικής εξειδίκευσης επεμβατικής Καρδιολογίας, όπως επίσης και της ελληνικής πιστοποίησης διαδερμικής θεραπείας στένωσης της αορτικής βαλβίδας και επιδιόρθωσης της μιτροειδούς. Fellow of the European Society of Cardiology (FESC).
Διδακτορική διατριβή στη “συσχέτιση του ενδοστεφανιαίου θρομβωτικού φορτίου με την υπολειπόμενη δραστικότητα των αιμοπεταλίων μετά φόρτιση με κλοπιδογρέλη σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.”
Επικουρικός Επιμελητής Καρδιολογίας και εν συνεχεία Επιμελητής Καρδιολογίας στην 3η Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία». Ερευνητική και κλινική ενασχόληση με την Επεμβατική Καρδιολογία και ιδιαίτερα με τη διαδερμική θεραπεία των δομικών παθήσεων της καρδιάς. Υπεύθυνος του ιατρείου Επεμβατικής Καρδιολογίας και δομικών παθήσεων της Καρδιάς της Γ’ Πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής ΓΝΝΘΑ  Ή Σωτηρία΄.
[kalogerask@yahoo.gr]

Νικόλαος Κόκρας, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Νικόλαος Κόκρας είναι απόφοιτος του τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στις Νευροεπιστήμες των Συναισθηματικών Διαταραχών στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και στο Σχεδιασμό και Εκτέλεση Κλινικών Μελετών στο Ε.Κ.Π.Α. Εκπόνησε το διδακτορικό του στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με αντικείμενο τις διαφορές του φύλου στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Εξειδικεύθηκε στην Ψυχιατρική Ενηλίκων αρχικά στο Maudsley Hospital στην Αγγλία και ακολούθως στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Μετεκπαιδεύθηκε, κατέχοντας έμμισθες θέσεις ή/και ερευνητική χρηματοδότηση, στα Ινστιτούτα Ψυχιατρικής του King’s College στο Λονδίνο και Max Planck στο Μόναχο. Από το 2018 έως σήμερα εργάζονταν ως Ψυχίατρος επί θητεία στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, όπου ήταν αναπληρωτής υπεύθυνος ενός νοσηλευτικού τμήματος, και υπεύθυνος λειτουργίας δύο εξωτερικών ιατρείων. Παράλληλα ασκεί εκπαιδευτικό έργο στα πλαίσια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., και έχει συμμετάσχει στην επίβλεψη πολλών μεταπτυχιακών εργασιών. Έχει επίσης συμμετάσχει σε περισσότερα από 10 ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. και εθνικούς φορείς. Έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις, βραβεία και υποτροφίες από οργανισμούς και επιστημονικές εταιρείες της Ελλάδας (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών) και του εξωτερικού (Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα του Εγκεφάλου – IBRO, Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εταιρειών για τις Νευροεπιστήμες – FENS, Βρετανικός Σύλλογος Ψυχοφαρμακολογίας – BAP, Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας – ECNP). Έχει πολυετή ερευνητική εμπειρία στη ψυχοφαρμακολογία, και πιο συγκεκριμένα στην πειραματική και μεταφραστική ψυχοφαρμακολογία, την ανίχνευση νέων ψυχοδραστικών ουσιών και στις διαφορές του φύλου στην Ψυχοφαρμακολογία. Έχει δημοσιεύσει 75 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της πειραματικής & κλινικής νευροψυχοφαρμακολογίας, της ψυχιατρικής και ψυχοσωματικής ιατρικής με περισσότερες από 3700 βιβλιογραφικές αναφορές συνολικά στο έργο του (h-index 30). Έχει επίσης συγγράψει 16 κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και έχει περισσότερες από 120 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Τον Νοέμβριο 2023 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής επί θητεία στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.
[nkokras@med.uoa.gr]

Δέσποινα Μαρίτση, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής

H Δέσποινα Μαρίτση είναι Παιδίατρος με πιστοποιημένη εξειδίκευση στην Παιδιατρική και Εφηβική Ρευματολογία, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Εξελέγη τακτικό μέλος του βασιλικού κολλεγίου των παιδιάτρων (RCPCH)  του Ηνωμένου Βασιλείου  το 2006. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Παιδική Κλινική Διατροφή από το Πανεπιστήμιο του Bath (Ηνωμένο Βασίλειο) το 2005 και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας στην Παιδιατρική το 2008.
Εκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Παιδιατρική και τη Νεογνολογία για πέντε έτη και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Ρευματολογία Παίδων στο νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital NHS Trust and Institute of Child Health, University College of London, για συνολικά τρία έτη. Τον Απρίλιο του 2014 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τέλος, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 εργάστηκε ως Λέκτορας στην Παιδιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Κατέχει άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος της σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο και γνωρίζει άριστα δύο ξένες γλώσσες (αγγλική και γαλλική).
Είναι υπεύθυνη της μονάδας Παιδιατρικής Ρευματολογίας του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π.& Α. Κυριακού», όπου παρακολουθούνται περισσότεροι από 1000 ασθενείς με φλεγμονώδη νοσήματα. Ειδικό Ενδιαφέρον: Αντιφλεγμονώδη νοσήματα, ανοσιακή απάντηση παιδιών με ρευματικές παθήσεις στους εμβολιασμούς, σύνδρομο ενεργοποίησης μακροφάγου.
Έχει σημαντικό κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο με συμμετοχή σε ξενόγλωσσες (96) και ελληνικές (4) δημοσιεύσεις καθώς και 130 εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Τέλος, έχει συγγράψει κεφάλαια σε ιατρικά βιβλία.
Ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ρευματολογίας (PRES) και της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας συμμετέχει στην αντίστοιχη συντονιστική επιτροπή για την μετεκπαίδευση των Παιδιάτρων στην Παιδιατρική και Εφηβική Ρευματολογία. Είναι υπεύθυνη του κλάδου εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης μάθησης στην Ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας των εμβολιασμών σε παιδιατρικούς ασθενείς με ρευματικά νοσήματα (Chair of the education and training pillar, Vaccination Working party, PRES). Τέλος, διατελεί γενικός γραμματέας της Ελληνικής Παιδορευματολογικής Εταιρείας από το 2018 έως σήμερα.
[dmaritsi@yahoo.co.uk]

Σωτήριος Παπαγεωργίου, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Σωτήριος Γ. Παπαγεωργίου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998. Ειδικεύθηκε στην Αιματολογία στη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική (Β΄ ΠΠΚ) της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή με θέμα «Ανίχνευση μεταλλάξεων των γονιδίων p16 και p27 σε ασθενείς με πρωτοπαθές Μυελοδυσπλαστικό Σύνδρομο».
Μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία από το Ίδρυμα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας στο τμήμα οξειών λευχαιμιών και μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων στο νοσοκομείο Royal Free Hospital στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από τον Ιούνιο 2011 έως το Μάρτιο 2024 υπηρέτησε αρχικά ως Επιμελητής και από το 2022 ως Διευθυντής ΕΣΥ στη Β΄ ΠΠΚ της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. στο Π.Γ.Ν «Αττικόν». Από το 2018 είναι συνυπεύθυνος στο ιατρείο Συστηματικής Μαστοκυττάρωσης στο Π.Γ.Ν «Αττικόν», το οποίο αποτελεί κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σπανίων νοσημάτων.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διερεύνηση μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην παθογένεια και πρόγνωση μυελικών και λεμφικών κακοηθειών. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 κλινικές μελέτες που εκπονούνται στο Αιματολογικό τμήμα της Β΄ ΠΠΚ. Είναι μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας. Έχει πάνω από 270 ανακοινώσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και είναι συγγραφέας σε περισσότερες από 130 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης.
[sotirispapageorgiou@hotmail.com]

Άγγελος Παπασπυρόπουλος, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Άγγελος Παπασπυρόπουλος ορκίστηκε Επίκουρος Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Ιστολογία-Εμβρυολογία» στο ομώνυμο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Αποφοίτησε με άριστα το 2010 από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Κατεύθυνση: Μοριακή Βιολογία, Γενετική και Βιοτεχνολογία). Τη χρονική περίοδο 2010-2014 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης όντας πλήρης υπότροφος του Medical Research Council (MRC). Κατά το διάστημα 2014-2015 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στον Τομέα Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ολοκληρώνοντας την έρευνά του σχετικά με τη μεταγραφική και επιγενετική ρύθμιση ογκοκατασταλτικών γονιδίων και το ρόλο τους στη βιολογία των καρκινικών βλαστοκυττάρων, καθώς και την αποσαφήνιση των μηχανισμών μετάβασης από το στάδιο πολυδυναμίας (pluripotency) στα στάδια διαφοροποίησης (differentiation) κατά την εμβρυική ανάπτυξη. Το 2015 μετέβη στην Ολλανδία όπου εργάστηκε ως το 2018 ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στο Hubrecht Institute for Developmental Biology and Stem Cell Research, ερευνώντας την ανάπτυξη και αξιοποίηση οργανοειδών (organoids) ως συστήματος εξατομικευμένης ιατρικής στη μελέτη διαφόρων ανθρώπινων ασθενειών, ιδιαιτέρως του καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Μεταξύ των ετών 2019-2023, εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής αρχικά στο Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ (2019-2020) και στη συνέχεια (2020-2023) ως επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το δημοσιευμένο ερευνητικό έργο του Άγγελου Παπασπυρόπουλου περιλαμβάνει εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά όπως Nature Communications, Molecular Cell, Cancer Research κ.ά. Έχει επίσης αποσπάσει σημαντικά εγχώρια και διεθνή βραβεία και χρηματοδοτήσεις όπως Young Investigator Award (Brupbacher Foundation, Ελβετία), βραβεία Aylmer, MCR, Tutor for Graduates (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), υποτροφία EMBL για χρηματοδότηση εκπαιδευτικής δραστηριότητας, μεταδιδακτορική υποτροφία MRC Doctoral Training Partnership (DTP) Award 2014-2015, μεταδιδακτορική υποτροφία ΙΚΥ 2020-2022, κ.ά. Η ερευνητική δραστηριότητα του Άγγελου Παπασπυρόπουλου αφορά στα πεδία της ογκογένεσης, των (καρκινικών) βλαστικών κυττάρων, καθώς και στην ανάπτυξη και χρήση οργανοειδών προερχόμενων από ασθενείς (PDOs) ως πλατφόρμας εξατομικευμένης ιατρικής.
[an.papaspyropoulos@gmail.com]

Λάζαρος Τζελβές, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Λάζαρος Τζελβές αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ./ Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Μετά την υπηρέτηση του στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ και την ειδίκευση στην Ουρολογία στη Β’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., εξειδικεύτηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο (University College of London 2022-2023) ως έμμισθος Επιμελητής. Κατέχει την πιστοποίηση ECFMG καθώς και τον Ευρωπαικό τίτλο ειδικότητας (Fellow of European Board of Urology). Αποτελεί ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας-EAU (Μέλος των EAU Guidelines Panel on Urolithiasis/ Female non-neurogenic lower urinary tract symptoms, EAU Patient Office, European School of Urology Working groups for Endourology/ Open surgery, Young Academic Urologists), είναι εθνικός αντιπρόσωπος στη Societe International Urologie, Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) καθώς και του Γραφείου Ασθενών της ΕΟΕ. Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο με περισσότερες από 125 διεθνείς δημοσιεύσεις (Pubmed) με 1968 παραθέσεις και h-index 17, ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνή κλινικά πρωτόκολλα και στη συγγραφή 8 κεφαλαίων που περιέχονται σε ξενόγλωσσα βιβλία Ουρολογίας. Είναι διεθνής κριτής σε πληθώρα αναγνωρισμένων περιοδικών με υψηλό συντελεστή απήχησης. Έχει λάβει πλήθος υποτροφιών/ βραβείων τόσο κατά τη φοίτηση στην Ιατρική Σχολή όσο και κατά την ειδίκευση του στην Ουρολογία, ενώ έχει προταθεί από την ΕΟΕ ως υποψήφιος για τον κορυφαίο Ακαδημαικά Νεαρό Ουρολόγο στην Ευρώπη για δύο συναπτά έτη. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.
[lazarostzelves@gmail.com]

Βασίλειος Τζίλας, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Βασίλειος Τζίλας έλαβε το πτυχίο Ιατρικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1994-2000). Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Πνευμονολογίας στην 4η κλινική του ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» (2003-2008) όπου και παρέμεινε ως επικουρικός Επιμελητής Β’ ως το 2011. Διετέλεσε Πανεπιστημιακός Υπότροφος στην Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική  του Ε.Κ.Π.Α. (2016-2020). Το 2021 διορίστηκε Επιμελητής Β’ στο ΕΣΥ, στην 5η Πνευμονολογική Κλινική του ΝΝΘΑ  «Η Σωτηρία».
Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 2019 με τίτλο «Συγκριτική μελέτη των επιπέδων βιταμίνης D σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση, λοιπές Ιδιοπαθείς Διάμεσες Πνευμονίες και Διάμεσες Πνευμονοπάθειες που σχετίζονται με νοσήματα του συνδετικού ιστού».
Ο τομέας εξειδίκευσής του είναι οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, τα σπάνια νοσήματα του πνεύμονα καθώς και η αξονική τομογραφία θώρακος υψηλής ευκρίνειας. Εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ από αναγνωρισμένους παγκοσμίως ειδικούς στους τομείς αυτούς, τον Καθηγητή Δημοσθένη Μπούρο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Καθηγητή Jay H Ryu στην Mayo Clinic, Rochester Minnesota, ΗΠΑ.
Έχει συνεργαστεί σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο με αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού όπως η Mayo Clinic, Rochester Minnesota, ΗΠΑ, η μονάδα Διαμέσων Πνευμονοπαθειών  στο Royal Brompton Hospital, London, UK, η μονάδα Διαμέσων Πνευμονοπαθειών στην Ruhrlandklinik, University Hospital, Essen, Germany.
Διετέλεσε εκπρόσωπος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στην European Respratory Society (2022-2022). Είναι συντονιστής στην ομάδα Διαχύτων και Διαμέσων Πνευμονοπαθειών της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιστημονικής Εταιρείας Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων. Επίσης, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Open Source Imaging Consortium (OSIC), η οποία είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ερευνά την πρακτική εφαρμογή τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης στην αξονική τομογραφία θώρακος με στόχο την ακριβέστερη διάγνωση και πρόγνωση ασθενών με διάμεσες πνευμονοπάθειες.
[tzilasvasilios@gmail.com]

Ευάγγελος Φραγκιάδης, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Ευάγγελος Φραγκιάδης ολοκλήρωσε τις σπουδές στην Ιατρική του Ε.Κ.Π.Α. το έτος 2005. Ασκήθηκε στην ειδικότητα της Ουρολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και στην Ά Ουρολογική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α. ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση του το 2012. Παρέμεινε στην Α΄ Ουρολογική Κλινική ως άμισθος επιστημονικός συνεργάτης υποστηρίζοντας το πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής με το σύστημα da Vinci της Κλινικής. Ολοκλήρωσε την μετεκπαίδευση του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska Institutet, Στοκχόλμη, Σουηδία ως Fellow της Ρομποτικής Χειρουργικής το διάστημα 2015-2016. Εργάστηκε ως Πανεπιστημιακός υπότροφος στην Α΄Ουρολογική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α. από το 2016 μέχρι και την εκλογή του στη θέση του Επικουρου καθηγητή της Ουρολογίας το 2024. Υποστήριξε τη διατριβή του με βαθμό Άριστα και θέμα «Η συννοσηρότητα ως προγνωστικός δείκτης για την εκδήλωση μετεγχειρητικών επιπλοκών μετά από ριζική νεφρεκτομή». Έχει συνεισφέρει σε πολλαπλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και μετεκπαιδευτικό επίπεδο με μαθήματα σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, ειδικευόμενους και ειδικευμένους Ουρολόγους.. Έχει προσφέρει σημαντικό κλινικό έργο με καθημερινή ενασχόληση και πλήρη καθήκοντα επιμελητή Ουρολογίας στην κλινική στην οποία υπάγεται. Έχει συμμετάσχει στο ερευνητικό έργο της κλινικής και παρουσιάσει τα αποτελέσματα της των εργασιών του σε ελληνικά διεθνή και ξένα συνέδρια και σε επιστημονικά περιοδικά.
[e.fragkiadis@gmail.com]  

Σπυρίδων Χριστοδούλου, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Σπυρίδων Χριστοδούλου εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο «Γενική Χειρουργική – Λαπαροενδοσκοπική Χειρουργική». Ειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική στη Δ΄ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» του Ε.Κ.Π.Α. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών (MSc) «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική» και το 2016 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο Διδακτορικής Διατριβής «Ανάλυση της Έκφρασης και Κλινική Αξιολόγηση του Γονιδίου KLK-6 (Καλικρεϊνη-6) σε Ασθενείς με Ορθοκολικό Καρκίνο».
Ο κ. Χριστοδούλου μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Γενική Χειρουργική, στη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου, του Ορθού, του Πυελικού Εδάφους, την Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, καθώς επίσης και στην Ελάχιστα Επεμβατική Γενική Χειρουργική και στην Ενδοσκόπηση του Παχέος Εντέρου. Συγκεκριμένα, εργάστηκε ως Senior Clinical Fellow στο Colorectal Department του Νοσοκομείου Royal Surrey County Hospital (RSCH), Guildford, UK, και ακολούθως στο Colorectal Department and Pelvic Floor Unit του Νοσοκομείου Guys and St Thomas’ Hospital, London, UK. Επιπλέον, κατείχε θέση Research Fellow and Member of Faculty στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, Minimal Access Therapy Training Unit (MATTU), Postgraduate Medical School, University of Surrey, Guildford, UK.
Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Συμμετέχει επίσης ως κύριος ερευνητής σε μεγάλο αριθμό κλινικών μελετών και χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων. Εργάστηκε ως Post-Doctoral Research Fellow στο Department of Molecular Physiology and Pharmacology TUFTS University School of Medicine-TUFTS Medical Center, Boston, USA, ενώ διατηρεί ενεργό συνεργασία με τον Τομέα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε αρχικά ως Επιστημονικός Συνεργάτης της Ε΄ Χειρουργικής Κλινικής του Ε.Κ.Π.Α. και στη συνέχεια ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος με γνωστικό αντικείμενο τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στη Δ΄ Χειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» του Ε.Κ.Π.Α.
Τέλος, το Διδακτικό Έργο του κ. Χριστοδούλου περιλαμβάνει διδασκαλία σε Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α.
[spyridon.christodoulou@yahoo.gr]

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN