Δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Εργαστήριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. ο τόμος «Ζητήματα Παιδείας του Νέου και Νεότερου Ελληνισμού. Οφειλή στη Βασιλική Μπόμπου-Σταμάτη», στον οποίον δημοσιεύονται τόσο κείμενα με έντονα βιωματικό χαρακτήρα για το τιμώμενο πρόσωπο όσο και ανεξάρτητες μελέτες που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής.
Στο επιστημονικό αυτό γεγονός είχαν λάβει μέρος 28 πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και εκπαιδευτικοί.
Το τιμώμενο πρόσωπο, η Βασιλική Μπόμπου-Σταμάτη γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1932, σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια Τυβίγγης και Θεσσαλονίκης κοντά στον Ακαδημαϊκό δάσκαλο Λίνο Πολίτη. Το 1982 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική της διατριβή με θέμα Ο Βικέντιος Δαμοδός. Βιογραφία-Εργογραφία (1700-1754), που βραβεύτηκε το 2000 από την Ακαδημία Αθηνών, ανέδειξε έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες λογίους της μεταβυζαντινής εποχής που με το έργο και τη διδασκαλία του έγινε ο πρόδρομος του νεο-ελληνικού διαφωτισμού στον ελληνικό χώρο.
Η Βασιλική Μπόμπου-Σταμάτη δημοσίευσε μελέτες για την ιστορία της παιδείας κατά την περίοδο της βενετικής και οθωμανικής κυριαρχίας στον παραδοσιακό ελληνικό χώρο, ενώ ασχολήθηκε συστηματικά και με τον κλάδο της παλαιογραφίας (ιταλικής και ελληνικής) και της κριτικής έκδοσης των κειμένων. Υπήρξε σύζυγος του Καθηγητή Κωνσταντίνου Εμ. Σταμάτη που, πέραν της λαμπρής ακαδημαϊκής και δικαστικής σταδιοδρομίας του, διετέλεσε Υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης στις βουλευτικές εκλογές και στην οικουμενική κυβέρνηση των ετών 1989 και 1990.
Γεράσιμος Δ. Παγκράτης – Παναγιώτα Τζιβάρα – Σπύρος Καρύδης (επιμ.), Ζητήματα Παιδείας του Νέου και Νεότερου Ελληνισμού. Οφειλή στη Βασιλική Μπόμπου-Σταμάτη, Πρακτικά Ημερίδας (Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2022), Εργαστήριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας (Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ε.Κ.Π.Α.), Αθήνα, 2024, σσ. 320.
Ο τόμος είναι προσβάσιμος μέσω της ιστοσελίδας του Εργαστηρίου Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας:
https://labstoria.ill.uoa.gr/el/dimosieyseis/