Διακρίσεις

Κορυφαία Διάκριση για την Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Παρασκευή (Εύη) Νομικού από την International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior

Κορυφαία Διάκριση για την Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Παρασκευή (Εύη) Νομικού από την International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior

Η International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior (Διεθνής Ένωση Ηφαιστειολογίας και Χημείας του Εσωτερικού της Γης) (IAVCEI) ανακοίνωσε την απονομή του Μεταλλίου Fisher στην Καθηγήτρια Παρασκευή (Εύη) Νομικού από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.

Το μετάλλιο Fisher (https://www.iavceivolcano.org/guidelines-for-iavcei-awards/fisher-medal/ https://www.iavceivolcano.org/guidelines-for-iavcei-awards/fisher-medal/) τιμά τον καθηγητή Richard V. Fisher (University of California Santa Barbara). Ο καθηγητής Fisher είναι γνωστός για το έργο του στα πυροκλαστικά ρεύματα πυκνότητας. Ανέπτυξε μοντέλα για τη μεταφορά και την απόθεση με βάση πολύ προσεκτικά περιγραφόμενες στρωματογραφικές τομές και ιζηματολογικές ιδιότητες των αποθέσεων. Το μετάλλιο έπειτα από αυστηρή επιλογή και ψηφοφορία, απονέμεται κάθε 4 χρόνια στην Επιστημονική Συνέλευση του IAVCEI όπου φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη (2 Ιουλίου 2025).

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που επιστήμονας από την Ελλάδα βραβεύεται από την IAVCEI για την έρευνα των ηφαιστείων.

Fisher Medal

Ερευνητική δράση

Η Καθηγήτρια Παρασκευή (Εύη) Νομικού είναι γεωλόγος, η οποία ερευνά τη μορφολογία των υποθαλάσσιων ηφαιστείων, με εκτεταμένη εμπειρία σε θαλάσσια ηφαιστειακά φαινόμενα και διεργασίες. Είναι καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μία από τις  παγκοσμίως κορυφαίες ειδικούς στη μελέτη της μορφολογίας των υποθαλάσσιων ηφαιστείων, της τεκτονικής και των πυροκλαστικών και υδροθερμικών διεργασιών στον θαλάσσιο πυθμένα.

19576

Με περισσότερες από 80 Ελληνικές και Διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές στο ενεργητικό της έχει πραγματοποιήσει χαρτογραφήσεις υψηλής ανάλυσης και δειγματοληψίες από τον πυθμένα της θάλασσας (Μεσόγειος, Ειρηνικός και Ατλαντικός Ωκεανός). Έχει ηγηθεί σε έρευνες πεδίου σε όλο το Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο και τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Νίσυρο και τα Μέθανα – περιοχές που φιλοξενούν μερικά από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ηφαιστειακά συστήματα στην Ευρώπη. Το έργο της βασίζεται στη χαρτογράφηση του θαλάσσιου πυθμένα, στις καταδύσεις με υποβρύχια ρομποτικά οχήματα, στις επιτόπιες δειγματοληψίες και στη συλλογή γεωφυσικών δεδομένων, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην παράδοση της παρατήρησης που καθόρισε την κληρονομιά του Richard V. Fisher.

58291

Ως επιστημονική υπεύθυνη του SANTORY (SANTORini seafloor’s observatorY), δημιούργησε το πρώτο υποθαλάσσιο παρατηρητήριο στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο. Η έρευνά της παρείχε κρίσιμες πληροφορίες για τις σεισμο-ηφαιστειακές κρίσεις του 2011-2012 και του 2025 στη Σαντορίνη, βελτιώνοντας την κατανόηση των διαδικασιών που προηγούνται των υποθαλάσσιων εκρήξεων και του τρόπου με τον οποίο τα σήματα παραμόρφωσης σχετίζονται με τους ηφαιστειακούς κινδύνους. Οι μελέτες της σε υποθαλάσσιες ηφαιστειακές περιοχές όπου σημειώνονται νέοι σεισμοί και παραμορφώσεις είναι κρίσιμες για τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση σεναρίων μελλοντικών υποθαλάσσιων εκρήξεων.

 

Έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών, συμμετέχοντας σε περισσότερα από 70 ερευνητικά έργα με χρηματοδότηση από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνεισφορά της στον επιστημονικό τομέα αποτυπώνεται και στο πλούσιο ιστορικό δημοσιεύσεών της σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Μέσω αυτών των συνεργατικών πρωτοβουλιών, έχουν οικοδομηθεί και διατηρηθεί μακροχρόνιες συνεργασίες με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η αριστεία της έχει αναγνωριστεί επανειλημμένα μέσα από σημαντικές τιμητικές διακρίσεις. Το 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά) για τη δημοσίευσή της στο *Nature Communications* σχετικά με τη γεωλογία της Ελλάδας. Προηγουμένως, το 1998, είχε λάβει το Βραβείο της Γεωλογικής Εταιρείας Ελλάδος, ενώ το 2012 και το 2013 απέσπασε υποτροφίες από το IGCP585 για συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU). Η συμβολή της στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ηφαιστειολογίας αναγνωρίστηκε επίσης μέσω διακρίσεων στο πλαίσιο διμερών επιστημονικών συμφωνιών: μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 2015 και μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας το 2017. Πιο πρόσφατα, το 2023, έλαβε τόσο την επιχορήγηση της EGU για την Ημέρα Γεωεπιστημών όσο και την επιχορήγηση της για δράσεις EGU διδασκαλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Έχει διατελέσει επικεφαλής της Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής για την Υποθαλάσσια Ηφαιστειότητα από το 2017 και επιστημονική υπεύθυνη του τμήματος φυσικών κινδύνων της EGU για τους ηφαιστειακούς κινδύνους από το 2017 έως το 2020. Το 2023, διοργάνωσε την Ημέρα Γεωεπιστημών στη Νίσυρο και τη Σαντορίνη, αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για τους ηφαιστειακούς κινδύνους και τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων.

Εκπαιδευτική δράση

Παράλληλα με το ερευνητικό της έργο, έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αφοσίωση στην εκπαίδευση και τη διάδοση της ηφαιστειολογίας. Διοργανώνει κάθε χρόνο θερινά σχολεία για φοιτητές σε ηφαιστειακά νησιά όπως η Μήλος, η Νίσυρος και η Σαντορίνη, ενώ υλοποιεί και προγράμματα εκπαίδευσης πεδίου για μαθητές γυμνασίου στη Σαντορίνη και τη Νίσυρο. Ήταν η επικεφαλής διοργανώτρια του συνεδρίου «Cities on Volcanoes 11» στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο συγκέντρωσε επιστήμονες από όλο τον κόσμο με στόχο την προώθηση του διαλόγου για τη μείωση του ηφαιστειακού κινδύνου. Κατά τη διάρκεια της αποστολής 398 του IODP, ηγήθηκε μιας καινοτόμου εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας που έφερε σχεδόν 5.000 μαθητές από όλο τον κόσμο σε επαφή με τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε πραγματικό χρόνο, μέσω ζωντανών συνδέσεων. Παράλληλα, υλοποίησε ένα εβδομαδιαίο εργαστήριο στο νησί, προσφέροντας εκπαίδευση στους τοπικούς μαθητές πριν από την αποστολή.

51853 (1)

Παράλληλα, είναι η Επιστημονική Υπεύθυνη του υποψήφιου UNESCO Γεωπάρκου Νισύρου, όπου προωθεί τον βιώσιμο γεωτουρισμό, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με φυσικούς κινδύνους. Το έργο της έχει προβληθεί ευρέως μέσω της συμμετοχής της σε περισσότερα από 50 διεθνή ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων παραγωγές των National Geographic, Cosmote History, Discovery Channel, History Channel, Mare TV, Arte TV, Travel Channel και ZDF. Από το 2000, έχει δώσει περισσότερες από 150 συνεντεύξεις σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης και τουριστικούς οδηγούς, καθώς και σε πάνω από 50 διεθνή διαδικτυακά αφιερώματα, συμβάλλοντας στην ενημέρωση του κοινού για τις γεωλογικές διεργασίες και τους φυσικούς κινδύνους που συνδέονται με τα ηφαιστειακά πεδία του Κολούμπου και της Σαντορίνης.

14115

Η διαχρονική αφοσίωση της καθηγήτριας Εύης Νομικού στα ηφαίστεια της γενέτειράς της, της Σαντορίνης, αποτελεί βαθιά προσωπικό κίνητρο για την επιστημονική της πορεία και αποστολή:

«Γεννήθηκα σε ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, τη Σαντορίνη, και από νεαρή ηλικία ήθελα να κατανοήσω τη δυναμική των ηφαιστείων και να βρω τρόπους να βοηθήσω τους κατοίκους σε περίπτωση μιας πιθανής έκρηξης. Το όνειρό μου ήταν να εξερευνήσω το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο… και μέσω των σπουδών μου στη γεωλογία κατάφερα να το κάνω πραγματικότητα. Αντιμετωπίζοντας την πρόσφατη σεισμική κρίση στη Σαντορίνη, συνειδητοποίησα ακόμη πιο έντονα τη σημασία του να μεταφέρουμε τη γνώση στους ανθρώπους και να τους προσφέρουμε ασφάλεια μέσα από τα επιστημονικά μας ευρήματα».

Με την ακλόνητη δέσμευσή της στην επιτόπια έρευνα, τη δημόσια εκπαίδευση και τη διεθνή συνεργασία, η Δρ. Νομικού ενσαρκώνει το πνεύμα της επιστημονικής και κοινωνικής παρακαταθήκης του Richard V. Fisher. Οι συνεισφορές της έχουν όχι μόνο εμπλουτίσει την κατανόηση της υποθαλάσσιας ηφαιστειότητας, αλλά και ενισχύσει ουσιαστικά τη γέφυρα μεταξύ επιστημονικής γνώσης και κοινωνικής ανθεκτικότητας, τονίζει η IAVCEI.

 

Η επίσημη ανακοίνωση της IAVCEI βρίσκεται στα links:

https://www.iavceivolcano.org/content/uploads/2025/06/iavcei_newsno2_june2025_final.pdf

https://www.linkedin.com/posts/iavcei-int-assoc-of-volcanology-chemistry-of-the-earth-s-interior_iavcei-awards-2025-fisher-medal-iavcei-activity-7335672582647554048-6Va8?utm_source=share&utm_medium=member_ios&rcm=ACoAADPZAw0Bc5knCzd08GAglbKxdojGoIXf_-A

Αναφορά στη σημαντική διάκριση γίνεται και στα παρακάτω Links:

https://www.kathimerini.gr/society/563647909/ypsisti-timi-gia-mia-machimi-ellinida-ifaisteiologo/?fbclid=IwY2xjawKs9XhleHRuA2FlbQIxMABicmlkETEwVkIxU2E0a0hXeWR2bDZoAR4EgOrFo_7ipU6ErhNIjA4H1Gfm7foVte1AOllPAzTa2TYDzsFpw5PL0oMNmw_aem_kvDxjicTbDCFw1WdszB8TA

https://greekcitytimes.com/2025/06/05/greek-volcanologist-win-prestigious-fisher-award/

https://www.ekathimerini.com/news/environment/1271573/greek-volcanologist-receives-prestigious-prize/

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) τίμησε με το Βραβείο Διακεκριμένου Αποφοίτου τον ομότιμο καθηγητή του Κέιμπριτζ και Επίτιμο Διδάκτορα του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Φωκά

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) τίμησε με το Βραβείο Διακεκριμένου Αποφοίτου τον ομότιμο καθηγητή του Κέιμπριτζ και Επίτιμο Διδάκτορα του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Φωκά

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) τίμησε με το Βραβείο Διακεκριμένου Αποφοίτου (Distinguished Alumni Award) τον καταξιωμένο μαθηματικό, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ  και επίτιμο Διδάκτορα του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Φωκά. Πρόκειται για την ανώτατη διάκριση που απονέμει το Caltech στους αποφοίτους του, αναγνωρίζοντας την σημαντική συνεισφορά τους στην επιστήμη, την κοινωνία και την παγκόσμια […]

O Αναπλ.Καθηγητής Φυσιολογίας, Αντώνιος Χατζηγεωργίου, Fulbright Visiting Scholar 2025-2026 – Μεγάλη Επιτυχία για την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

O Αναπλ.Καθηγητής Φυσιολογίας, Αντώνιος Χατζηγεωργίου, Fulbright Visiting Scholar 2025-2026 – Μεγάλη Επιτυχία για την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Το Fulbright αποτελεί τον κορυφαίο οργανισμό διεθνών εκπαιδευτικών ανταλλαγών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε συνεργασία με περισσότερες από 160 χώρες, προσφέροντας προγράμματα για διαπρεπείς επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Το πρόγραμμα Fulbright Visiting Scholar Program απευθύνεται σε μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων, οι οποίοι καλούνται για 3-6 μήνες να διδάξουν ή/και  να […]

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου τιμήθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – «Ιωάννης Καποδίστριας»

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου τιμήθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – «Ιωάννης Καποδίστριας»

Την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου εκδήλωση με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας: Μια Απόπειρα Ιστορικής Βιογραφίας» με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστο Λούκο. Την εκδήλωση συντόνισε ο Διδάσκων Καθηγητής της Σχολής Πολέμου Ναυτικού και του Πανεπιστημίου CNAM (Conservatoire National des Arts et Métiers), Πρόεδρος του […]

Βράβευση της Ελένης Γ. Τιμπλαλέξη, μέλους ΕΕΠ, Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών (NTLab) του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ

Βράβευση της Ελένης Γ. Τιμπλαλέξη, μέλους ΕΕΠ, Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών (NTLab) του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ

Η Ελένη Γ. Τιμπλαλέξη βραβεύθηκε με το βραβείο Walter Benjamin Award for Outstanding Article in the Field of Media Ecology από την Ένωση Οικολογίας των Μέσων (Media Ecology Association) για το άρθρο της με τίτλο “Challenging Key Certainties in Communication Through Elleström’s Medium-Centred Model of Communication: ‘Transfer’ and ‘Medium’”. Η απονομή των βραβείων έγινε στο […]

Πρωτιά του ΕΚΠΑ στο διαγωνισμό νέων Επιστημονικών Μελών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών

Πρωτιά του ΕΚΠΑ στο διαγωνισμό νέων Επιστημονικών Μελών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών

Η διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Έλλη-Ευαγγελία Μπία ήρθε πρώτη στον ετήσιο διαγωνισμό για την είσοδο νέων Επιστημονικών Μελών στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Η Έλλη-Ευαγγελία Μπία υποστήριξε το διδακτορικό της το Σεπτέμβριο του 2023 (σε συνεπίβλεψη με το Πανεπιστήμιο Paris 1-Panthéon-Sorbonne, επιβλ. καθηγητές: Πλάτων Πετρίδης και Dominique Pieri). Το επιστημονικό πρόγραμμα […]

O Αναπλ.Καθηγητής Φυσιολογίας, Αντώνιος Χατζηγεωργίου, Fulbright Visiting Scholar 2025-2026 – Μεγάλη Επιτυχία για την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

O Αναπλ.Καθηγητής Φυσιολογίας, Αντώνιος Χατζηγεωργίου, Fulbright Visiting Scholar 2025-2026 – Μεγάλη Επιτυχία για την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Το Fulbright αποτελεί τον κορυφαίο οργανισμό διεθνών εκπαιδευτικών ανταλλαγών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε συνεργασία με περισσότερες από 160 χώρες, προσφέροντας προγράμματα για διαπρεπείς επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Το πρόγραμμα Fulbright Visiting Scholar Program απευθύνεται σε μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων, οι οποίοι καλούνται για 3-6 μήνες να διδάξουν ή/και  να […]

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου τιμήθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – «Ιωάννης Καποδίστριας»

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου τιμήθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – «Ιωάννης Καποδίστριας»

Την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου εκδήλωση με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας: Μια Απόπειρα Ιστορικής Βιογραφίας» με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστο Λούκο. Την εκδήλωση συντόνισε ο Διδάσκων Καθηγητής της Σχολής Πολέμου Ναυτικού και του Πανεπιστημίου CNAM (Conservatoire National des Arts et Métiers), Πρόεδρος του […]

Βράβευση της Ελένης Γ. Τιμπλαλέξη, μέλους ΕΕΠ, Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών (NTLab) του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ

Βράβευση της Ελένης Γ. Τιμπλαλέξη, μέλους ΕΕΠ, Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών (NTLab) του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ

Η Ελένη Γ. Τιμπλαλέξη βραβεύθηκε με το βραβείο Walter Benjamin Award for Outstanding Article in the Field of Media Ecology από την Ένωση Οικολογίας των Μέσων (Media Ecology Association) για το άρθρο της με τίτλο “Challenging Key Certainties in Communication Through Elleström’s Medium-Centred Model of Communication: ‘Transfer’ and ‘Medium’”. Η απονομή των βραβείων έγινε στο […]

Πρωτιά του ΕΚΠΑ στο διαγωνισμό νέων Επιστημονικών Μελών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών

Πρωτιά του ΕΚΠΑ στο διαγωνισμό νέων Επιστημονικών Μελών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών

Η διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Έλλη-Ευαγγελία Μπία ήρθε πρώτη στον ετήσιο διαγωνισμό για την είσοδο νέων Επιστημονικών Μελών στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Η Έλλη-Ευαγγελία Μπία υποστήριξε το διδακτορικό της το Σεπτέμβριο του 2023 (σε συνεπίβλεψη με το Πανεπιστήμιο Paris 1-Panthéon-Sorbonne, επιβλ. καθηγητές: Πλάτων Πετρίδης και Dominique Pieri). Το επιστημονικό πρόγραμμα […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο