Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διεθνής ερευνητική επιτυχία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α. Γ. Βουγιουκαλάκη στο πρόγραμμα εργασίας EIC Pathfinder Open | Horizon Europe

“SCALPEL – Specific Conjugation of Antibodies to Lipid Photo-peroxidised cancer tissues for their immunogenic Elimination”

Tη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος εργασίας EIC Pathfinder Open του προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτομία Horizon Europe.

vougioukalakis

H ερευνητική πρόταση με τίτλο “SCALPEL – Specific Conjugation of Antibodies to Lipid Photo-peroxidised cancer tissues for their immunogenic Elimination“, στην οποία Επιστημονικά Υπεύθυνος στο Ε.Κ.Π.Α. είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γεώργιος Βουγιουκαλάκης (http://users.uoa.gr/~vougiouk/) που πρόσφατα εξελέγη Καθηγητής Οργανικής Χημείας, εξασφάλισε χρηματοδότηση 4.554.301,25 Ευρώ για 4,5 χρόνια (608.091,25 Ευρώ για το Ε.Κ.Π.Α.). Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εργασίας EIC Pathfinder είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό επιτυχίας της συγκεκριμένης πρόσκλησης κυμάνθηκε μόλις στο 4%, ενώ η το έργο SCALPEL αξιολογήθηκε στο κορυφαίο 3% ανάμεσα σε όλες τις προτάσεις που αξιολογήθηκαν – 1110 από όλα τα γνωστικά αντικείμενα πανευρωπαϊκά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο έργο EIC Pathfinder που η ερευνητική ομάδα του κ. Γ. Βουγιουκαλάκη θα υλοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς περίπου 4 μήνες πριν επιλέχθηκε προς χρηματοδότηση και το έργο “SUPERLASER – Room Temperature Superradiant Perovskite Lasers”.

Το έργο SCALPEL στοχεύει να αλλάξει το πεδίο των αντικαρκινικών προσεγγίσεων διεθνώς, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για την εξάλειψη καρκινικών κυττάρων που παραμένουν έπειτα από φωτοδυναμική θεραπεία. Για τον σκοπό αυτό έχει σχηματιστεί μια εξαιρετικά διεπιστημονική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες ερευνητικές ομάδες από Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, και εταιρίες. Στόχος της ερευνητικής ομάδας του Αναπληρωτή Καθηγητή Γ. Βουγιουκαλάκη, είναι ο σχεδιασμός και η σύνθεση των οργανικών μορίων που θα χρησιμοποιούνται στην εν λόγω καινοτόμα θεραπεία. Εκτός από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α., στο ερευνητικό πρόγραμμα SCALPEL θα συμμετάσχουν ερευνητικές ομάδες από το Oslo University Hospital (Νορβηγία), PorphyChem SAS (Γαλλία), Kemijsky Institut (Σλοβενία), Institut Gustave Roussy (Γαλλία), και EURICE – European Research and Project Office GmbH (Γερμανία).

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN