Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Ανδρέα Μαγκανά – Ορυκτό ονομάστηκε «Μαγγανασίτης» προς τιμήν του

AMagganas

Διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Ορυκτοχημείας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Διευθυντή του Τομέα Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Ανδρέα Μαγκανά.

Η διάκριση αυτή αφορά την ονομασία ως «Μαγγανασίτης (Magganasite)» ενός νέου ορυκτού με χημικό τύπο CuFe3+3O(AsO4)3, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε από διακεκριμένους Ρώσους επιστήμονες σε ηφαίστειο στην χερσόνησο Καμτσάτκα της Άπω Ανατολής. Η ονομασία αυτή προτάθηκε από τους ξένους επιστήμονες που ανακάλυψαν το ορυκτό, στην Επιτροπή για τα Νέα Ορυκτά, την Ονοματολογία και την Ταξινόμηση (Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification – CNMNC) της Διεθνούς Ορυκτολογικής Ένωσης (International Mineralogical Association – IMA), και έγινε ομόφωνα αποδεκτή τον περασμένο Μάρτιο.

Το νέο ορυκτό, ονομάστηκε «Magganasite» (από το «Magganas» – έτσι αναγράφεται το επώνυμό του Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Μαγκανά στη διεθνή βιβλιογραφία – και την τυπική για τα ορυκτά κατάληξη από τα ελληνικά «-ite δηλ. -ίτης») για να τιμηθεί το πρόσωπό του, τόσο για την εν γένει πολυετή προσφορά του ως δάσκαλος και ερευνητής στις επιστήμες της Ορυκτολογίας, της Ηφαιστειολογίας και της Πετρολογίας, όσο και για την συμμετοχή του στην ανακάλυψη κατά το πρόσφατο παρελθόν νέων ορυκτών από τον Ελλαδικό Χώρο π.χ. Ιλαριονίτη, Ni-τσουμκορίτη, Nd-ούχο αγαρδίτη, Κατερινοπουλοσίτη. Σημειώνεται ότι ο κόσμος των ορυκτών αριθμεί επισήμως περίπου 5700 ορυκτά, αριθμός σημαντικά μικρότερος του αριθμού των ειδών του ζωικού ή του φυτικού βασιλείου, γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα στην ανακάλυψη και ονοματοδοσία ενός νέου ορυκτού.

Ήδη η ανακάλυψη του Μαγγανασίτη έχει ανακοινωθεί από σημαντικά περιοδικά του χώρου της Ορυκτολογίας (Mineralogical Magazine – https://doi.org/10.1180/mgm.2022.33 και European Journal of Mineralogy – https://doi.org/10.5194/ejm-34-253-2022 ), ενώ αυτό έχει πρόσφατα συμπεριληφθεί σε έγκριτους διεθνείς καταλόγους ορυκτών (π.χ. https://www.mindat.org/min-55974.html, https://athena.unige.ch/cgi-bin/minfich.cgi?s=MAGGANASITE, https://www.mineralienatlas.de/lexikon/index.php/MineralData?mineral=Magganasite).

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN