Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νέα όπλα για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας

Πέντε νέες θεραπείες για τον κοροναϊό είναι υπό εξέταση στην Ε.Ε., αλλά και εμβόλια για επιθετικές μορφές καρκίνου, νέες θεραπείες για αυτοάνοσα νοσήματα και για την αναγέννηση ιστών. Όλες τους στηρίζονται στην νανοτεχνολογία, για την οποία μιλάει στο Bήμα Science ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας και διευθυντής του αντίστοιχου Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Δεμέτζος.

Στη συνέντευξη του ο Καθηγητής Δεμέτζος μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:

Τα 4 εμβόλια εναντίον του ιού SARS-CoV-2, εμπεριέχουν έρευνα πολλών δεκαετιών από εκατοντάδες επιστήμονες για να φτάσουμε στα σημερινά αποτελέσματα.

[…]

Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και η παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα ερευνούσαν την ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου με τη χρήση των λιποσωμιακών νανοσωματιδίων πριν την πανδημία και συνεχίζουν και σήμερα. Από την έρευνα αυτή, αποκτήθηκε τεράστια εμπειρία, κι έτσι ενσωματώθηκε η τεχνολογία που είχαν αναπτύξει, στα εμβόλια  εναντίον του κοροναϊού.

Για τα εμβόλια ενάντια στον καρκίνο ανέφερε τα εξής σημαντικά:

Βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες φάσης Ι και ΙΙ για εμβόλια εναντίον του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του μελανώματος – κυρίως επιθετικών μεταστατικών καρκίνων, για τους οποίους πολύ γρήγορα, αναμένεται να έχουμε θεραπευτικά εμβόλια. 

Επίσης έκανε αναφορά και στην προοπτική ανάπτυξης θεραπειών και για νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως π.χ. η σκλήρυνση κατά πλάκας, χρησιμοποιώντας νέα επιστημονικά εργαλεία και ακόμα νεότερες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση κ.ά, ενώ τόνισε ότι έρευνες στρέφονται ακόμη και σε θεραπείες αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ψωρίαση, ο λύκος, η ατοπική δερματίτιδα, όλα αυτά υπό το πρίσμα της μελέτης της νανοτεχνολογίας και της μεταφοράς RNA.

Στο τέλος της συνέντευξης ο Καθηγητής επισήμανε ότι η επιστήμη εξελίσσεται μέσα από τις γόνιμες διαφωνίες και όχι μέσα από τον εριστικό διάλογο και πως οι επιστήμονες γνωρίζουν τον δρόμο της εξέλιξης της γνώσης, τον δρόμο που μπορεί και οδηγεί στην βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Καθηγητή Δεμέτζου στην Άννα Παπαδομαρκάκη.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN