Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ “MANFREDLACHS”: ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ (ΚΑΙ ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ) ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!

Εικόνα1

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος  «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition» (2022 European Rounds), ο οποίος έλαβε χώρα από 22 έως 28.3.2022, εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας του COVID, μετά από σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων, υπήρξε φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Γύρου, αφού έφτασε στον τελικό του διαγωνισμού, και κατετάγη τελικά δεύτερη μεταξύ 15 Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για το 2020! Επίσης, ο φοιτητής, μέλος της ομάδας, Γιώργος Χατζηχαραλάμπους, βραβεύθηκε ως ο καλύτερος αγορητής του διαγωνισμού!

Ο εν λόγω διαγωνισμός εικονικής δίκης (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε σε νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τη νηολόγηση (registration) διαστημικών αντικειμένων, την πρόκληση ζημίας από διαστημικά αντικείμενα που έχουν κατασκευασθεί στο διάστημα, αλλά και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης περί Διεθνών Εμπράγματων Ασφαλειών επί Κινητού Εξοπλισμού για θέματα που φορούν ειδικά σε διαστημικά περιουσιακά στοιχεία (2001 Cape Town Convention on International Interests in Mobile Equipment / 2012 Protocol on Matters Specific to Space Assets). Η υπόθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο: https://www.mootcourt.iislweb.space/

Η Νομική Σχολή Αθηνών μετρά πλέον ένδεκα (11) συμμετοχές στον εν λόγω διαγωνισμό, στον οποίο λαμβάνει μέρος συνεχώς από το 2011 (με την εξαίρεση του διαγωνισμού του 2018, όταν ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος της ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Κυριακόπουλος, ήταν ένας από τους δύο συγγραφείς της υπόθεσης εκείνης της χρονιάς και κατά συνέπεια, για λόγους δεοντολογίας, δεν μπορούσε να υπάρξει συμμετοχή της Σχολής). Κατά την περίοδο αυτή, το υψηλότατο επίπεδο των ομάδων της Νομικής Σχολής είχε ως αποτέλεσμα η Νομική Σχολή Αθηνών να βρίσκεται, σταθερά, στην πρώτη, διαχρονικά, θέση στην Ευρώπη, αφού έχει επιτύχει τα εξής, επί ένδεκα (11) συμμετοχών

  1. Συμμετοχή στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Γύρου, δέκα (10) φορές,
  2. Συμμετοχή σε έξι (6) τελικούς του Ευρωπαϊκού Γύρου,
  3. Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τέσσερις (4) φορές, τις τρεις (3) συνεχόμενες (2012, 2015, 2016, 2017)
  4. Δύο δεύτερες θέσεις (2011, 2022)
  5. Τέσσερις τρίτες θέσεις (2013, 2019, 2020, 2021)

Παράλληλα, η Νομική Σχολή Αθηνών κατέχει, συγκριτικά για την ίδια περίοδο, την πρώτη θέση στον κόσμο, αφού, από το 2011:

  1. Έχει λάβει μέρος τέσσερις (4) φορές στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο,
  2. Έχει ανακηρυχθεί μια (1) φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια,
  3. Έχει καταλάβει, δύο (2) φορές, τη δεύτερη θέση στον Κόσμο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επιδόσεις, στο σύνολό τους, για το παραπάνω χρονικό διάστημα (2011-2022), τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουν επιτευχθεί από κανένα άλλο πανεπιστήμιο.

Κατά τη φετινή χρονιά, την ομάδα απετέλεσαν οι προπτυχιακές φοιτητές: Γιώργος Χατζηχαραλάμπους, Βέρα Παλιαλέξη και Σοφία Κασσάρα, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Γ. Κυριακόπουλου, με τη συνεπικουρία, στην προετοιμασία της ομάδας, της (προπτυχιακής) φοιτήτριας Νίκης Γιαννακού,  η οποία υπήρξε μέλος της ομάδας του 2019.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες φοιτητές έλαβαν εξαιρετικά σχόλια για την επίδοσή τους από τους κριτές-δικαστές, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το εύρος και η ανθεκτικότητα των νομικών τους ισχυρισμών αλλά και η εις βάθος γνώση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του διαστήματος.  

Η υψηλή αυτή διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία συνεχίζει μια διαχρονική παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο του εν λόγω διαγωνισμού εικονικής δίκης (ο οποίος αποτελεί εξαιρετικά επίπονη ακαδημαϊκή διαδικασία, με απαιτήσεις εξαντλητικής μελέτης και εμβάθυνσης τόσο στο δημόσιο διεθνές δίκαιο όσο και στο δίκαιο του διαστήματος) αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, τις εξαιρετικές δυνατότητες των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών (όλες οι παραπάνω διακρίσεις έχουν κατακτηθεί από διαφορετικές, κάθε χρόνο, ομάδες φοιτητών), το πάθος τους για έρευνα και μάθηση, καθώς και την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο.

Βλ. επίσης: https://www.law.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/diethnis_diakrisi_gia_ti_nomiki_scholi_athinon/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN