Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνέντευξη της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Εμ. Δούσση, στον Εθνικό Κήρυκα με θέμα την κλιματική αλλαγή και την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία

balkan studies2b

Η Καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, Εμμανουέλα Δούση, έδωσε συνέντευξη στις 8 Μαΐου 2022 στον “Εθνικό Κήρυκα” για την κλιματική αλλαγή, την πορεία των προσπαθειών ώστε να ανακοπούν οι αρνητικές επιπτώσεις της και την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα στην συνέντευξη αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Πού βρισκόμαστε σήμερα, επτά χρόνια μετά την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Παρισίων; Ποιες οι εκκρεμότητες της Γλασκώβης;

Η 26η Διάσκεψη για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη τον περασμένο Νοέμβριο ήταν πολύ κρίσιμη για να δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με το στόχο της συγκράτησης της υπερθέρμανσης της Γης σε ανεκτά όρια. Μέχρι στιγμής τα εθνικά σχέδια για τη μείωση των εκπομπών που έχουν κατατεθεί στα Ηνωμένα Eθνη κι εκείνα που ανακοινώθηκαν στη Γλασκώβη δεν επαρκούν για τη συγκράτηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου που είναι το «ασφαλές όριο» σύμφωνα με την επιστήμη. Γι’ αυτό δόθηκε ένας χρόνος ακόμα στα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας του Παρισιού να αναθεωρήσουν την πολιτική τους ως την επόμενη διάσκεψη που θα γίνει στο τέλος του χρόνου στην Αίγυπτο.

[…]

Στο πλαίσιο των «κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών» που προβλέπονται στη Συμφωνία των Παρισίων, ποια η στάση των μεγάλων ρυπαντών -ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ- και ποιος ο ρόλος της Ελλάδας;

Πάνω από εκατό χώρες έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής φιλόδοξες δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών για τις επόμενες δεκαετίες. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται οι σημαντικότεροι ρυπαντές, δηλαδή η Κίνα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Η Κίνα, εφαρμόζοντας την αρχή της κοινής αλλά διαφοροποιημένης ευθύνης που της επιτρέπει να καθυστερήσει την απεξάρτηση από τον άνθρακα, δεσμεύτηκε ότι θα είναι κλιματικά ουδέτερη πριν το 2060. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα το πράξουν έως το 2050. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που αποτυπώνεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το νέο οδικό χάρτη για τη βιωσιμότητα στην Ευρώπη τα επόμενα τριάντα χρόνια που περιλαμβάνει όλα τα βήματα για την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα. Ολες αυτές οι δεσμεύσεις στέλνουν ένα μήνυμα προς τους επενδυτές, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές ότι η πορεία προς την καθαρή ενέργεια είναι πλέον μονόδρομος.

[…]

Τον περασμένο Οκτώβριο για πρώτη φορά το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ αναγνώρισε το ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα υγιές, καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον. Θα ήθελα ένα σύντομο σχόλιό σας επί της εν λόγω ανθρωποκεντρικής προσέγγισης.

Η ρητή αναγνώριση του δικαιώματος σε ένα υγιές, καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον από το διεθνές αυτό όργανο ήταν μια ιστορική απόφαση, η οποία ενδυναμώνει την ικανότητα για τον κάθε άνθρωπο να αξιώνει την εφαρμογή του τόσο στο εσωτερικό των κρατών όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είναι πράγματι μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, ωστόσο η προσθήκη του επιθέτου «βιώσιμο» αποβλέπει και στην προστασία των περιβαλλοντικών στοιχείων αυτών καθ’ εαυτούς προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφύλαξη των φυσικών πόρων για τις επόμενες γενεές...”

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.ekirikas.com/emm-dousi-i-sygkratisi-tis-ypertherman/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN