Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 22/3/2022

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 22/3/2022
ork20220322

Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 και ώρα 09.30 π.μ., πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Παναγιώτης Θανασάς εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
[thanasas@phs.uoa.gr]

Ο Παναγιώτης Θανασάς εξελίχθηκε σε θέση Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της φιλοσοφίας». Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1989) και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (1996). Έκτοτε δίδαξε Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στα Πανεπιστήμια του Tübingen, της Χαϊδελβέργης, της Κύπρου και του Μονάχου (LMU, Vertretungsprofessur, 2015), καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζει στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία (Προσωκρατικοί, Πλάτων, Αριστοτέλης), στον γερμανικό ιδεαλισμό (Χέγκελ), στη φιλοσοφία του Χάιντεγκερ και στη φιλοσοφική ερμηνευτική. Είναι εταίρος του Ιδρύματος Alexandervon Humboldt και διετέλεσε υπότροφος του ΙΚΥ, του Ευαγγελικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος “Villigst”, της Γερμανικής Ερευνητικής Εταιρείας (DFG) και της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), καθώς και Stanley J. Seeger Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Princeton (2019). Είναι επίσης Αντιπρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας για τις «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες». – Για πλήρες βιογραφικό σημείωμα, βλ. https://thanassas.gr.

– Εμμανουήλ Σκορδίλης εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
[eskord@phed.uoa.gr]

Ο Εμμανουήλ Σκορδίλης είναι Καθηγητής Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής, στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ. Στο διδακτικό και ερευνητικό του έργο συμπεριλαμβάνονται η διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, επιμέλεια και συγγραφή συγγραμμάτων που άπτονται του γνωστικού του αντικειμένου και αξιολογούν την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας σε συνανθρώπους μας με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επιπλέον, συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ που προωθούν τη διάδοση του αθλητισμού και την ένταξη των συνανθρώπων μας με αναπηρία γενικότερα.

– Νίκολαος Λαβίδας εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
[nlavidas@enl.uoa.gr]

Ο Νικόλαος Λαβίδας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο Διαχρονική Γλωσσολογία. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τη γλωσσική αλλαγή, τις (ιστορικές) γλωσσικές επαφές, τα διαχρονικά σώματα κειμένων, το διεπίπεδο σύνταξης-σημασιολογίας. Έχει συνεπιμεληθεί τους τόμους (μεταξύ άλλων) Proto-Indo-European Syntax and its Development (John Benjamins, 2015), Major Trends in Theoretical and Applied Linguistics, τόμοι 1-3 (De Gruyter, 2014), τα  ειδικά  τεύχη  σε  διεθνή  περιοδικά  (μεταξύ άλλων) Morphosyntactic Isoglosses in Indo-European (Poznan Studies in Contemporary Linguistics, 2020), Fragments or Ellipsis or Both? New Challenges and New Perspectives (Acta Linguistica Hafniensia, 2020), Language Contact in the History of English (Linguistics Vanguard, 2020), Typology of Labile Verbs: Focus on Diachrony (Linguistics 52.4, 2014). Έχει συγγράψει τις μονογραφίες: The Diachrony of Written Language Contact: A Contrastive Approach (Brill, 2021), Transitivity Alternations in Diachrony. Changes in Argument Structure and Voice Morphology (Cambridge Scholars Publishing, 2009). Είναι εκλεγμένο μέλος της Executive Committee της Societas Linguistica Europaea (SLE), και  συνδιοργανωτής  και  συντονιστής του διεθνούς θερινού σχολείου Διαχρονικής Γλωσσολογίας (Naxos Summer Schools on Diachronic Linguistics) και του μαθήματος των πανεπιστημίων της συμμαχίας CIVIS “Languages in Europe and their diachronies”.

– Αθανάσιος Αγάθος εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Φιλολογίας
[thagathos@phil.uoa.gr]

Ο Θανάσης Αγάθος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.
Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και υποστήριξε διδακτορική διατριβή στον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, με θέμα «Οι γυναικείοι χαρακτήρες στα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Νεοελληνική Λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, στη σχέση της λογοτεχνίας με τον κινηματογράφο και το θέατρο, σε ζητήματα πρόσληψης, στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και του Βασίλη Βασιλικού.
Έχει στο ενεργητικό του τα βιβλία: Από το Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά στο Zorba the Greek: κριτικοί βίοι παράλληλοι (Εκδόσεις Αιγόκερως, Αθήνα 2007), Επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη προς την οικογένεια Αγγελάκη (Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, Ηράκλειο 2013), Η εποχή του μυθιστορήματος. Αναγνώσεις της πεζογραφίας της γενιάς του ’30 (Εκδόσεις Γκοβόστη, Αθήνα 2014), Η κινηματογραφική όψη του Γρηγορίου Ξενόπουλου (Εκδόσεις Γκοβόστη, Αθήνα 2016), Ο Νίκος Καζαντζάκης στον κινηματογράφο (Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 2017), Ο Άγγελος Τερζάκης και ο κινηματογράφος (Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 2020).  Επιπρόσθετα, έχει επιμεληθεί διάφορους τόμους (μεταξύ των οποίων και  επανεκδόσεις πεζογραφημάτων του Βασίλη Βασιλικού) και έχει δημοσιεύσει μελέτες για το έργο των Εμμανουήλ Ροΐδη, Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή, Κωστή Παλαμά, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Στράτη Μυριβήλη, Κοσμά Πολίτη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη κ.ά.

– Ιωάννης Ξούριας εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Φιλολογίας
[yxourias@phil.uoa.gr]

Ο Γιάννης Ξούριας γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων. Το φιλολογικό έργο. Η θεωρία των «Γραμματικών Τεχνών» (σε εμπλουτισμένη μορφή εκδόθηκε από τοΊδρυμα Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, Αθήνα 2007). Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε σύμμεικτους τόμους, πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη λογοτεχνία και την ποιητική θεωρία του 18ου-19ου αι., στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, στη διαπλοκή της λογοτεχνίας με την ιδεολογία, και στη βιβλιογραφία-βιβλιολογία και ιστορία του ελληνικού βιβλίου. Τελευταία βιβλία του είναι: 1) Ανεβαίνοντας τον Ελικώνα. Για την ποίηση του γένους την εποχή του νεοελληνικού Διαφωτισμού, Gutenberg, Αθήνα 2018. 2) Εισαγωγή-έκδοση-σχολιασμός των θρησκευτικών μεταφράσεων του Ανδρέα Κάλβου στη σειρά έκδοσης των Έργων του: Ανδρέας Κάλβος, Έργα, τ. Γ΄: Ποικίλα. Ανθολογίες-γραμματικές-μεταφράσεις, ε-πιστημονική επιμέλεια Δημήτρης Δ. Αρβανιτάκης, εισαγωγικές μελέτες Δημ. Δ. Αρβανιτάκης, Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου, Νίκος Κ. Κουρκουμέλης, Γιάννης Ξούριας, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2020 (για πληρέστερη εργογραφία βλ.  http://www.phil.uoa.gr/tomeis/tomeas-neoellhnikis-filologias/melh-dep-mnef-biografika/giannhs-3oyrias.html).

– Γεράσιμος Κακολύρης εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Φιλολογίας
[gkakoliris@uoa.gr]

Ο Γεράσιμος Κακολύρης (http://www.philosophy.uoa.gr/credits07701/kakolyrhs-gerasimos.html) θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο της σύγχρονης ηπειρωτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2012. Έχει σπουδάσει στα πανεπιστήμια Essex και Warwick της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι συγγραφέας των μονογραφιών Ο Ζακ Ντεριντά και η αποδομητική ανάγνωση (Εκκρεμές, 2004) και Η ηθική της φιλοξενίας. Ο Ζακ Ντερριντά για την απροϋπόθετη και την υπό όρους φιλοξενία (Πλέθρον, 2017), ενώ έχει επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο Η πολιτική και ηθική σκέψη του Jacques Derrida (Πλέθρον, 2015), καθώς και αφιέρωμα του περιοδικού Ένεκεν (τχ. 42, 2016) στη φιλοξενία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σύγχρονη γαλλική φιλοσοφία (Ντερριντά, Φουκώ, Λεβινάς, Ζαν-Λυκ Νανσύ, Σερέρ, Ρικαίρ, κ.ά), τη σύγχρονη πολιτική & ηθική φιλοσοφία (Μπάτλερ, Κρίτσλεϋ, Αγκάμπεν, κ.ά), θεωρίες φιλοξενίας, θεωρίες ανάγνωσης, Χάιντεγκερ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά όπως Derrida Today, The New Yearbook of Phenomenology and Phenomenological Philosophy,The Journal of the British Society for Phenomenology, Hospitality and Society, The International Journal of the Humanities: Annual Review, Ethical Perspectives, ThinkNow κ.ά.  

– Νικόλαος Τσουρέας εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στο Τμήμα Χημείας
[N.Tsoureas@sussex.ac.uk]

Γεννηθείς στην Αθήνα, εξ’ απαλὠν ονύχων η χημεία μου προσέλκυσε το ενδιαφέρον, ειδικά μετά από επισκέψεις στο εργαστήριο που δούλευε ο πατέρας μου. Ξεκίνησα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο τμήμα χημείας του ΕΚΠΑ το 1996 όπου και σύντομα ανακάλυψα το εύρος της ανόργανης χημείας. Ο τομέας της χημείας που όμως με τράβηξε ιδιαίτερα ήταν αυτός της οργανομεταλλικής χημείας, και έτσι μετά το τέλος των προπτυχιακών μου σπουδών ακολούθησα διδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό την επίβλεψη του Δρ Ανδρέα Α. Δανόπουλου (τώρα καθηγητής στο ΕΚΠΑ) με τίτλο διδακτορικής διατριβής ‘Synthesis of Phosphine and Pyridine Functionalised NHC complexes of Platinum Group Metals’. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού ήρθα σε πρώτη επαφή με την κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό της δομής μικρών μορίων, με την οποία ασχολούμαι ενεργά μέχρι και σήμερα. Μετά από δύο σύντομες θητείες μεταδιδακτορικής έρευνας στα πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και Σαίντ-΄Ανντρίους κατέληξα στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, όπου και απέδειξα πως ο δεσμός μετάλλου βορίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντιστρεπτή αποθήκη υδρογόνου στην κατάλυση. Αλλάζοντας τομέα του περιοδικού πίνακα, τα τελευταία 10 χρόνια εξερευνώ την οργανομεταλλική χημεία των στοιχείων του τομέα f επικεντρωμένος στις ακτινίδες ουράνιο και θόριο, συνεργαζόμενος πρώτα με τον καθηγητή F. Geoffrey N. Cloke FRS και έπειτα με τον καθηγητή Richard A. Layfield στο πανεπιστήμιο του Σάσσεξ. Ορισμένα επιτεύγματα είναι η δημιουργία δεσμού άνθρακα-άνθρακα μεταξύ δύο μορίων CO2, η απομόνωση νιτριδίων του ουρανίου, η ενεργοποίηση του υποξειδίου του άνθρακα (C3O2) και η σύνθεση μικτών ουρανοκενίων. Η ερευνητική μου δραστηριότητα μέχρι τώρα έχει αποδώσει 40 πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις (peer-reviewed) με h-index 19.

– Μαρία-Ελένη Χοβαλοπούλου εκλογή στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας σε νέα θέση στο Τμήμα Βιολογίας

– Παντελής Κωστής εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
[pkostis@econ.uoa.gr]

Ο Παντελής Χ. Κωστής είναι Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) με Άριστα από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής» και απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρώσει μεταδιδακτορική έρευνα στο ίδιο Τμήμα και Ίδρυμα. Διδάσκει επί σειρά ετών διάφορα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως μέλος ΣΕΠ, ενώ στο παρελθόν ήταν Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Indian Institute of Management Rohtak. Είναι συγγραφέας οκτώ βιβλίων τα οποία έχουν εκδοθεί από διεθνείς εκδοτικούς οίκους, όπως η Palgrave MacMillan, η Springer και η IGI Global και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ροπή. Έχει επίσης δημοσιεύσεις σε διακεκριμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά (όπως τα Journal of Comparative Economics, Journal of Business Research, Economic Modelling, Journal of Socio-Economics), καιπολλές συμμετοχές σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με κριτές, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους καθώς και συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα. Είναι Associate Editor σε τρία επιστημονικά περιοδικά καθώς και Guest Editor σε ειδικά τεύχη επιστημονικών περιοδικών.

– Ευαγγελία Σιάχου εκλογή στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας σε νέα θέση στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

– Βασίλειος Καρακώστας εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
[vkarakos@di.uoa.gr]

Ο Βασίλειος Καρακώστας αναλαμβάνει Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι διπλωματούχος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας (UPC) το 2012, και έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών (DAC) του Πολυτεχνείου της Καταλονίας (UPC) το 2016. Από το 2009 έως το 2016 εργάστηκε ως ερευνητής στο Barcelona Supercomputing Center (BSC). Από το 2017 έως το 2022 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων (CSLab) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Η έρευνά του εστιάζει στον τομέα της αρχιτεκτονικής υπολογιστών, καθώς επίσης και στην διεπαφή του υλικού-λογισμικού, τα λειτουργικά συστήματα, τη διαχείριση πόρων υπολογιστικών συστημάτων και τα συστήματα παράλληλης επεξεργασίας. Αποτελέσματα της έρευνάς του έχουν δημοσιευθεί και βραβευθεί σε κορυφαία συνέδρια της αρχιτεκτονικής υπολογιστών και υπολογιστικών συστημάτων. Έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση και διαχείριση ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων, ενώ παράλληλα έχει διατελέσει κριτής σε πολυάριθμα συνέδρια και περιοδικά. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), του IEEE, του ACM και του HiPEAC.

– Νικόλαος Ναούμ, εκλογή στη βαθμίδα του ΕΔΙΠ σε νέα θέση στη Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

– Νικόλαος Περδικοπάνης, εκλογή στη βαθμίδα του ΕΔΙΠ σε νέα θέση στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
[nikosp@di.uoa.gr]

Ο Νίκος Περδικοπάνης είναι διδάκτωρ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακή ειδίκευση στα Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα (ΕΚΠΑ) και τη Βιοπληροφορική (ΕΚΠΑ). Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει άρθρα σε διεθνή περιοδικά και αφορά στην ανάπτυξη αλγορίθμων μηχανικής μάθησης για την ανάλυση βιολογικών δεδομένων. Η πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα στοχεύει στην αναγνώριση ρυθμιστικών περιοχών μη κωδικών RNA που εμπλέκονται στην παθογένεια. Το ανατεθειμένο έργο του συμπεριλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα του προπτυχιακού κύκλου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Επιπλέον διδάσκει προηγμένα θέματα Βιοπληροφορικής και τεχνολογίες Next Generation Sequencing ως συνεργάτης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) ΕΚΠΑ.

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο