Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για την εκδημία της αγαπητής συναδέλφου, Επίτιμης Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Δήμητρας Θεοφανοπούλου-Κοντού.
Η Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού υπηρέτησε επί σειρά ετών το Τμήμα Φιλολογίας με σπάνιο ήθος και απόλυτη αφοσίωση, στο επιστημονικό πεδίο της Γλωσσολογίας, όπου εισήγαγε ιδίως τη Γενετική-Μετασχηματιστική Γραμματική. Ως πανεπιστημιακή δασκάλα ήταν ιδιαίτερα αγαπητή, ως επιστήμονας εξαιρετικά στιβαρή, με έργο διεθνούς εμβέλειας, εκτεταμένο και επιστημονικά τολμηρό.
Η Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ το 1962. Ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1965-1967) στη Συγκριτική Φιλολογία, με ειδίκευση στη Μυκηναϊκή Ελληνική. Το 1970 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Γλωσσολογίας (ΕΚΠΑ), με τίτλο Διατριβής Μορφολογική και σημασιολογική εξέταση των επιθημάτων *-yo/-eyo εις την Ελληνικήν. Έπειτα από έναν νέο κύκλο Μεταπτυχιακών Σπουδών (1970-1973) στο Πανεπιστήμιο του Columbus (Οχάιο, ΗΠΑ), έγινε κάτοχος του Διπλώματος MA με ειδίκευση στη Θεωρητική Γλωσσολογία.
Η ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1964 (Βοηθός Έδρας Γλωσσολογίας), το 1977 ανήλθε στη βαθμίδα της Επιμελήτριας, ενώ το 1981 εξελέγη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας. Δίδαξε Γενική Γλωσσολογία, Ιστορική Γλωσσολογία, Εισαγωγή στη Θεωρία της Σύνταξης, Γενετική Γραμματική: Θεωρία και εφαρμογή, Ψυχογλωσσολογία, ενώ επέβλεψε πλήθος διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών.
Η πλούσια ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώθηκε σε επιστημονικά πεδία όπως: Θεωρητική σύνταξη: Γενετική θεωρία και η εφαρμογή της σε ποικίλα φαινόμενα της Ελληνικής, αρχαίας και νέας, Ψυχογλωσσολογία, Γλωσσική κατάκτηση, τα «λάθη» στη χρήση της γλώσσας, η εξέλιξη στη γλώσσα και οι ερμηνείες της.
Υπήρξε πολυγραφότατη, με εκδόσεις βιβλίων και επιστημονικών μελετημάτων. Έγραψε μεταξύ άλλων: Acquisition of NounMorphology bychildren learningGreekas aNativeLanguage, MA thesis, OSU, 1973, Μετασχηματιστική Σύνταξη: Από τη Θεωρία στην πράξη, Αθήνα, Καρδαμίτσα, 1989, «Λάθη στη χρήση της γλώσσας: Αλήθεια ή μύθος;»: Γ. Χάρης (επιμ.), Δέκα μύθοι για την ελληνική γλώσσα, Αθήνα, Πατάκης, 2001, Γενετική Σύνταξη: Το Πρότυπο της Κυβέρνησης και Αναφορικής Δέσμευσης, Αθήνα, Καρδαμίτσα, 2002.
Το 2007, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τής απένειμε την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση, τον τίτλο της Επίτιμης Καθηγήτριας, ενώ τιμήθηκε και από άλλα Πανεπιστήμια.
Ήταν παντρεμένη με μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του ΕΚΠΑ, τον αείμνηστο Καθηγητή Παναγιώτη Κοντό.
Η Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού ήταν εξαιρετική συνάδελφος και υποδειγματική δασκάλα, με σπάνια ευγένεια και προσήνεια, ενώ η προσφορά της στην έρευνα και τη διδασκαλία υπήρξε ανεκτίμητη. Αφήνει πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό, για τον γιο της Γιάννη, τον Τομέα Γλωσσολογίας, το Τμήμα Φιλολογίας, τη Φιλοσοφική Σχολή και ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγητής Δημήτριος Λ. Δρόσος αλλά και το Συμβούλιο της Κοσμητείας στο σύνολό του, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους της.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024, στις 12.00 από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, στο κοιμητήριο Ζωγράφου.