Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το άρθρο είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.lifo.gr/culture/vivlio/mesa-sti-bibliothiki-tis-nomikis-sholis

της Αργυρώς Μποζώνη

Η κεντρική φωτογραφία είναι του Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

* * *

Περνώντας τη βαριά πόρτα του Παλαιού Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Σόλωνος 104, ο καθαρός, φροντισμένος και πλήρως ανακαινισμένος χώρος του με κάνει να καταλάβω γιατί οι σπουδαστές τον προτιμούν για μελέτη. Τα αναγνωστήρια, το αίθριο, οι θέσεις ανάγνωσης στις βιβλιοθήκες είναι κατάμεστα. Η αεικίνητη κ. Βασιλική Στρακαντούνα, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής, τονίζει ότι η βιβλιοθήκη είναι η καρδιά της σχολής και η δημιουργία της εδώ, στο Παλαιό Χημείο, της έδωσε έναν άλλο αέρα, αφού είναι και τόπος συνάντησης των φοιτητών μετά τα μαθήματά τους. 

Μνημείο της ιστορίας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον χώρο των φυσικών επιστημών στη χώρα μας, το Χημείο συνδέεται άμεσα με τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες φοιτητών και διδασκόντων την εποχή της Κατοχής και της δικτατορίας και με τους αγώνες για την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου. Εδώ λειτούργησε την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές ο πειραματικός ραδιοσταθμός του εργαστηρίου της Φυσικής που μετέδωσε πρώτος την είδηση ‒ η κεραία του είναι ακόμα και σήμερα εμφανής στην ταράτσα του κτιρίου. 

To Παλαιό Χημείο του ΕΚΠΑ εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1890. Πρωτεργάτης στην ίδρυση και οικοδόμηση του κτιρίου ήταν ο σπουδαίος καθηγητής Χημείας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Χρηστομάνος, ο οποίος, και με την έγκριση του διάσημου χημικού August Wilhelm Hofmann, εκπόνησε το κτιριολογικό πρόγραμμα των εργαστηρίων και ήταν παρών σε όλες τις φάσεις κατασκευής του έργου. 

Το κτίριο, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και σπουδαίο μνημείο της πόλης των Αθηνών, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ernst Ziller, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Friedrich Zastrau, αρχιτέκτονα του Χημείου στο Βερολίνο. Πάνω από έναν αιώνα στέγαζε τα εργαστήρια των τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησε η ανακαίνισή του, η οποία ολοκληρώθηκε το 2016, προκειμένου να στεγάσει τη Βιβλιοθήκη της Νομικής, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας και να αποτελέσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο.

Σήμερα λειτουργεί ως Ενιαία Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής και θεωρείται ότι έχει από τις πληρέστερες νομικές συλλογές στη χώρα. Συγκρίνεται, δε, επάξια με αντίστοιχες του εξωτερικού. 

Τους διαδρόμους της κοσμούν μεταξοτυπίες Ελλήνων ζωγράφων από τις συλλογές της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς ‒εβδομήντα έργα τέχνης συνολικά‒, ενώ η γάτα-μασκότ της, η Θέμις, κυκλοφορεί ατάραχα ανάμεσα στους εκατοντάδες που διαβάζουν στα αναγνωστήρια. 

Καλύπτει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες των μελών της Νομικής Σχολής και μεριμνά για την άμεση και εύκολη πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στη νομική πληροφόρηση, έντυπη και ψηφιακή. Οποιοσδήποτε, με την επίδειξη της ταυτότητάς του, μπορεί να αναζητήσει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν από μια συλλογή 106.000 τόμων και 70.000 μονογραφιών που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των παλαιών νομικών σπουδαστηρίων του ΕΚΠΑ, χρονολογείται από την ίδρυση του πανεπιστημίου και καλύπτει όλους τους κλάδους του ηπειρωτικού και αγγλοσαξονικού δικαίου. Ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα οργάνωσης ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες πρόσβασης στη νομική πληροφόρηση. 

Την ιδιαίτερη δημοφιλία της αποκαλύπτουν οι αριθμοί: το 2022 είχε 47.464 επισκέπτες. 

Το υλικό της ταξιθετείται ανά θέμα σε ράφια ανοιχτής πρόσβασης, απ’ όπου οι χρήστες μπορούν μόνοι τους να επιλέξουν τα βιβλία ή τα περιοδικά που τους ενδιαφέρουν. Στο επίπεδο του ισογείου βρίσκονται οι κύριες συλλογές. Στον 1ο όροφο, η συλλογή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων «Εύδοξος», το αναγνωστήριο περιοδικών εκδόσεων καθώς και οι αίθουσες ομαδικής μελέτης. Στον δεύτερο όροφο, το μεγάλο αναγνωστήριο, η αίθουσα πολυμέσων με τους Η/Υ και το αρχείο σπάνιου και πολύτιμου υλικού. Μια παλιά τραπεζαρία δεσπόζει σε αυτή την αίθουσα που φιλοξενεί και διαφυλάσσει βιβλία από το 1600, ενθυμήματα και μικροαντικείμενα μελών της Νομικής Σχολής. 

Αναγνωρισμένη πλέον ως σημαντικός εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής παραμένει ανοιχτή στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής με συναίσθηση της αποστολής της, παρέχοντας υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Εκτός από τις έντυπες συλλογές, η βιβλιοθήκη διατηρεί ψηφιακές συλλογές σημαντικών νομικών περιοδικών, διατριβών και συλλογικών έργων που είναι διαθέσιμα μέσω του Ιδρυματικού Αποθετηρίου του ΕΚΠΑ «Πέργαμος». Παρέχει πρόσβαση σε ελληνικές και διεθνείς βάσεις νομικών πληροφοριών είτε από τις εγκαταστάσεις της είτε μέσω του Δικτύου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, συνεργάζεται με άλλες ακαδημαϊκές και ερευνητικές βιβλιοθήκες και υπηρεσίες πληροφόρησης για παροχή υπηρεσιών διά δανεισμού και παραγγελίας άρθρων. 

Η βιβλιοθήκη διακρίνεται για το πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος στο site και στα social media, στα οποία έχει ενεργή παρουσία. Οι διοργανώσεις της (σεμινάρια και ημερίδες) αφορούν θεματικές που σχετίζονται με το δίκαιο, π.χ. τα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία προσωπικών δεδομένων, την ελευθερία του λόγου. Υποστηρίζει τις δράσεις της ομάδας «Δίκαιο και Τέχνη», μια συνεργασία φοιτητών, καθηγητών και της βιβλιοθήκης με σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της τέχνης και του δικαίου. Επιπλέον, στον χώρο της φιλοξενεί εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων. 

Έχοντας συνεχή επικοινωνία με την επιστημονική κοινότητα και τα μέλη της Νομικής Σχολής, εξυπηρετεί σε άμεσα αιτήματα είτε από απόσταση είτε διά ζώσης.  

Λειτουργεί από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, 8:00-19:00, και την Παρασκευή 8:00-17:00.

Επίσημος ιστοχώρος: http://law.lib.uoa.gr/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN