Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διάλεξη για την κλασική αρχαιότητα στο Κολλέγιο King’s του Λονδίνου με προσκεκλημένο τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Πλάντζο

Την Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Πλάντζος βρέθηκε στο Κολλέγιο King’s του Λονδίνου, προσκεκλημένος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και του Ιδρύματος Courtauld, για να δώσει την ετήσια διάλεξη του Ιδρύματος J. Rumble για το 2022.

PLANTZOS RUMBLE POSTER

Η διάλεξη, που φέρει το όνομα του παλαιού φοιτητή του Κολλεγίου King’s, Jamie Rumble, προσφέρεται μια φορά το χρόνο από έναν προσκεκλημένο ομιλητή πάνω σε θέματα που αφορούν την κλασική τέχνη και την πρόσληψή της στα νεότερα χρόνια. Προηγούμενοι ομιλητές ήταν οι καθηγητές Jas Elsner (Οξφόρδη), Mary Beard (Κέμπριτζ), και άλλοι.

Μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας, εφέτος ήταν η πρώτη φορά που η διάλεξη διεξήχθη και πάλι με φυσική παρουσία, στο κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο του King’s στην καρδιά του Λονδίνου. Ανάμεσα στους παριστάμενους, η καθηγήτρια Gonda Van Steen, κάτοχος της Έδρας Κοραή για τις Ελληνικές Σπουδές στο Λονδίνο, ο προκάτοχός της καθηγητής Roderick Beaton, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Michael Squire, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών καθηγητής Will Wootton, εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, και πλήθος φοιτητών και φοιτητριών.

Θέμα της ομιλίας του κ. Πλάντζου ήταν η απεικόνιση της Ελλάδας – και των κλασικών της μνημείων – σε προϊόντα της ποπ κουλτούρας, κυρίως κινηματογραφικές ταινίες και τραγούδια – κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Μέσα από σειρά παραδειγμάτων (όπως οι ταινίες Το Παιδί και το Δελφίνι και Φαίδρα) η διάλεξη μίλησε για τις απόπειρες της Ελλάδας να καθιερωθεί ως διεθνής τουριστικός προορισμός και τα πολιτισμικά στερεότυπα που γεννήθηκαν από αυτήν την προσπάθεια.

FOEm4j4XsAAgitJdt

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN