Μια ακόμα νέα, σύγχρονη υποδομή, εγκαινιάσθηκε την Παρασκευή 28/4/23: πρόκειται για τα 2 νέα κτήρια της Ιατρικής Σχολής στου Γουδή, στην «καρδιά», δηλαδή, της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας της χώρας.
Υποδεχόμενος στην τελετή εγκαινίων των νέων Κτηρίων της Ιατρικής Σχολής τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας ο Πρύτανης καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που κατά τη διάρκεια της Πρυτανείας μου σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα πολύ μεγάλο έργο αναπτυξιακής πνοής για μια εμβληματική Σχολή, με μεγάλη ιστορία, παράδοση και προσφορά στη Χώρα και το Έθνος. Στόχος του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός της κτηριακής υποδομής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η υπάρχουσα υποδομή έχει κατασκευαστεί μεταξύ 1930-1940. Ως εκ τούτου, το έργο θεωρείται ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία και το μέλλον της Σχολής. Το έργο στοχεύει στη βελτίωση των βασικών συνθηκών διαβίωσης και την αναβάθμιση των ακαδημαϊκών υπηρεσιών στα αποδεκτά βάσει σύγχρονων δεδομένων επίπεδα, τόσο για τους διδάσκοντες, όσο και για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.
To 2016 ολοκληρώθηκε μελέτη η οποία προβλέπει την κατασκευή ενός κτηρίου συνολικού εμβαδού 21.000 τ.μ. που θα αποτελείται από 9 ορόφους και 5 υπόγεια. Στη συνέχεια, κατόπιν προσπάθειας, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από Hellenic Universities I (Κ.Α. 2017ΣΕ04620004), προϋπολογισμού 5.050.777,23 ευρώ για την κατασκευή αρχικά δύο κτηρίων συνολικού εμβαδού 3.600 τ.μ. το κάθε ένα, από τα οποία αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο με την πρόβλεψη να αποτελούν αυτά τη βάση τού ως άνω κτηρίου που θα κατασκευαστεί στο μέλλον με την προσθήκη 7 επιπλέον ορόφων και 5 επιπλέον υπογείων. Με απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στις 25-7-2017, εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και στις 20/12/2017 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός. Μετά την ολοκλήρωση του εν λόγω διαγωνισμού και του απαιτούμενου από τον νόμο προσυμβατικού ελέγχου η σύμβαση υπεγράφη την 30/7/2019.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών των κτηρίων αυτών, εντός του έτους 2023 και κατόπιν ένταξης χρηματοδότησης στο νέο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας, θα δημοπρατηθεί η κατασκευή του υπόλοιπου κτηρίου με τις προβλεπόμενες προσθήκες αυτού».
Τα νέα κτήρια χωροθετούνται μεταξύ των οδών Μικράς Ασίας και Παπαδιαμαντοπούλου. Κάθε κτήριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο και έχει έκταση 1.800 τ.μ. Και τα δύο μαζί έχουν συνολικά 3.600 τ.μ. Τα κτήρια αποτελούν τη βάση ενός μεγαλύτερου κτηρίου, όπως αναφέρθηκε, συνολικού εμβαδού 21.000 τ.μ., που θα αποτελείται από 9 ορόφους και 5 υπόγεια, πολύτιμο αναπτυξιακό κεφάλαιο για το μέλλον της Ιατρικής Σχολής! Τα 2 νέα κτήρια θα παρέχουν: γραφεία για τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα
«Σήμερα», τόνισε ο Πρύτανης κ. Δημόπουλος στην ομιλία του, «παρά τις γραφειοκρατικές αντιξοότητες που υπάρχουν σε μεγάλες διαγωνιστικές διαδικασίες και κατασκευές και παρά την άνευ προηγουμένου δυσχέρεια που έθεσε σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας η πανδημία, είμαστε εδώ και παραδίδουμε ένα μεγάλο έργο αναπτυξιακής πνοής για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, για τη Δημόσια Υγεία, για τη Χώρα.
Παράλληλα, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που κατά τη διάρκεια της θητείας μου προχωρήσαμε με στρατηγικό σχεδιασμό, όραμα και εμπειρία, μεταξύ άλλων, και με ενδεικτική αναφορά:
- Στη δημιουργία των Κεντρικών Οριζόντιων Ερευνητικών Εργαστηρίων (Core Facilities) με προμήθεια νέου σύγχρονου ερευνητικού εξοπλισμού και εγκατάσταση αυτών σε τέσσερις χώρους (4) του ΕΚΠΑ: Γουδί, ΑΚΙΣΑ, Σχολή Θετικών Επιστημών και στις νέες εγκαταστάσεις στη Δαμάρεως.
- Στη λειτουργία και εντέλει την ανάδειξη του ΑΚΙΣΑ σε ένα οικοσύστημα έρευνας, εκπαίδευσης και δικτύωσης όλης της επιστημονικής κοινότητας, φοιτητών, ερευνητών, και μελών ΔΕΠ και η προώθηση της Αριστείας στην Έρευνα που επιτελείται διαχρονικά στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
- Στη λειτουργία της νέας νοσοκομειακής εγκατάστασης του ΕΚΠΑ στο Συγκρότημα του Αιγινήτειου και του Αρεταίειου Νοσοκομείου, όπου διαμορφώθηκε ειδικά χώρος για την εγκατάσταση του πρώτου σε Δημόσιο Νοσοκομείο Συστήματος Ρομποτικής Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής και Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας (Cyberknife) ως αποτέλεσμα μεγάλης δωρέας από την κ. Ελένη Διγενοπούλου.
- Στη λειτουργία της νέας δομής υψηλότατου επιπέδου για το Πανεπιστήμιό μας και τη Δημόσια Υγεία, το Κέντρο Χειρουργικής Προσομοίωσης, που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με σημαντικά μηχανήματα για την εκπαίδευση των φοιτητών και των γιατρών μας, καθώς και στην εγκατάσταση νέων κέντρων προσομοίωσης και στα νέα κτήρια στου Γουδή και αλλού.
- Στην προετοιμασία ταυτόχρονα στο υπόγειο του ΑΚΙΣΑ του νέου πειραματικού χειρουργείου.
- Στο Αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Medical Degree που ξεκίνησε για πρώτη φορά στις 3 Οκτωβρίου 2022 και οι διδάσκοντες είναι Καθηγητές και στελέχη της Ιατρικής μας Σχολής.
- Στη λειτουργία, επίσης, του Κέντρου Νέων Τεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας που ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα πρωτοποριακής έρευνας.
- Στη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Μαγνητικού Τομογράφου, στο Α’ Εργαστήριο Ακτινολογίας το οποίο είναι εγκατεστημένο στο Νοσοκομείο Αρεταίειο.
- Στη λειτουργία του νέου, πρότυπου κέντρου επεμβατικής αντιμετώπισης των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων με την καθοδήγηση του Εργαστηρίου Ακτινολογίας και με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ιατρών από τα Νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αλεξάνδρα.
- Στην προμήθεια και λειτουργία ακόμα 3 τραπεζών τρισδιάστατης ανατομικής του ανθρώπου στο Εργαστήριο Ανατομίας – στο ιστορικό «Ανατομείο».
- Στην ανακαίνιση του αμφιθεάτρου Παθολογικής Ανατομικής.
- Στην αναδιαρρύθμιση χώρων του 3ου ορόφου του Αμφιθεάτρου Φυσιολογίας στο Γουδή, για τις ανάγκες του προγράμματος pMED.
- Στη διαμόρφωση χώρου στο Εργαστήριο Φυσιολογίας για την ανάπτυξη του Κέντρου Κλινικής Προσομοίωσης υψηλής πιστότητας. Και
- Στη διαμόρφωση του δώματος του εργαστηρίου Μικροβιολογίας για τις ανάγκες αντιμετώπισης της Πανδημίας.
Ως Πρυτανική Αρχή δώσαμε και δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην βελτίωση των υποδομών και τη ανάπτυξη νέων με σκοπό τη δημιουργία όσο γίνεται καλύτερων συνθηκών για τη διεξαγωγή της διδασκαλίας και της έρευνας, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών Υγείας υψηλού επιπέδου.
Με σταθερότητα, λοιπόν, και κυρίως συνέχεια, εμπειρία και συνεργασία συνεχίζουμε στο Πανεπιστήμιό μας να σχεδιάζουμε για το μέλλον και να υλοποιούμε έργα που προάγουν τη Δημόσια Παιδεία και τη Δημόσια Υγεία.
Όλα τα μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν, όπως και όσα είναι σε εξέλιξη, καθώς κι οι προμήθειες εξοπλισμού, ενισχύουν, βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης, δομές, υποδομές και λειτουργίες, έτσι ώστε να στηρίζεται σταθερά η εξωστρέφεια του Ιδρύματος και κυρίως το διδακτικό, το ερευνητικό έργο και το ευρύτερα κοινωνικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ως Πρυτανική Αρχή θα ήθελα να τονίσω την καταλυτική συμβολή σε όλα τα μεγάλα και μικρά έργα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου μας (της ΤΥΠΑ)! Ιδιαίτερες ευχαριστίες αρμόζουν στον Διευθυντή της κ. Γιάννη Μπαρμπαρέσο για τη συνεχή φροντίδα του!
Με συντονισμένα και σταθερά βήματα, λοιπόν, με όραμα και εμπειρία στοχεύουμε στη συνεχή βελτίωση του Πανεπιστημίου μας.».
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από την Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Χαρά Σπηλιοπούλου, τον Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, Καθηγητή Αθανάσιο Τσακρή, τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Εμμανουήλ Πικουλή, τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητή Νικόλαο Αρκαδόπουλο, τον Διευθυντή του Τομέα Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητή Νικόλαο Νικητέα, την Αναπλ. Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΛΑΪΚΟ», Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Έλενα Γκόγκα, τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και Επόπτη των Κτηρίων της Ιατρικής Σχολής, Παντελή Καραΐσκο, τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΕΚΠΑ, κ. Ιωάννη Μπαρμπαρέσο και τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, τ. Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, Πέτρο Σφηκάκη.