Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου και του Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή κ. Ευστάθιου Ευσταθόπουλου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π.: Χριστίνα Δάλλα, Στέφανος Κορφιάς, Αικατερίνη Κούλη, Ιορδάνης Μουρούζης, Αρτεμησία Ντονά, Νικόλαος Ξιώνης, Ιωάννης Παπουτσής, Μαρία Πιάγκου, Παναγιώτης Φερεντίνος, Ανέστης Χαραλαμπόπουλος, Μήνα Ψυχογυιού, Δημήτριος Κούλαλης, Μαριέττα Χαρακίδα, Στέφανος Κικιώνης και Χαράλαμπος Καρκαντελίδης.

Χριστίνα Δάλλα, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

Η Χριστίνα Δάλλα είναι Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στη Β΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Πρόεδρος της Mediterranean Neuroscience Society και Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο. Είναι μέλος του Board of Directors του European Brain Foundation, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών και ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτο Βιολογίας και Ιατρικής του Στρες. Από το 2021 είναι μέλος της Επιτροπής Ισότητας Φύλων και Καταπολέμησης των διακρίσεων του Ε.Κ.Π.Α και από το 2023 συντονίστρια της Επιτροπής Ισότητας Φύλων της Ιατρικής Σχολής. Διατελεί ως μέλος της επιτροπής Ναρκωτικών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Επιστημονικού Συμβουλίου Έγκρισης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Επίσης, είναι section-editor στο European Journal of Neuroscience και μέλος της Εκπαιδευτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του European College of Neuropsychopharmacology. Είναι εκλεγμένη πρόεδρος του Communications Committee της Federation of European Neuroscience Society και αξιολογήτρια για θέματα βιοηθικής σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σπούδασε Φαρμακευτική στο Ε.Κ.Π.Α. και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Ψυχοφαρμακολογία στο Εργ. Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο. Έλαβε δύο ευρωπαϊκές υποτροφίες Marie Curie και εκπόνησε μεταδιδακτορικές σπουδές στις νευροεπιστήμες και στην ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ. Έχει λάβει βραβεία όπως αυτό για τις νέες γυναίκες στην Επιστήμη από την L’Oreal-Unesco και το European College of Neuropsychopharmacology Fellowship award και έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, ενώ έχει συμμετάσχει στην έκδοση ή στην επιμέλεια της μετάφρασης έξι βιβλίων από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Η έρευνά της χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας- ΕΛΙΔΕΚ, και εστιάζεται στο ρόλο του φύλου και των ορμονών του φύλου στην ψυχοφαρμακολογία και συγκεκριμένα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, στη σεροτονίνη και σε μοντέλα στρες, άγχους, Αλτσχάιμερ και κατάθλιψης.
[cdalla@med.uoa.gr]

Στέφανος Κορφιάς, Εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Στέφανος Κορφιάς έλαβε Πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (1995), πραγματοποίησε την Υπηρεσία υπαίθρου στην Κάρπαθο Δωδεκανήσου (1996) και ολοκλήρωσε τη Στρατιωτική του Θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Υγειονομικού (1996-1998). Έλαβε τίτλο ειδικότητας Νευροχειρουργικής στην Α΄ Νευροχειρουργική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α. (2004) και ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. (2004). Στην εκπαίδευσή του προστέθηκαν διπλώματα ATLS (2001), Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (2002), Μικροχειρουργικής (2003), πτυχίο 4ετούς εκπαιδευτικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Νευροχειρουργικής Εταιρείας (2001-2004), διπλώματα Ευρωπαϊκών Νευροχειρουργικών Εξετάσεων -European Examination Diploma (2005), Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης (2022) και Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Σπονδυλικής Στήλης -Eurospine Diploma (2023). Αποτέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και έλαβε υποτροφίες από Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία -ΕΝΧΕ, Ωνάσειο Ίδρυμα, Βραβεία, τιμητικές διακρίσεις σε Συνέδρια και >20 Συστατικές Επιστολές.
Μετεκπαιδεύτηκε σε Νευροχειρουργικά Κέντρα του NHS σε Μ.Βρετανία: Νewcastle / London (2004-2008) και έλαβε σημαντική χορηγεία για έρευνα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λειτουργικής & Στερεοτακτικής Νευροχειρουργικής (2010). Το κλινικό του είναι συνεχές και διατέλεσε διαδοχικά Έμμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης (2008), Επικουρικός Επιμελητής (2009), Επιμελητής Β΄ (2009), Επιμελητής Α΄ (2012), Λέκτορας (2013), Επίκουρος Καθηγητής επί θητεία (2016), Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής (2019), Αναπληρωτής Καθηγητής (2020) και Καθηγητής Α΄ Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. (2024). Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό (>4000) νευροχειρουργικών επεμβάσεων (2000-2024) επιδιδόμενος ιδιαίτερα σε τομείς του κλινικού και ερευνητικού του ενδιαφέροντος: εγκεφαλικό τραύμα, Λειτουργική Νευροχειρουργική και παθολογία υπόφυσης.
Αποτελεί μέλος 12 επιστημονικών Ελληνικών και Διεθνών εταιρειών και έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας (2021-2023), της Επιτροπής Λειτουργικής Νευροχειρουργικής (2021-2025), της Επιτροπής Εκπαίδευσης (2023-2025) της ΕΝΧΕ. Επιπλέον αποτέλεσε μέλος του ΔΣ, Γενικός Γραμματέας (2009-2023) και Αντιπρόεδρος (2024-) της South-East European Neuromodulation Society, μέλος της Eξεταστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Νευροχειρουργικής Εταιρείας – European Board Examination in Neurological Surgery (2022-σήμερα) και συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις του ΔΣ της INS (2010-2024) και της ΕΝΧΕ (2023-).
Έχει πλούσιο Διδακτικό έργο, συμμετέχοντας ως ομιλητής, εισηγητής, εκπαιδευτής σε πλήθος από επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, κλινικά φροντιστήρια, μετεκπαιδευτικά μαθήματα, προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού και φοιτητών Ιατρικής Σχολής σε ημεδαπή και αλλοδαπή. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό προεδρείων σε επιστημονικά συνέδρια, έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις σε σημαντικά νευροχειρουργικά κέντρα ή κέντρα έρευνας και έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών ιατρικών φροντιστηρίων και ελληνικών και διεθνών βιοϊατρικών συνεδρίων.
Συμμετείχε σε οργανωτικές επιτροπές ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και αποτέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας για την ειδικότητα της Νευροχειρουργικής (2017-2019), μέλος της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής για τον Καρκίνο και τις Λοιπές Νόσους (2017-), αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής για την τοποθέτηση εμφυτευόμενων συστημάτων στο ΑΥΣ (2019-), μέλος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ (2020-2022), μέλος της Επιτροπής Newsletter της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., μέλος σε 14 εξεταστικές επιτροπές (2013-2023), σε 14 συμβουλευτικές επιτροπές (3 ως επιβλέπον μέλος) σε Διδακτορικές Διατριβές ιατρών (2016-2024) και σε Συμβουλευτικές Επιτροπές Μεταδιδακτορικών Ερευνών (2020-2023).
Αποτέλεσε μέλος της συντακτικής ομάδας σε βιβλία, newsletters, επιστημονικά έντυπα, διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές μελέτες, αποτελεί Reviewer σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και μέλος του Editorial Board σε επιστημονικά περιοδικά. Συμμετείχε σε διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες (STICH 2005 & INS 2023). Το συγγραφικό / ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει >300 ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια, 90 πλήρεις Δημοσιεύσεις σε Διεθνή περιοδικά, 23 Δημοσιεύσεις σε Ελληνικά περιοδικά, 8 Κεφάλαια σε Διεθνή βιβλία, 23 Κεφάλαια σε Ελληνικά Βιβλία, 5000 citations με h-index:26 και IF:451,486 (729,013 μαζί με τις δημοσιεύσεις ανακοινώσεων σε περιοδικά).
[skorfias@med.uoa.gr]

Αικατερίνη Κούλη, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Η Κατερίνα Κούλη σπούδασε Γεωλογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή (2002) με θέμα την Παλαιοπεριβαλλοντική και Παλαιοοικολογική αναπαράσταση της περιοχής του Νεολιθικού οικισμού Δισπηλιό. Μετεκπαιδεύτηκε στο Université de Montpellier II, και στο Universiteit Utrecht. Υπηρετεί στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος από το 2013 στο γνωστικό αντικείμενο Παλαιοντολογία-Παλαιοβοτανική-Γεωαρχαιολογία. Είναι μέλος του Συμβουλίου της Σχολής Διδακτορικών Σπουδών στις Γεωεπιστήμες του La Sapienza University of Rome, Italy (2017). Το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στη διερεύνηση της εξέλιξης της παλαιοβλάστησης, την ανασύσταση του χερσαίου παλαιοπεριβάλλοντος και τη μελέτη της απόκρισης της βλάστησης στους κλιματικούς κύκλους του Τεταρτογενούς. Σημαντικό μέρος της ερευνητικής της δραστηριότητας της αφιερώνεται στην ανασύσταση του παλαιοπεριβάλλοντος του ανθρώπου, με στόχο την αποτίμηση της σύνθετης σχέσης βλάστησης κλίματος και ανθρώπου καθώς και των κοινωνικο-περιβαλλοντικών μεταβολών του παρελθόντος. Έχει ασχοληθεί με την απόκριση των χερσαίων οικοσυστημάτων στις παγκόσμιες κλιματικές μεταβολές και το συσχετισμό τους με το θαλάσσιο παλαιοκλιματικό αρχείο. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του ICDP-SCOPSCO (International Continental Drilling Program- Scientific Collaboration On Past Speciation Conditions in lake Ohrid) και της ερευνητικής αποστολής του International Ocean Discovery Program (IODP) Exp. 381: Corinth Active Rift Development Science Party, συμμετέχοντας στη μελέτη των δύο από τα μεγαλύτερα και συνεχόμενα αρχεία παλαιοβλάστησης των Βαλκανίων. Το ερευνητικό της έργο έχει δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους (μεταξύ άλλων στα Nature, Nature Ecology and Evolution, Proceedings of the National Academy of Sciences). Διδάσκει τα γνωστικά αντικείμενα της Παλαιοβοτανικής, Παλυνολογίας και Γεωαρχαιολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα Τμήματα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ και του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Έχει διδάξει κατόπιν προσκλήσεως στα Università degli Studi di Roma “La Sapienza”, Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia, Stockholm University και Université de Lille.
akouli@geol.uoa.gr]

Ιορδάνης Μουρούζης, Εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Καθηγητής Ιορδάνης Μουρούζης έλαβε το πτυχίο του στην Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2001) και το διδακτορικό του με θέμα «Θυρεοειδική ορμόνη και καρδιοπροστασία» (2006, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Είναι ειδικευμένος  καρδιολόγος και σήμερα Καθηγητής στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Έχει σημαντική εμπειρία σε πειραματικά μοντέλα όπως μοντέλο απομονωθείσας καρδιάς επίμυων, in vivo μοντέλο ισχαιμίας-επαναιμάτωσης μυοκαρδίου, υπερηχοκαρδιογραφία σε μύες και επίμυες, βιοχημικές και μοριακές τεχνικές. Η έρευνά του είναι μεταφραστική και έχει επικεντρωθεί στο ρόλο της θυρεοειδικής ορμόνης στην αποκατάσταση των ιστών (μυοκάρδιο, νευρικός ιστός, πάγκρεας, σήψη) και ιδιαίτερα στους ενδογενείς μηχανισμούς αποκατάστασης/αναγέννησης μετά από τραυματισμό του μυοκαρδίου. Είναι  εφευρέτης 3 διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για νέα φάρμακα. Ήταν ο επιστημονικός συντονιστής για το Ε.Κ.Π.Α.  στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αναγέννηση της διαβητικής καρδιάς και νεφρού με τη χρήση ειδικών για το στρες νανοφορέων θυρεοειδικών ορμονών» (REASON, 2020-2023). Ο Δρ. Μουρούζης έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 120 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές. Το έργο του έχει λάβει περισσότερες από 4300 αναφορές σύμφωνα με το Google Scholar (h-index 41). Είναι ένας από τους δύο εκπροσώπους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Συμβούλιο Υγείας του προγράμματος CIVIS, ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου που δημιουργήθηκε από τη συμμαχία έντεκα  κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη.
[imour@med.uoa.gr]

Αρτεμησία Ντονά, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

Η Αρτεμησία Ντονά εξελέγη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Τοξικολογία (Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος) και Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για τις προπτυχιακές τις σπουδές. Από το έτος 1994, διδάσκει τα μαθήματα της Τοξικολογίας και της Κλινικής και Δικαστικής Τοξικολογίας. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα της Ιατρικής Σχολής και των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό της έργο, διενεργεί τοξικολογικές πραγματογνωμοσύνες που αφορούν την ιατροδικαστική διερεύνηση δικαστικών υποθέσεων. Διενεργεί, ακόμη, επείγουσες τοξικολογικές αναλύσεις βιολογικών υγρών νοσοκομειακών ασθενών για τη διευκόλυνση της διαφορικής διάγνωσης δηλητηριάσεων και τοξικολογικές αναλύσεις ούρων ατόμων που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και παρακολουθούν ειδικά προγράμματα απεξάρτησης. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. στην παρακολούθηση ασθενών που είναι δότες οργάνων προς Μεταμόσχευση, λαμβάνει μέρος στον συντονισμό και την αξιολόγηση των τοξικολογικών αναλύσεων βιολογικών δειγμάτων.
Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά με σημαντική απήχηση, για τα οποία έχει λάβει τις εξής διακρίσεις και επαίνους: από τον Εκδοτικό Οίκο Elsevier (2010), για το άρθρο ‘Adverse effects of anabolic steroids in athletes’ (2005, Toxicology Letters), που βρισκόταν ανάμεσα στα Top 20 downloaded articles on Science Direct την περίοδο 2007-2008, καθώς και από τον Εκδοτικό Οίκο Springer (2011), για το άρθρο ‘Zinc: a multipurpose trace element’ (2006, Archives of Toxicology). Το άρθρο, τέλος, ‘Health Risks of Genetically Modified Foods’ (2009, Critical Reviews in Food Science and Nutrition) έχει πολύ μεγάλο αριθμό αναφορών (Scopus 149 και Google Scholar 347).
[artedona@med.uoa.gr]

Νικόλαος Ξιώνης, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας

Νικόλαος Ρ. Ξιώνης σπούδασε Θεολογία στό Τμῆμα Ποιμαντικῆς καί Κοινωνικῆς Θεολογίας του ΑΠΘ. Ἔκανε μεταπτυχιακές σπουδές στό Συστηματικό Κλάδο τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ἰδίου Πανεπιστημίου, ἀπό ὅπου ἀπέκτησε καί τή διδακτορική του διατριβή. Μέ ὑποτροφία τῆς Ρωμαιοκαθολικῆς Ἐκκλησίας συνέχισε τίς μεταπτυχιακές του σπουδές στή Γερμανία, στόν Τομέα τῆς Δογματικῆς, τῆς Φιλοσοφικῆς καί Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῶν Ἰησουϊτῶν «Sankt Georgen» στή Φρανκφούρτη, ὅπου τοῦ ἀπεδόθη ὁ τίτλος «Lizentiat der Theologie» καί ἐπέκτεινε τίς σπουδές του στή θεολογία τῆς δυτικῆς παραδόσεως μέ τήν παρακολούθηση σεμιναρίων στήν Εὐαγγελική Σχολή τοῦ Johann Wolfgang Goethe τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Φρανκφούρτης.
Ὡς μέλος τῆς πανεπιστημιακῆς κοινότητος συμμετέχει σέ συνέδρια ἐντός καί ἐκτός Ἑλλάδος, μέ ἰδιαίτερη δράση στον ρουμανικό ἀκαδημαϊκό θεολογικό χῶρο. Παράλληλα δραστηριοποιεῖται καί σέ κοινωνικό ἐπίπεδο μέσῳ διαλέξεων στό ποιμαντικό-διδακτικό ἔργο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Εἶναι συγγραφεῦς ἄρθρων καί μονογραφιῶν, πού ἀφοροῦν στή δογματική διδασκαλία τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί στήν πατερική σκέψη σέ σχέση μέ τή δυτική θεολογική παράδοση καί τά θεολογικά ρεύματα της Δύσης.
Ἐντός τοῦ πλαισίου τῶν διδακτικῶν του δράσεων καί μέ τήν ὀργάνωση εἰδικῶν διαλέξεων ἀπό θεολόγους, λαϊκούς καί κληρικούς, τῆς Ρωμαιοκαθολικῆς καί Εὐαγγελικῆς Ἐκκλησίας, κοινοποιεῖ τή δυτική θεολογική σκέψη καί παράδοση, προκειμένου οἱ φοιτητές νά ἀποκτήσουν μία σφαιρική γνώση τῆς Θεολογίας. Κατ’ αὐτόν τόν τρόπο ἐπιχειρεῖ νά συμβάλλει ἐποικοδομητικά στό διάλογο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μέ τίς Ἑτερόδοξες Χριστιανικές Ἐκκλησίες καί ἔτσι νά ὑπογραμμίσει τήν προσφορά τοῦ Τμήματος Θεολογίας τοῦ Ε.Κ.Π.Α. σέ μία τέτοια εἴδους προσέγγιση.
[n_xionis@theol.uoa.gr]

