Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
IMG 5184

Την Δευτέρα 07 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Σπυρίδων Στεργιόπουλος, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

– Στέφανος Ματθαίος, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Φιλολογίας
[smatthaios@phil.uoa.gr]

Ο Στέφανος Ματθαίος σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο Φιλολογίας 1988) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Φιλολογία και τη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Göttingen, τις οποίες ολοκλήρωσε το 1998 με διδακτορικό στην Κλασική Φιλολογία. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Αρχαιογνωσίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (1998-2000) και δίδαξε Αρχαία Ελληνική Φιλολογία ως λέκτορας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2000-2006) και κατόπιν ως επίκουρος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2006-2018). Το 2018 διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάσκει έκτοτε το γνωστικό του αντικείμενο στο οικείο Τμήμα Φιλολογίας. Κατά το εαρινό εξάμηνο 2010 δίδαξε στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Freiburg, ενώ κατά το εαρινό εξάμηνο 2014 δίδαξε με υποτροφία του βραβείου Spinoza ως επισκέπτης εταίρος στο Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Leiden.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται οι αρχαίες γλωσσικές θεωρίες, η αρχαία και βυζαντινή λεξικογραφία, η υπομνηματιστική και σχολιαστική γραμματεία, η ομηρική φιλολογία στην αρχαιότητα, οι Αλεξανδρινοί γραμματικοί, η ιστορία της Κλασικής Φιλολογίας, καθώς και θέματα από την ιστορία της ελληνικής γλώσσας. Στις δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται το βιβλίο Untersuchungen zur Grammatik Aristarchs: Texte und Interpretation zur Wortartenlehre (Göttingen 1999) και μια σειρά άρθρων και μελετών σχετικά με τις αρχαίες γλωσσικές θεωρίες, την αρχαία λεξικογραφία και την ιστορία της Κλασικής Φιλολογίας από την ελληνιστική περίοδο έως την ύστερη αρχαιότητα. Σε συνεργασία με τη Θ. Αντωνοπούλου κ.ά. έχει συγγράψει το βιβλίο Μεταγενέστερη ελληνική γραμματεία. Αυτοκρατορικοί χρόνοι – Ύστερη Αρχαιότητα – Πρώιμο Βυζάντιο. Εισαγωγή – κείμενο – μετάφραση – σχόλια (Αθήνα 2019), με τη Ν. Καναβού, την Ε. Μακρυγιάννη και τον Α. Παπαθωμά το βιβλίο Θεσπεσίη ἀοιδή. Επιλογές από την Ἰλιάδα του Ομήρου. Εισαγωγή – κείμενο – μετάφραση – σχόλια (Αθήνα 2020) και με την A. Novokhatko, τον F. Montana και τον F. Pontani το βιβλίο History of Ancient Greek Scholarhsip. From the Beginnings to the End of the Byzantine Age (επιμ. F. Montanari, Leiden – Boston 2020). Είναι συνεπιμελητής μεταξύ άλλων του Brill’s Companion to Ancient Greek Scholarship (μαζί με τους F. Montanari και A. Rengakos, Leiden – Boston 2015) και εκδοτικός εταίρος της Encyclopedia of Ancient Greek Language and Linguistics (επιμ. G. Giannakis, Leiden – Boston 2014).

– Μιχαήλ Σαμάρκος, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[msamarkos@med.uoa.gr]

Γεννήθηκα στην Κάλυμνο το 1964. Φοίτησα στο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Αττικής και συνέχισα τις σπουδές μου στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ απ’ όπου αποφοίτησα το 1988.

Ειδικεύθηκα στην Παθολογία στην Α’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ «Λαϊκό» μεταξύ 1991-1996. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1996-1998) μετεκπαιδεύθηκα στο Λονδίνο στην Ανοσολογία (MSc in Immunology w/Distinction, Imperial College).

Από το 1999-2013 υπηρέτησα ως Επιμελητής ΕΣΥ στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» όπου ταυτόχρονα εξειδικεύθηκα και στη Λοιμωξιολογία. Από το 2013 αποτελώ μέλος ΔΕΠ στην Α’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το τρέχον γνωστικό μου αντικείμενο είναι Παθολογία – Λοιμώξεις.

Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα στην παρούσα φάση αφορούν τη χρήση και διαχείριση των αντιβιοτικών κυρίως στο νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά και στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχα στη σύνταξη των πρωτοκόλλων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ για τις λοιμώξεις, ενώ ως Ομάδα Επιτήρησης και Ορθολογικής Χρήσης Αντιβιοτικών στο ΓΝΑ «Λαϊκό» έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα επιτήρησης της χρήσης των υπό περιορισμό αντιβιοτικών. Επίσης βρίσκεται υπό εκπόνηση μια διδακτορική διατριβή στην οποία θα αναλυθούν τα πλήρη δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας την τελευταία 5ετία.

Συμμετέχω σε πολυκεντρικές κλινικές μελέτες νεότερων αντιβιοτικών, στην Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης καθώς και σε διεθνή δίκτυα εστιασμένα κυρίως στην μελέτη και αντιμετώπιση του φαινομένου της αντοχής στα αντιμικροβιακά φάρμακα όπως η ECRAID (European Clinical Research Alliance on Infectious Diseases). Στη διάρκεια της πανδημίας ενταχθήκαμε στο δίκτυο EPICOVIDEHA της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιματολογίας.

Έχω ειδικό ενδιαφέρον και ενασχόληση με την εκπαίδευση τόσο των φοιτητών Ιατρικής όσο και των ειδικευομένων ιατρών. Είμαι μέλος της Επιτροπής Προπτυχιακής Εκπαίδευσης της Ιατρικής Σχολής, αναπληρωματικό μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας.

– Γαρυφαλλιά Πουλάκου, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[gpoul@med.uoa.gr]

Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με το βαθμό «Λίαν Καλώς». Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα στην Παθολογία (ΠΓΝ «ΛΑΪΚΟ») και στη Λοιμωξιολογία (ΠΓΝ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»), ενώ μετεκπαιδεύτηκα στις λοιμώξεις σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Hopital Saint Joseph στο Παρίσι και Hospital Vall’Hebron στη Βαρκελώνη. Είμαι διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «’Αριστα». Από το 2004 ως το 2018 υπηρέτησα ως Παθολόγος -Λοιμωξιολόγος Ιατρός ΕΣΥ, στη Δ’ Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο ΠΓΝΑ «ΑΤΤΙΚΟΝ». Από το Μάιο του 2018 ως το Νοέμβριο του 2022 υπηρέτησα ως Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, στη Γ’ Παθολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Διατελώ μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, ενώ κατέχω εκλεγμένη θέση (Γραμματέας) στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας. Είμαι Ιδρυτικό μέλος της διεθνούς ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων «Λοιμώξεις σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς» (ESCMID Study Group of Infections in Critically Ill Patients/ESGCIP), και υπηρέτησα ως εκλεγμένο μέλος στη διοικούσα επιτροπή της (Γραμματέας και Αντιπρόεδρος) από το 2011 ως το 2020. Τα κύρια ερευνητικά μου ενδιαφέροντα αφορούν λοιμώξεις σε βαρέως πάσχοντες και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (ΜΕΘ, ογκολογικούς, HIV),  λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα, ιογενείς λοιμώξεις (γρίπη και COVID-19), νεώτερα αντιμικροβιακά και αντιϊικά. Διαθέτω συγγραφικό έργο με 175 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, περισσότερες από 9000 βιβλιογραφικές αναφορές και h index 49 (Google Scholar).

Από τον Aπρίλιο του 2020 είμαι Επιστημονική Υπεύθυνη στην Κλινική Λοιμώξεων Β’ της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» με αντικείμενο τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19, υπό τη Διεύθυνση του Καθ. Παθολογίας κ. Κ.Ν. Συρίγου. Επιπλέον είμαι Επιστημονική Υπεύθυνη για το Τακτικό Εξωτερικο Ιατρείο Λοιμώξεων και το Εξωτερικό Ιατρείο για παρακολούθηση ασθενών μετά τη νόσηση (post-COVID). Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της κατά την περίοδο της λοίμωξης από COVID-19 η Γ’ Παθολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο του ΕΚΠΑ βραβεύθηκε με έξι Healthcare Business Awards 2020 συμπεριλαμβανομένου και του “Κορυφαία Κλινική Νοσοκομείου”.

– Σερένα Βαλσάμη, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή

– Αναστάσιος Κόλλιας, αυτοδίκαια ιδρυόμενη θέση σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[akollias@med.uoa.gr]

 • Αριστούχος απόφοιτος και αριστούχος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
 • Εργασία σε πανεπιστημιακές κλινικές στην Ελλάδα (Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν», Γ΄ Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία») και στην Ιταλία (Department of Cardiovascular, Neural and Metabolic Sciences, S. Luca Hospital, IRCCS, Istituto Auxologico Italiano, University of Milano-Bicocca, Milan, Italy). Από το 2008-σήμερα εργασία στην Γ’ Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» (Επιστημονικός Συνεργάτης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Επιμελητής ΕΣΥ, Καθηγητής Παθολογίας).
 • Κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας, του σακχαρώδη διαβήτη.
 • Ευρωπαϊκή εξειδίκευση στην Υπέρταση (Clinical Hypertension Specialist-European Society of Hypertension).
 • Eρευνητικά ενδιαφέροντα: μεθοδολογία αξιολόγησης αρτηριακής πίεσης, πιστοποίηση τεχνολογίας μέτρησης αρτηριακής πίεσης (https://www.stridebp.org/), εκτίμηση αρτηριακής πίεσης σε ειδικούς πληθυσμούς (παιδιά-έφηβοι, κολπική μαρμαρυγή), αξιολόγηση ασυμπτωματικής βλάβης σε όργανα-στόχους, αθηρωμάτωση καρωτίδων, αξιολόγηση καρδιαγγειακού κινδύνου, στρατηγική θρομβοπροφύλαξης σε COVID-19.
 • Συμμετοχή στη σύνταξη ευρωπαϊκών και διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών καθώς και σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια με διαλέξεις και ανακοινώσεις (>260).
 • 5 υποτροφίες και 8 βραβεία έρευνας.
 • Συμμετοχή σε 5 ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και ΕΣΔΥ.
 • Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ «Ανάπτυξη νέων φαρμάκων: Έρευνα, κυκλοφορία και πρόσβαση».
 • Μέλος Scientific Advisory Board STRIDE BP (https://stridebp.org/).
 • Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης.
 • Μέλος Συντακτικής Επιτροπής (Editor): J Clin Med, J Clin Hypertens
 • Κριτής εργασιών (Reviewer) σε >40 PubMed περιοδικά.
 • PubMed δημοσιεύσεις: >150 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=kollias+a&sort=date&size=200)
 • Scopus citations: >6000; h-index: 41 (https://scholar.google.gr/citations?user=scz7A5EAAAAJ&hl=en).

– Παναγιώτα Παπαδοπούλου, εκλογή σε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας
[peggy@di.uoa.gr]

Η Παναγιώτα Παπαδοπούλου είναι πτυχιούχος (με άριστα) του Τμήματος Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc) με διάκριση από το Heriot-Watt University σε Κατανεμημένα Πληροφοριακά Συστήματα και Πολυμέσα και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, ενώ έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και στο ISC Paris. Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα και έργα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) καθώς και στην αξιολόγηση έργων και προτάσεων έργων χρηματοδούμενων από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το επιστημονικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά, συνέδρια και βιβλία έχοντας λάβει πλήθος ετεροαναφορών. Έχει επίσης διατελέσει συντάκτης βιβλίων και περιοδικών, μέλος επιτροπών συνεδρίων και κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Στα κύρια επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα πληροφοριακά συστήματα και το ηλεκτρονικό επιχειρείν.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN