Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
IMG 4352

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Χριστίνα Μισαηλίδου, εξέλιξη σε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
[C.Misailidou@primedu.uoa.gr]

Η Χριστίνα Μισαηλίδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στη «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και κάτοχος  MSc  στην «Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας» («Educational Research») από το Manchester Institute of Education,  The University of Manchester, UK. Στο Manchester Institute of Education εκπόνησε και την διδακτορική της διατριβή με θέμα «The Assessment and Development of Children’s Proportional Reasoning». Η διδακτορική της έρευνα βραβεύτηκε και χρηματοδοτήθηκε από το «Οικονομικό και Κοινωνικό Ερευνητικό Συμβούλιο» («ESRC»)  του Ηνωμένου Βασιλείου και από το University of Manchester, UK.

Πριν από τον διορισμό της σε θέση Λέκτορα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, εργάστηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια «Μεθοδολογίας Εκπαιδευτικής Έρευνας» στο Manchester Institute of Education, The University of Manchester, UK και ως Επίκουρη Καθηγήτρια “Διδακτικής των Μαθηματικών» στο School of Education, University of Stirling, UK.

Το διδακτικό και ερευνητικό της έργο εστιάζει  στη διδασκαλία και μάθηση των  Μαθηματικών  στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (ιδιαίτερα με τη χρήση μοντέλων και ρεαλιστικών πλαισίων). Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες τόσο σε ελληνικά όσο και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Δημοσιεύσεις της έχουν διακριθεί σε διεθνή συνέδρια και έχουν επιλεγεί είτε ως υποχρεωτικά είτε ως προτεινόμενα αναγνώσματα πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών.

Μαριάννα Αντωνέλου, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας
[manton@biol.uoa.gr]

Η Μαριάννα Αντωνέλου είναι διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών. Υπηρέτησε στο ίδιο Τμήμα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια, επιστημονικός συνεργάτης, λέκτορας και επίκουρη καθηγήτρια (2016-). Διδάσκει βιολογία στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων Βιολογίας, Χημείας και Φυσικής του ΕΚΠΑ και σε τέσσερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΚΠΑ (Τμήμα Βιολογίας, Ιατρική Σχολή, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης) και του ΠΑ.Δ.Α. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη βιολογία των ερυθροκυττάρων, τα εξωκυττάρια κυστίδια και νανοσωματίδια, καθώς και στην ταυτοποίηση περιφερικών βιοδεικτών ασθενειών και συστημικού στρες, χρησιμοποιώντας κλασικές βιοχημικές τεχνικές, ηλεκτρονική μικροσκοπία και ολιστικές (omics) προσεγγίσεις. Είναι κριτικός συντάκτης σε δύο επιστημονικά περιοδικά, προσκεκλημένος ακαδημαϊκός συντάκτης και αξιολογητής σε πολλά άλλα περιοδικά (>50), διεθνή συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της κυτταρικής βιολογίας, της μεταγγισιοθεραπείας και της αιματολογίας, ενώ συμμετέχει ενεργά στη μετάφραση/επιμέλεια μετάφρασης ακαδημαϊκών συγγραμμάτων. Η Δρ Αντωνέλου είναι μέλος της Ελληνικής και της Διεθνούς Εταιρείας Μεταγγισιοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών. Έχει λάβει υποτροφία προσανατολισμένης έρευνας από τη ΓΓΕΤ και ειδικές διακρίσεις/βραβεία από τη Διεθνή Εταιρεία Μετάγγισης Αίματος (ISBT) και από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (συμπεριλαμβανομένου του Επάθλου «Αρκάγαθος Γούτας»). Έχει επανειλημμένα προσκληθεί ως ομιλήτρια σε συνέδρια που οργανώθηκαν από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, την Ελληνική (ΕΕΜ), τη Βρετανική (BBTS) και την Κορεατική Εταιρεία Μετάγγισης (KSBT) και την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων. Υπήρξε επιβλέπουσα/ακαδημαϊκός σύμβουλος μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένων μιας διδακτορικής διατριβής και τριών μεταδιδακτορικών ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και εκπαιδεύτρια στο European COST Action BM1202. Έχει περισσότερες από 50 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, >100 σε Ελληνικά συνέδρια και 67 άρθρα δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, τα οποία συγκεντρώνουν περισσότερες από 2.800 αναφορές (h-index 23-26).

– Παναγιώτης-Αλέξανδρος Σμυρνέλης, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών
[smpanos@math.uoa.gr]

Ο Παναγιώτης Σμυρνέλης διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών από όπου έλαβε και τον τίτλο του Υφηγητή (Habilitation) που απαιτείται στην Πολωνία όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την επίβλεψη ερευνητικών εργασιών. Εργάστηκε επίσης ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Χιλής και στο Basque Center for Applied Mathematics. H έρευνά του εστιάζεται στις Διαφορικές Εξισώσεις και στις εφαρμογές στη Φυσική (μη γραμμική οπτική, υπεραγωγιμότητα, μοντέλα αλλαγής φάσης).

– Πέτρος Μπούρας-Βαλλιανάτος, εκλογή στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης

Ο Πέτρος Μπούρας-Βαλλιανάτος είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής (PhD, King’s College London), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (MSt) στην Βυζαντινή Ιστορία και Γραμματεία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κάτοχος πτυχίου (BA) Αρχαίας Ιστορίας από το King’s College London και κάτοχος πτυχίου Φαρμακευτικής από το ΕΚΠΑ. Έχει διδάξει ως λέκτορας στο Royal Holloway και το King’s College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και από το 2019 έως σήμερα διετέλεσε Wellcome Trust Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το AHRC(Κρατικό Ίδρυμα υποτροφιών του Ηνωμένου Βασιλείου). Η έρευνα του έχει χρηματοδοτηθεί από το Wellcome Trust(σύνολο χρηματοδοτήσεων: £430.000). Το πιο πρόσφατο ερευνητικό του πρόγραμμα ασχολείται με την «Παρασκευή και κατανάλωση φαρμάκων στον μεσαιωνικό ιταλικό και βυζαντινό κόσμο (12ος–15ος αι.)». Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων για τη βυζαντινή και την πρώιμη αναγεννησιακή ιατρική και φαρμακολογία, την πρόσληψη της κλασικής ιατρικής παράδοσης στον Μεσαίωνα, και την ελληνική παλαιογραφία, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου αναλυτικού καταλόγου των ελληνικών ιατρικών χειρογράφων στη βιβλιοθήκη Wellcome στο Λονδίνο. Η πρόσφατη μονογραφία του με τίτλο Innovation in Byzantine Medicine: The Writings of John Zacharias Aktouarios (c.1275-c.1330), εκδόθηκε από το Oxford University Press και τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου νεαρού ιστορικού (Young Historian Prize, 2021) της Διεθνούς Ακαδημίας Ιστορίας της Επιστήμης (International Academy of the History of Science). Επίσης το εκτενέςάρθρο του “Cross-Cultural Transfer of Medical Knowledge in the Medieval Mediterranean: The Introduction and Dissemination of Sugar-Based Potions from the Islamic World to Byzantium,” Speculum 96 (2021): 963-1008, έλαβεπρόσφατα το Worth Estes Prize για το καλύτερο άρθρο στην ιστορία της φαρμακολογίας τα τελευταία δύο χρόνια από τηνΑμερικανική Εταιρεία Ιστορίας της Ιατρικής (American Association for the History of Medicine). Έχει επιμεληθεί τρεις σύμμεικτους τόμους, συμπεριλαμβανομένου του ογκώδους πρώτου έργου αναφοράς για την πρόσληψη του Γαληνού από την ύστερη αρχαιότητα έως σήμερα (Brill’s Companion to the Reception of Galen, 2019).
Είναι co-editor του επιστημονικού περιοδικού Journal of Late Antique, Islamic and Byzantine Studies και editor της σειράς βιβλίων GlobalHistories of Premodern Health and Healing· και τα δύο εκδίδονται από το Edinburgh University Press. Επίσης είναιcontributing editor του επιστημονικού περιοδικού History of Pharmacy and Pharmaceuticals του ΑμερικανικούΙνστιτούτου Ιστορίας της Φαρμακευτικής (American Institute of the History of Pharmacy). Τέλος, είναι κριτής άρθρων σε 23 διεθνή περιοδικά, κριτής μονογραφιών σε 4 διεθνείς εκδοτικούς οίκους και κριτής προγραμμάτων χρηματοδότησης για ιδρύματα σε 4 ευρωπαϊκές χώρες.

– Μαρτίνα Ρεκατσίνα, εκλογή στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή

Η Μαρτίνα Ρεκατσίνα είναι Αναισθησιολόγος και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Μετά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (2013) ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στη Διαχείριση του Πόνου (2019, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ) και στη Διαχείριση Μονάδων Υγείας (2016, MSc in Health Management- International Telematic University Uninettuno, Rome, Italy). Με την ολοκλήρωση της ειδικότητάς της στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (2018) έλαβε υποτροφία από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Αναισθησιολογίας (ESAIC) για μετεκπαίδευση στη χορήγηση αναισθησίας σε μεταμοσχεύσεις ήπατος στο “Kings College Hospital” του Λονδίνου.

Από το 2019 έως το 2022, εξειδικεύθηκε στη Διαχείριση του Πόνου (Advanced Pain Training Fellowship) και τη Νευροτροποποίηση (Neuromodulation Fellowship) στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κατέχει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Διαχείρισης Πόνου (European Diploma in Pain Medicine- EDPM).

Εκτός από τη Διδακτορική της Διατριβή που εστιάζει στη «Διεγχειρητική και μετεγχειρητική διαχείριση του πόνου», έχει δημοσιεύσει άλλες δύο μονογραφίες, αριθμό κεφαλαίων σε βιβλία, καθώς και μεγάλο αριθμό άρθρων και μελετών με θέμα την Αναισθησιολογία και τη Διαχείριση Πόνου.  Έχει συμμετάσχει σε πολυκεντρικές μελέτες καθώς και σε πολυάριθμα συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με διαλέξεις και ελεύθερες ανακοινώσεις. Παράλληλα είναι μέλος συντακτικής επιτροπής και κριτής δημοσιεύσεων σε πολλά επιστημονικά περιοδικά με υψηλό συντελεστή απήχησης. Το διδακτικό της έργο αφορά κλινική διδασκαλία και διδασκαλία από αμφιθεάτρου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε οργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές Εθνικών και Διεθνών συνεδρίων και ημερίδων.

Η ερευνητική της πορεία έχει υποστηριχθεί από περισσότερες από 10 Υποτροφίες μεταξύ των οποίων, Υποτροφία σπουδών (Υποτροφία Αριστείας -Ίδρυμα Ωνάση), Υποτροφία διεξαγωγής έρευνας στα πλαίσια της δράσης «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές», καθώς και πολυάριθμες υποτροφίες παρακολούθησης συνεδρίων.

Είναι μέλος πολλών Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών εταιριών και στο παρελθόν έχει διατελέσει Εκλεγμένη Εκπρόσωπος Ελλήνων Ειδικευομένων σε δύο Ευρωπαϊκές Εταιρίες Αναισθησιολογίας (ESAIC και ESRA Europe).

– Ανθούλα-Χρύσα Παπαγεωργίου, εκλογή στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Χημείας

Η Ανθούλα Χρύσα Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φυσική στο Λονδίνο (Queen Mary and Westfield College). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην προσομοίωση υλικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στις
διεργασίες και τεχνολογία προηγμένων υλικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη μελέτη επιφανειών διοξειδίου του τιτανίου το 2007 στο University College London και στη συνέχεια έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Με μεταδιδακτορική υποτροφία Marie Curie, το 2010 πήγε στο Μόναχο (Technische
Universität München), όπου και έγινε Privatdozentin (διδάσκουσα υφηγήτρια) στην πειραματική φυσική το 2020. Το διδακτικό και ερευνητικό της έργο εστιάζει στη φυσική και χημεία επιφανειών για το σχεδιασμό επιφανειών με εφαρμογές σε νανοτεχνολογία και κατάλυση. Συγκεκριμένα, ερευνά (υπερ)μοριακές δομές και χημικές αντιδράσεις επιφανειών επηρεασμένη από εξελίξεις στους τομείς της οργανικής χημείας, της βιολογίας και της φυσικής, καθώς και θεωρητικές προβλέψεις. Βασικά στοιχεία μεθοδολογίας είναι η μικροσκοπική απεικόνιση μορίων αντιδρώντων και (ενδιάμεσων) προϊόντων χημικών αντιδράσεων, σε συνδυασμό με τεχνικές φασματοσκοπίας και περίθλασης. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε 52 άρθρα διεθνών
επιστημονικών περιοδικών (> 2100 αναφορές, δείκτης h 25) και έχουν υλοποιηθεί με χρηματοδοτήσεις από σύγχροτρα στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου, το Γερμανικό Σύλλογο Ερευνών και το Ίδρυμα Υποτροφιών Κίνας. Ως επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ερευνητικής της γραμμής στην Αθήνα και στη μεταφορά της τεχνογνωσίας που απέκτησε από τη διεθνή της πορεία.

– Αθηνά -Μαρία Μαυρίδου, εκλογή στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα ΟδοντιατρικήςΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN