Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργούν δύο Παιδικοί Σταθμοί, καθώς και Νηπιαγωγείο, τα οποία διαχειρίζεται η Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, όπως και του Νηπιαγωγείου, κρίνεται απαραίτητη, καθώς αποτελεί για τις Πρυτανικές Αρχές μια κομβική λειτουργία μέριμνας, κυρίως προς το προσωπικό του Ιδρύματος. Για τη λειτουργία τους η Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την Προεδρεία του Καθηγητή κ. Ν. Θωμαΐδη, μερίμνησε για την πλήρη αναδιοργάνωσή τους, τόσο διοικητικά (νόμιμη αδειοδότηση, ίδρυση Νηπιαγωγείου) όσο και λειτουργικά, καλύπτοντας το κόστος του διδακτικού προσωπικού και το κόστος των λειτουργικών αναγκών, προσφέροντας παράλληλα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα φιλοξενούμενα παιδιά, πάντα με το κύρος του ΕΚΠΑ. Πολλά ήταν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι δυσχέρειες που ξεπεράστηκαν επιτυχώς με την αρωγή όλων των υπηρεσιών του Ιδρύματος, ιδιαίτερα της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΑΔΠΠΑ).

Α΄ Παιδικός Σταθμός «Αγάπη για το παιδί», λειτουργεί από το 2000. Στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο πλησίον του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου με δυναμική να φιλοξενήσει έως 50  παιδιά.

Ο B΄ Παιδικός Σταθμός φέρει τον τίτλο «Μικρά Χαμόγελα» και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2008. Στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο πλησίον της κεντρικής πύλης (Ούλωφ Πάλμε) στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου με δυναμική να φιλοξενήσει από 23 έως 40 παιδιά ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του συστεγαζόμενου, στο ίδιο κτίριο, Νηπιαγωγείου της ΕΑΔΠΠΑ.

Η σχολική χρονιά αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 20η Ιουλίου του επόμενου έτους. Ο σταθμός λειτουργεί πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8.00 π.μ. έως και τις 5.00 μ.μ. Στις δομές των Παιδικών Σταθμών φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας από 2 ½ ετών μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

Το διδακτικό προσωπικό (Νηπιαγωγοί, βοηθοί Νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμοι, Γυμνάστρια), που στελεχώνει τους Παιδικούς Σταθμούς, είναι πλήρως καταρτισμένο επιστημονικά καθώς πλαισιώνεται από παιδίατρο, τραπεζοκόμο, καθαρίστρια και φύλακα. Οι εκπαιδευτικοί των Παιδικοί Σταθμών προετοιμάζουν καθημερινά και οργανώνουν το μάθημά τους, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας, αξιοποιώντας τα εποπτικά μέσα και τις νέες τεχνολογίες, με βάση τις ανάγκες των μαθητών και τις ιδιαιτερότητες των γνωστικών αντικειμένων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι βασισμένο στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών προσαρμοσμένο ανάλογα, στην ηλικία των παιδιών ανά τμήμα. Το παιδαγωγικό πρόγραμμα στοχεύει στην ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών δίνοντας έμφαση στην αυτονομία και στην ενδυνάμωσή τους μέσα στην ομάδα. Υπό το πρίσμα της εν συναίσθησης και σεβόμενοι το ρυθμό ανάπτυξης κάθε παιδιού, οι εκπαιδευτικοί φροντίζουν για τη σωστή ψυχοσωματική υγεία και ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών με εξατομίκευση του ημερήσιου προγράμματος, πάντα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες τους. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων προεκτείνεται και συμπληρώνεται με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μουσεία, θέατρα, πολυχώρους και δράσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών. Λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και όλες οι οργανωμένες δραστηριότητες (π.χ. μάθημα Ελληνικής Μυθολογίας, πρόγραμμα Πλανήτης Γη) διεκπεραιώνονται με προβολές από τον προτζέκτορα του σχολείου.

Το διαιτολόγιο των παιδιών είναι βασισμένο στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής και στις ανάγκες των παιδιών με γνώμονα τις σύγχρονες παιδιατρικές απόψεις για την υγιεινή διατροφή των παιδιών. Παρέχεται δεκατιανό, μεσημεριανό και απογευματινό καθημερινά.

Στους Παιδικούς Σταθμούς παρέχεται ιατρική παρακολούθηση από παιδίατρο η οποία εξετάζει ανά 15 ημέρες τα παιδιά, σημειώνοντας τις παρατηρήσεις της στην ατομική καρτέλα κάθε παιδιού και καλεί τους γονείς σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις σχετικές με θέματα υγιεινής των παιδιών.

Στους Παιδικούς Σταθμούς γίνονται δεκτά κατά προτεραιότητα παιδιά των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ, ηλικίας από 2,5 ετών μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Εφόσον ο αριθμός των νηπίων δεν συμπληρωθεί από την ως άνω προαναφερόμενη κατηγορία, θα συμπληρώνεται από τα τέκνα των εγγεγραμμένων μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών φοιτητών που φοιτούν στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατ’ εξαίρεση των προπτυχιακών φοιτητών.

Συνεργασία γονέων και διδακτικού προσωπικού

Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών ως συνεργάτες, αρωγούς στο έργο τους για την καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ενημερώνουν τους γονείς προγραμματισμένα, γνωστοποιώντας τους τον χρόνο κατά τον οποίο μπορούν να τους δέχονται για λεπτομερή ενημέρωση για την επίδοση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Στοιχεία επικοινωνίας Α΄ Παιδικού Σταθμού: 210-727 7808, 210-727 7803. Στοιχεία επικοινωνίας Β΄ Παιδικού Σταθμού: 210-727 5511, 210-727 5520.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN