Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λεύκη: Ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στην εποχή μας – Συνέντευξη της καθηγήτριας Ηλέκτρας Νικολαΐδου

Είναι ένα χρόνιο δερματολογικό μη μεταδοτικό αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο ωστόσο φέρει βαρύ αποτύπωμα στην ψυχολογία και στην αισθητική του πάσχοντα.

Πρόκειται για την λεύκη, από την οποία πάσχει περίπου το 1-2% του γενικού πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι το στρες παίζει ρόλο στην εμφάνιση και την επιδείνωση της λεύκης, το στρες δεν αρκεί από μόνο του για την εμφάνιση της νόσου, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να υπάρχει και γενετική προδιάθεση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το συνηθέστερο αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχουν οι ασθενείς με λεύκη, κυρίως οι γυναίκες, είναι η θερεοειδίτιδα Hashimoto, η οποία ούτως ή άλλως είναι πολύ συχνή στο γυναικείο πληθυσμό, ανεξάρτητα από την ύπαρξη της λεύκης.

Τα παραπάνω τονίζει στο CNN GREECE, η κυρία Ηλέκτρα Νικολαΐδου, Καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η οποία εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Η κα Νικολαΐδου είναι και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

Σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, η κυρία Νικολαΐδου, μας εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει σε έναν ασθενή με λεύκη, στη διάγνωση, στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι είναι οι ασθενείς στην Ελλάδα καθώς δεν υπάρχει κάποιος φορέας ώστε να δηλωθούν οι πάσχοντες, στην κληρονομικότητα, και κατά πόσο ο COVID-19 αύξησε τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η λεύκη.

Αναφέρεται ακόμη, στις νέες θεραπευτικές εξελίξεις, που βοηθούν έναν άνθρωπο με λεύκη, στην αντιμετώπισή της. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός επίσης, όπως τονίζει, ότι τα επόμενα χρόνια αναμένονται και αποτελεσματικά χάπια, τα οποία θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τους ασθενείς να διαχειριστούν τη νόσο τους.

837BCAF1-822E-494C-BD9B-C8100CE3D9AD_1_201_a.jpg
Ηλέκτρα Νικολαΐδου, Καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Ιατρική Σχολή Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» Αντιπρόεδρος Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη με την κ. Νικολαΐδου στο CNN Greece:

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Kυρία Νικολαΐδου, γνωρίζουμε ότι η Λεύκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο έχει έντονο αποτύπωμα στο δέρμα και άρα στην αισθητική του πάσχοντα και στην καθημερινότητά του. Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά τον COVID-19, παρατηρήσαμε μία έξαρση στα αυτοάνοσα. Έχετε διαπιστώσει αντίστοιχη έξαρση και στη λεύκη;

Η Λεύκη είναι ένα χρόνιο νόσημα του δέρματος από το οποίο πάσχει περίπου το 1-2% του γενικού πληθυσμού. Επίσημα στοιχεία για αύξηση των ασθενών με λεύκη δεν υπάρχουν, γιατί οι ασθενείς με λεύκη δεν δηλώνονται σε κάποιο φορέα. Στα ιατρεία μας παρατηρούμε, πράγματι, μία αύξηση των ασθενών με λεύκη, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι για τη λεύκη έχουμε τώρα και νέες θεραπείες, τις οποίες οι ασθενείς θέλουν να συζητήσουν με το δερματολόγο τους.

Γνωρίζουμε όλοι μας, ότι το στρες συνδέεται με τα αυτοάνοσα σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν μελέτες που τεκμηριώνουν τη σύνδεση της λεύκης με το στρες;

Πράγματι το στρες παίζει ρόλο στην εμφάνιση και την επιδείνωση της λεύκης. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι η λεύκη εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από ένα έντονο στρες, καθώς και ότι επιδεινώνεται κάθε φορά που θα στεναχωρηθούν πολύ. Ωστόσο το στρες δεν αρκεί από μόνο του για την εμφάνιση της νόσου. Πρέπει να υπάρχει και γενετική προδιάθεση.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται συνήθως η λεύκη και πείτε μας εάν αφορά περισσότερο άνδρες ή γυναίκες; Είναι μεταδοτική, ή κληρονομική;

Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ένα 20-30% των ασθενών την εμφανίζει στην παιδική ηλικία. Αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες. Δεν είναι μεταδοτική. Όσον αφορά την κληρονομικότητα, μόνο ένας στους 4 ασθενείς έχει κάποιο συγγενή με λεύκη.

Θέλω να ρωτήσω πότε συνήθως πραγματοποιείται η διάγνωση, εάν καθυστερεί με αποτέλεσμα να υπάρχει επιβάρυνση στην καθημερινότητα του πάσχοντα και άρα στην ποιότητα ζωής του; Υπάρχει κάποιο καμπανάκι που χτυπά ώστε ένας ασθενής να αντιληφθεί ότι πάσχει από λεύκη;

Η λεύκη εκδηλώνεται με λευκές κηλίδες στο δέρμα. Οι κηλίδες αυτές είναι ασυμπτωματικές, δεν έχουν, δηλαδή, κνησμό ή πόνο. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Δεν υπάρχει κάποιο πρόδρομο σύμπτωμα πριν την εμφάνιση της νόσου. Η διάγνωση γίνεται συνήθως εύκολα από τους δερματολόγους με την επισκόπηση των βλαβών. Αν υπάρχουν αμφιβολίες, μας βοηθά στη διάγνωση η χρήση ενός ειδικού φωτός (λάμπα του Wood). Η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας συντελούν στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Διαβάζουμε ότι η λεύκη ως αυτοάνοσο συνυπάρχει και με άλλα συνοδά νοσήματα. Ποια είναι τα συνηθέστερα νοσήματα και πότε αρχίζουν να εμφανίζονται.

Αν και στα βιβλία αναφέρεται ότι οι ασθενείς με λεύκη μπορεί να εμφανίζουν και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, αυτό στην πράξη δεν συμβαίνει συχνά. Το συνηθέστερο αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχουν οι ασθενείς με λεύκη, κυρίως οι γυναίκες, είναι η θερεοειδίτιδα Hashimoto, η οποία ούτως ή άλλως είναι πολύ συχνή στο γυναικείο πληθυσμό, ανεξάρτητα από την ύπαρξη της λεύκης.

Μιλήστε μας για τις θεραπείες σχετικά με τη λεύκη. Πόσες καινοτόμες θεραπείες, φάρμακα, ή βιολογικοί παράγοντες υπάρχουν σήμερα και με ποια θα πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα οι ασθενείς;

Οι θεραπείες που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τη λεύκη είναι οι κορτιζονούχες κρέμες, οι κρέμες με τους τοπικούς ανοσοτροποποιητές τακρόλιμους και πιμεκρόλιμους και η φωτοθεραπεία. Αν η λεύκη καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του ασθενή, μπορεί να γίνει αποχρωματισμός των λίγων περιοχών με φυσιολογικό χρώμα δέρματος, ώστε ο ασθενής να έχει ένα ομοιόμορφο λευκό δέρμα.

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα για τη θεραπεία της λεύκης έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, προσφέροντας νέες ελπίδες στους ασθενείς. Πρόσφατα εγκρίθηκε στην Αμερική και στην Ευρώπη ο JAK αναστολέας ruxolitinib, σε μορφή κρέμας, για την αντιμετώπιση της λεύκης. Η κρέμα χορηγείται και στην Ελλάδα. Οι αρχικές μελέτες του φαρμάκου έδειξαν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα χρήση της κρέμας και στους δικούς μας ασθενείς είναι ικανοποιητικά.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι μελέτες και για από το στόμα χορηγούμενους JAK αναστολείς. Τα επόμενα λίγα χρόνια, συνεπώς, μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας και αποτελεσματικά χάπια για την αντιμετώπιση της λεύκης.

Μετά από πόσο χρονικό διάστημα ένας ασθενής που λαμβάνει τη θεραπεία του βλέπει βελτίωση στα σημάδια της νόσου και κατ’ επέκταση στην ψυχολογία του;

Συνήθως οι ασθενείς αρχίζουν να εμφανίζουν βελτίωση μετά από 2-3 μήνες θεραπείας. Η διάρκεια της αγωγής για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος είναι αρκετοί μήνες έως 1-2 χρόνια. Μετά τη διακοπή της θεραπείας, η νόσος μπορεί να εμφανιστεί ξανά στα ίδια ή σε άλλα σημεία του σώματος. Πολλοί ασθενείς όμως διατηρούν το καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα για πολλά χρόνια.

Παρόλο που καμία θεραπεία δεν μπορεί σήμερα να εγγυηθεί την πλήρη ίαση της λεύκης, οι νέες εξελίξεις προσφέρουν πολλές ελπίδες για μια πιο αποτελεσματική και εύκολη αντιμετώπιση της νόσου. Η εξατομικευμένη προσέγγιση από το δερματολόγο είναι καθοριστικός παράγοντας για μία επιτυχή έκβαση της θεραπείας.

Πηγή: cnn.gr

https://www.cnn.gr/ellada/story/472041/leyki-ena-xronio-aftoanoso-nosima-pou-antimetopizetai-apotelesmatika-stin-epoxi-mas 

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN