Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
IMG 1793

Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 και ώρα 09.30 π.μ., πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Αγγελική Τζάννε εξέλιξη σε Καθηγήτρια Πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
[atzanne@enl.uoa.gr]

Η κ. Αγγελική Τζάννε είναι απόφοιτος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Master of Arts) και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Lancaster της Αγγλίας, ενώ έχει εκπονήσει και μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Επίσης έχει άριστη γνώση της Αγγλικής και πολύ καλή γνώση της Γαλλικής, της Γερμανικής και της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας. Η κ. Τζάννε είναι μέλος του Τομέα Γλώσσας-Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας από το 1999 και διδάσκουσα στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Κοινωνιογλωσσολογία, την Πραγματολογία, και την Ανάλυση Λόγου, ειδικότερα τον ακαδημαϊκό λόγο, τον λόγο της τηλεόρασης και τον ψηφιακό λόγο. Η κ. Τζάννε έχει συγγράψει δύο βιβλία (Talking at Cross-Purposes: The Dynamics of Miscommunication, 2000, Amsterdam: Benjamins και Relational Workin Digital Communication: The Case of Greek Food Blogs, 2022, Athens: Pedio), κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, και άρθρα τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά όπως τα Intercultural Pragmatics, Narrative Inquiry και Pragmatics. Επίσης έχει επιμεληθεί την έκδοση ειδικού τεύχους του περιοδικού Journal of Language Aggression and Conflict, το οποίο περιλαμβάνει μελέτες νέων ερευνητών/τριών σχετικές με την Ευγένεια/Αγένεια. Η κ. Τζάννε έχει επιμεληθεί συλλογικό τόμο που αφορά τη διεξαγωγή έρευνας στο χώρο της γλωσσολογίας και ένα πολύγλωσσο λεξικό ορολογίας στο χώρο της Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, εργάστηκε ως υπεύθυνη του Υποέργου για την προσαρμογή του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Από το 2004 συμμετέχει στις εξετάσεις του ΚΠΓ ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου για άτομα με αναπηρία. Η κ. Τζάννε είναι αξιολογήτρια άρθρων σε διεθνή περιοδικά, και από το 2021 βοηθός επιμελήτρια στο περιοδικό Pragmatics.

– Βασίλειος Βερτουδάκης εξέλιξη σε Aναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Φιλολογίας
[vasvert@phil.uoa.gr]

Ο Βασίλειος Π. Βερτουδάκης γεννήθηκε στη Ρόδο το 1965. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και –με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών– στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Είναι διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2013 διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας. Έχει επίσης εργαστεί στη Μέση Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και για πολλά χρόνια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ασχολείται ιδιαιτέρως με την επιγραμματική ποίηση, την ιστοριογραφία, την τραγωδία και την ερωτική λογοτεχνία – επίσης με την ιστορία των ιδεών και την πρόσληψη της κλασικής αρχαιότητας στον νεότερο κόσμο. Το βιβλίο του Αρισταίνετος, Ερωτικαί επιστολαί (Gutenberg 2018) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο απόδοσης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα Νέα Ελληνικά. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν τα έργα του: Friedrich Nietzsche, Για τη Φιλολογία. Θέσεις και αφορισμοί. Επιλογή κειμένων, μετάφραση, επιλεγόμενα. Δίγλωσση έκδοση (2019) και ο Υπερίων στα ερείπια των Αθηνών: Η ιδέα της Ελλάδας και ο FriedrichHӧlderlin (2021).

– Νικόλαος Παπαναστασίου εξέλιξη σε Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ
[papanast@media.uoa.gr]

Ο Νίκος Παπαναστασίου αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Συνέχισε τις σπουδές του στο Augsburg (Γερμανία), όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει επιμεληθεί (μαζί με τον Στράτο Ν. Δορδανά), τον συλλογικό τόμο: Ο «μακρύς» ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας. Οι μαύρες σκιές στην ιστορία των διμερών σχέσεων (Εκδόσεις Επίκεντρο 2018). Το 2020 εξέδωσε τη μονογραφία «Αντίσταση από μικροφώνου. Ο Παύλος Μπακογιάννης απέναντι στη δικτατορία των Συνταγματαρχών» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).

– Μαρία Καντζανού εξέλιξη σε Aναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[mkatzan@med.uoa.gr]

Η κ. Καντζανού διαθέτει μακρόχρονη διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Διετέλεσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) «Σχεδιασμός και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΠΜΣ “Εκτίμηση και Διαχείριση επαγγελματικού, περιβαλλοντικού και φαρμακευτικού κινδύνου” της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Υπήρξε υπεύθυνη των κατ’ επιλογήν υποχρεωτικών μαθημάτων “Υγιεινή του Νοσοκομείου, Επιδημιολογία και Πρόληψη Νοσοκομειακών Λοιμώξεων” και “Υπηρεσίες Υγείας” (2014-2020) στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Έχει επιβλέψει την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και πολυάριθμων διπλωματικών εργασιών στα πεδία νοσοκομειακών λοιμώξεων, Υπηρεσιών Υγείας και Δημόσιας Υγείας.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της κ. Καντζανού επικεντρώνονται στην Ιατρική Μικροβιολογία και Παρασιτολογία, στις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, στην Επιδημιολογία, στην Προληπτική Ιατρική-Δημόσια Υγεία και τις Υπηρεσίες Υγείας.  Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση και εκπόνηση χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα Μικροβιολογίας και Δημόσιας Υγείας.

Σε κλινικοεργαστηριακό επίπεδο, η κ. Καντζανού έχει εργαστεί ως υπεύθυνη ιατρός-βιοπαθολόγος σε εργαστήρια Βιοπαθολογίας Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας, καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών (2010-2020).

Η κ. Καντζανού έχει προσκληθεί ως ομιλήτρια και συντονίστρια σε περισσότερα από 55 ιατρικά συνέδρια. Παράλληλα,  έχει συμμετάσχει στη συγγραφή περισσότερων των 70 ξενόγλωσσων ιατρικών άρθρων (>2800 ετεροαναφορές, h-index 24, i10-index 33). Επίσης, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί πολυάριθμα κεφάλαια ξενόγλωσσων ιατρικών συγγραμμάτων στην Ελληνική γλώσσα.

Η κ. Καντζανού διαθέτει αξιόλογη διοικητική εμπειρία, καθώς έχει υπηρετήσει ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ),   Υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών και Υπεύθυνη του Τμήματος Κλινικών Αξιολογήσεων του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ). Τέλος, έχει συμμετάσχει πολλάκις σε Εθνικές Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας και  σε Διοικητικά Συμβούλια Επιστημονικών Εταιρειών.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN