Τα εγκαίνια των πλήρως αναμορφωμένων χώρων των παλαιών Σπουδαστηρίων της Φιλοσοφικής Σχολής υπ᾽ αριθμόν 743, 744, 745 & 746, στον 7ο όροφο της ΦΛΣ πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022. Στους χώρους αυτούς θα στεγαστούν γραφεία μελών των Τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Εργαστήρια των Τμημάτων Φιλολογίας και Φιλοσοφίας και αίθουσες διδασκαλίας.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος ενός έργου ζωτικής σημασίας, που καλύπτει βασικές λειτουργικές και εκπαιδευτικές ανάγκες της Φιλοσοφικής Σχολής. Μεγάλη ήταν η παρουσία των μελών της Φιλοσοφικής Σχολής στην τελετή των εγκαινίων, γεγονός που αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της αναμόρφωσης των παλαιών Σπουδαστηρίων της Σχολής.
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό. Την εκδήλωση χαιρέτησαν, επίσης, μεταξύ άλλων, οι Αντιπρυτάνεις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Δ. Καραδήμας, Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κ. Ν. Βούλγαρης, ο Κοσμήτωρ της ΦΛΣ κ. Α. Χαλδαιάκης, η τ. Κοσμήτωρ της ΦΛΣ κυρία Ε. Καραμαλέγκου, ο Διευθυντής της ΤΥΠΑ κ. Ι. Μπαρμπαρέσος.
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ για ένα ακόμα μεγάλο έργο του ΕΚΠΑ στη Φιλοσοφική Σχολή σχετικά με τη νέα αναδιαρρύθμιση παλαιών χώρων που είχαν κενωθεί μετά τη μεταφορά Σπουδαστηρίων και Βιβλιοθηκών της Φιλοσοφικής Σχολής στο νέο υπερσύγχρονο κτήριο της Βιβλιοθήκης.
Με το έργο αυτό οι Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής, και με την διαρκή και καταλυτική υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΚΠΑ, προχωρούν σε μια σημαντική παρέμβαση σε ένα εμβληματικό χώρο σπουδών, το κτήριο της Φιλοσοφικής, με εργασίες αναδιαρρύθμισης και ανακαίνισης, που ουσιαστικά θα δώσουν νέα πνοή στους χώρους, καλύπτοντας υπάρχουσες και μελλοντικές ανάγκες. […]
Η Τεχνική Περιγραφή του έργου αφορά τις εργασίες αναδιαρρύθμισης των χώρων που κατείχαν τα Σπουδαστήρια και οι Βιβλιοθήκες της Φιλοσοφικής Σχολής, προκειμένου να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές ήτοι νέοι χώροι αιθουσών διδασκαλίας, εργαστηρίων και γραφείων. Οι νέοι χώροι διαμορφώνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αναγκών των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής. […]
Παράλληλα, προχωρούν ήδη οι εργασίες σχετικά με την αναδιαρρύθμιση των υπόλοιπων σπουδαστηρίων και χώρων. […]
Ήδη είχαμε τη χαρά να υλοποιήσουμε τα εγκαίνια της αίθουσας 917, της πλήρως ανακαινισμένης αίθουσας εκδηλώσεων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, όπως και της αίθουσας 624 στη Φιλοσοφική Σχολή, στην οποία στεγάζεται το Εργαστήριο Ψυχογλωσσολογίας και Νευρογλωσσολογίας.
Όλες οι εργασίες που είναι σε εξέλιξη στη Φιλοσοφική Σχολή, αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών της Σχολής και του ΕΚΠΑ γενικότερα, μια προτεραιότητα που έθεσαν εξαρχής ψηλά οι Πρυτανικές Αρχές και την υλοποιούν με συγκεκριμένες προγραμματικές δράσεις.
Επίσης, προχωρούν οι ενέργειες για την ανακαίνιση του αμφιθεάτρου της Φιλοσοφικής AULA, την προμήθεια καθισμάτων, σκίασης και λοιπού εξοπλισμού.
Παράλληλα υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται εκτεταμένες εργασίες υγρομόνωσης και στεγανοποίησης, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση των υποδομών μας.
Στη Φιλοσοφική Σχολή, βεβαίως, έχει πρόσφατα εγκαινιασθεί και λειτουργεί η νέα Βιβλιοθήκη, μια από τις μεγαλύτερες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας, σε ένα από το πλέον σύγχρονα κτήρια διεθνώς, που έχει ήδη λάβει διακρίσεις για τον σχεδιασμό του.
Το Πανεπιστήμιό μας είναι σε συνεχή κίνηση και πρόοδο! Όλες οι εργασίες που υλοποιήθηκαν και οι εν εξελίξει, καθώς κι οι προγραμματιζόμενες, ενισχύουν δομές, υποδομές και λειτουργίες, έτσι ώστε να στηρίζεται σταθερά η εξωστρέφεια του Ιδρύματος και κυρίως το διδακτικό, το ερευνητικό έργο και το ευρύτερα κοινωνικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».
Ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αυτού του μεγαλεπήβολου έργου: τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, το Πρυτανικό Συμβούλιο και τη Σύγκλητο του Ιδρύματος· την τ. Κοσμήτορα της ΦΛΣ κυρία Ελένη Καραμαλέγκου και τα μέλη της Κοσμητείας της ΦΛΣ, υπό την εκάστοτε σύνθεσή της από το 2019 ως σήμερα· την ΤΥΠΑ και το προσωπικό της, τον Διευθυντή κ. Ιωάννη Μπαρμπαρέσο, την Προϊσταμένη κα Αναστασία Δημοπούλου και τους κκ. Δημήτρη Μούτσιο και Βασίλη Τερζή· τον επικεφαλής του Κ.ΛΕΙ.ΔΙ. κ. Σπύρο Μπόλη· τον Πρόεδρο της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΕΚΠΑ κ. Νικόλαο Θωμαΐδη· τον Κοσμήτορα της ΣΘΕ, Καθηγητή Γιάννη Εμμανουήλ· την Εποπτεία της ΦΛΣ, τους τέως και νυν αντιστοίχως Επόπτες του κτηρίου της Σχολής κκ. Ιωάννη Τσόλκα, Πέτρο Ρούσσο και Γιώργο Κούζα, καθώς και τους αναπληρωτές Επόπτες κκ. Γιώργο Λάμπο και Θοδωρή Χατζηπαύλου· το συνεργείο καθαριότητας της Σχολής· τη Γραμματεία της Κοσμητείας της ΦΛΣ· τον εργολάβο του έργου και τον επιβλέποντα κ. Άγγελο Τσεκούρα.
Ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής παρατήρησε, επίσης, τα εξής: «στους σήμερα εγκαινιαζόμενους αναμορφωμένους χώρους στεγάζονταν τα Σπουδαστήρια της Κλασικής Φιλολογίας και της Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής· οι εισερχόμενοι στους ανακαινισμένους αυτούς χώρους συνάδελφοι της Σχολής ακόμη προσπαθούν να εντοπίσουν που ευρίσκονταν παλαιότερα οι βιβλιοθήκες με τα συγγράμματα της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γραμματείας ή εκείνες με τα φιλοσοφικά δοκίμια· σε ποιο σημείο αυτών των χώρων ήταν τοποθετημένες οι εστίες μελέτης, όπου εργάζονταν φιλόπονα για να συγγράψουν τα άρθρα και τις μονογραφίες τους· δίχως αμφιβολία, υφίσταται μια συλλογική μνήμη, που είναι καταγεγραμμένη ακόμη και στο κέλυφος του κτηρίου της Σχολής· μια μνήμη όμως που μετασχηματίζεται. Δικαίως, λοιπόν, περιγράφουμε το παρόν εγχείρημα υπό τους όρους ‘αναμόρφωση’, ‘αναδιάρθρωση’, ‘ανανοηματοδότηση’, ‘επαναπροσδιορισμός’, ‘επανεκκίνηση’· εύλογα αναζητούμε πλέον για τους ίδιους αυτούς χώρους ‘νέες χρήσεις’, ‘επέκεινα δυνατότητες’, ‘περαιτέρω προοπτικές’. Είναι, όμως, δόκιμο εν προκειμένω να αναμνησθούμε και το γνωστό θυμόσοφο ρητό: ‘Σήμερον ἐμοῦ, αὔριον ἑτέρου καὶ οὐδέποτέ τινος’· πρόκειται για μια φράση που κοσμεί το γείσο πολλών παλαιών ελληνικών σπιτιών, για να μας θυμίζει τη ματαιότητα της κτητικότητας και τον πόνο που φορτώνουμε άδικα στην ψυχή μας· είναι μια φράση αποτρεπτική για κάθε μορφή κτητικότητας, ακόμη και στις πλέον συγκεκαλυμμένες εκφάνσεις της. ‘Σήμερα δικό μου, αύριο κάποιου άλλου και ποτέ κανενός’· ποτέ κανενός! Μια πυκνά διατυπωμένη απαξίωση της ματαιότητας κάθε εγωπαθούς κτητικότητας! Ευχόμαστε οι χώροι αυτοί, αποδεσμευμένοι από κάθε αδόκιμη μορφή προσωποπαγούς κτητικότητας, να είναι χώροι που θα κατακλύζονται από νέες φοιτήτριες και νέους φοιτητές, χώροι που θα παραμείνουν στην ίδια αισθητική και λειτουργική ευταξία υπό την οποία σήμερα παραδίδονται, χώροι όπου θα προάγεται η πρωτογενής έρευνα και θα καλλιεργείται η εμβριθής γνώση, χώροι που θα λειτουργούν όχι μόνον ως κάτοπτρα εθνικού κοινωνικού οφέλους, αλλά και ως εφαλτήρια ακαδημαϊκής δόξης και πεδία επιστημονικού κλέους της Σχολής και του Ιδρύματός μας».