Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, στις 18:00 συναντιόμαστε για πέμπτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, διαδικτυακά και μετέχουμε με την ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στους INTER διαλόγους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που οργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΤΘΣ με την Ομότιμη Καθηγήτρια, Άλκηστις Κοντογιάννη. Στο «Συμπόσιο, η Εκπαίδευση για τις φυλακές, INTER διάλογοι. Do ut des» με πρόσβαση από το fb, με τη Στρογγυλή Τράπεζα  διαμορφώνουμε μια ειδική  συνάντηση στην οποία συμμετέχουν θεσμικοί φορείς που συζητάνε για τους νόμους της εκπαίδευσης καθώς και τη λειτουργία τους και προτείνουν βελτιώσεις και αλλαγές για το μέλλον.  Εκ της Βουλής των Ελλήνων, μετέχουν τέσσερεις βουλευτές, οι οποίοι ανήκουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού.

Ο Πρόεδρος, κος Κώστας Καραγκούνης και τα μέλη της Επιτροπής (αλφαβητικά) κος Γιάννης Γκιόλας, κος Κώστας Καμίνης,  κος Άγγελος Τσιγκρής. Εκτός των βουλευτών  στην Στρογγυλή Τράπεζα παρευρίσκονται επίσης η κυρία Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Πρόεδρος της ΕΠΑΝΟΔΟΥ  και ο  κος Ανδρέας Ποττάκης, ο Συνήγορος του Πολίτη. Την ομάδα αυτή των καλεσμένων μας παρουσιάζει και συντονίζει ο καθηγητής Πανεπιστημίου και 1ος δικαστής  για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κος Αλέξανδρος Λίνος Σισιλιάνος. Τον ευχαριστούμε θερμά , όπως και όλους τους συμμετέχοντες. Τα θέματα που θα συζητήσουν θα αναφέρονται σε διαστάσεις της εκπαίδευσης των φυλακών  σε σχέση με τους φορείς, τους νομοθέτες και τη λειτουργία της στην καθημερινότητα και τη ζωή των εγκλείστων. Η εκπαίδευση των κρατουμένων είναι πολύ σημαντική διότι είναι αυτή, αν όχι η μόνη, που προσεγγίζει τον όρο σωφρονισμό. Ως εκ τούτου απαιτεί υψηλές διδακτικές εφαρμογές εκ του διδάσκοντος, μεθόδους κατάλληλους να συν-κινήσουν τον έγκλειστο και να τον οδηγήσουν στη μαθησιακή του αυτορρύθμισή, ώστε να καλύψει δημιουργικά τον «άχρονο» χρόνο του εντός της φυλακής, έχοντας τη δυνατότητα να αποκτήσει νέες δεξιότητες,  με την συνεργασία και επαφή με εκπαιδευτές, που έρχονται στη φυλακή και τελικά εκπροσωπούν μια διάθεση επίσκεψης της κοινωνίας προς αυτούς. Είναι στόχος και ζητούμενο της εκπαίδευσης οι διεργασίες αυτές στο σύνολό τους να  επιδρούν θετικά στην ψυχολογία του έγκλειστου. Η εκπαίδευση καθίσταται δίαυλος επικοινωνίας, αποφορτίζοντας τον κρατούμενο από τα δεινά του εγκλεισμού και προετοιμάζοντάς τον  για την κοινωνική και επαγγελματική επάνοδό  του στην κοινωνία με ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση και περισσότερες δεξιότητες.

Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν τα παραπάνω θέματα καθώς και η θέση του πολιτείας ως προς την εκπαίδευση των εγκλείστων και αποφυλακιζομένων,  οι νόμοι και κατά πόσο υποστηρίζουν τον σωφρονισμό ή τον δυσχεραίνουν, οι παροχές και διευκολύνσεις του κράτους, η ύπαρξη σχολείων και εργαστηρίων, οι σχολικές βαθμίδες και η επιμόρφωση των δασκάλων, εργαζομένων και φυλάκων, τα δικαιώματα των εγκλείστων και αποφυλακισμένων ως προς την εκπαίδευση, οι μεταρρυθμίσεις, τα προγράμματα, η Σωφρονιστική Ακαδημία  και η σχέση της εκπαίδευσης με άλλες έννοιες, όπως  «στίγμα», «γονεϊκή σχέση», «επανένταξη», «υποτροπή» και αισίως πολιτειότητα και μη υποτροπή

Η συζήτηση αναμένεται να κλείσει με συγκεκριμένες προτάσεις και με διατύπωση θετικών μέτρων για το μέλλον.   

Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν το Συμπόσιο, μέσω της σελίδας του Συμποσίου στο Facebook: «Συμπόσιο, η εκπαίδευση στις φυλακές. INTER – dialogues», στην οποία θα πραγματοποιείται προβολή σε ζωντανή σύνδεση.

https://www.facebook.com/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-INTER-dialogues-101348722334146/

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορούν να υποβληθούν ερωτήματα, έτσι ώστε στο τέλος της Συνεδρίας να απαντηθούν από τους εισηγητές.

Θα δοθεί και Βεβαίωση Παρακολούθησης. Όσοι επιθυμούν να την παραλάβουν, θα πρέπει να συμπληρώσουν μία ηλεκτρονική φόρμα αίτησης κατά την έναρξη της Συνεδρίας και άλλη μία κατά τη λήξη της Συνεδρίας. Οι ηλεκτρονικές φόρμες αίτησης θα αναρτηθούν ακριβώς από κάτω, στα σχόλια της σελίδας του Συμποσίου, στο Facebook. Η ως άνω διαδικασία θα τηρηθεί αυστηρώς. Η Βεβαίωση παρακολούθησης θα σταλεί εντός ολίγων ημερών στο email που θα δηλωθεί στην ηλεκτρονική φόρμα αίτησης.

Εκ της Επιτροπής εργασίας του Συμποσίου

Στρογγυλή Τράπεζα
Scheduled Πανεπιστημιακή Κοινότητα Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN