Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σε συνέχεια των δράσεων για την προστασία και αξιοποίηση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας νέων καινοτόμων τεχνολογιών των ερευνητών του Ε.Κ.Π.A., το Κέντρο Αρχιμήδης ανακοινώνει δύο οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση LUMIBLAST με επικεφαλής τον Καθηγητή Γεώργιο Βουγιουκαλάκη από το Τμήμα Χημείας για τις οποίες είναι ενεργές συνολικά 10 αιτήσεις χορήγησης διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία, Καναδά, Αυστραλία και Ινδία, σε συνεργασία με την Inven2, εταιρεία διαχείρισης των δικαιωμάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο.

lumiblast

Το LUMIBLAST, που ξεκίνησε το 2016 στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής θεραπείας που θα αντιμετωπίζει, με μη επεμβατικό τρόπο, δύσκολα προσεγγίσιμους καρκινικούς όγκους, όπως το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (κακοήθης όγκος εγκεφάλου). Η θεραπευτική προσέγγιση κινείται στο ευρύτερο πεδίο της φωτοδυναμικής θεραπείας (Photodynamic Therapy – PDT). Η συγκεκριμένη θεραπεία, θα χρησιμοποιεί την ίδια την ενέργεια που παράγεται από τα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων για την αυτοτροφοδοτούμενη καταστροφή τους. Η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Γ. Βουγιουκαλάκη σχεδίασε και συνέθεσε τα καινοτόμα μόρια που θα επιτυγχάνουν την θεραπεία αυτή.

Στο πλαίσιο της εφεύρεσης έχουν αναπτυχθεί και μελετηθεί δυο νέες οικογένειες φωτοενεργών οργανικών ενώσεων. Οι χημικές οντότητες που επιτυγχάνουν τη θεραπεία είναι είτε παράγωγα λουμινόλης είτε παράγωγα ακριδινικών εστέρων, τα οποία στοχεύουν το μιτοχόνδριο ή το ενδοπλασματικό δίκτυο (endoplasmic reticulum) των κυττάρων, φέροντας ομάδες σουλφοναμιδίων. Η προτεινόμενη θεραπεία θα χρησιμοποιεί τις ενεργές μορφές οξυγόνου που βρίσκονται στην αντίστοιχη περιοχή των καρκινικών κυττάρων, προκαλώντας την αυτοτροφοδοτούμενη καταστροφή τους.

vougioukalakis

Η συγκεκριμένη εφεύρεση αναπτύχθηκε από τον Καθηγητή Γεώργιο Βουγιουκαλάκη και Δρ. Γ. Ρώτα από το τμήμα Χημείας του Ε.Κ.Π.Α., τον Prof. K. Berg και Dr. T. Theodossiou από το Oslo University Hospital και τον Prof. M. Miranda από το Polytechnic University of Valencia.

 Ο Καθηγητής Γεώργιος Βουγιουκαλάκης δήλωσε για το Lumiblast «Ανυπομονούμε να δούμε τη βραβευμένη τεχνολογία Lumiblast να προχωρά. Στην παρούσα φάση, επιδιώκουμε περαιτέρω ευκαιρίες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος EIC Transition, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να φέρουμε την τεχνολογία μας πιο κοντά στην κλινική».

Το έργο LUMIBLAST χρηματοδοτήθηκε από το Horizon Europe 2020 στο πλαίσιο των προγραμμάτων FET Open. Για το έργο αυτό, απονεμήθηκε το Βραβείο του «Ραντάρ Καινοτομίας» 2019, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εντοπίζει καινοτομίες υψηλού δυναμικού σε έρευνα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2019, για το Βραβείο του «Ραντάρ Καινοτομίας» διαγωνίστηκαν 36 από τα πλέον καινοτόμα έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τέσσερις κατηγορίες.

Η εφεύρεση παρουσιάστηκε στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Κέντρο Αρχιμήδης του Ε.Κ.Π.Α.:

  • 11 Ιουνίου 2024: “Corallia Ventures TT fund@Archimedes Center for Innovation & Entrepreneurship”
  • 27 Ιουνίου 2024: Εκδήλωση Παρουσίασης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας του Ε.Κ.Π.Α. στον τομέα των Επιστημών Υγείας σε επιχειρήσεις και φορείς του κλάδου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφεύρεση μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://tto.archimedes.uoa.gr/page18.php.

Το Κέντρο Αρχιμήδης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους ερευνητές του Ε.Κ.Π.Α. στην προστασία της διανοητικής τους ιδιοκτησίας και στην αξιοποίησή της.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN