Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και Ε.ΔΙ.Π.: Μαρίνα Ηλιοπούλου, Κωνσταντίνος Τάμπαλης, Γεώργιος Καναβάκης, Βαρβάρα-Δήμητρα Δήμου και Κωνσταντίνος Κουκουλάκης.

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ τους εύχεται μια παραγωγική θητεία στο Πανεπιστήμιο με πολλές επιτυχίες.

Μαρίνα Ηλιοπούλου, νέος διορισμός στην βαθμίδα της Καθηγήτριας στο Τμήμα Μαθηματικών

Η Μαρίνα Ηλιοπούλου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ το 2009. Κατόπιν έκανε διδακτορικές σπουδές σε αρμονική ανάλυση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Σκωτία), υπό την επίβλεψη του καθηγητή Anthony Carbery. Η διδακτορική της διατριβή, με τίτλο “Discrete analogues of Kakeya problems”, δημοσιεύθηκε το 2013. Στη συνέχεια κατείχε μεταδιδακτορικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Birmingham (Αγγλία, 2013-16), στο Mathematical Sciences Research Institute (ΗΠΑ, 2017) και στο UC Berkeley (ΗΠΑ, 2016-19). Ακολούθησαν θέσεις επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Kent (Αγγλία, 2019) και αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham (Αγγλία, 2022).

Η δουλειά της Μαρίνας εστιάζει στις αλληλένδετες περιοχές της αρμονικής ανάλυσης, γεωμετρικής θεωρίας μέτρου, διακριτής γεωμετρίας και αριθμητικής συνδυαστικής. Την τελευταία δεκαετία, αλγεβρικές τεχνικές έχουν παρεισφρύσει στο χώρο, καθώς ανακαλύφθηκε ότι θεμελιώδη προβλήματα που έχουν να κάνουν με μετάδοση κυμάτων έχουν μία φύση βαθιά αλγεβρο-γεωμετρική. Ως αποτέλεσμα, κάποια από τα δυσκολότερα, παλαιότερα προβλήματα των παραπάνω κλάδων που μπορούν να ερμηνευτούν από αυτή τη σκοπιά σημειώνουν αλματώδη πρόοδο, σε ένα συναρπαστικό κύκλο αλληλοτροφοδοσίας ιδεών και τεχνικών. Σε αυτό το χώρο δουλεύει η Μαρίνα από την αρχή της ακαδημαϊκής της ζωής. Τον Ιούλιο του 2023 απονεμήθηκε σε αυτή και τους συνεργάτες της Larry Guth και Jonathan Hickman ένα από τα Frontiers of Science Awards για την περίοδο 2018-22, για την ερευνητική τους εργασία “Sharp estimates for oscillatory integral operators via polynomial partitioning”.

Η Μαρίνα έχει διδάξει πληθώρα μαθημάτων του κλάδου της σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και σε summer schools για επιμόρφωση διδακτορικών φοιτητών στο MSRI (ΗΠΑ) και στο Hausdorff Institute of Mathematics (Γερμανία). Έχει διοργανώσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων, και έχει διατελέσει συντονίστρια του δικτύου αρμονικής ανάλυσης της Μαθηματικής Εταιρίας του Λονδίνου (2021-23). Έχει επίσης λάβει ενεργό μέρος σε δραστηριότητες που έχουν στόχο να φέρουν μαθητές σχολείου σε επαφή με μαθηματικά πανεπιστημιακού επιπέδου, με τρόπο διαδραστικό και ευχάριστο. 

Κωνσταντίνος Τάμπαλης, νέος διορισμός στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της ΣΕΦΑΑ

O Κωνσταντίνος Δ. Tάμπαλης γεννήθηκε στον Βόλο και είναι έγγαμος με ένα παιδί.  Έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, στην «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία Διατροφή» με κατεύθυνση τη «Διατροφή και Άσκηση» και στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ στην κατεύθυνση «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός». Το 2011 έλαβε τον Διδακτορικό του τίτλο από τη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και συνέχισε στην ίδια σχολή με μετα-διδακτορικές έρευνες.

Υπηρέτησε ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Διευθυντής σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής. Εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης και Διδάσκων στη σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (ΠΜΣ), στην Ιατρική Σχολή (ΠΜΣ) και στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερα από εξήντα επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και Ελληνικά έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει με προφορικές και γραπτές ανακοινώσεις σε πολλά Ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει εκδώσει τρία βιβλία σχετικά με την άσκηση, την υγεία και την αθλητική διατροφή.

Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την υγεία που αφορούσαν μαθητές, ενώ διετέλεσε μέλος της επιστημονικής ομάδας και συμμετείχε ενεργά σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων (Ελληνικά και διεθνή). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η παιδική παχυσαρκία και οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτή, η Φυσική Αγωγή, η Αθλητική Παιδαγωγική, η άσκηση και η επίδρασή της στην υγεία, η φυσική κατάσταση και η σωματική δραστηριότητα των παιδιών, καθώς και η αξιοποίηση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην κατεύθυνση της διατήρησης και της βελτίωσης της υγείας των μαθητών.

Γεώργιος Καναβάκης, νέος διορισμός στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Οδοντιατρικής
[gkanavak@dent.uoa.gr]

Ο Γιώργος Καναβάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Ορθοδοντικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι επίσης Υφηγητής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία, επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης των ΗΠΑ, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ούλου της Φινλανδίας. Ο κος. Καναβάκης είναι μέλος του American Board of Orthodontics και τακτικό μέλος του Edward H. Angle Society of Orthodontists.

Πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, διετέλεσε επί σειρά ετών Επίκουρος Καθηγητής και Συντονιστής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ορθοδοντικής στο Πανεπιστήμιο του Tufts της Βοστώνης των ΗΠΑ και Αναπληρωτής Διευθυντής στο τμήμα Ορθοδοντικής και Παιδοδοντίας του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία, θέση την οποία κατείχε μέχρι πρότινος.

Ο κ. Καναβάκης είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά τις βασικές του σπουδές μετέβη στις ΗΠΑ όπου ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης, τον προσωπικό πόνο και τις διαταραχές ύπνου, στο Craniofacial Pain, Headache and Sleep Center του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη. Στη συνέχεια επελέγη ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πρόγραμμα Ορθοδοντικής του ιδίου πανεπιστημίου από όπου απέκτησε το δίπλωμα Ορθοδοντικής ειδικότητας καθώς και τον τίτλο του Master of Science.

Ο κ. Καναβάκης έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό εργασιών σε διεθνή περιοδικά (h-index: 19) και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή τριών επιστημονικών βιβλίων. Είναι επίσης reviewer πολλών επιστημονικών περιοδικών και τακτικός ομιλητής σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην τρισδιάστατη ανάλυση του προσώπου και του κρανίου χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, στη μελέτη της ελκυστικότητας του προσώπου καθώς και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων για την έγκυρη ορθοδοντική διάγνωση και αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Βαρβάρα-Δήμητρα Δήμου, ένταξη ως Ε.ΔΙ.Π. στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου

H Δήμητρα Δήμου γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε σε προπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1999. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο ακολούθησε την κατεύθυνση των Πολιτισμικών και Κινηματογραφικών Σπουδών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΕΜΜΕ με τίτλο Επικοινωνία και ΜΜΕ.  Διατέλεσε μέλος ερευνητικών ομάδων  του ΕΚΠΑ  ως υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Φιλοσοφίας, και πραγματοποίησε δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετοχές/ανακοινώσεις/παρουσιάσεις σε παγκόσμια και εγχώρια συνέδρια. Με την ολοκλήρωση της διατριβής της στο Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ το 2021, απέκτησε τον τίτλο της Δρος Φιλοσοφίας του Κινηματογράφου.

Η κ. Δήμου εργάζεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1999, με εμπειρία σε σπουδαστικά θέματα και σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής σπουδών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα έχουν άξονα την αξιοποίηση της ερμηνείας του κινηματογράφου σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα στα ερευνητικά της αντικείμενα συγκαταλέγονται η θεωρία της επικοινωνίας και η ακαδημαϊκή συγγραφή.

Κωνσταντίνος Κουκουλάκης, ένταξη ως Ε.ΔΙ.Π. στο Τμήμα Χημείας
[kkoukoulakis@chem.uoa.gr]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε Χημεία στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ και αποφοίτησε το 2012. Ακολούθησε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΚΠΑ, «Χημεία και Τεχνολογία Περιβάλλοντος» και αποφοίτησε το 2014. Ολοκλήρωσε με υποτροφία ΕΛΙΔΕΚ τη διδακτορική του διατριβή το 2020 με θέμα «Μελέτη μετασχηματισμού ανθρωπογενών ρύπων στην ατμόσφαιρα και σε βιολογικά υγρά». Η διατριβή πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ όπου παράλληλα ασχολήθηκε με την έρευνα στο πεδίο της παρακολούθησης της Ποιότητας της Ατμόσφαιρας και των πιθανών επιπτώσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων στην ανθρώπινη υγεία. Έχει εκπαιδευτεί και αποκτήσει εμπειρία στην εφαρμογή διαπιστευμένων αναλυτικών δοκιμών κατά ISO/IEC 17025:2017 από το 2014 έως σήμερα. Έχει συμμετάσχει σε 6 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, σε 17 ερευνητικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές καθώς και σε 14 διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Εργάσθηκε ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μελετώντας τα επίπεδα, τις πηγές και τις επιπτώσεις στην υγεία πτητικών οργανικών ενώσεων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Από το 2021 έως σήμερα συνέχισε τη διδακτική και ερευνητική του δραστηριότητα σαν ακαδημαϊκός υπότροφος και μεταδιδακτορικός ερευνητής τόσο στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας όσο και στο Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο την Περιβαλλοντική Ανάλυση και έμφαση στο πεδίο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υγείας.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN