Κορυφαία διεθνή επιστημονική διάκριση και κατάταξη κατέγραψε πρόσφατα ο Καθηγητής Ναυτιλιακής Χρηματοοικονομικής κ. Θεόδωρος Συριόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό ερευνητικό Δείκτη ‘Field Weighted Citation Impact’ (FWCI) του Scopus (https://www.scopus.com/), ο Καθηγητής Θεόδωρος Συριόπουλος κατατάσσεται στην 14η θέση διεθνώς μεταξύ 50 κορυφαίων οικονομολόγων, ως προς την διεθνή επιδραστικότητα, βαρύτητα και σημασία της επιστημονικής έρευνάς του, με εξειδίκευση στο γνωστικό πεδίο ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’ (Shipping and Port Management).
Ο Δείκτης FWCI αναγνωρίζεται πλέον ως ο βασικός δείκτης μέτρησης της επιστημονικής επίδρασης του ερευνητικού έργου των ακαδημαϊκών διεθνώς. Ο Δείκτης FWCI προκρίνεται συστηματικά ως ο πλέον αξιόπιστος στον τομέα αυτόν και έρχεται να βελτιώσει τους περιορισμούς και τις αδυναμίες των δύο καθιερωμένων ακαδημαϊκών δεικτών, του ‘Impact Factor’ (IF) και του ‘Google Scholar’ (GS). Ο Δείκτης FWCI βασίζεται στις επιστημονικές δημοσιεύσεις καταξιωμένων ακαδημαϊκών περιοδικών με το σύστημα αξιολόγησης με κριτές στη βάση Scopus.
Ο Δείκτης FWCI, ειδικότερα, συγκρίνει τον αριθμό των ετεροαναφορών (citations) που λαμβάνει μία επιστημονική δημοσίευση έναντι του αντίστοιχου μέσου αριθμού ετεροαναφορών που συγκεντρώνουν τα άρθρα του ίδιου (συγκρίσιμου) επιστημονικού πεδίου. Η επίτευξη τιμών του Δείκτη FWCI άνω του 1.0 καταδεικνύει ότι η επιστημονική συμβολή ενός/μίας ερευνητή/ριας έχει υψηλότερη επιδραστικότητα έναντι του μέσου όρου του επιστημονικού του/της πεδίου και ο/η συγκεκριμένος/η ερευνητής/ρια καταγράφει εξέχουσα επίδραση (outperformance).
Στοιχείο διαφοροποίησης, συνεπώς, είναι η προσαρμογή του Δείκτη FWCI ως προς τη βαρύτητα της επιδραστικότητας μίας επιστημονικής δημοσίευσης έναντι του μέσου όρου του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου που αυτή καλύπτει. Ο Δείκτης FWCI αποτελεί πλέον τον κύριο δείκτη επιστημονικής αναφοράς για κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα διεθνώς, όπως Stanford, MIT και Imperial, μεταξύ άλλων, ως προς την αξιολόγηση της επιστημονικής βαρύτητας και επιδραστικότητας των ερευνητών.
Ο συνημμένος πίνακας συνοψίζει τους 50 πιο επιδραστικούς ακαδημαϊκούς ερευνητές διεθνώς στη ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, οι οποίοι είναι επίσης μέλη της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (International Association of Maritime Economists, IAME: https://www.iame.ac/, Ιανουάριος 2025).
Είναι αξιοσημείωτο ότι, εκτός από την ιδιαίτερα υψηλή και τιμητική κατάταξη του Καθηγητή Θεόδωρου Συριόπουλου στον συγκεκριμένο πίνακα, ένας αριθμός Ελλήνων ναυτιλιακών οικονομολόγων επίσης περιλαμβάνεται στη σχετική λίστα.