Ιωάννης Παπουτσής, Εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Ιωάννης Παπουτσής είναι Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο Τοξικολογία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Ε.Κ.Π.Α. κι έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. Εργάζεται στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. από το 1997 αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 2012 ως μέλος Δ.Ε.Π.
Έχει μετεκπαιδευτεί σε ειδικά θέματα τοξικολογικής ανάλυσης καθώς και σε θέματα οργάνωσης και διαδικασιών λειτουργίας διαπιστευμένων εργαστηρίων στα εργαστήρια των «Department of Forensic Sciences» και «Public Health Institute, KTL» στο Ελσίνκι Φιλανδίας.
Διαθέτει πολυετές διδακτικό έργο συμμετέχοντας σε 7 προπτυχιακά μαθήματα και 5 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό διπλωματικών εργασιών Π.Μ.Σ. και πτυχιακών εργασιών. Συμμετέχει στο κλινικοεργαστηριακό έργο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. διενεργώντας τοξικολογικές αναλύσεις και πραγματογνωμοσύνες στο πλαίσιο της Ιατροδικαστικής διερεύνησης δικαστικών υποθέσεων καθώς και επείγουσες τοξικολογικές αναλύσεις κλινικών περιστατικών. Συμμετέχει στην ομάδα του Εργαστηρίου που είναι επιφορτισμένη με τους Διεργαστηριακούς Ελέγχους International Collaborative Exercise (ICE) του United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).
Διετέλεσε ως μέλος της Επιτροπής Ναρκωτικών του Υπουργείου Υγείας ενώ είναι μέλος της Επιτροπής για τη χορήγηση Άδειας Φαρμακευτικού Επαγγέλματος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
Συμμετείχε ως ειδικός εμπειρογνώμονας τοξικολόγος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA) στο Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής των Τιράνων Αλβανίας καθώς και ως ειδικός εμπειρογνώμονας τοξικολόγος στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής, Εγκληματολογίας και Ιατρικής Δεοντολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύριλλος και Μεθόδιος των Σκοπίων Βόρειας Μακεδονίας.
Από το 2015 είναι Υπεύθυνος Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO 17025:2017 της Μονάδας Τοξικολογίας του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
Είναι μέλος εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Έχει συγγράψει 81 πλήρεις δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει 54 ανακοινώσεις και παρουσιάσειςσε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια.
[ipapoutsis@med.uoa.gr]

Μαρία Πιάγκου, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

Η Καθηγήτρια Μαρία Πιάγκου κατέστη πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής και Ιατρικής Σχολής (ΙΣ) Ε.Κ.Π.Α. Εκπόνησε τη διατριβή της στο Εργαστήριο Ανατομίας και τη μεταπτυχιακή της εργασία στο Π.Μ.Σ. «Κλινική & Εργαστηριακή Ιατρική». Υπηρετεί 23 έτη (2001-σήμερα) στο Εργαστήριο Ανατομίας, από όλες τις βαθμίδες (ΕΤΕΠ-καθηγήτρια). Έχει διδάξει όλο το εύρος της Ανατομίας σε φοιτητές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, και άλλων Τμημάτων με έμφαση στην «Ανατομή επί του πτώματος», και στο Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Σπουδών της ΙΣ Ε.Κ.Π.Α. από την ίδρυσή του. Επί 5ετία υπήρξε υπεύθυνη της ξενάγησης Σχολείων, ΙΕΚ, κοινού και ξένων επιστημόνων στο Μουσείο Ανατομίας. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, συμμετείχε σε 10 ΠΜΣ με διδασκαλία και επίβλεψη 131 διπλωματικών εργασιών. Συνέβαλε σε 128 διδακτορικές διατριβές, οι 18 διατριβές πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψή της.
Έχει διατελέσει μέλος σε Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) επί 15ετία, Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ε.Ο.Ο, επί 6ετία, ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΟΣΑ)  για 1 έτος, 2 Συντονιστικές Επιτροπές ΠΜΣ, Επιτροπή Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης της ΙΣ (2021-σήμερα), Επιτροπή Newsletter της ΙΣ (2021-σήμερα), Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης της ΙΣ (2017-σήμερα), Επιτροπή σύνταξης σε 50 διεθνή περιοδικά, ΔΣ της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος (2015-2024), και διετέλεσε ταμίας (2020-2022) και Γραμματέας (2022-2023) της Εταιρείας, Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Ανατομίας (2020- σήμερα) και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ανατομικής Εταιρείας στη Διεθνή Ένωση Ανατομικών Εταιρειών (2022-σήμερα). Επίσης έχει υπάρξει αξιολογητής σε 89 Διεθνή Περιοδικά, αναπληρωτής Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΔΥ (2019-2023), αναπληρωτής Πρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Εντύπων Ιατρικής Ενημέρωσης και Διαφήμισης προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ (2021- σήμερα).
Έχει συγγράψει 17 κεφάλαια σε βιβλία, και έχει μεταφράσει 14 συγγράμματα. Έχει 823 δημοσιεύσεις (219 πλήρεις και 604 περιλήψεις σε 142 συνέδρια) με συντελεστή απήχησης 467.16. Οι εργασίες έχουν λάβει 1630 (Scopus) και 2975 (Google Scholar) αναφορές με h-index 21 (Scopus) και 27 (Google Scholar). Οι 202 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις είναι στο Enter PubMed. Έχει πραγματοποιήσει 38 διαλέξεις σε συνέδρια μετά από πρόσκληση και έχει συντονίσει 13 στρογγυλές τράπεζες. Έχει διατελέσει μέλος σε 18 Επιστημονικές και 16 Οργανωτικές Επιτροπές συνεδρίων. Έχει λάβει 13 βραβεία και  τιμητικές διακρίσεις.
Κατέχει άριστα την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα και λίαν καλώς την Ιταλική γλώσσα.
[mapian@med.uoa.gr]

Παναγιώτης Φερεντίνος, Εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Παναγιώτης Φερεντίνος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. (1997), ειδικεύθηκε στην Ψυχιατρική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και μετεκπαιδεύθηκε στην Ψυχιατρική Γενετική και στην Ψυχοφαρμακολογία των Συναισθηματικών Διαταραχών στο Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King’s College London (2012-2014), όπου παραμένει μέχρι σήμερα συνεργαζόμενος ερευνητής. Υπηρετεί στην 2η Ψυχιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. στο ΠΓΝ Αττικόν, όπου είναι υπεύθυνος της Μονάδας και του Ειδικού Ιατρείου Συναισθηματικών Διαταραχών (διπολικής διαταραχής, ανθεκτικής κατάθλιψης) και Αυτοκαταστροφικής Συμπεριφοράς και του Ειδικού Ιατρείου Ομαδικής Ψυχοεκπαίδευσης για ασθενείς με διπολική διαταραχή.
Το διδακτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στους τομείς των Συναισθηματικών Διαταραχών και της Αυτοκαταστροφικής Συμπεριφοράς (Φαινομενολογία, Ψυχομετρία, Νευροψυχολογία, Νευροαπεικόνιση, Ψυχιατρική Γενετική/ Φαρμακογενετική, Κλινική Ψυχοφαρμακολογία). Συμμετέχει σε πολυκεντρικές γενετικές και φαρμακογενετικές μελέτες σε ασθενείς με Συναισθηματικές διαταραχές: European Group for the Study of Resistant Depression (σειρά χρηματοδοτούμενων φαρμακογενετικών μελετών της ανθεκτικής κατάθλιψης), Psychiatric Genetics Consortium- Bipolar Disorder (στα πλαίσια του οποίου υπήρξε συμμετοχή για πρώτη φορά genome-wide γονοτύπων Ελλήνων ασθενών με διπολική διαταραχή), Ubiquitous Pharmacogenomics (UPGx, διεθνή φαρμακοοικονομική μελέτη της φαρμακογενετικά καθοδηγούμενης ψυχιατρικής φαρμακοθεραπείας), ConLigen (διεθνή φαρμακογενετική μελέτη της ανταπόκρισης διπολικών ασθενών στο λίθιο). Επίσης συμμετέχει στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα ‘Global Bipolar Cohort (GBC): Functional outcomes in bipolar disorder’ και σε διεθνή consortia μετα-αναλύσεων (DEPRESSD, MHCOVID- μετα-ανάλυση των ψυχοκοινωνικών συνεπειών της πανδημίας COVID). Έχει λάβει 2 βραβεία Μαρίας Ζαούση για δημοσιεύσεις σε διπολική διαταραχή και 9 βραβεία αναρτημένης ανακοίνωσης σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Το ερευνητικό συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 114 ξενόγλωσσες και 5 Ελληνικές πλήρεις δημοσιεύσεις σε περιοδικά με συνολικά 3930 αναφορές (Google Scholar, h-index 33), 4 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα συγγράμματα, 17 κεφάλαια σε ελληνικά συγγράμματα καθώς και 160 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Επίσης, έχει 101 διαλέξεις σε διεθνείς κι Ελληνικές επιστημονικές συναντήσεις. Τέλος, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής 3 επιστημονικών περιοδικών (BMC Psychiatry, Frontiers in Psychiatry, Ψυχιατρική) και κριτής σε 42 διεθνή περιοδικά.
[pferentinos@med.uoa.gr]

Ανέστης Χαραλαμπόπουλος, Εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Ανέστης Χαραλαμπόπουλος, υπηρετεί σαν Γενικός Χειρουργός, στο Αττικόν Νοσοκομείο, στην Γ΄ΠΧ Κλινική από το 2005 σαν μέλος ΔΕΠ. Ασκεί όλο το φάσμα των χειρουργικών επεμβάσεων στη Γενική Χειρουργική με έμφαση στις χειρουργικές παθήσεις του παχέος εντέρου και πρωκτικού δακτυλίου. Είναι εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός από το 1995, με άσκηση της Γενικής Χειρουργικής σε Ελληνικά Νοσοκομεία και σε Νοσοκομεία του Λονδίνου .Έχει 240 δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις στην Γενική Χειρουργική, σε διεθνή Ιατρικά περιοδικά, Ελληνικά και διεθνή βιβλία καθώς και ανακοινώσεις σε διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια. Είναι μέλος αρκετών επιστημονικών Εταιρειών και μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνή Ιατρικά περιοδικά. Έχει συμμετοχή, σαν μέλος επιτροπών σε πολλές διδακτορικές διατριβές, υποψηφίων Διδακτόρων της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Το εκπαιδευτικό του έργο αφορά όλα τα έτη των φοιτητών Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., την άσκηση και εκπαίδευση των ειδικευομένων στη Γενική Χειρουργική και έχει πλήθος ομιλιών σε Ιατρούς με συμμετοχή σε πολλά Ιατρικά Συνέδρια. Ασκεί όλα τα καθήκοντα, τα οριζόμενα από την λειτουργία της Γ΄ΠΧ Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου , όπου και εργάζεται.
[achalaral@med.uoa.gr]

Μήνα Ψυχογυιού, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

Η Μήνα Ψυχογυιού εξελέγη Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων στην Α΄ Παθολογική Κλινική, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1992, ολοκλήρωσε τη διατριβή της στην Έδρα Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993-1996) με αντικείμενο την επιδημιολογία και την παθογένεση της ηπατίτιδας C σε ασθενείς υπό αιμοκάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού. Από το 1996-2002 ειδικεύθηκε στην Εσωτερική Παθολογία. Από το 2002-2005 εργάστηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων όντας υπεύθυνη της επιδημιολογικής επιτήρησης για τις χρόνιες ηπατίτιδες και μέλος της ομάδας για την επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Από το 2006-2008 εξειδικεύτηκε στη Λοιμωξιολογία στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Λαϊκό». Ω εκπαιδευόμενη στη λοιμωξιολογία το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάστηκε στη μελέτη εντεροβακτηριακών στελεχών που παράγουν καρβαπενεμάσες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν την HIV λοίμωξη, τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, τις λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, τις λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα και την πρόληψη αυτών στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Είναι υπεύθυνη της παρακολούθησης ασθενών με HIV στη Μονάδα Λοιμώξεων στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Η Μονάδα της είναι από τις πιο ενεργές μονάδες στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τον περιορισμό της επιδημίας του HIV σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. Είναι ο κύριος ερευνητής του πρώτου προγράμματος χορήγησης Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) στην Ελλάδα, ενώ με την μελέτη MORFEAS συνέβαλε να αναδειχθεί η σημαντική καθυστέρηση μεταξύ της μόλυνσης από τον HIV και της διάγνωσης στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 140 εργασιών σε διεθνή περιοδικά.
[mpsichog@med.uoa.gr]

Δημήτριος Κούλαλης, Εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

[dimitrioskoulalis@yahoo.gr]

Μαριέττα Χαρακίδα, Εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

[mcharakida@med.uoa.gr]

Στέφανος Κικιώνης, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής

Ο Στέφανος Κικιώνης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Σχεδιασμός και σύνθεση ετεροκυκλικών ενώσεων του θείου, με βάση τη χημεία βιολογικά δραστικών φυσικών προϊόντων με φαρμακευτικές εφαρμογές» στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής / επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και σε άλλους ερευνητικούς φορείς στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων με αντικείμενα εργασίας συναφή της χημείας και αξιοποίησης φυσικών προϊόντων θαλάσσιας προέλευσης. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει ερευνητικές συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και καταθέσεις αιτήσεων για εθνικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έχει συμμετάσχει στην οργανωτική/επιστημονική επιτροπή διεθνών συνεδρίων, είναι κριτής για την αξιολόγηση άρθρων προς δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά και είναι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Φυτοχημικής Εταιρείας (Phytochemical Society of Europe) για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την απομόνωση και τον χαρακτηρισμό δευτερογενών μεταβολιτών, πολυσακχαριτών και πρωτεϊνών από θαλάσσιους οργανισμούς, τη μελέτη της βιολογικής τους δράσης καθώς και την αξιοποίηση τους για την ανάπτυξη νέων βιοδραστικών ικριωμάτων και σύνθετων υβριδικών υλικών για βιοϊατρικές και φαρμακευτικές εφαρμογές.
[skikionis@pharm.uoa.gr]

Χαράλαμπος Καρκαντελίδης, Ένταξη από θέση Ε.ΤΕ.Π. σε Ε.ΔΙ.Π.

Ο Χαράλαμπος Καρκαντελίδης είναι Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) του Γενικού Τμήματος στο Ε.Κ.Π.Α. Ευρίπου Ψαχνά Ευβοίας. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1968. Σπούδασε Λογιστική στο ΤΕΙ Λογιστικής (πτυχίο το 1992), παρακολούθησε Σεμινάρια πληροφορικής στο ΤΕΙ Πειραιά το 2022 ( 400 ώρες), Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ (πτυχίο το 2006) και απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Τραπεζική Λογιστική από το ΕΑΠ το 2009. Επιπλέον, ολοκλήρωσε το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) στην ΑΣΠΑΙΤΕ το 2021.
Από το 1993 μέχρι σήμερα, έχει εργαστεί σε διάφορους οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσφέροντας τις γνώσεις του στην λογιστική και την πληροφορική. Ξεκίνησε την καριέρα του ως Βοηθός Λογιστή σε ιδιωτική εταιρεία, όπου εργάστηκε από το 1993 έως το 1998, διαχειριζόμενος προμηθευτές, πελάτες και διατραπεζικές συναλλαγές.
Στη συνέχεια, εργάστηκε ως Ωρομίσθιος Εκπαιδευτικός στα ΙΕΚ Χαλκίδας και Θήβας, διδάσκοντας Μηχανογραφημένη Λογιστική Εταιρειών και μαθήματα Πληροφορικής. Από το 2000 έως το 2016, ήταν Εργαστηριακός Συνεργάτης στο ΤΕΙ Χαλκίδας/ ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, διδάσκοντας Λογιστικές Μηχανές, Μηχανογραφημένη Λογιστική και Λογιστικές Εφαρμογές.
Από το 2003 έως το 2023, υπηρέτησε ως Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.) στο ΤΕΙ ΧαλκίδαςΠΕΙ Στερεάς Ελλάδας στο Ε.Κ.ΠΑ. Ευρίπου Ψαχνά Ευβοίας. Από τον Ιανουάριο του 2024 μέχρι και σήμερα, εργάζεται ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) στο Ε.Κ.Π.Α. Ευρίπου Ψαχνά Ευβοίας, διδάσκοντας στο Γενικό Τμήμα.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα και συμμετάσχει σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει και υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα λογιστικής και πληροφορικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη λογιστική τεχνολογία, τη μηχανογραφημένη λογιστική.
[karkant@uoa.gr]

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN