Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Διευθύντρια της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσ. ΣΩΤΗΡΙΑ καθηγήτρια Α. Κουτσούκου στο HUB.UOA.GR

koutsoukouantonia
Καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου, Διευθύντρια της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Σωτηρία

Η Διευθύντρια της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Σωτηρία, καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου, μίλησε αποκλειστικά στο hub.uoa.gr για την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, τις μεταλλάξεις, τα εμβόλια, τις επιπτώσεις της νόσου καθώς και για την “επιστροφή στην κανονικότητα” για την φοιτητική κοινότητα.

  1. Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών; Υπάρχει λόγος ανησυχίας με τις μεταλλάξεις;

Δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Σωτηρία αποτελεί Νοσοκομείο αναφοράς για τη νοσηλεία ασθενών με νόσο Covid-19 , όπως αναμένεται δέχεται το μεγαλύτερο φορτίο εισαγωγών! Καθημερινά η πληρότητα αγγίζει το 90-95%, τόσο στους απλούς θαλάμους όσον και στη ΜΕΘ. Υπενθυμίζω ότι το νοσοκομείο διαθέτει 330 κλίνες εκ των οποίων οι 84 είναι κλίνες ΜΕΘ! Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, η αίσθηση είναι ότι οι ασθενείς με την μετάλλαξη Δ που εισάγονται στη ΜΕΘ εμφανίζουν πιο βαρειά νόσο και απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας. Επισημαίνω ότι αυτό αποτελεί απλή παρατήρηση και όχι τεκμηριωμένη καταγραφή. Επίσης, εμφανίσθηκαν εκ νέου ασθενείς μεγάλης ηλικίας, κάτι που στα προηγούμενα δύο κύματα δεν ίσχυε.

2. Τα εμβόλια παραμένουν ακόμα η ασφαλέστερη μέθοδος προστασίας;

Είναι σαφές ότι τα εμβόλια παραμένουν η ασφαλέστερη μέθοδος προστασίας, αφού οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί, εάν νοσήσουν και χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο εμφανίζουν ήπια νόσο και έχουν καλή έκβαση, ενώ οι ασθενείς που κάνουν κρίσιμη νόσο και χρειάζονται εισαγωγή στη ΜΕΘ είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι! Οι ελάχιστοι εμβολιασμένοι που χρειάστηκαν εισαγωγή στη ΜΕΘ ήταν ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια.

3. Τι γνωρίζουμε για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου σε αναρρώσαντες;

Από την παρακολούθηση των ασθενών που νοσηλευθήκαν στην Κλινική μας (σε απλούς θαλάμους και στη ΜΕΘ) φαίνεται ότι ένα ποσοστό εξακολουθεί να έχει διαταραχές στην αναπνευστική λειτουργία, κυρίως περιοριστικό σύνδρομο και υποξυγοναιμία, μυοπάθεια και παρατεταμένη καταβολή.

4. Πως μπορούν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές να έχουν με ασφάλεια μια “επιστροφή στην κανονικότητα” της φοιτητικής ζωής;

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να στερήσουμε από τους φοιτητές την κλινική τους άσκηση και στους ασθενείς με νόσο Covid-19 (αυτούς τους ασθενείς αντιμετωπίζουμε τώρα!), με την προϋπόθεση ότι θα είναι εμβολιασμένοι και θα εκπαιδευθούν επαρκώς στη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN